جمعه, ۲۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 17 May, 2024
مجله ویستا


صدای پای نور


صدای پای نور
امسال جشنواره فجر دربخش سینمای ایران پربار است. به قولی هیچ مشتری دست خالی از سینما باز نمی گردد. بخش مسابقه و میهمان پر است از ضیافت نام ها و داستانهای متفاوت . نتیجه گیری اینکه چه کسی برنده این میدان است نیز می ماند برای یازده روز بعد.
قصد داریم فیلم های بخش مسابقه سینمای ایران را مرور کنیم. آنچه در نهایت - بنا به سیاستگذاری دست اندرکاران جشنواره - ماهیت و توانمندی های سینما رادر یک سال گذشته مشخص می کند، در روزهای بعد جزئی تر فیلم ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
باغ فردوس - ۵ بعدازظهر
سیامک شایقی بین سینما وتلویزیون در نوسان است؛ گاهی آنجا و گاهی اینجا. اما آنچه همواره برایش اهمیت داشته توجه به مضامین اجتماعی است. در این راه زمینه های مختلفی را نیز آزموده، از ژانر جنایی گرفته تا کمدی و... و این بار ظاهراً سراغ داستانی روانشناسانه رفته است. او در فیلم باغ فردوس، ۵ بعدازظهر روایتگر زندگی دختری به نام دریاست. او با هوش و استعداد فراوانی که دارد از مشکلات روانی رنج می برد. مشکلات او ریشه در شرایط خانواده دارد. یک روانشناس پا به زندگی دریا می گذارد و ماجراها شکلی دیگر به خود می گیرد.
شایقی خود فیلمنامه جدیدترین ساخته اش را نوشته و غلامرضا آزادی مدیریت فیلمبرداری آن را برعهده داشته است. رضاکیانیان، لادن مستوفی، آزیتا حاجیان و حامد بهداد نیز بازیگران فیلم هستند. شایقی پس از مادرم گیسو برای دومین بار همکاری با کیانیان را تجربه می کند.
به نام پدر
ابراهیم حاتمی کیا هنرمند سینمای دفاع مقدس است. هرجا که برود اول و آخر به خانه اصلی خود باز می گردد. ارتفاع پست و به رنگ ارغوان دو ساخته قبلی اش پیش از به نام پدر مضامینی اجتماعی داشت، اگرچه نگاه انتقاد آمیز حاتمی کیا در جامعه که موتیف وار در آثارش تکرار می شود نیز در این فیلم ها موجود بود. حاتمی کیا در به نام پدر باز هم پس زمینه جنگ را مورد مداقه قرار داده است.
فیلم جدید او درباره رابطه پدری بسیجی و دختر جوان او بوده که مین های باقیمانده از دوران جنگ سبب مجروح شدن دختر می شود. حاتمی کیا دوباره سراغ «حاج کاظم» خود رفته و برای چهارمین بار با پرویز پرستویی همکاری کرده است.
مهتاب نصیرپور، گلشیفته فراهانی، کامبیز دیرباز و مهرداد ضیایی دیگر بازیگران این فیلم هستند. تولید این فیلم حاتمی کیا نیز بدون سروصدا نبود و یک اتفاق طبق معمول روند تولید آثار این فیلمساز رخ داد. سازمان میراث فرهنگی ادعا کرد که حاتمی کیا و گروهش به یکی از ابنیه ها در شهرستان شوشتر آسیب رسانده اند.اما تهیه کننده این مسأله را تکذیب کرد و گفت که مسؤولین میراث فرهنگی این شهر در جریان کار بوده اند و هیچ تخریبی صورت نگرفته است و در نهایت مسأله به شکل مسالمت آمیزی حل شد. حاتمی کیا خود فیلم جدیدش راتهیه کرده است و اگر به رنگ ارغوان هم در جشنواره به نمایش در می آمد او کارگردان دو فیلمی جشنواره امسال می شد.
به آهستگی
مازیار میری که اولین فیلمش مورد توجه منتقدان قرار گرفت این بار شخصیت های فیلمش را گسترش داده و سراغ یک مضمون اجتماعی رفته است.
محمود کارگر جوشکار خط های راه آهن با تلفنی متوجه می شود که پری، همسرش منزل را ترک کرده است. همه شواهد نشان از خیانت پری دارد، اما مرز بین قضاوت و باور، محمود را وادار به جست وجو می کند. پیش از ساخته شدن فیلم قرار بود یکی از نهادها به طور مستقیم در تولید فیلم نقش داشته باشد.
حتی شغل شخصیت اصلی فیلم نیز متناسب با آن انتخاب شده بود اما اواسط کار آن نهاد از حمایت فیلم سرباز زد و داستان فیلم هم تغییر کرد. محمدرضا فروتن، نیلوفر خوش خلق، حسن پورشیرازی، مریم بوبانی، شاهرخ فروتنیان و مهران رجبی بازیگران فیلم به آهستگی هستند. تهیه کننده جهانگیر کوثری و فیلمنامه نویس پرویز شهبازی است.
پرونده هاوانا
دکتر پژمان پا را از خط فراتر گذاشته و این در قاموس کسانی که بازی را اداره می کنند پذیرفته نیست. شرکت های چند ملیتی بازارهایشان را آسان به دست نیاورده اند که آسان از دست بدهند. سوء تفاهم عاطفی ازیک سو ودرگیری با همسرش از دیگر سو آغاز ماجراست.
علیرضا رئیسیان رئیس کانون کارگردانان خانه سینما دیر به دیر فیلم می سازد. اولین فیلمش ریحانه را در سال ۶۸ ، سفر را در ۷۴ ، ایستگاه متروک را در ۸۰ و پرونده هاوانا را در ۸۴ ساخت. فیلمنامه اثر جدید او را فرهاد توحیدی نوشته و رویکرد این فیلمساز در انتخاب قصه با آثار دیگرش یکسره متفاوت است. محمود کلاری اولین مدیر فیلمبرداری این فیلم بود که اواسط کار به دلیل قرارداد دیگری کار را به تورج منصوری واگذار کرد.قرار بود گروه برای پایان کار به کوبا سفر کنند که این امکان میسر نشد و گروه ترجیح داد کار را در تهران تمام کنند و طی یک ماه گذشته با پایان بخشی از داستان فیلم، فیلمبرداری در تهران انجام شد. امین تارخ، نیکی کریمی، حمیدرضا پگاه و... بازیگران فیلم هستند.
تقاطع
ابوالحسن داودی نیز علاقه مند به داستان های اجتماعی است، از همین روی این بار سراغ فرید مصطفوی رفته و فیلمنامه کار جدیدش رابا او نوشته؛ اما ظاهراً روایت در این فیلمش با دیگر کارهایش متفاوت است از همین رو خلاصه داستان فیلم هم طولانی تر از خلاصه داستان دیگر فیلم ها به نظر می رسد. دکتر مینو رحمانی متخصص زنان و زایمان، شوهرش مرده و در حالی که قصد دارد با داریوش ازدواج کند، نگران تنها فرزندش امیر است. از سوی دیگر امیر بیشتر اوقات خود را با پدرام که یکی از دوستان همدوره دانشگاهی اش است می گذراند. در یکی از روزها، پدرام به اتفاق امیر برای خوشگذرانی و شب نشینی از خانه خارج می شوند و...فیلم جدید داودی داستانی تو در تو دارد و دائم شخصیت های مختلف پیش روی مخاطب قرار می گیرند. فاطمه معتمدآریا، بهرام رادان، بیژن امکانیان، مجید مظفری، سروش صحت و باران کوثری بازیگران مختلف این فیلم هستند. بهرام بدخشانی تقاطع را فیلمبرداری کرده و ناصرشفق به همراه سعید حاجی میری تهیه آن را برعهده داشته اند. داودی خود سال گذشته فیلم جزیره آهنی (محمدرسول اف) را تهیه کرد.
