شنبه, ۲۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 15 June, 2024
مجله ویستا

احتیاط شرط عقل است


احتیاط شرط عقل است
در سال های اخیر همیشه این سوال در اذهان عمومی جامعه بوده است که با کاربرد گسترده یی که امواج مایکروویو در وسایل مخابراتی همانند ماهواره ها، موبایل، شبکه اینترنتی و غیره و حتی در اجاق مایکروویو در آشپزخانه هایمان پیدا کرده اند و ما تقریباً زیر دوشی از امواج مایکروویو قرار داریم، آیا این امواج برای ما مضر است یا بی ضرر؟ به این سوال پاسخ های متفاوتی هم از طرف عامه و هم متخصصان داده شده است ولی اکثر قریب به اتفاق پژوهش های اخیر نشان داده اند که این امواج بی ضرر هستند، یعنی دو سوال واهمه انگیز که همیشه در ذهن افراد بوده (یکی سرطان زا بودن و دیگری آلوده شدن مثلاً مواد غذایی داخل مایکروفر به اشعه) هر دو رد شده اند زیرا این سوال تا حدودی از آنجا ناشی می شد که مردم امواج مایکروویو را چیزی مانند اشعه رادیواکتیو تصور می کردند که می توانند همان آلودگی های رادیواکتیو را که تا سالیان دراز در مواد باقی بمانند، ایجاد کند. در حالی که با پیشرفت سطح سواد عمومی و به خصوص اطلاعات الکترونیکی افراد جامعه، امروزه دیگر اکثریت قریب به اتفاق مردم تفاوت اشعه رادیواکتیو و مایکروویو را می دانند. اشعه مایکروویو مورد استفاده در موبایل و اجاق مایکروویو در یک محدوده فرکانسی قرار دارد که به محدوده غیریونیزه کننده موسوم است (هم از نظر فرکانس و هم انرژی) در نتیجه بی ضرر است، ولی امواج یونیزه کننده یا یون ساز زیانبار هستند که در وسایل مذکور از آنها استفاده نمی کنیم.
علاوه بر فرکانس، چگالی توان اشعه مایکروویو نیز در مضر بودن آن نقش دارد که طبق استاندارد استرالیا تا ۴۵۰ میکرووات بر سانتی متر مربع بی ضرر است، در حالی که قله این چگالی توان در مجاورت برج های آنتن های BTS (آنتن های موبایل) ۱/۰ میکرووات بر سانتی متر مربع است که خیلی کمتر از حد خطرناک محسوب می شود، لذا نباید نگران شویم، یعنی حتی امواج ساطع شده از آنتن های BTS نیز نمی توانند باعث نگرانی ما شوند زیرا هم با افزایش فاصله کاهش چشمگیری را در چگالی توان مشاهده می کنیم و همه اینکه وجود دیوارها و سقف و غیره نیز می توانند باعث کاهش چگالی توان این امواج شوند.
البته ناگفته نماند که پزشکان در تحقیقات خود رابطه معنی داری را بین تومور مغزی در افرادی که از موبایل استفاده می کنند و بقیه نیافته اند، ولی به جهت احتیاط توصیه می کنند حتی الامکان کمتر استفاده شود یا افرادی که مجبورند ساعات زیادی در شبانه روز از گوشی موبایل استفاده کنند، از گوشی های هندزفری استفاده کنند که حتی الامکان خود گوشی کمتر در مجاورت مغز قرار گیرد زیرا طبق برخی از آمار حدود ۶ درصد افزایش آمار ابتلا به سردرد بین افرادی که به طور افراطی از موبایل استفاده می کنند با بقیه در برخی تحقیقات مشاهده شده است، ولی چون هنوز تحقیقات به نتیجه قطعی نرسیده شرط عقل است که احتیاط کنیم.
البته باید توجه داشت با توجه به شیوع موبایل بین کودکان شاید میزان خطر برای آنها بیشتر باشد زیرا سلول های بدن کودکان به خصوص در نواحی سر و مغز هنوز به رشد کافی نرسیده اند و باید بچه ها را تا حد معقولی از این وسیله بر حذر داریم. حتی شبکه بی بی سی هم این سوال را از آقای «توماس جانسون» (مدیر بخش ارتباطات شبکه یی نوکیا) پرسیده است. وی در جواب گفته است؛ «باید اعتراف کنم که هیچ کس جواب سوال شما را به درستی نمی داند این سوال برای سال های طولانی بی جواب مانده است و به همین دلیل می کوشیم که با انجام بررسی های وسیع پاسخ مناسبی را برای آن پیدا کنیم.»
در مورد غذاهای پخته شده به وسیله مایکروفر هم باید گفت که اشعه مایکروویو مخصوصاً در محدوده فرکانسی مورد استفاده در مایکروفرها یون ساز نیست و نمی تواند اتم های تشکیل دهنده مواد غذایی مورد تابش اشعه را یونیزه کند و در آن تغییرات شیمیایی مضر برای بدن انسان ایجاد کند و فقط به دلیل افت انرژی اشعه مایکروویو در مواد عایق (مانند مواد غذایی) که به صورت حرارت ظاهر می شود، ماده غذایی گرم می شود که این گرم شدن (البته به اندازه خیلی کم) حتی در بافت بدن ما هم هنگام استفاده از موبایل یا تابش امواج مایکروویو مربوط به شبکه های تلویزیونی و ماهواره و غیره ایجاد می شود، اما چون این حرارت خیلی کم است نمی تواند خطری برای بدن داشته باشد.
پس کوتاه سخن اینکه امواج مایکروویو با خدمات وسیعی که در وسایل مخابراتی، پزشکی، طبخ غذا، شبکه اینترنت و شبکه بانکی الکترونیکی و غیره دارند، در مقایسه با خطر جزئی احتمالی آنها دوست ما هستند.
ترجمه؛ امیر ستارزاده
منبع : روزنامه اعتماد