یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

روزهای دور از سکته


روزهای دور از سکته
مرغ، گوشت، ماهی و انواع دیگر گوشت را می‌توان از دستور غذایی حذف کرد و همچنان غذاهای خوشمزه با بی‌نهایت مزه دلپذیر خورد. در دیدگاه عامه گیاهخواران از لذت خوردن بی‌بهره‌اند و انواع سبزیجات را بدون طعم و مزه خاصی برای رفع نیاز گرسنگی می‌خورند ولی این تصویر بیشتر به غذاهای رژیمی و مخصوص بیماران شبیه است. گیاهخواران تنوع غذایی نزدیک به تنوع غذایی گوشتخواران دارند. تمام غذاهایی که گوشتخواران دنیا در منوی غذایی خود دارند، با تغییرات اندکی در فهرست غذایی گیاهخواران هم جای دارد. از لازانیا، پاستا، پیتزا تا خورش قیمه و قورمه‌سبزی را گیاهخواران بدون استفاده از انواع گوشت می‌پزند و می‌خورند. گیاهخواران کشف کرده‌اند که انواع مواد غذایی گیاهی را می‌توان جایگزین گوشت کرد. گیاهخواران برای انتخاب این شیوه خوراک دلایل بی‌شماری دارند که برخی دلایل آنها به تاثیر گوشت بر روح و روان و برخی به تاثیر گوشت بر جسم و جان انسان برمی‌گردد.
گیاهخواران بر این عقیده‌اند که خلقت انسان بر پایه گیاهخواری بوده و انسان از روی اشتباه به خوردن گوشت حیوانات روی آورده است. گیاهخواران می‌گویند: «در طبیعت آن دسته از پستانداران که آب را هنگام نوشیدن لیس می‌زنند مثل گربه، ببر، خرس و گرگ گوشتخوارند و هر کدام آب را می‌مکند یا هورت می‌کشند مانند گاو، فیل و انسان گیاهخوارند.» از دلایل دیگری که گیاهخواران بر گیاهخوار بودن انسان برمی‌شمرند، می‌توان به دلایل زیر اشاره کرد: انسان و بقیه گیاهخواران قادرند آرواره پایین خود را بدون تکان دادن سر علاوه بر بالا و پایین به طرفین نیز تکان دهند در حالی که درندگان از حرکات جنبی فک که برای آسیاب کردن دانه به گیاهخواران داده شده، عاجز هستند. ترشح غده‌های معده و لوزالمعده انسان و بقیه حیوانات گیاهخوار به بافت‌های گوشت بسیار کم‌اثر است و قادر نیست مانند ترشحات غدد یک درنده، گوشت را نرم و حل کند. چاک دهان گوشتخواران بسیار عریض است و می‌تواند هنگام بلع آن را به حد زیادی باز کند ولی کوچک بودن دهان انسان دلیل محکم دیگر بر میوه‌خوار بودن انسان است. مهم‌ترین دلیلی که گیاهخواران بر ضرورت گیاهخواری برمی‌شمرند، نقش گیاهخواری در تضمین سلامت انسان است. به اعتقاد گیاهخواران چربی‌های موجود در گوشت حیوانات به زحمت از بدن گیاهخواران دفع می‌شود و اغلب به صورت چربی (پیه) در ناحیه شکم، ران و غبغب مردم گوشتخوار ذخیره می‌شود، همین چربی‌ها در جدار داخلی رگ‌ها جمع می‌شود و حرکات خون را نامنظم می‌کند. سکته‌های قلبی نیز ناشی از همین عارضه است. این نکته که رژیم گیاهخواری دارای فوایدی برای جسم و روح انسان است، از دیدگاه پزشکی نیز تایید شده است. در واقع رژیم گیاهخواری دارای انرژی کمتری است و کمتر از ۳۰ درصد کالری آن توسط چربی‌ها تامین می‌شود. بیشتر چربی‌های مصرفی در این رژیم، اسیدهای چرب غیراشباع است که حدود ۶۰ درصد آن اسیدلینولئیک است. همچنین دارای مقدار زیادی کربوهیدرات‌های پیچیده و فیبر است. بنابراین برای کاهش وزن و درمان بسیاری از بیماری‌ها موثر و مفید است. فواید عمده گیاهخواری عبارتند از: کمک به کاهش وزن، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلب و عروق، کاهش سکته مغزی، کاهش ابتلا به سنگ کیسه صفرا، کاهش ابتلا به سرطان روده، ریه و سینه، کاهش ابتلا به دیابت نوع دو و کاهش ابتلا به فشارخون و آرتریت و روماتوئید.
پزشکان در کنار فواید گیاهخواری، معایبی نیز برای این شیوه خورد و خوراک برمی‌شمرند. از نظر پزشکان اسیدفولیک، عناصری مانند روی و آهن و ویتامین‌های قابل جذبی چون B۱۲، B۶ و B۲ در منابع حیوانی بیشتر از منابع گیاهی موجود است و گیاهخواران با کمبود این مواد روبه‌رو می‌شوند. از طرف دیگر وجود مهارکننده‌های جذب در منابع گیاهی چون فیتاث در غلات سبوس‌دار باعث کاهش جذب مواد مغذی می‌شود. افرادی که به هر دلیلی، اخلاقی، انسانی یا درمانی به گیاهخواری روی می‌آورند به چهار گروه تقسیم می‌شوند. گیاهخوارانی که از گوشت حیوانات و هر محصولی که منشأ حیوانی داشته باشد، استفاده نمی‌کنند مانند تخم‌مرغ، عسل و... به این گروه گیاهخوار کامل گفته می‌شود. به گیاهخوارانی که گوشت حیوانات را نمی‌خورند ولی از لبنیات استفاده می‌کنند Lacto گفته می‌شوند. گیاهخوارانی که تخم‌مرغ می‌خورند، OVO و آخرین گروه که هم لبنیات و هم تخم‌مرغ می‌خورند Lacto ovo گفته می‌شوند. گیاهخواری مانند هر پدیده دیگر در جوامع انسانی فواید و معایب خاص خودش را دارد ولی وقتی خوردن یکی از لذت‌های زندگی در دنیای امروز محسوب می‌شود، خوردن غذاهای گیاهی تجربه یک لذت و یک مزه تازه است. گیاهخواران علاوه بر غذا، انواع شیرینی، بیسکویت، سوسیس و... خوشمزه دارند که از مواد گیاهی درست شده و دنیای غذایی آنها را نیز متنوع و جذاب می‌کند.
منبع : روزنامه کارگزاران