جایی در دوردست
به نظر می رسد که خسرو معصومی ساختن یک سه گانه را آغاز کرده است. این سه گانه با رسم عاشق کشی شروع و دومین آن همین جایی در دوردست به شمار می آید.
اگرچه خود او این مسأله را با صراحت تأیید نکرده اما می توان از ساختار و مضمون قصه فیلم ها این مسأله را دریافت. مدتی قبل در منطقه کجور مازندران جسد یک جنگلبان در زیر برف پیدا شده است. جنازه او را در کنار یک درخت قطع شده، یافته اند. علت مرگ ضربات متعدد تبر بوده و جوانی به نام جمال به این قتل اعتراف کرده اما شواهد می گوید که او قاتل نیست بلکه پای عشقی در میان است؛ عشق جمال به دختری لال به نام نیان. او دختر یکی از قاچاقچیان چوب منطقه است، معصومی در این فیلم تنها دو بازیگر حرفه ای دارد و اکثر نقش های اصلی را نابازیگران برعهده داشته اند. فضای بصری فیلم در یخ وبرف می گذرد و نادر معصومی جایی در دور دست را فیلمبرداری کرده و محمود فلاح تهیه کننده آن بوده است. این فیلمساز آثاری چون دوران سری، دلباخته، پر پرواز و... را در کارنامه دارد.
چند می گیری گریه کنی؟
نمی دانم آن کودکانی که جلوی سینما در فیلم سرب شاهد کتک خوردن نوری - مرحوم هادی اسلامی - بودند را یادتان می آیدیا نه؟ اگر هم یادتان نیاید حتماً «عینی» فیلم دندان مار را به یاد می آورید که به قول احمد آقا «گنده مردیه واسه خودش».شاهد احمدلو بازیگر نوجوان دهه شصت تبدیل به جوان فیلمساز دهه هفتاد شد و حاصل ساختن چند فیلم کوتاه در انجمن سینمای جوانان ایران بود. او مدتی هم برای تحصیل سینمابه خارج از کشور رفت و مدت ها پس از دریافت مجوز کارگردانی «چند می گیری گریه کنی؟ » را ساخت . مرحوم منوچهر نوذری آخرین حضور تصویری خود را در این فیلم داشته و قصه فیلم هم داستان رضا شایسته پیرمردی متمول را باز می گوید که پس از سال ها دوری از وطن به ایران باز می گردد. اوبه دلیل تنها بودنش برای مراسم کفن ودفن به دنبال گریه کن است. ابوالفضل پور عرب، الناز شاکردوست، شهرام حقیقت دوست، نیکو خردمند و حمد لولایی دیگر بازیگران این فیلم هستند. حسن توکل نیا فیلم را تهیه کرده وعلی الهیاری مدیر فیلمبرداری فیلم است.
چهارشنبه سوری
اصغر فرهادی پس از نمایش فیلم شهر زیبا، مدتی تقریباً طولانی را با مانی حقیقی صرف نوشتن فیلمنامه چهارشنبه سوری کرد. او در این فیلم هم دغدغه های خود را در کند و کاو مسائل اجتماعی دنبال می کند. «آخرین سه شنبه سال است و شهر در حال و هوای شب عید، شلوغ و پر سرو صدا. «روحی» برای کار به خانه خانواده ای از طبقه متوسط جامعه رفته و در طول روز با زندگی این خانواده از نزدیک آشنا شده ودرگیر ماجرای آنها می شود و بدین ترتیب زندگی یک خانواده ایرانی در روز چهارشنبه سوری از صبح تا دیر وقت شب در بی اعتمادی و ناامنی روانی، روایت می شود». فرهادی که کار خود را از تئاتر آغاز کرد بعد به رادیو، تلویزیون و سپس به سینما آمد نگاه تند و تیز او به جامعه در مجموعه تلویزیونی داستان یک شهر با اقبال بسیاری از جامعه شناسان رو به رو شد و دو فیلم نخستش یعنی رقص در غبار و شهرزیبا نشان از توانایی های او در سینما داشت. هدیه تهرانی، حمید فرخ نژاد، ترانه علیدوستی، پانته آ بهرام، هومن سیدی و... بازیگران چهارشنبه سوری هستند و حسین جعفریان مدیر فیلمبرداری کار و سیدجمال ساداتیان نیز به عنوان تهیه کننده در کنار فرهادی بوده است.
