چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تغذیه از حشرات یا Entomophagy


تغذیه از حشرات یا Entomophagy
۱۴۶۲ گونه از حشرات خوردنی توسط انجمن سرخپوستان امریکا ثبت شده است.امروزه هزاران نفر در اتیوپی و سودان به دنبال قحطی ازبین می روند که گسترش این عا دت غذایی می تواند کمک کننده باشد.
در فروشگا ههای منطقه ISAN خوردن عقرب ها ، ملخها، لارو، سوسکها و حتی سگها نیز ممکن است.
امروزه ساکنین بانکوک خوردن حشرات را درک می کنند.ملخهای کنسرو شده ، ملخهای دریایی ، سوسکهای ابزی ، سیرسیرکها ، پوپ پروانه کرم ابریشم و تخم مورچه ها در این فروشگاهها دیده می شوند. ساکنان بانکوک عقیده دارند حشرات به عنوان خوراک سالم و کم کالری مفیدند.
بخش حشره شناسی دانشگاه ایوا و کنتاکی تحقیقات زیادی در این زمینه انجام داده اند و روشهای پخت حشرات ، خرید یا تهیه آنها را ارائه داده اند و اهمیت تغذیه حشرات به عنوان پروژه های تحقیقاتی مورد بررسی دقیق قرار گرفته است. حتی هنرمندان سینمایی همچون آنجیلینیا جولی نیز به طرفداران تغذیه از حشرات پیوسته و می گوید:من سوسری ، لارو زنبور و زنجره می خورم و به پسرم نیز درCambodia سوسری و زنجره می دهم .او آنها را غذاهای سبک با پروتئین بالا می داند . او برای یادگیری تهیه غذا از حشرات برنامه دارد
به نظر می رسد با توجه به زائقۀ ما ایرانیها گرچه رواج تغذیه از بسیاری از حشرات دور از ذهن است ولی برخی دیگر خیلی خوب می توانند جای خود را به خوبی باز کنند. ملخها و لارو پروانه ها در این بین از همه مهمترند، هم از نظر طعم خیلی نزدیک آنها به برخی از تنقلات ما و هم امکان تصور عام از تغذیه آنها و شباهت نزدیک آنها به میگوها.از طرف دیگر وفور دسترسی به آنها و غنی بودن آنها از نظر مواد غذایی امکان جایگزینی آنها را فراهم می سازد.چرا در هنگام خوردن حیوانات مختلف مثل مرغ و خروس تصور شمایل پردار یا مودار آنها نمی رود ولی به محض نام بردن از حشره کل شمایل آنها در ذهن تصور می شود.حشرات نیز مانند بقیۀ جانوران باید زوائدشان (سر- بالها – پاها) را جدا کرد و بعد خورد.تصور این قسمت باقیمانده تغذیۀ آنها را محتمل و گوارا می سازد.
● بعضی از گونه های خوراکی از حشرات ((Some Edible Species:
▪ پروانه و بید (Order Lepidoptera) :
لارو تعدادی از گونه های بید ( شب پره) و گونه های کمی از پروانه به عنوان غذا استفاده می شوند و به عنوان منبع مهم تغذیه ای شامل پروتئین، چربی ، ویتامینها و مینرالها در افریقا مورد تغذیه اند.تنها در یک کشور ( گنگو) بیشتر از ۳۰ گونه حاصل داشته است.بعضی از لاروها نه تنها در فروشگاههای منطقه ای بفروش می رسند ، بلکه ده ها تن از آنها به کشورهای دیگر حمل می شود.در مناطقی کنسرو شده ویا قبل از فروش در برابر خورشید خشک می شوند. اما هیچ کس بالغ انها را نمی خورد.
▪ سنها True bugs (Order Hemiptera) :
بیشتر حشرات این راسته که به عنوان غذا استفاده می شوند (سمت چپ بالای تصویر) در آب زندگی می کنند. خاویار مکزیکی معروف (ahuahutle ) از تخمهای چندین گونه از سنهای آبزی تهیه میشود.یک گونه آن در آسیا (سن آبزی غول پیکر) هم اکنون از تایلند به فروشگاههای غذاهای آسیایی در ایالات متحده صادر میشود .
