چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


روزهای نسبتا پرحاشیه


روزهای نسبتا پرحاشیه
در نوروز هر سال به دلیل تعطیلی بیشتر نهادی‌های خبری و رسانه‌ای، معمولا کمتر خبری به دست مخاطبان می‌رسد. در سال‌های اخیر با افزایش استفاده از اینترنت و تاسیس سایت‌های خبری مفید و به روز شده می‌توان در زمینه‌های گوناگون آخرین اخبار را دریافت کرد و مورد نقد و بررسی قرار داد. البته باید گفت چون بسیاری از افرادی که معمولا در کانون اخبار قرار دارند، خود در تعطیلات و به دور از هیاهوی کارها و برنامه‌هایشان به سر می‌برند، خود به خود میزان انتشار خبر به نحو قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.
● درگذشت داوود اسدی
خیلی از ما مجموعه خاطره‌انگیز و به یادماندنی «ساعت خوش» را به یاد داریم. مهران مدیری پس از آنکه در جنگ نوروز ۷۲ با داریوش کاردان همکاری موفقیت‌آمیزی داشت، از نیمه‌های سال ۱۳۷۳ دست به ساخت مجموعه ساعت خوش زد. نقش مهم این برنامه در این بود که توانست برگ تازه‌ای از دفتر طنز تلویزیون را در سال‌های پس از انقلاب ورق بزند.
این مجموعه تمامی ‌طنزهای روستایی و اقتصادی کسل‌کننده و غیرجذاب را که سالیان سال تولید و پخش می‌شدند و هیچ کس هم به کیفیت پایین آنها اعتراضی نمی‌کرد، در سایه خود قرار داد و با ارائه طنزی جدید، به روز و تجربه نشده محبوبیتی بسیار نزد عموم مردم پیدا کرد. هرچند که بعدها به دلیل تفرقه در گروه تهیه و افزایش بی‌مورد تعداد نویسندگان، ساعت خوش دچار افت کیفی فاحشی شد و مهران مدیری را واداشت که با هوشمندی از کارگردانی آن انصراف بدهد که البته پس از کناره‌گیری مدیری عمر برنامه نیز خیلی زود به پایان رسید.
اما زمانی که این برنامه میان مردم طرفداران بسیاری داشت و آیتم‌های طنز آن بدیع و کنایه‌آمیز بودند، یکی از سه نویسنده اصلی این برنامه کسی نبود جز داوود اسدی. او حتی در برخی از آیتم‌های نمایشی این برنامه بازی می‌کرد که مهمترین آنها نقش هنری دستیار کارآگاه درک (رضا شفیعی جم) بود که میان مردم از مقبولیت خاصی برخوردار شد. متاسفانه باخبر شدیم این هنرمند بااستعداد که پس از مجموعه ساعت خوش، کمتر کسی از تولیدکنندگان برنامه‌های طنز تلویزیونی به سراغ او رفت، در نخستین ساعت‌های روز سوم فروردین ماه بر اثر سکته قلبی درگذشت. پیکر آن مرحوم روز بعد در میان حضور چشمگیر اهل هنر و دوستان و همکارانش و مردم علاقه‌مند، در قطعه هنرمندان بهشت زهرا به خاک سپرده شد. می‌گویند خوب نیست که در ابتدای سال جدید حرف‌های ناخوشایند بزنیم. اما دعا می‌کنیم که ضرب المثل «سالی که نکوست از بهارش پیداست» امسال کارکردی عینی پیدا نکند! از آخرین کارهای این هنرمند خوب کشورمان می‌توان به نویسندگی قطعه‌های انیمیشن آموزشی اداره اجتماعی نیروی انتظامی‌اشاره کرد که با اقبال خوبی در میان مردم روبرو شده بود. از مرحوم داوود اسدی که در هنگام مرگ سی و هشت سال بیشتر نداشت، فرزندی سه ماهه به نام دانیال به یادگار مانده است. برای آن شادروان علو درجات و برای بازماندگان آن عزیز صبر جمیل را از درگاه خداوند بزرگ خواستاریم.
● درگذشت شاهرخ سخایی
شاهرخ سخایی را بسیاری از اهل سینما می‌شناختند. این عکاس توانای سینمای ایران در برخی از پروژه‌های مهم و ماندگار سینمایی پس از انقلاب حضور داشت که از میان آنها می‌توان به مادیان (علی ژکان)، خارج از محدوده (رخشان بنی اعتماد)، دو فیلم با یک بلیت (داریوش فرهنگ)، مرسدس (مسعود کیمیایی)، سگ کشی (بهرام بیضایی)، بمانی (داریوش مهرجویی) و مهمان مامان (داریوش مهرجویی) اشاره کرد. این هنرمند برجسته در روز سوم فروردین ماه بر اثر سکته قلبی درگذشت و پیکرش در قطعه هنرمندان بهشت زهرا خاکسپاری شد. روحش شاد و یادش گرامی.