زاگرس
قصه از آنجا آغاز شد که وزارت نیرو قصد داشت فیلمی درباره سدکارون۳ بسازد. از قضا محمدعلی نجفی هم آنجا را دید و فکر کرد می توان فیلم خوبی از آنجا ساخت.
اصغر هاشمی یک فیلمنامه نوشت و حتی برخی صحنه ها به صورت ویدئویی با حضور مریلا زارعی در دولت گذشته با حضور سیدمحمد خاتمی فیلمبرداری شد. بعدتر فیلمنامه دچار چالش های فراوان شد و گروه از شادمهر راستین دعوت کرد آن را سامان دهد که راستین فیلمنامه ای نوشت در اساس متفاوت با آنچه از ابتدا بود. کار آغاز شد و رضا کیانیان ، زارعی ، رعنا آزادی ور، حسن زارع و علی نصیریان جلوی دوربین نجفی رفتند.نجفی در قالب قصه ای سعی کرد نمایشگر تلاش مهندسان سازنده این سد باشد. فیلم به مهندس کیهانی می پردازد که برای تکمیل و راه اندازی نیروگاه سد کارون ۳ به کارگاه وارد می شود. او با خانم مهندس زندی برخورد می کند که بیست سال قبل با او نامزد بوده و اکنون بعد از ۲۰ سال مجدداً وی را می بیند. زندی از شوهرش جدا شده و مهندس کیهانی زن و تنها پسرش را در یک تصادف از دست داده اما برای اتمام پروژه نیاز به مهندس صولت است، همسر سابق خانم زندی است که از او دعوت به کار می شود. حسن کریمی مدیرفیلمبرداری ومصطفی خرقه پوش تدوینگر زاگرس هستند.
زمان می ایستد
علیرضا امینی از عرصه فیلم کوتاه به فیلم بلند آمده و اصولاً اهل تجربه گرایی است. او در این فیلم تنها یک بازیگر دارد که هانیه توسلی نقش او را بازی می کند.یکی از نکات جالب توجه آثار امینی مدت زمان اندکی است که او به پیش تولید، فیلمبرداری و مراحل فنی اختصاص می دهد. شایع شده او می تواند درعرض یک ماه یک فیلم کامل به تهیه کننده تحویل دهد. به هر حال امینی دیگر فیلم تجربی نخواهد ساخت و به زودی اثری شهری را آغاز می کند که جمعی از هنرپیشگان مطرح سینما در آن حضور دارند و یکسره با نامه های باد، دانه های ریزبرف و کنار رودخانه متفاوت است. در زمان می ایستد با دختری آشنا می شویم که سه ماهه باردار است. او برای رسیدن به معشوق خود تصمیم می گیرد از مرز بگذرد. هانیه توسلی تنها بازیگر فیلم است و رضا رخشان مدیریت فیلمبرداری زمان می ایستد را برعهده داشته . تقی علیقلی زاده تهیه کننده فیلم دوئل نیز تهیه کننده فیلم جدید امینی بوده است.
زمستان است
مردی میانسال از کار بیکار شده است. او تصمیم می گیرد به خارج برود تا کاری پیشه کند. زن و فرزند را ترک می کند. رفیع پیتز در اثر جدید خود از این داستان برای فیلم خود سود جسته است. او که همواره علاقه مند به مسائل بومی ایرانی بوده تاکنون آثاری چون فصل پنجم و صنم را کارگردانی کرده است. میتراحجار، علی نیک صولت و... بازیگران فیلم هستند و محمد داودی مدیر فیلمبرداری آن بوده است. حسین علیزاده نیز موسیقی فیلم را ساخته و برای دومین بار در سینمای ایران از صدای محمدرضا شجریان در چند نقطه از فیلم استفاده شده است.
