پنجشنبه, ۲۲ آذر, ۱۴۰۳ / 12 December, 2024
مجله ویستا
گردهمایی اجتماعی جهان و وظایف ما
گردهمائی اجتماعی جهان (گاج)۳- كه در دیماه ۱۳۸۲ (ژانویه ۲۰۰۴) در شهر بمبئی هندوستان برگزار شد و قرار است نشست بعدی آن نیز در دیماه سال آینده (ژانویه ۲۰۰۵) در پورتو الگره برزیل – یعنی همان جا كه متولد شد برگزار شود؛ كاملاً هدفمند طراحی و ایجاد شده است و میخواهد تا در مسائل جهانی مؤثر باشد. به نظر بعضی از صاحب نظران، گردهمائی اجتماعی جهان كه در بمبئی برگزار شد در مسیر این آرمان گام گذاشته است و باید از آن استقبال كرد.
جنگ آمریكا و متحدان آن در خاورمیانه و انتخابات سراسری آینده هندوستان، دو رویداد مهمی هستند كه باید مورد توجه جدی قرار گیرند. طبیعی است كه گردهمائی بمبئی را نیز باید در ارتباط با این دو رویداد مورد ارزیابی قرار داد. آیا "گردهمایی اجتماعی جهان " در بمبئی و اصولاً دیگر نشستهای گاج تأثیری در این رویدادها و دیگر رخدادهای مهم منطقه و جهان داشته است؟
تأثیر مخرب جنگ عراق و تنشهای خاورمیانه بر منطقه و جهان كاملاً روشن است، و اما ما حداقل در هندوستان – در این شرایط خطیر خود را با انتخاباتی كه آن را ساده اندیشانه پیاده كردن "دموكراسی" در بزرگترین كشور جهان مینامیم. خرسند كرده، مسائل مهم جهان را نادیده میگیریم؛ و از خود نمیپرسیم "دموكراسی" چیست و معنای آن كدام است؟ درك معنای دموكراسی در شرایط حساس كنونی جهان از اهمیت ویژهای برخوردار است. اما واقعیت چیست؟ واقعیت این است كه در "بزرگترین دموكراسی" جهان، ائتلاف نیروهای دمكراتیك ملی۴-، تحت رهبری راستگرایان، كشور را اداره میكند. جالبتر آنكه خود این نیروی راست را نیروهای بنیادگرا – نیروهای واپسگرا و بسیار متعصبی كه چندان هم در اقلیت نیستند – محاصره كردهاند. در دهه گذشته، خشونتهای سیاسی و قومی و نیز بحرانهای اقتصادی اوج گرفتهاند. نسلكشی در گجرات، حمله علیه مسیحیان، خودكشیهای گسترده در میان زحمتكشان بخاطر تنگدستی، آزمایش بمبهای هستهای و سرانجام احتمال جنگ گسترده با پاكستان، تنها نمونههائی از خیزش خشونتهای سیاسی و قومی و بحرانهای اقتصادی سالهای اخیرند. اما آن چه سخت نگران كننده است این است كه این رویدادها، منحصر به دوران، حاكمیت راست در هندوستان نیست؛ بلكه در این دوران، تنها تشدید شده است.
در شرایطی كه بنظر میرسد، انتخابات آینده، تنها به تحكیم حاكمیت راست منجر خواهد شد، لازم است تا صریحاً بر این واقعیت تأكید كنیم كه این انتخابات یك انتخابات عادی در یك كشور عادی نیست: اگر راست افراطی در كشوری در مقیاس هندوستان كنترل كشور را بدست گیرد؛ پیامدهای خطرناك خود را خواهد داشت كه ما ملزم به شناخت آنها هستیم.
