سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا
قیام بازندگان شرقی
در كشور هند، بنا به آمارها در هر سه دقیقه یك زن توسط بستگان خویش مورد آزار و خشونت شدید قرار میگیرد و هر شش ساعت یكی از این موارد اعمال خشونت به مرگ و میر منتهی میشود.
آماج چنین خشونتهایی عمدتا زنان جوان تازه ازدواج كرده هستند كه كمتر دم برمیآورند یا كارشان به خودكشی میكشد. علاوه بر این، در هند گرچه رسم جهیزیهداشتن دختر قانونا ممنوع است ولی در عرصه عمل كماكان وضع به گونه دیگری است. به عبارت دیگر، زنی كه جهیزیه چشمگیری با خود به زندگی مشترك نمیآورد گاه و بیگاه آماج اهانت و خشونت است، تا جایی كه اگر به مرگش منتهی نشود راهی به جز صرفنظر كردن از حق تملك نسبت به همه اموال موجود در خانه خود و بازگشت به خانه پدری برایش باقی نمیماند.
قانون جدید ممنوعیت خشونت علیه زنان از تصویب مجلس هند گذشت وضعیت را در چنین مواردی تغییر داده و به زن در احقاق حقش امكانات و حقوق گستردهیی اعطا كرده است.
● قانون تازه چه میگوید؟
طبق قانون تازه هند هر مردی كه زنی را در محیط خانواده خود مورد خشونت جسمی، جنسی، روحی و یا لفظی قرار دهد به مجازاتی تا یك سال زندان و ۴۰۰ یورو به جریمه نقدی محكوم خواهد شد. شمول این قانون تنها زنان شوهردار محدود نمیشود و دختران و اعضای خانوادههای بزرگ نیز تحت پوشش آن قرار میگیرند.
در قانون جدید خویشان و دوستان زنی كه مورد خشونت واقع شده و نیز مددكاران اجتماعی هم حق دارند كه در این باره دادخواهی كنند، امری كه در مورد زنان بیسواد روستاها و یا زنانی كه به هر دلیل نگران پیامد شكایت خویش هستند گشایش چشمگیری به حساب میآید.
اهانت و یا تهدید به ضرب و شتم از جمله موارد رایج در مورد زنانی است كه به جای پسر، دختر به دنیا میآورند. كم نیست مواردی كه این زنان جز چشمپوشی از حق خود در مایملك مشترك، ترك شوهر و بازگشت به خانه پدری یا وابستگان دیگر، چارهیی نمییابند. قانون جدید در این مورد نیز حق زنان را مورد تاكید و تصریح قرار داده است.
ممانعت مرد از اشتغال زن نیز در قانون جدید هند نوعی از خشونت تلقی شده است. هم این مورد و هم اعمال خشونت علیه كودكان و یا شوهردادن دختران در زیر سن قانونی مشمول مجازات میشوند.
به رغم تصویب این قانون، مدافعان حقوق زنان در هند كماكان بر این نكته تاكید دارند كه مقررات، قوانین و مجازات بازدارنده گرچه زمینه مساعدی برای حل مشكلات زنان فراهم میكنند، اما مساله اصلیتر جاری و ساریشدن این قوانین ، نحوه اجرا و اعمال آنها و نیز واقفكردن قربانیان به وجود چنین قوانینی است.
روناكا چوودهوری، وزیر مشاور در امور زنان هند كه از دستاندركاران تدوین قانون تازه است اندكی پس از تصویب آن توسط مجلس، ابراز امیدواری كرد كه این مصوبه سهمی چشمگیر در كاهش خشونتهای خانوادگی داشته باشد.
چوودهوری در سخنان خود به این واقعیت تلخ اشاره كرد كه زنان در هند آماج ۷۰ درصد از موارد اعمال خشونت هستند. خود این رقم به گفته فعالان حقوق زنان نشانگر میزان گسترده خشونت در محیطهای خانوادگی است كه تنها به اقشار بیسواد و فرودست یا مناطق روستایی و سنتی هم محدود نمیشود. این كه زنان اقشار میانی روز به روز كمتر به انقیاد و سلطه بیچون و چرای همسرانشان تن میدهند نیز، امری است كه مردان به راحتی با آن كنار نمیآیند و دستیازیدن به خشونت بیشتر از جمله واكنشهای رایج آنهاست.
● راه دشوار پیش رو
در دهههای گذشته دولت مركزی و دولتهای ایالات مختلف هند پروژههای متعددی را برای مهار خشونت علیه زنان به جریان انداختهاند. از جمله در شماری از ایالتها مقرهای پلیس ویژه مسائل زنان دایر شده است كه قربانیان خشونت میتوانند به آنجا شكایت برند.
ولی شمار معدود این ایستگاهها و نیز فرادستی پلیسهای مرد در آنها باعث شده كه شكایات به اندازه كافی پیگیری و بررسی نشوند. غمانگیز این كه شماری از زنان در خود همین ایستگاهها مورد بدرفتاری قرار گرفتهاند. در سطح قضایی نیز در برخی موارد استثنایی، قاضیان به محكومیت مردان خشونتگرا رای دادهاند. اینك اما با تصویب قانون جدید چنین احكامی مبنای حقوقی محكمتری پیدا میكند.
واداشتن قوه قضاییه و دوایر رسمی مختلف به ملاحظه و اجرای قانون جدید تنها یكی از اهداف تازه گروههای مدافع حقوق زنان در هند است. برای آنها این مساله نیز شدیدا حایز اهمیت است كه به قربانیان جرات و جسارت بخشند كه علیه كسانی كه در حقشان خشونت روا داشتهاند اعلام جرم كنند. كم نیستند زنانی كه از بیم انگشتنماشدن، از شكایت علیه اعضای خشونتكار خانواده خویش صرفنظر میكنند.
علاوه بر این، بنا به نظر سنجیها، نیمی از زنان هند باور دارند كه مردان محقند كه بخاطر برخی اشتباهات معین زنان، آنان را تنبیه كنند. چنین درك و دریافتی را متاسفانه باورها و سنن مذهبی رایج در هند نیز تقویت كرده و میكند. به باور مدافعان حقوق زنان، قانونی از تصویب مجلس هند گذشت زمینه مساعدتری برای روشنگری در میان زنان و زدودن این گونه اوهام و باورهای نادرست ایجاد كرده است.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست