سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
خلع موگابه کار آسانی نیست
مورگان تی ساوانگیرای رهبر اپوزیسیون جنبش تغییر دموکراتیک زیمبابوه پس از پیروزی در دور اول انتخابات ریاست جمهوری این کشور - به رغم عدم کسب اکثریت آرا- در دور دوم انتخابات شرکت میکند، اما نابرابریها علیه وی بسیار عمیق است. تی ساوانگیرای تنها توانست ۴۷ درصد آرای انتخابات ریاست جمهوری در مرحله اول را به دست آورد. اگر او مرحله دوم انتخابات را که قرار است ۲۷ ژوئن برگزار شود، تحریم کند، این اقدام، مسیر را برای رقیب وی رابرت موگابه برای ریاست مجدد هموار خواهد کرد. اما درعین حال شرکت در این انتخابات به عنوان بهترین گزینه حاکی از وجـود مـوانـع دشوار پیش روی اوست. مهمترین مانع برای تی ساوانگیرای، ارعاب و خشونت علیه مردمی است که در دور اول انتخابات به وی رای دادند.او چندین بار از سوی پلیس و نیروهای امنیتی بازداشت شد و بدون هیچ اتهامی آزاد شد. تندایی بیتی دبیر کل حزب تغییر دموکراتیک نیز از سوی پلیس دستگیر و با اتهاماتی همچون خیانت -که در صورت محکومیت با مجازات مرگ روبرو خواهد بود- مواجه است.
حامیان تی ساوانگیرای نه تنها مورد حمله و ضرب و شتم قرار گرفته، بلکه به خاطر مخالفت با موگابه به قتل رسیدهاند. بنابر اعلام حزب اپوزیسیون، تلفات حامیان این حزب به ۶۰ تن میرسد. ناظران انتخابات محلی میگویند، حامیان حزب تغییر دموکراتیک مجبور به ترک خانههایشان شدهاند. این اقدام در جهت ممانعت از حضور آنها در انتخابات است.برخی نیز با جراحات شدید در بیمارستان به سر می برند . تی ساوانگیرای به شخصه برای عیادت از حامیان خود به بیمارستان رفته است . " شبکه حمایت از انتخابات زیمبابوه" که صدها ناظر را در سراسر کشور در دور اول انتخابات در تاریخ ۲۹ مارس مستقر کرد، طی چند هفته اخیر، بارها بیانیه هایی را منتشر کرد و بر موارد ارتکاب خشونت علیه حامیان حزب تغییر دموکراتیک و برخی از ناظران خود تاکید کرده است . این شبکه معتقد است که پیروزی تی ساوانگیرای در مرحله دوم انتخابات- حتی به رغم تعهد موگابه مبنی بر اینکه اپوزیسیون تا زمانی که او زنده است به قدرت نمی رسد- ممکن است . موگابه در عین حال گفته است که نیروهای این کشور آماده مبارزه و جلوگیری از به قدرت رسیدن حزب اپوزیسیون هستند .
" ریندای چیپفوند واوا" مدیر ملی شبکه حمایت از انتخابات زیمبابوه " در گفتگویی تلفنی به موگابه گفته است : با توجه به نتایج انتخابات ۲۹ مارس، اپوزیسیون احتمالاً در مرحله دوم پیروز خواهد شد . اما وضعیت حاکم و خشونت های این کشور منجر به بی خانمانی مردم و دوری آنها از حوزه های انتخاباتی شده است . بنابراین حزب تغییر دموکراتیک شمار قابل توجهی از آرا را در مرحله دوم انتخابات از دست خواهد داد زیرا افرادی که بی خانمان و آواره شده اند قادر به حضور در انتخابات نخواهند بود . اپوزیسیون با کسب ۴۷ درصد آرا در برابر۴۳ درصد آرای حزب " زانو- پی اف - " حزب موگابه - در راستای برکناری رئیس جمهوری تلاش کردند و خواستند از اکثریت در پارلمان - برای اولین بار از زمان استقلال زیمبابوه در سال ۱۹۸۰- برخوردار شوند . اپوزیسیون برای شکست موگابه باید بر همین مساله متمرکز شود. ناظران و کارشناسان سیاسی میگویند، وضعیت بحرانی اقتصاد زیمبابوه میتواند عاملی برای حمایت از حزب تغییر دموکراتیک