▪ زنجره ها Cicadas (Order Homoptera) :
در ای گروه تعدادی از گونه های مهم به عنوان آفت کشاورزی مثل شته ها و زنجره ها قرار دارند اما فقط زنجره ها به طور کسترده استفاده غذایی دارند.دگردیسی ساده دارند.نمف بعضی از گونه ها مثل “periodical cicadas,” بیشتر از ۱۷ سال زیر زمین ،با تغذیه روی ریشه ، زندگی می کنند.بعد از ۱۷ سال روی خاک ظاهر می شوند و روی شاخه های درخت یا ستونهای چوبی با تعویض جلد به بالغ تبدیل می شود. زنجره ها (مرکب از شش گونه در امریکا) بعد از تفریخ فقط یک بار از نظر زمانی و مکانی روی زمین ظاهر می شوند.با این حال اغلب در تعداد زیاد ظاهر می شوند و آن زمانی است که به عنوان غذا حتی به وسیله بچه های مدرسه ای ایالات متحده جمع آوری میشوند. لذت بخش است وقتی آنها را سرخ یا کباب کرده و به رنگ قهوه ای طلایی درآوریم.آنها به طور منظم در تعداد دیگری از کشورها بخصوص در آسیا خورده میشوند.فاصله بین دو بال زنجره های مالزیایی نشان داده شده در این تصویر به ۸ اینچ می رسد.
▪ موریانه ها Termites) Order Isoptera)
موریانه ها به طور گسترده ای به عنوان غذا در آفریقا مصرف میشوند. این حشرات اجتماعی دارای کلنیهایی هستند که در آنها اشکال مختلف موریانۀگارگر، سرباز،بالغ بالدار و ملکه دیده می شود.دگردیسی ساده دارند. ملکه خیلی بزرگ شده است( در تصویر داخل شیشه در سمت چپ و راست پایین است) و هزاران تخم می گذارد. کلنیهای بعضی از گونه ها برامدگیهای بزرگی در زمین(termitaria) ایجاد می کنند که ممکن است تا ۶ متر بلندی آن برسد. به صورت دوره ای بالغهای بالدار در دسته های بزرگی ظاهر مِشوند، در پرواز جفت گیری کرده و کلنیهای جدید را بوجود می آورند. آنها به شدت جذب نور(حتی نور شمع ) می شوند و این یکی از راههای صید آنها به عنوان غذا است. بالهای آنها قطع شده و سرخ می شوند، آنها خوش مزه اند.حتی اروپایی ها در افریقا آن را می خورند. ملکۀ آن خوراک مخصوصی است که اغلب برای بچه ها و پدر و مادربزرگها در نظر گرفته می شود.
▪ زنبورها و مورچه ها و زنبورهای عسل Bees, ants and wasps) Order Hymenoptera)
حشرات اجتماعی ولی با دگردیسی کامل هستند. لارو و پوپ آنها است که خورده می شود.مزۀ بالغ زنبورها خوب نیست اگر چه استثناهایی نیز وجود دارد. زنبور های کنسرو شده فروخته شده در ژاپن و برنج پخته شده با این زنبورها غذای محبوب امپراتور هیروهیتو بود. در مورد مورچه نیز لارو و پوپ آن خورده می شود ولی نه همیشه. در سینماهای کلمبیا به جای ذرت بوداده شکم مورچۀ کباب شده فروخته می شود. در مگزیکو انواع خاصی از پوپ مورچه ها که escamoles شناخته می شوند با ظرافت زیادی انتخاب می شوند و در منو بهترین رستورانها پیدا میشوند. آن را سرخ شده با کره یا با پیاز و یا با سیر سرو می کنند.
▪ سوسکها Beetles) Order Coleoptera) :
دگردیسی کامل دارند . لارو ، پوپ و یا بالغ تعدادی از گونه ها به عنوان غذا استفاده می شوند. بدیهی است مردم کل یک سوسک بالغ را نمی خورند و بالها، سر و پاهای آنها جدا می شود.
▪ راست بالان ( ملخها و جیرجیرکها) Grasshoppers, crickets, etc) Order Orthoptera) :
ملخها و جیرجیرکها و وابسته های آنها در تاریخ تغذیۀ بشر نقش مهمی داشته اند.بعد از جداکردن بالها و پاها آنها را کباب می کنند.چاشنی هایی همچون پیاز ، سیر ، فلفل و... ممکن است اضافه شود. ملخ شیرین شده که inago نامیده می شود یک خواک مهمانی پسندی در ژاپن است.
▪ چوب مانند ها Walking sticks and leaf insects) Order Phasmatodea). :
در چند مکان در آسیا و گینۀ جدید به عنوان غذا مصرف می شوند.
▪ اساس یک گزارش: حشرات خوراکی یکی از ترکیبات اصلی غذاها، در کشورهای مختلف بشمار می آیند. در برخی مناطق این کره خاکی، انسانهایی همچون من و شما با لذت فراوان ملخ، موریانه، شپش، عقرب، کرم، سنجاقک، آخوندک، پروانه، سوسک و ... می خورند! برخی از این مردم آنقدر با علاقه این حشرات را می خورند که حتی در کنار غذاهای دیگر هم از این گروه جانوری به عنوان چاشنی استفاده می کنند و معتقدند یک غذای خوشمزه حرف اول را می زند!