تمام آنچه گفته شد به بحث ما در باره گردهمایی اجتماعی جهان (گاج) مربوط میشود. گرچه كمتر به صراحت گفته شده، اما هر ناظر آگاه سیاسی میداند كه "گاج" در واقع جنبش جهانی چپ است كه میكوشد بر روندهای سیاسی جهانی اثر بگذارد، منتهی چپ با معنای گسترده كنونی آن. در این "چپ" بسیاری از سازمانهای غیر دولتی (سغد)۱- و نیز شخصیتهائی كه در معنای مرسوم سیاسی نیستند – و حتی از احزاب چپ دوری میكنند- عضویت دارند. شرایط بحرانی كنونی جهان این نیروها را بشدت نگران كرده است؛ بنابراین میتوان گفت در مجموع با اندیشههای چپ همخوانی بیشتری احساس میكنند تا با اندیشههای میانهرو و راست. در نتیجه، "گردهمایی اجتماعی جهان" در واقع حضور پررنگ چپ است در متن چالشهای جهان؛ منتهی چپ به مفهوم گسترده نوین آن.
وقتی تأثیر گاج بر انتخابات هندوستان و حوادث عراق – ونه تنها عراق بلكه كل خاورمیانه – را مورد ارزیابی قرار دهیم؛ متأسفانه میتوانیم آن را "اندك" یا "به كلی هیچ" بدانیم. گردهمایی بمبئی با همه عظمت آن و با همه آن شوری كه برانگیخت، تنها یك رویداد كوچك تلویزیونی بود – تازه اگر باشد. اگر چنین است، پس چنین رویدادی چه تأثیری در آینده "گاج" وخیزش گسترده چپ نوین جهانی خواهد داشت؟
ماهها پس از برگزاری نشست بمبئی، بسیاری از شركت كنندگان، آن را رویدادی بس شورانگیز ارزیابی كردهاند. بعضی دیگر بطور كلی بر این نكته تاكید كردهاند كه گردهمائی بمبئی بازتاب دقیق تنوع زندگی و باورهای سیاسی بود. و اینكه گاج "دموكراسی واقعی" در عمل است. اما كسانی نیز این بحث را به میان كشیدهاند كه آیا این نشست گاج را میتوان "بوته آزمایشی" برای تحولات نوین سیاسی جهان كه در حال زایش است دانست. جامع شناسی به نام"دوسوسا سانتوز"۱- میگوید كه شعار گاج مبنی بر "جهان دیگری ممكن است" نماد پر طنین آرمان شهر نوینی است كه هنوز جامع عمل نپوشیده است و نویسنده نام دار خانم "آرونداتی روی"۲- با بانگی بلند در نشست گردهمایی اجتماعی جهان در پورتوالگره اعلام كرد كه: "احساس میكنم جهان دیگری زاده میشود".
اما در این مقطع حساس انتخابات و جنگ، همچنان این پرسش چالش برانگیز مطرح است كه تأثیر گاج بر رویدادهای "اكنون" و "اینجا" چیست؟ البته دلنشینتر آن است كه در آغوش "امید به خیزش جنبش در آیندهای مبهم و مهآلود” بیاسایم و شرایط حساس "حاضر" را از ذهن خود بزداییم.
زمانی كه گاج در سالهای ۲۰۰۰ و ۲۰۰۱ شكل گرفت. براستی حادثهای محسوب میشد. اما آیا ذات تشكیل گاج در مد نظر بود؟ آیا نبایستی انرژی و توان خود را صرف تشخیص و پیشبرد تحولات جهان میكردیم. تصویری خیالی در ذهن ایجاد كردن و به آن دلخوش بودن چیزی است و كار و مبارزه در جهان واقعی چیز دیگر.