سفر به هیدالو
مجتبی راعی این فیلم را بسیار بدون سرو صدا ساخت و تقریباً فیلم در آخرین روزهای فیلمبرداری بود که مطبوعات از ساخته شدن آن آگاه شدند. راعی که تاکنون فیلم هایی چون جای امن، غزال، تونل، تولد یک پروانه، جنگجوی پیروز و صنوبر را ساخته در اثر جدید خود که ابتدا سفر به شوشتر نام داشت داستانی در باب عرفان را روایت می کند. آخرین کتاب دکتر فخرالدین حسینی درحال چاپ است. این پژوهشگر تراز اول قصد دارد کامل ترین نظریاتش را در باب عرفان و ایمان چاپ کند. روابط او و همسرش به دلیل نداشتن فرزند، روزبه روز به سردی گرایش پیدا کرده و سکته قلبی دکتر مزید بر مشکلاتش می شود. محمود پاک نیت، پروانه معصومی، مهناز افضلی و همایون ارشادی بازیگران فیلم راعی هستند. محمدحسین حقیقی فیلم را تهیه و محمد علیقلی زاده فیلمبرداری آن را بر عهده داشته است. ادامه معرفی فیلم های سینمای ایران را فردا در همین صفحه بخوانید.

باربد برزویهستاره ها (جلد یک)
جلد یک ستاره ها ساخته فریدون جیرانی با عنوان ستاره می شود در بخش مسابقه به نمایش درمی آید. این فیلم حکایت جالبی دارد. جیرانی سال گذشته همین موقع ها بود که قصد داشت فیلمی بسازد به نام ستاره ها درباره بازیگری در سینما. اما مدت فیلمبرداری طولانی داستان هم امتداد یافت. بعد از تولید بود که تصمیم گرفت فیلم را به سه بخش فیلم مجزا تبدیل کند. از دو بازیگر به عنوان بازیگرهای ثابت سه فیلم استفاده کرد و باقی بازیگران و داستان ها با محوریت همان موضوع بازیگران سینما تفاوت می کند.
در داستان جلد اول آمده است که پونه گلکار دوست دارد ستاره شود. او اکنون به عنوان بازیگری حاشیه ای فعالیت می کند. پدر پونه که بازیگر قدیمی تئاتر است سال هاست روی صندلی چرخدار زندگی می کند. پونه پدر را سر یک فیلم می برد اما او را با خفت از سرکار بیرون می کنند. عزت الله انتظامی، امین حیایی، اندیشه فولادوند، آهو خردمند، رضا رویگری و... بازیگران این فیلم هستند. محمد آلاد پوش مدیر فیلمبرداری و حمید اعتباریان تهیه کننده فیلم است.
سینه سرخ
پرویز شیخ طادی در ساخته جدیدش نیز دوباره سراغ کودکان رفته است. فیلم قبلی او یعنی پشت پرده مه با اقبال نسبی منتقدین مواجه شد، این فیلم را نسبتاً بی سر و صدا تولید کرد.
مهدی احمدی، سپیده گلچین، محمدرضا داوودنژاد، رضا افشار و .... بازیگران سینه سرخ هستند. فیلم به کودک دوازده ساله مسلمانی به نام علی یار می پردازد که در پی مرگ بهترین دوست خود برای احیایش به دنبال شخصی می گردد که دم مسیحایی داشته باشد. علی یار در این جست وجو غیر از خود هیچکس را نمی یابد. مجید اسماعیلی تهیه کننده سینه سرخ و سیروس عبدلی مدیر فیلمبرداری کار را برعهده داشته است.
شاهزاده ایرانی
جزو معدود فیلم های ایرانی که ژانری تاریخی دارد. فیلم اپیزودی از یک مجموعه تلویزیونی به عنوان چهل سرباز است.