● جمعیت شناسان و خوردن حشرات
افزایش سریع جمعیت انسانی، زنگ خطری است که هشدار قحطی و فقر در آینده را می دهد. عده ای از متخصصین علم تغذیه، جامعه شناسی و... معتقدند «منطقی ترین راه برای تأمین نیازهای غذایی بشر خصوصاً در کشورهای محروم استفاده از تمام امکانات و منابع غذایی موجود است. (حتی اگر فکر خوردن حشرات نفرت انگیز! باشد). این محققین حتی به وجود مزارعی برای پرورش حشرات خوراکی هم اشاره دارند و به دلایل بسیاری این کار را عاقلانه تر از پرورش دام می دانند:
- نخست آنکه این جانوران برای رشد و تولید مثل به مواد غذایی زیادی نیاز ندارند (حجم غذای گاو را با کرم مقایسه کنید).
- دوم اینکه برای رشد و پرورش این موجودات فضای زیادی لازم نیست. (محل زندگی و فضای اشغال شده توسط یک گوسفند و موریانه تا چه حد قابل مقایسه هستند؟!)
- سرعت تخم ریزی و رشد حشرات به هیچ عنوان با زاد و ولد پستانداران و پرندگان تأمین کننده غذای انسان قابل مقایسه نیست (رشد یک بره را با تعداد تخم ها و سرعت رشد در سوسک مقایسه کنید).
- این گروه از جانوران به تعداد فراوان و گونه های مختلف در دسترس بشر هستند.
- و با کمال تعجب عده ای معتقدند بسیار بسیار خوشمزه تر از گوشت حیواناتی چون مرغ، ماهی، گوساله و گوسفند است.
● ارزش غذایی حشرات!
در حال حاضر ۴۴ نوع حشره خوراکی در جهان استفاده می شود. آنها از منابع غنی پروتئین، ویتامین و املاح محسوب می شوند.
براساس گزارش FAO این گروه با داشتن پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن و ویتامین B منبع با ارزشی به حساب می آیند. در حال حاضر در برخی مناطق آفریقایی برای مبارزه با سوء تغذیه کودکان از نوعی کرم خوراکی خشک شده آرد تهیه می شود و به غذا افزوده می شود. همچنین از آرد ذکر شده برای تغذیه زنان باردار یا بیمار و همچنین کسانی که کم خونی دارند (به جهت میزان بالای آهن، کلسیم و پروتئین) استفاده می شود.به طور کلی حشرات از نظر میزان انرژی در مقایسه با سویا، ذرت، عدس، گوشت و حبوبات منبع مناسب تری هستند.
● یک غذای اشرافی!
- در بعضی مناطق دنیا، برخی حشرات بسیار گران هستند. مثلاً در هندوستان غذایی که از کرم ابریشم تهیه می شود گران تر از ابریشم تولیدی توسط کرم است!
- در برخی رستوران های مکزیک یک پرس لارو پروانه بسیار گران است.
- مصرف کنندگان چینی فقط سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای خوردن نوعی مورچه هزینه می کنند.
- کنسروهای گران قیمتی از حشرات در برخی کشورها مانند مکزیک و ژاپن تهیه و صادر می شود.
● حشرات در کشورهای مختلف
در بسیاری از نقاط دنیا به این مخلوقات کوچک به عنوان منبع با ارزشی نگاه می شود. آفریقایی ها لارو ، ملخ، موریانه و مورچه را منبع غنی از پروتئین می دانند. ژاپنی ها به پرورش کرم ابریشم به عنوان یک منبع غذایی توجه دارند و مکزیکی ها سال های سال است که حشره می خورند. پسران در این کشور از شکار ملخ ها لذت می برند، به سوسک های درختی مانند یک هله هوله نگاه می کنند (خوراکی مشابه چیپس یا پفک و...) و با حشرات آبی غذایی خوش عطر و بو به همراه پیاز و سیر و فلفل و قارچ می پزند و تخم نوعی مورچه قرمز رنگ را در سالاد مخصوص می ریزند و با لذت می خورند!
آنها از پروانه های کوچکی که در اطراف شعله آتش به زمین می افتند به همراه نمک نوعی چیپس تهیه می کنند که ۱۰۰ گرم آن حاوی ۶۰-۳۷ گرم پروتئین و ۳۳-۴ گرم چربی است (پروتئین و چربی معادل با ۱۰۰ گرم گوشت قرمز).حتی برخی حشراتی که مصرف می کنند کلسیم و فسفری معادل با تخم اردک دارند.