● ممنوعیت حضور ورزشکاران در آگهی‌های تلویزیونی
حضور ستاره‌های سینما و ورزش در آگهی‌های تبلیغاتی و تلویزیونی سالیان سال است که در تمام دنیا مرسوم شده.
در ایران نیز این موضوع چندین سال است که با شرکت ستاره‌های سینما در بیلبوردهای تبلیغاتی و آگهی‌های تجاری در روزنامه‌ها و نشریات مختلف رواج پیدا کرده و جدا از برخی جبهه‌گیری‌ها در ابتدای شکل گیری این جریان، ساده‌تر از آنچه که فکر می‌شد این اتفاق میان مردم شکلی عادی به خود گرفت. با این حال باز هم از گوشه و کنار می‌شد کنایه‌ها و دلخوری‌هایی را از حضور برخی چهره‌های مشهور و صاحب نام در این آگهی‌ها شنید.
اما حضور حسین رضا زاده که برای تمامی‌مردم ایران یک قهرمان ملی به شمار می‌آید و افتخار ایران در عرصه‌های بین‌المللی نامیده شده است، در یک آگهی تلویزیونی مربوط به یک بنگاه مشهور معاملات ملکی سر و صدای خیلی‌ها را درآورد. به خصوص که در این تبلیغ تلویزیونی او از مردم می‌خواهد تا با کمک این بنگاه در کشور همسایه زمین و ملک بخرند!
در روزهای ابتدایی سال، سایت تابناک خبرداد که سازمان تربیت بدنی در بخشنامه‌ای شرکت قهرمانان ورزشی در تبلیغ‌های تجاری شبکه‌های ماهواره‌ای را ممنوع اعلام کرد. اینکه یک چهره مشهور در یک آگهی شرکت کند و کالا و محصولی ایرانی را تبلیغ کند، به خودی خود کاری ناپسند نیست و نباید گلایه‌ها را چندان جدی گرفت، اما حرکت قهرمان ملی کشورمان در تبلیغ برای سرمایه‌گذاری در کشوری که هنوز هم بر سر تصاحب جزایر سه گانه ایرانی با ما مشکل دارد، کاری سخیف و به دور از شان کسی همانند حسین رضازاده است. امیدواریم چنین اتفاقاتی گریبان ستاره‌های سینما را نگیرد!
● درگذشت چند سینماگر مشهور خارجی
باز هم خبر فوت! در روزهای عید خبر درگذشت چند تن از سینماگران شناخته شده ‌هالیوود تیتر اصلی سایت‌های مشهور سینمایی و معتبر خارجی شد.
ریچارد ویدمارک را بسیاری از سینما دوستان ایرانی از نسل‌های قدیم می‌شناسند. او در بسیاری از فیلم‌های خاطره‌انگیز ‌هالیوود در دهه‌های پنجاه و شصت میلادی به ایفای نقش پرداخت و تحسین همگان را برانگیخت.
یکی از معروف‌ترین فیلم‌هایی که او در آن بازی کرد، اثر ستایش شده ساموئل فولر- جیب بر خیابان جنوب (۱۹۵۳) بود که هنوز هم از بهترین فیلم‌های ژانر نوآر به حساب می‌آید. ریچارد ویدمارک در هنگام مرگ نود و سه سال داشته است. یکی از بهترین درام‌های دادگاهی سال‌های میانی قرن بیستم فیلم محاکمه در نورمبرگ (استنلی کریمر، ۱۹۶۱) بود که فیلمنامه آن را آبی مان براساس فیلمنامه ای تلویزیونی از خودش نوشت و در همان سال برنده جایزه اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی شد.
در روز پنجم فروردین خبر رسید که آبی مان هم در سن هشتاد سالگی درگذشت. اما خبر دیگری که بسیاری از علاقه مندان سینمای روز‌ هالیوود را متاثر کرد، خبر فوت آنتونی مینگلا سازنده فیلم اسکاری و تحسین شده بیمار انگلیسی (۱۹۹۶) بود. او چند سال پس از بیمار انگلیسی نیز فیلم خوش ساخت آقای ریپلی بااستعداد را براساس رمانی نوشته پاتریشیا‌های اسمیت ساخت و به همگان ثابت کرد که می‌تواند یکی از بهترین‌های عصر حاضر‌هالیوود باشد.
فیلم دیگر او کوهستان سرد (۲۰۰۳) بود که رمانسی جنگی و عظیم به شمار می‌آمد، با وجود اینکه انتظارها را برآورده نکرد اما در چند رشته کاندیدای دریافت جایزه اسکار شد. گویا مینگلا بر اثر خونریزی ناشی از عمل جراحی لوزه که در واپسین روزهای سال گذشته انجام داده بود، فوت کرده است.
● ممنوعیت فعالیت محمدرضا گلزار!