نوری زاد، کارگردان این فیلم تاکنون فیلم هایی چون پروانه ها می نویسند، روی خط مرز، ما اهل مسجدیم، شب های رمضان و... را کارگردانی کرده است.
یک شاهزاده ایرانی از طرف پدرش مأموریت پیدا می کند که با سپاه خود به مرز برود و دست پهلوان مرزبان خود را بسته و او را کشان کشان تا پایتخت آورد. این شرط، برای واگذاری پادشاهی به شاهزاده جوان است.
داریوش ارجمند، یوسف مرادیان، پروانه معصومی، ثریا قاسمی و اصغر همت بازیگران این فیلم هستند. حسین ملکی و کاظم ذوالانوار به طور مشترک فیلمبرداری فیلم را برعهده داشته اند و مجید اسماعیلی تهیه کننده آن است.
شب بخیر فرمانده
انسیه شاه حسینی که او را بیشتر به عنوان فیلمنامه نویس در سینمای ایران می شناسیم، با دومین فیلم بلند خود سراغ جنگ رفته است.
یک خبرنگار جنگی در هنگام عملیات از بقیه جدا افتاده، راه را گم می کند. عدم شناخت او از منطقه و وضعیت بد جوی وی را با مشکلات و شرایط خاصی روبرو می کند که این خود آغاز ماجراست.
لادن مستوفی، محمد مختاری و عصمت رضاپور بازیگران شب بخیر فرمانده هستند. شاه حسینی در حالی دومین فیلم خود را ساخته که اولین فیلمش یعنی «غروب شد بیا» هنوز اکران عمومی نشده است.
نادر معصومی و علی الهیاری فیلمبردار و سیدسعید سیدزاده تهیه کننده فیلم بوده است.
شوریده
محمدعلی سجادی در شوریده هم به سمت مضامین مورد علاقه خود رفته است؛ مضامینی که در اکثر آثارش تکرار و روی آنها تأکید خاصی داشته است.
دختر جوانی به نام سریر دست به خودکشی می زند. دکتر مهیار به مداوای او می پردازد و سعی می کند به علت این حادثه پی ببرد که درگیر حوادث ناخواسته می شود.
لاله اسکندری، فرداد صفاخو، احمد نجفی، رضا بابک، نیوشا ضیغمی و مهتاج نجومی بازیگران شوریده هستند. سیدجمال ساداتیان تهیه کننده و حسین ملکی مدیر فیلمبرداری شوریده بوده اند.
تردست دیگر ساخته سجادی که پیش از شوریده آن را جلوی دوربین برد در نوبت اکران است و شنیده می شود عید نوروز به نمایش درآید.
شهر آشوب
فیلم شهرآشوب نیز همانند شاهزاده ایرانی یک بخش از مجموعه ای تلویزیونی به شمار می آید که یدالله صمدی آن را کارگردانی کرده است.
فیلم روایت زندگی پرفراز و نشیب غیاث الدین جمشید کاشانی، ریاضیدان و منجم شهیر ایرانی و معین الدین کاشانی، یار و همکار دیرینه اوست.
صمدی که آخرین ساخته اش بانوی من دو سه سال پیش به نمایش درآمد، زمانی بسیار پرکار بود، اما اخیراً کمتر فیلمی را جلوی دوربین می برد.
محسن علی اکبری شهرآشوب را تهیه کرده و حسین یاری، جعفر دهقان، محمود پاک نیت، سام درخشانی، الهام حمیدی، سعید نیکپور و رؤیا تیموریان بازیگران آن بوده و حسن پویا مدیر فیلمبرداری و محمدرضا درویش سازنده موسیقی متن فیلم هستند.
عصر جمعه
مونا زندی حقیقی بیش از اینکه عصر جمعه را به عنوان نخستین فیلم خود، جلوی دوربین ببرد، به ساختن فیلم کوتاه و دستیاری کارگردان مشغول بود. او دستیار فیلمسازانی چون کیانوش عیاری، رخشان بنی اعتماد و احمد امینی بوده است و در ساختن مستند روزگار ما با بنی اعتماد همکاری مشترک داشت. وی همچنین در سال ۸۲ پس از زلزله بم کتاب تو که این قدر مهربان بودی را به دو زبان تهیه کرد.
زندی به همراه فرید مصطفوی (نویسنده فیلمنامه عصر جمعه) مراحل تحقیق و نگارش فیلم را طی کرد و فیلمبرداری آن را نیمه دوم سال ۸۴ آغاز کرد.زندی در فیلم اول خود به زندگی زنی به نام سوگند می پردازد. خیانت و تعصب سرنوشت تلخی را برای او رقم می زند که حاصل آن دربه دری و بی پناهی و تنهایی است. بنفشه خواهر سوگند تصمیم می گیرد خواهر گمشده خود را بیابد و پرده از رازی بردارد که سالها پنهان مانده است.
رؤیا نونهالی، هانیه توسلی، مهرداد صدیقیان و رامین راستاد بازیگران عصر جمعه هستند. حسین جعفریان پشت دوربین این فیلم به عنوان فیلمبردار بوده و جهانگیر کوثری تهیه فیلم را به عهده داشته است.
قتل آن لاین
قضیه تولید این فیلم به مدتی قبل باز می گردد. قرار بود بازیگران دیگری چون مهتاب کرامتی و پارسا پیروزفر در فیلم بازی کنند، اما قضیه تولید تغییر کرد و مسعود آب پرور فیلم را با بازیگران دیگری ساخت. آب پرور از تهیه کنندگان و کارگردان های فعال فیلم های تلویزیونی است. او چندین کلیپ را نیز برای سیما ساخته که از آن جمله می توان به کاروان، مرغ سحر، نوایی، بازگشت و ... اشاره کرد. مضامین معنوی و متافیزیکی عمده رویکرد او را در تولید فیلم های موسوم به ۹۰ دقیقه ای تلویزیونی تشکیل می داد.
قتل آن لاین آخرین فیلم مرحوم کاظم شهبازی در جایگاه فیلمبردار نیز به شمار می آید.
در شب عروسی شهاب و لیلا، یکی از دوستان اینترنتی آنها کشته می شود، فرهنگ سالاری، پدر لیلا مشغول پیگیری ماجرا شده، اما به فاصله یک شب دخترخاله شهاب که او هم در چت روم آنهاست به قتل می رسد. قتل ها ادامه پیدا می کند و فاصله میان قتل ها آنقدر کوتاه است که مأموران در ردیابی شان دچار مشکل می شوند.
جمشید هاشم پور، حمید گودرزی، شهاب حسینی، الناز شاکردوست، یکتا ناصر و غلامحسین لطفی بازیگران قتل آن لاین هستند و سیدکمال طباطبایی نیز تهیه فیلم را برعهده داشته است.
کارگران مشغول کارند
چهار دوست قدیمی در حاشیه یک جاده کوهستانی متوجه تخته سنگی عظیم می شوند و وسوسه می شوند تا آن را از جا بکنند. رفته رفته افراد دیگری هم به این گروه اضافه می شوند و ... مانی حقیقی در دومین ساخته اش نیز دوباره دست به تجربه جدید با دوربین دیجیتال زده است. جالب تر اینکه ترکیبی از بازیگران حرفه ای و پشت صحنه سینمای ایران در این فیلم حضور دارند.
رضا کیانیان، آتیلا پسیانی، فاطمه معتمدآریا و مهناز افشار بازیگران حرفه ای و محمود کلاری، احمد حامد و امید روحانی افرادی هستند که آنها را بیشتر به عنوان فیلمبردار، تهیه کننده و منتقد سینما می شناسیم.
محمدرضا تخت کشیان تهیه کننده کارگران مشغول کارند و کوهیار کلاری فیلمبردار آن است. حقیقی امسال در نگارش فیلمنامه چهارشنبه سوری هم با اصغر فرهادی همکاری کرد.