- در الجزایر بومیان یک منطقه از این کشور از پخت ملخ در آب نمک و خشک کردن آن در آفتاب خوراکی خوشمزه تهیه می کنند.
- ژاپنی ها چندین نوع غذا از حشرات تهیه می کنند که لیست برخی از آنها که در رستوران های این کشور یافت می شود عبارتند از:
- hachi-no-ko لارو زنبور معمولی (همان هاچ زنبور عسل خودمان است!!)
- zaza-mushi لارو حشرات آبی
- inago ملخ سرخ شده مزارع برنج
- semi جیرجیرک سرخ شده
- sangi پروانه ابریشم سرخ شده
- مردم نیجریه و غرب آفریقا نیز از جیرجیرک، بید، ملخ، کرم و لارو شپش درختی و سوسک برای تهیه غذا استفاده می کنند. آن را زیر منبع نور یک کاسه آب قرار می دهند و حشراتی که به دور نور پرواز می کنند و سپس داخل آب می افتند را جمع کرده برای تهیه غذا استفاده می کنند و معتقدند ملکه حشرات از سایر افراد گروه خوشمزه تر است.
آنها جیرجیرک ها را از تونل های خاکی جمع می کنند و سپس بر روی آتش سرخ کرده اجزای اضافی داخل شکم آنها را بیرون کشیده و سپس می خورند.ملخ ها را نیز مانند جیرجیرک می خورند، گرچه برخی از کشاورزان این منطقه ملخ را خام می خورند.
در برخی نقاط این کشور از نوعی کرم درختی هم پس از خشک شدن برای تهیه سوپ سبزیجات استفاده می کنند و با کمال تعجب لارو سوسک را نیز از آشغال ها، زباله ها، فاضلاب یا کود می گیرند و پس از جدا کردن قسمت پایین شکم که روده هاست، سوسک را می شویند و آن را کاملاً سرخ کرده و می خورند. البته خیلی از آنها این غذا را به علت آنکه از نقاط کثیفی تهیه می شود نمی خورند.
- تایلندی ها از زنبور عسل، حشرات آبی، مورچه، ملخ و آخوندک می خورند.
- مردم اندونزی هم از طرفداران سرسخت سنجاقک ها هستند و غذای لذیذی را با آن تهیه می کنند. از زبان کسانی که حشره خورده اند بشنوید که:
- بید سرخ شده طعم «بادام» می دهد.
- حشرات آبی مزه نعناع دارند.
- نوعی از مورچه های برگ خور طعم «گردو» دارند.
- و نوعی دیگر از مورچه مزه هندوانه می دهد.
- پیله کرم ابریشم مزه ای شیرین و خامه ای دارد.
- حشراتی که بخشهای رنگارنگی دارند اغلب طعم نامطبوعی دارند و سمی هستند.
● نکات مهم در استفاده از حشرات
نخست باید دانست که ۴۴ نوع حشره ذکر شده که خوراکی شناخته شده اند را می توان با اطمینان خورد!! و باید در پخت آنها بال و پوشش سخت موجود روی بدنشان و همچنین روده ها را جدا کرد و بیرون ریخت و پس از پخت آنها را به شکل تند با انواع چاشنی ها و ادویه جات استفاده کرد و فراموش نکرد مصرف برخی حشرات به شکل خام به دلیل داشتن «اسید هیدروسیانیک» که سمی است، بسیار خطرناک است و مصرف این حشرات به شکل خام و به میزان زیاد عوارضی چون ضعف، استفراغ، عدم هوشیاری و حتی مرگ را به همراه دارد (البته این ماده خطرناک به راحتی با حرارت از بین می رود).
▪ آیا می دانید که:
- ارزش غذایی یک کنسرو قارچ معادل ۲۴ کرم کوچک است.
- ارزش غذایی کلم بروکلی یخ زده (با آن میزان فایده) کمتر از ۵۰۰ شته است.
- حشره خورها می گویند، حشره ها هم اگر تازه مصرف شوند، خوشمزه تر از نوع کنسرو شده و یخ زده هستند.
- ژاپنی ها بچه زنبورها را به همراه سسی مخصوص و همچنین نوزاد ملخ و کرم ابریشم را کنسرو می کنند.
- در برخی از کشورها به کمک علم ژنتیک دست به پرورش ملخ هایی درشت تر زده اند و امیدوارند روزی نرسد که برای شکار این ملخ ها از اسلحه استفاده کنند.
- از برخی حشرات به عنوان دارو هم استفاده می کنند.
و خلاصه اینکه خیلی ها حشرات را ماده ای غذایی با پروتئین بالا، چربی پایین و املاح و ویتامین فراوان و مزه ای متنوع می دانند.
دکتر مهرداد حلوائی
http://iranpest.blogfa.com