در سایتهای خبری درج شد مبنی بر اینکه محمدرضا گلزار به دلایلی نامعلوم از بازی در فیلم‌های سینمایی منع شده است! البته چنین خبرهایی را که بیشتر خوراک نشریات زرد و عامه پسند است بارها و بارها شنیده‌ایم و دیگر نمی‌توان صحت و سقم آن را باور کرد. این در حالی بود که گلزار در لحظه تحویل سال در شبکه پنج سیما حاضر شد و به گفت‌وگو با رضا رشیدپور پرداخت و اینک نیز فیلم مجنون لیلی (قاسم جعفری) را بر روی پرده دارد که بنا به اعلام منابع غیررسمی‌فروش بالایی در روزهای نوروز داشته و در گیشه رقیبی جدی برای فیلم دایره زنگی (پریسا بخت آور) محسوب می‌شود.
حال باید نشست و دید که آیا تهیه کنندگان به سراغ او که می‌تواند تضمین خوبی برای فروش در گیشه باشد، می‌روند یا خیر؟ آنگاه می‌توان درستی و سلامت این خبر را تایید یا تکذیب کرد.
جنجال‌های حاشیه‌ای مرد هزار چهره
مجموعه مرد هزار چهره (مهران مدیری) بی‌شک پدیده نوروزی تلویزیون بود. این مجموعه در جذب مخاطبان خود بسیار موفق ظاهر شد و بنابر پیش‌بینی‌ها حاشیه‌هایی را نیز به دنبال داشت. اولین خبر درباره این مجموعه شکایت سازمان ثبت احوال شیراز از بانیان این مجموعه بود که سایت‌های تابناک و سینمای ما آن را منتشر کردند.
اداره کل ثبت احوال شیراز ساخت این مجموعه را توهین به مجموعه اداری خود دانست. دلایل این شکایت عبارت بودند از انتصاب شخصیت اصلی داستان به عنوان شخص کلاهبردار شیاد و متقلب در مجموعه ثبت احوال شیراز، ارائه فضای بی‌نظم و خارج از شان اداری در ثبت احوال شیراز و القای سوءاستفاده از موقعیت شغلی توسط کارکنان اداره کل ثبت احوال شیراز. گویا این درخواست اداره ثبت احوال شیراز از دادگستری فارس، همراه با اعاده حیثیت و دریافت مبلغ ۲۱ میلیارد تومان به عنوان غرامت بوده است! البته پس از این خبر نسبتا جنجالی، خبر دیگری مبنی بر رسیدگی به این شکایت منتشر نشد. اما حاشیه دیگری که در اطراف این مجموعه تلویزیونی به وجود آمد، دلخوری و ناراحتی گروهی از روشنفکران و اهل ادب و هنر و فرهنگ از تصویر یکسویه‌ای بود که مرد هزار چهره از این قشر نشان داده بود و ردپای آن را در برخی وبلاگ‌ها و سایت‌های شخصی‌تر می‌توانستیم بیابیم. هنوز که اعتراضی جدی و آشکار نسبت به ارائه چنین تصویر مخدوشی از ادیبان و روشنفکران بیان نشده است. حال باید دید شخص یا گروهی به این موضوع معترض می‌شوند یا خیر؟ اما با پیشرفت داستان این سریال در روزهای نوروز و اقبال آن در میان عموم مردم، برخی سایت‌ها و خبرگزاری‌ها به گفت‌وگو با عوامل مجموعه پرداختند که در تمامی‌این مصاحبه‌ها ابراز رضایتمندی آنها از بودن در کنار مهران مدیری به خوبی مشهود بود.
● ادامه فعالیت پروژه‌های سینمایی در روزهای تعطیلی نوروز
نوروز امسال برخی از پروژه‌های سینمایی که فیلمبرداری آنها در اسفندماه آغاز شده بود، مراحل تولید خود را ادامه دادند.
فیلم‌های سوپر استار(تهمینه میلانی)، پاتو زمین نگذار (ایرج قادری)، پوسته (مصطفی آل احمد)، خروس جنگی (مسعود اطیابی)، میزاک (حسینعلی فلاح لیالستانی)، تاکسی نارنجی (ابراهیم وحیدزاده)، زادبوم (ابوالحسن داوودی)، هفت دقیقه تا پاییز (علیرضا امینی)، عیار ۱۴ (پرویز شهبازی) و پاداش (کمال تبریزی) آثاری بودند که فیلمبرداری خود را بدون وقفه در روزهای نوروز انجام دادند و در مراحل پایانی تولید خود به سر می‌برند.
این حجم از تولید فیلم در این زمان از سال نسبت به سال‌های پیش رشد خوب وچشمگیری داشته و امیدها را برای بقا و ارتقای کیفی و کمی‌ سینمای ملی کشورمان در دل سینما دوستان ایجاد کرده است.
امیررضا نوری پرتو
منبع : روزنامه حیات نو