این پرسشها، تازه و ابتكاری نیستند. بسیاری، بویژه چپهای رادیكال این پرسشها و پرسشهای دیگری را به میان كشیدهاند و از آن بالاتر كوشیدهاند تا درنشست اخیر گاج نه تنها این انتقادها را مطرح كنند بلكه آنهارا در چارچوب برنامه سیاسی "مقاومت بمبئی"۳- تدوین كنند. اما واكنش سازماندهندگان "گاج" نسبت به این كوشش، همان است كه نگرانی ما را دامن میزند. آنها ترجیح دادند كه این مسائل را نادیده بگیرند و بجای تأمل ورزیدن و ایجاد تغییرات در رویای شیرین موفقیت كمَی فرو روند.سال گذشته (ژانویه ۲۰۰۳) در میان شركت كنندگان گاج - از جمله در میان بنیانگذاران آن – این بحث مطرح شد كه آیا محرك اصلی تظاهرات گسترده ضدجنگ در ۲۶ بهمن ۱۳۸۱(۱۵ فوریه ۲۰۰۳)، گاج بوده است؟ زیرا همانطور كه همه میدانند نشست گاج كه در دی ماه ۸۱ (ژانویه ۲۰۰۳) در پورتو الگره برگزار شد، از همه مردم جهان خواسته بود كه در تظاهرات ضدجنگ شركت كنند به نظر شركتكنندگان در آن نشست، آن تظاهرات گسترده، ثابت كرد كه گاج "موتور محرك لكوموتیو جنبش" است.
اما اگر این نتیجهگیری درست باشد – با آنكه میكوشیم از هر ارزیابی افراطی مكانیستی خودداری كنیم – سرانجام این پرسش مطرح میشود كه پس چرا امسال علیرغم آنكه دوباره در نشست بمبئی از مردم جهان خواسته شد تا در تظاهرات ضد جنگ ۲۶ بهمن ماه (۱۵ فوریه) شركت كنند؛ استقبال از این دعوت بهیچ عنوان در اندازههای تظاهرات سال گذشته نبود؟ غیر از استثنای مبارزه گاج علیه آغاز جنگ عراق (كه آنهم در نهایت موفق نشد) به سختی میتوان رابطهای میان جنبشهای ضد جنگ كه گاج محرك اصلی آنها محسوب میشود و اوضاع اسفبار چند ماه گذشته در عراق و افغانستان پیدا كرد. آیا تنها باید از موفقیتهای خود شاد باشیم و از آنها برای خود اعتباری بسازیم ، یا آنچه را كه روی داده مورد ارزیابی و خوانش مجدد و دقیق قرار دهیم.
به همین ترتیب، یكی از دلایلی كه براساس آن، سازمانهای هندی، در پاسخ به دعوت "كمیته سازماندهی و شورای بینالمللی" گاج در برزیل، مسئولیت برگزاری نشست بمبئی را پذیرفتند، این بود كه گاج را ابزار مهمی نه تنها در برابر جهانی سازی نولیبرال میدانستند بلكه با ابراز نگرانی از رشد فرقه گرایی و بنیادگرایی میخواستند از نفوذ گاج برای اتحاد احزاب و جنبشهای سیاسی و مقابله با این روند خطرناك استفاده كنند.
با اینهمه مهمترین دلیل مخالفت هندوستان با برگزاری مجدد نشست گاج در برزیل آن بود كه سال ۲۰۰۴ سال انتخابات سراسری در هندوستان بود. آنها امیدوار بودند كه تشكیل نشست گاج در هند در آغاز سال انتخاباتی شاید بتواند نقش مهمی را در تشكیل نیروهای پیشرو در مقابله با نیروهای فرقهگرا و راست ایفا كند و حتی بر نتایج انتخابات اثر بگذارد.
نیروی بالقوه گاج و این واقعیت شورانگیز كه شمار عظیمی از جوانان از آن استقبال كردهاند، مهمترین انگیزه نیروهای رسمی و سازمان یافته چپ – یعنی احزاب كمونیست – برای پذیرش دعوت گاج برزیل بود. احزاب كمونیست كه در گذشته همكاری با سازمانها غیر دولتی (سغد) را رد و فاصله جدی خود را با آنان حفظ میكردند، دست دوستی و همكاری بسوی این نیروها دراز كردند.
گر چه نمیتوان انكار كرد كه نشست بمبئی در دیماه ۸۲ (ژانویه ۲۰۰۴)، نمایش قدرتمندی علیه فرقهگرایی بود و در سالن اصلی نشست سخنرانیهای شدیدالحنی علیه این پدیده ایراد گردید؛ اما در عین حال باید از خود صمیمانه و علمی بپرسیم كه آیا این نشست و دیگر فرصتهای ارزشمند (از جمله گردهمایی اجتماعی آسیا كه در دیماه ۸۱ (ژانویه ۲۰۰۳) در حیدر آباد برگزار شد) از سطح تشریفات و لفاظی فراتر رفته است؟ آیا تأثیری بر "فرقه گرایی" كشور داشته است و آیا توانسته زمینه اتحاد نیروهای دموكراتیك ملی را برای انتخابات آتی كشور فراهم سازد.