باشد. <ویلف بانگا> مقالهنویس هفتهنامه <زیمبابوه> که در آفریقای جنوبی مـنـتـشـر مـیشـود، مـیگـوید: موگابه اقدامات خود را ادامه میدهد و از هر حیلهای استفاده خواهد کرد، اما نمی تواند همه حامیان اپوزیسیون را سرکوب کند. برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که ارعاب تنها به ضرر موگابه خواهد بود. تونی هاکینز استاد دانشگاه زیمبابوه به الجزیره گفته است: ارعاب می تواند غیرسازنده باشد. اما تعقیب مردم و بیرون راندن آنها از خانههایشان حضور آنها در مرحله دوم انتخابات را غیرممکن می سازد. <برنامه بحث برانگیز توزیع زمین> موگابه که در سال ۲۰۰۰ آغاز شد، شاهد فشار بر کشاورزان سفیدپوست برای ترک مزارع خود بود که برخی از این مزارع به نزدیکان رئیسجمهور رسید که حتی دانش اداره آنها را هم نداشتند بنابراین تـولـیـدات در زیـمـبابوه با مانع روبرو و زیمبابوه با بحران مواجه شد. دولت برای مقابله و برخورد با این مساله، شروع به چاپ اسکناس کرد، اما این امر باعث رشد تورم بیسابقه شد. تورم این کشور در فوریه گذشته به ۱۶۵ هزار درصد رسید.
زیمبابوه شاید بیشترین میلیونرها را در خود جای داده است، اما آنها نمیتوانند حتی اقـلام پـایهای خود را تامین کنند. دلار زیـمبابوه تقریبا بیارزش شده است. با استفاده از اسکناس یک میلیون دلاری تنها مـیتـوان اجـنـاس کـمـی را از فـروشـگـاه خریداری کرد. بیکاری در میان جمعیت ۱۳ میلیونی زیمبابوه نیز بسیار وسیع است به طوری که هشت نفر از ده نفر در این کشور بیکار هستند . صدها هزار تن از زیمبابوه ایها به خاطر مسئله مالی به کشورهای همسایه نظیر بوتسوانا و موزامبیک پناه میبرند و در صورتی که تی ساوانگیرای در انتخابات پیروز شود و آشوب اقتصادی در کشور را سر و سامان دهد، این افراد میتوانند به کشورشان بازگردند ، اما این رهبر اپوزیسیون با مانع بزرگ دیگری علاوه بر خشونت و ارعاب روبروست . سوالاتی در مورد استقلال کمیسیون انتخاباتی زیمبابوه که مسئول اعلام پیروز انتخابات است، مطرح شده است . این کمیسیون از سوی منصوبین موگابه اداره می شود و جرج چیوش رئیس آن ، از سوی موگابه گماشته شده است . این کمیسیون بدون هیچ توجیهی مانع از اعلام نتایج انتخابات مارس به مدت یک ماه شد و از درخواست های زیمبابوه ای ها و جامعه بین المللی برای اعلام نتایج چشم پوشی کرد . این کمیسیون، نتایج انتخابات ریاست جمهوری را در ماه می اعلام کرد. مدیر شبکه حمایت از انتخابات زیمبابوه می گوید: این شبکه فرآیند نظارت انتخاباتی را با توجه به قانون انتخاباتی زیمبابوه اجرا خواهد کرد ، اما وی در عین حال میگوید: جو سیاسی حاکم مانع از حضور برخی ناظران می شود . دولت موگابه که مانع از حضور ناظرانی از اتحادیه اروپا و سازمان ملل از زمان انتخابات سال ۲۰۰۲ شده است، اعلام می کند، تنها میتواند اجازه ورود ناظران از اتحادیه آفریقا و جامعه توسعه آفریقای جنوبی را بدهد . اما حتی اعضای جامعه توسعه آفریقای جنوبی نیز نسبت به آزاد و منصفانه بودن انتخابات تردید دارند . جاکوب زوما رهبر کنگره ملی حاکم در آفریقای جنوبی می گوید: وضعیت در زیمبابوه برای برگزاری دور دوم انتخابات، خوب نیست . وی افزود : چگونه می توان یک انتخابات را در وضعیت کنونی ترتیب داد؟ واقعاً دشوار است .
منبع : روزنامه آفتاب یزد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست