پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا

نیروگاه اتمی ‌بوشهر؛ کارت بازی روسیه با ایران


نیروگاه اتمی ‌بوشهر؛ کارت بازی روسیه با ایران
پس از آنكه آلمانی‌ها انصراف خود را از ساخت نیروگاه اتمی‌ بوشهر - تحت فشار آمریكا و غرب - اعلا‌م داشتند، ادامه كار ساخت این نیروگاه طی یك مناقصه و بر اساس قراردادی رسمی ‌در سال ۱۹۹۵ به ارزش ۸۰۰ میلیون دلا‌ر از سوی كشورمان به شركت‌های روسی واگذار شد.
از آن سال تا به امروز و طی بیش از ۱۲ سالی كه از شروع این قرارداد و اجرایی شدن آن توسط روس‌ها می‌گذرد، تاریخ و زمان‌های متعدد جهت پایان ساخت پروژه این نیروگاه و افتتاح رسمی ‌و شروع به كار آن توسط روس‌ها اعلا‌م شده است، كه هر نوبت به دلا‌یل واهی و مبهم، این روند و اقدام به تاخیر انداخته شده است.
به‌طوری كه در نظر برخی تحلیلگران سیاسی و اقتصادی در داخل كشور، به واسطه سیاسی و حساس شدن جریان آمریكا و غرب روی موضوع هسته‌ای ایران، روس‌ها نیز اگرچه در گفتار خود به گونه‌ای دیگر بوده‌اند ولی در عمل تا به امروز هم‌آوا و هم‌راستا با آنها حركت نموده‌اند و در نتیجه سبب شده‌اند تا این موضوع تبدیل به تابویی در روابط ایران و روسیه شده و در ابعاد اقتصادی و حتی سیاسی بین دو كشور نیز سایه منفی خودش را افكنده باشد. در حال حاضر روسیه و حاكمیت فعلی آن در تعاملا‌ت خود با آمریكا و غرب، در حال بازی با كارت ایران در كنار سایر عوامل موجود است و یكی از موضوعاتی كه همواره مورد استفاده آنها قرار گرفته و می‌گیرد، بحث نیروگاه اتمی ‌بوشهر و پروژه ساخت و اتمام آن می‌باشد، كه تا به امروز دچار یك فراز و نشیب ۱۲ ساله شده است.
پروژه ساخت این نیروگاه بهانه خوبی بوده كه روس‌ها همواره طی ۱۲ سال گذشته امتیازات بسیاری را از قبل آن در عرصه روابط خود با ایران كسب كنند، در واقع پروژه نیروگاه بوشهر برگ برنده‌ای در دست روس‌ها در روابطشان با ما نیز محسوب می‌شود و آنها در موارد متعدد آن را در عرصه‌های مختلف به بهای گزاف به ما می‌فروشند. پس روسیه نمی‌خواهد و از ابتدا نیز قصد نداشته تا سریع‌تر و در زمان وعده داده شده، این پروژه را انجام و این برگ را از دست بدهد.
درحقیقت روس‌ها در این برهه از زمان به دنبال سهم بیشتر در قبال راه‌اندازی این پروژه هستند، یعنی با حساس شدن بحث‌های سیاسی حاشیه‌ای به راه انداخته شده توسط غرب و آمریكا در مورد این پروژه، روس‌ها نیز بدشان نمی‌آید تا با طولا‌نی كردن آن سهم بیشتری را از هر دو طرف قضیه و جریان موجود، یعنی آمریكا، غرب و ایران داشته باشند. ‌
داریوش صفرنژاد
منبع : روزنامه اعتماد ملی