در همین حال، یكی از دلایلی كه "شورای بینالمللی" گاج را ترغیب كرد تا نشست گردهمای اجتماعی جهان را در هندوستان و آسیا برگزار كند آن بود كه تصور میكرد آسیا از مستعدترین زمینه در مقابله با نولیبرالیسم، جنگ وامپراطوری نوین برخوردار است. قرار شد نشست بعدی خارج از آمریكای لاتین برگزار شود و چون آسیا بخاطر تحولات خاص آن در مد نظر قرار گرفت، هندوستان بهترین گزینه نشست بود.
بار دیگر این پرسش مطرح می شود كه آیا برگزاری نشست گاج در هندوستان در دیماه ۸۳(ژانویه۲۰۰۴) درست نه ماه بعد از اشغال امپریالیستی بخش دیگری از آسیا تأثیری بر اشغال ،جنگ و برعملكرد قدرت امپریالیستی داشته است؟
به طور قطع پاسخ مثبت به این سؤال آسان نیست.هدف از مطرح كردن این مسائل ،نادیده گرفتن و بی اعتبار كردن فعالیت و مبارزات گاج نیست.
نمی خواهیم بگوییم كه تلاشها و مبارزات الزاماْ به موفقیت می انجامد و تنها باید مسائل حال و "اینجا" را مورد توجه قرار داد .این نوع نگاه به صورت خطرناكی ابزاری است .(در واقع نگرش احزاب چپ به گاج تقریباْ اینگونه است.)
بر عكس ،كوشش ما تأمل بر این نكته است كه "گاج" اكنون چیست؟ و چه می تواند باشد. واقعیت آن است كه این جنبش را می توان در دو سطح متفاوت ارزیابی كرد:یكی آرمانی و بلند مدت ( اینكه گاج را موتور محرك لكوموتیو جنبش بدانیم )و دیگری عینی و كوتاه مدت (اینكه گاج را جنبشی ضد جنگ یا ضد فرقه گرایی هندوستان تصور كنیم)
طبیعی است كه این دو سطح در تقابل با یكدیگر قرار ندارند بلكه از پیوندی درونی برخوردار هستند.اما دلایل روشن و آشكاری وجود دارد مبنی بر اینكه از دیدگاه نظری و عملی ،تصور غالب از گاج ،سطح دوم بوده است و این یعنی محو تماشای درخت شدن و فراموش كردن جنگل.تردیدی نیست كه نباید دستاوردهای نشست را نادیده گرفت .
از نظر من آنچه در بمبئی گذشت رویدادی بزرگ و چند جانبه بود.تعداد شركت كنندگان ،شور وشوق آنها،غنا و تنوع جنبش و حضور چشمگیر زحمتكشان در آن ، هم سازماندهندگان و هم بسیاری از شركت كنندگان را براستی مسحور كرده بود .نشست بمبئی بزرگترین حركت گاج تا كنون بوده است .اما دستاورد كلی چیست؟ آیا فاجعه نیست كه صدای این نشست حتی در دیگر شهر های این ایالت به گوش نرسید؟اكنون چند ماه از برگزاری نشست می گذرد اما تقریباًْ هیچ سخنی از این نشست –كه آنقدر مهم تلقی می شد –نه تنها در رسانه های رسمی و دولتی بلكه حتی در رسانه های مدافع جنبش در میان نیست .باری نه بحثی نه تحلیلی .این نشست هیچ تأثیری حداقل در تظاهرات ضد جنگ دهلی در ۲۵ دیماه (۱۵ ژانویه ) باقی نگذاشت و تا آنجا كه به انتخابات آینده مربوط است اثر آن مانند اثر سایه ای است كه از خیابانی گذشت و دیگر هیچ.