کافه ستاره
سامان مقدم در کافه ستاره روایتگر زندگی سه زن است؛ سه زن به نام های فریبا، سالومه و ملوک. فریبا زن میانسالی است که مخارج زندگی خود و خانواده اش را از اداره کردن کافه ای کوچک و حقیر در محله درمی آورد.
سالومه نیز دختر جوانی است که رؤیای ازدواج با پسری به نام ابی را در سر دارد، اما ابی هیچ سرمایه مالی ندارد و ملوک زن میانسالی است که عاشق یکی از جوان های محل به نام خسرو است، اما خسرو او را با نگاهی دیگر می بیند. پیمان معادی فیلمنامه مقدم را نوشته و بهرام بدخشانی مدیر فیلمبرداری آن بوده است.
افسانه بایگان، هانیه توسلی، رؤیا تیموریان، پژمان بازغی، حامد بهداد، شاهرخ فروتنیان، نیکو خردمند و نگار فروزنده هم در آن ایفای نقش می کنند.
مقدم تاکنون فیلم های سیاوش، پارتی و مکس را جلوی دوربین برده است.
وقتی همه خواب بودند
نام فریدون حسن پور و تهیه کننده اش فرشته طائر پور بیشتر با نام سینمای کودکان و نوجوانان همراه است اما حسن پور این بار به زندگی پیرزنی پرداخته به نام بی بی سلیمه که مامای پیر و محبوب روستای تازه آباد است.
او سال ها پس از انتظار نوبت سفرش به خانه خدا می رسد. بی بی در حال خداحافظی در حلالیت طلبی از اهالی ده است که خبر می رسد اجازه سفر ندارد و هیچکس نمی خواهد این خبر را به بی بی بدهد جز مش کریم. از سوی دیگر بچه ها و نصیر ساده دل تصمیم می گیرند بی بی را به مراد دل برسانند و خودشان او را به مکه ببرند.
گلاب آدینه، محمدرضا فروتن، صادق صفایی، غزل شاکری و نازنین فراهانی بازیگران فیلم هستند.
آدینه که امسال در جشنواره مورد تجلیل واقع می شود تنها با همین فیلم در جشنواره بیست وچهارم حضور دارد.
نادر معصومی مدیریت فیلمبرداری این فیلم را به عهده دارد.
هوو
ظاهراً بازهم علیرضا داوود نژاد مسیر فیلمسازی خود را تغییر داده است. پس از «ملاقات با طوطی» و «هشت پا» که به هیچ وجه با اقبال منتقدان رو برو نشد، او باز هم سراغ داستانی در شمال کشور _ لوکیشن مورد علاقه اش- رفته است. «مردی که از پدر زمیندارش ارث فراوانی به دست آورده و با خانم مهندسی متجدد ازدواج کرد و از زندگی راضی است به هوای بازگشت به زندگی سنتی، با زنی دیگر ازدواج می کند و این بار شکست می خورد.
زندگی ساده و تماس با طبیعت، چاره کار اوست.
در فیلم هوو رضا عطاران، محمدرضا داوود نژاد، رضا داوودنژاد، علی صادقی، سپیده غلامی و مریم کاویان بازی می کنند.
مجتبی رحیمی مدیر فیلمبرداری بوده و داوود نژاد خود تهیه فیلم را به عهده داشته است.
* و دونکته
۱- چند اثر ایرانی دیگر نیز همچون دم صبح (حمید رحمانیان)، یک شب (نیکی کریمی)، شاعر زباله ها (محمد احمدی)، یادداشت سرزمین (علی محمد قاسمی) نیز خارج از فهرست فیلم های بخش مسابقه و میهمان در بخش های دیگر جشنواره به نمایش در می آید.
۲- در هر حال امسال هم تعدادی از این فیلم ها برندگان دوره خواهند بود. تا یازدهم بهمن روز اعلام نتایج منتظر می مانیم.
منبع : روزنامه ایران