شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

جریان بین المللی اطلاع رسانی


جریان بین المللی اطلاع رسانی
کسی چه می‌داند که بشر از کی و چرا و چگونه به ماهیت پیام پی برده و سعی در انتقال آن داشته است. آنچه مسلم است، این است که انسان اولیه از ابتدا به دنبال وسیله‌ای بود تا پیام‌های خود را هر چه سریع‌تر به دیگران انتقال دهد. گواه این ادعا کوشش وی برای انتقال مفاهیم توسط خط تصویری است که منجر به اختراع الفبا شد. تلاش برای برقراری ارتباط با دیگران؛ پاسخی به نیاز درونی انسان!
در گذار از کهکشان‌های ارتباطی،‌ در عصر انقلاب ارتباطات که پس از رنسانس و انقلاب صنعتی نقش شگرفی بر زندگی انسان کنونی داشته، ‌اطلاع‌رسانی به مدد تکنولوژی‌های نوین ارتباطی توسعه همه جانبه یافته است. پیشرفت‌های صنعتی در اروپا نه تنها بر زندگی سیاسی واجتماعی افراد تاثیر گذاشت بلکه منجر به تحولات عظیم فرهنگی نیز شد.توسعه مکانیزه و ماشین‌های صنعتی در سیستم اطلاع‌رسانی تاثیر بسزایی داشت. انتقال اخبار در کوتاه‌ترین زمان ممکن از شهری به شهری و از کشوری به کشوری دیگر ساختارهای کهنه اطلاع‌رسانی را از هم درید و رویای جهانی واحد و نظم نوین بین‌المللی را پدیدار ساخت. محدودیت‌ها کمرنگ‌تر شدند و دیگر مرزهای جغرافیایی مانعی برای انتشار آزادانه اخبار به چشم نیامدند. دیوار چین، دیوار برلین و سپر آهنین با پنبه آغشته به جریان آزاد اطلاع‌رسانی سربریده شد. جریانی که حاصل فوران چشمه جوشان و نوپای امپریالیسم بود ‍ رفته رفته اقتدار کهن و بیمار کمونیسم را در خود فرو بلعید. امروزه دیگر این مطالب چندان شگفت‌انگیز نیست. پیشرفت‌های فناوری شکل و ماهیت ارتباطات و اطلاع رسانی را به شدت دستخوش تحول و دگرگونی کرده است. اینک ملل جهان به یکدیگر وابسته‌اند و کوچکترین واقعه از رکود اقتصادی گرفته تا جنگ و یا حتی رویدادهای ورزشی چون المپیک یا جام جهانی فوتبال به نوعی بر زندگی و کار همه ما تاثیر می‌گذارد. تمام این اثرها یک واژه ناشی می‌شود و آن «خبر» است. اطلاع‌رسانی به موقع،داشتن آگاهی از وضعیت روز جهان و دانستن اینکه چگونه باید با پیشرفت‌های روز همگام بود، بخش وسیعی از زندگی انسان معاصر را در بر می‌گیرد.جهانی شدن گفتمان ملل سراسر جهان است و عصر حاضر، عصر گفتمان غالب رسانه‌ها نام گرفته است.
ساموئل مورس امریکایی آنگاه که در سال ۱۸۳۸ دستگاه ارسال پیام ساده‌اش را می‌ساخت، این تحول را خوب درک کرده بود، چه آنکه اولین پیام ارسال شده‌اش را اینچنین به رشته تحریر درآورد «خداوند چه شگفتی‌ای دارد».

احسان پوری
منبع : مطالب ارسال شده