آنچه در تجربه و عمل از سازماندهی نخستین گردهمایی اجتماعی آسیا (گاس) و بعد گردهمایی اجتماعی جهان بدست آمده با ایدهآل نخستین سازماندهندگان و بنیان گذاران همخوانی ندارد. با این وجود نباید از یاد برد كه این اقدامات، ابتكارات و فعالیتهایی بسیار مؤثر بودند. اما فاجعه اینجاست كه نشست هندوستان از دید توده مردم تمام شده است و هیچ اثری، نه در انتخابات، نه در مبارزات علیه فرقهگرایی و جنگ و بطور كلی در هیچ چیز باقی نگذاشته است.
اكنون زمان آن فرا رسیده است كه فعالیتها را مجدداً مورد بازبینی ژرف قرار دهیم. سعی كنیم معنا و مفهوم روندهایی را كه بر شمردیم دریابیم و ببینیم برای ساختن جهانهای دیگر – كه هدف نهایی گاج بود، چه كردهایم و چه باید بكنیم. برپا كردن جشنهای پیروزی كار دشواری نیست. اما سازماندهی و اندیشیدن در باره ابزار و روشهای مبارزه و حركت بسوی بنای جهانهای دیگر و بهتر - و بویژه توجه به این نكته كه مبادا در جهان اندیشه خود زندانی شویم – كاری است بس سترگ. جشن پیروزی بخشی از فعالیت ماست، اما نباید با كار اصلی ما اشتباه گرفته شود.
در شرایط حساسی چون شرایط حاضر، گردهمایی اجتماعی جهان باید سطح دوم را در نظر بگیرد و به پیش ببرد یعنی به موتور محرك لكوموتیو جنبش تبدیل شود. دل خوش كردن به پیروزیهای انتخاباتی یا خروج آمریكا از عراق ... همانا محو تماشای درخت شدن و غفلت از جنگل است.
جای سن
مترجم : خسرو باقری
-۱ Jai, Sen پژوهشگر مستقل در زمینه نیروی محركه جنبشهای مردمی، سردبیر نشریه گردهمایی اجتماعی جهان به نام چلنجینگ امپایر (Challenging Empires) ، از ساماندهندگان سمینار "فضای باز" در دانشگاه دهلی و از اعضای كمیته زحمتكشان گردهمایی اجتماعی جهان در سال ۲۰۰۲
-۲ باید توجه داشت كه بعضی رویدادهای اخیر از جمله نتایج انتخابات هندوستان نظرات نویسنده را به چالش میكشد. بهر صورت مقاله حاضر بیانگر نظرات بخشی از شركتكنندگان نشست گردهمائی اجتماعی جهان در بمبئی است. (مترجم)
۳- The World Social Forum (WSF)
۴- National Democratic Alliance
۱- Nongovernmental Organization (NGO)
۱- Sousa Santos
۲- Arundhati Roy
۳- Mumbaz Resistance
مترجم : خسرو باقری
-۱ Jai, Sen پژوهشگر مستقل در زمینه نیروی محركه جنبشهای مردمی، سردبیر نشریه گردهمایی اجتماعی جهان به نام چلنجینگ امپایر (Challenging Empires) ، از ساماندهندگان سمینار "فضای باز" در دانشگاه دهلی و از اعضای كمیته زحمتكشان گردهمایی اجتماعی جهان در سال ۲۰۰۲
-۲ باید توجه داشت كه بعضی رویدادهای اخیر از جمله نتایج انتخابات هندوستان نظرات نویسنده را به چالش میكشد. بهر صورت مقاله حاضر بیانگر نظرات بخشی از شركتكنندگان نشست گردهمائی اجتماعی جهان در بمبئی است. (مترجم)
۳- The World Social Forum (WSF)
۴- National Democratic Alliance
۱- Nongovernmental Organization (NGO)
۱- Sousa Santos
۲- Arundhati Roy
۳- Mumbaz Resistance
منبع : پایگاه اطلاعرسانی فرهنگ توسعه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست