جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
توسعه بی سابقه صنعت پرورش شتر مرغ
![توسعه بی سابقه صنعت پرورش شتر مرغ](/mag/i/2/4z2y7.jpg)
در کشور ما پرورش شتر مرغ از سال ۷۹ با تصویب شورای پروتئین کشور آغاز گردید و تا به امروز از رشد بی نظیر و فابل توجهی برخوردار بوده است . در حال حاضر ۲۰ واحد فعال مادر و ۳۰ واحد پرواری در سطح کشور در حال فعالیت هستند .
علاقمندان زیادی جهت ورود به این عرصه وجود دارد و شرایط اقلیمی و جغرافیایی کلیه نواحی کشور نیز قابلیت توسعه این صنعت را دارا می باشند . اکنون این سوال در ذهن ایجاد می شود که دلیل این همه علاقمندی چیست و این رشد چشمگیر در این مدت کم بنا به چه دلایلی صورت گرفته است ؟
شتر مرغ بزرگترین پرنده موجود در کره زمین است که به دلیل داشتن پا های قوی قادر است با سرعتی معادل ۶۰ – ۷۰ کیلومتر در ساعت بدود و سرعتش را زمانی بیش از ۱۰ دقیقه حفظ کند . پرنده نر دارای پر وبال سیاه و جثه بزرگ و پرنده ماده پر وبال قهوه ای – خاکستری و اندازه ای کوچکتر می باشد . شترمرغ از قوه باصره قوی برخوردار است و با استفاده از گردن پریسکوپ مانندش میتواند شعاعی به مسافت ۵/۳ کیلومتر را مشاهده کند . این پرنده می تواند مدت زمان طولانی را بدون آب به سر برد . این امر تا اندازه ای مربوط به وجود غدد نمکی در بینی آنها می باشد که در پرندگان در یایی و خزندگان نیز وجود دارد . ارتفاع شترمرغ بین ۲ – ۵/۲ متر و وزن آن معادل ۱۰۰ – ۱۵۰ کیلو گرم است .
شتر مرغ مقاومت نسبتا زیادی به شرایط نامساعد محیطی از قبیل دمای خیلی بالا و سرما ، رطوبت بسیار کم ، کم آبی و کم غذایی دارد و در شرایط اقلیمی گرم (متوسط ۳۵ درجه سانتیگراد ) و نیمه خشک بهترین تولیدات را عرضه می دارد .
جایگاه شتر مرغ بسیار ساده و کم هزینه می باشد و وجود سقفی که آنها را از اشعه سوزان آفتاب و باد و باران محفوظ نگه دارد کافی است . محوطه پرورش بایستی حصار کشی شود که برای شتر مرغ های بالغ بایستی ۸/۱ متر ارتفاع داشته باشد . برای هر جفت شتر مرغ مادر ۸۰۰ متر مربع فضا لازم است .
قیمت جوجه ۳ ماهه معادل ۰۰۰/۵۰۰/۳ ریال ، جوجه ۹ ماهه ۰۰۰/۰۰۰/۷ ریال و پرنده بالغ معادل ۰۰۰/۰۰۰/۲۰- ۰۰۰/۰۰۰/۲۵ ریال می باشد .
● به طور کلی مقدار اجزاء درآمدزای شتر مر غ به قرار زیر است :
▪ گوشت۱ ۴%
▪ چرم ۶۰%
▪ پر ۱۱ % و محصولات دیگر ۱۵ % ( تخم های نطفه دار ، پوسته تخم های غیر قابل جوجه کشی و ... ) .
۱) گوشت شتر مرغ : گوشت شتر مرغ از ارزش غذایی بالایی برخوردار می باشد به طوری که گوشت شترمرغ به عنوان یک شاخص در خوراک شناسی استفاده می شود . گوشت شترمرغ یکی از کم چربی ترین نوع گوشت قرمز موجود می باشد . کم بودن چربی گوشت شتر مرغ یکی از خواص مهم و قابل توجه در بازار مصرف کنونی به شمار می رود . این خاصیت برای بیماران قلبی و عروقی و نیز افراد چاق که بایستی وزن بدنشان را کنترل کنند بسیار مفید می باشد . چربی گوشت شتر مرغ در ۱۰۰ گرم گوشت برابر با ۲۹/۱ گرم است در صورتی که این مقدار برای گوشت گاو ۶/۴ و برای گوشت جوجه ۳/۴ می باشد .
کلسترول موجود در گوشت این پرنده نیز پایین و ۵۷ میلی گرم در ۱۰۰ گرم است در حالی که در گوشت گاو ۵۹ و در گوشت جوجه ۵۷ میلی گر م در ۱۰۰ گرم است . اسید های چرب غیر اشباع موجود در بافت های شتر مرغ ۳۰ % مجموع اسید های چرب را تشکیل می دهد . بالابودن میزان اسید چرب امگا – ۳ در گوشت شتر مرغ ۳/۸ % یک مزیت خوب به منظور ادامه انگیزه تولید آن محسوب می شود . در انسان استفاده از اسید چرب امگا – ۳ تاثیرات مفیدی در کاهش بیماری های قلبی – عروقی داشته و برای رشد و نمو موثر است . به نظر می رسد که این اسید چرب در مقایسه با اسید چرب غیر اشباع امگا – ۳ تاثیرات مفیدی در جلوگیری از لخته شدن خون دارد .کمی میزان سدیم در گوشت شتر مرغ ۴۳ میلی گرم در مقایسه با گاو ۶۳ میلی گرم و جوجه ۷۷ میلی گرم در ۱۰۰ گرم یکی از مزایای این نوع گوشت خصوصاٌ در افرادی که نیاز به مصرف غذاهای کم نمک ( نظیر افراد با فشار خون بالا ) دارند می باشد .
میزان آهن موجود در گوشت شتر مرغ ۳/۲ میلی گرم و گوشت گاو ۲/۲ میلی گر م و در گوشت جوجه ۹/۰ میلی گرم در ۱۰۰ گرم است . گوشت شترمرغ آهن مناسبی را برای افراد کم خون و زنان آبستن فراهم می کند .
علاوه بر موارد ذکر شده پروتئین گوشت شتر مرغ بالا و در حدود ۲۰ % است و نیز دارای تردی و قابلیت هضم استثنایی می باشد . واکنش گوشت شترمرغ نسبت به ادویه جات هم بسیار مناسب می باشد .
هر ۱۰۰ گرم گوشت شتر مرغ حاوی ۵/۲۱ میلی گرم منیزیوم ، ۲۰۸ میلی گرم فسفات و ۴/۳۵۱ میلیگرم پتاسیم است . لاشه یک شتر مرغ دارای ۵۰ % گوشت است که از یک پرنده ۱۰۰ کیلوگرمی ۳۳ کیلوگرم گوشت از قسمت پا به دست می آید . در بازار ایران گوشت شترمرغ به قیمت ۰۰۰/۱۵۰ – ۰۰۰/۱۸۰ ریال عرضه می شود .
۲) چرم شتر مرغ : چرم این پرنده در صنعت سراجی مورد استفاده قرار می گیرد . چربی طبیعی که در پوست شتر مرغ وجود دارد باعث انعطاف پذیری و مقاوم بودن آن در مقابل خشکی وترک خوردگی می شود . از ویژگی های منحصر به فرد پوست این پرنده فولیکول های پر موجود در پشت و سینه آن است . وضعیت آرایش فولیکول ها بر روی پوست ارزش آن را مشخص می کند . هر قدر این فولیکول ها واضح تر و فشرده تر باشد پوست از ارزش بیشتری برخوردار می گردد . کل مساحت پوست شتر مرغ در سن ۱۰– ۱۴ ماهگی در حدود ۵/۱ – ۱/۱ متر مربع می باشد . نوع دیگر چرم تولید شده از شتر مرغ چرم پوست ساق پا است . این چرم از صفحات فلسی شکل که همانند پوست مار مولک است تشکیل شده است و در ساختن پوتین گاو چران ها کاربرد زیادی دارد . قیمت هر تخته چرم ۲/۱ – ۵/۱ متری فرآوری شده معادل ۰۰۰/۰۰۰/۲ ریال می باشد .
۳ ) پر شتر مرغ : با ارزشترین پر ها پر های سفید شتر مر غ نر است که تقریباٌ ۲۴ پر میانی در اولین ردیف پر های بال هستند که معمولاٌ هر سال ۲ بار چیده می شوند . جمعاٌ در سال حدود ۱ کیلو گرم پر استحصال می شود که هر کیلوگرم آن ۱۰۰۰ دلار در بازار های جهانی خرید و فروش می شود . از این پر ها غالباٌ برای تزئین لباس های مد روز و دکوراسیون خصوصاٌ در صحنه ای تئاتر استفاده می شود . پر های دیگر که از کیفیت نامرغوب برخوردارند به دلیل داشتن خواص الکترواستاتیک در ساخت گردگیر استفاده شده که از انواع دیگر آن موثرتر است . قیمت هر دانه پر درجه یک معادل ۰۰۰/۵۰ – ۰۰۰/۶۰ ریال می باشد .
۴ ) تخم شتر مرغ : تخم شتر مرغ یکی از فرآورده های پر مصرف در سطح جهان است .از تخم های نطفه دار برای جوجه کشی و تولید جوجه این پرنده استفاده می شود . از تخم های غیر نطفه دار نیز جهت مصرف خوراکی و یا نقاشی یا حکاکی روی پوسته تخم استفاده می شود . عسلی شدن تخم شتر مرغ حدود ۴۵ دقیقه و سفت شدن آن دو برابر این زمان وقت می گیرد . هر شترمرغ ماده بین ۴۰ – ۵۰ تخم در سال تخم می گذارد و قیمت هر تخم نطفه دار حدود ۰۰۰/۵۰۰ ریال می باشد.
در شرایط کشور ما بهترین سیستم پرورشی سیستم نیمه بسته است که علاوه بر ایجاد پناه گاه برای پرنده زمین جهت حرکت و دویدن و چرای پرنده در اختیار او قرار خواهد گرفت . تلفیق این سیستم با کشت و کار و زراعت گونه های مناسب مرتعی می تواند تا حد زیادی هزینه های پرورش را کاهش دهد .
در مقایسه شتر مرغ با گاو تولید گوشت شتر مرغ ۴ برابر گاو است . دوره حاملگی و زایش گاو حدود ۹ ماه است در صورتی که دوره هچ تخم شتر مرغ ۴۲ روز است . یک گاو در طول یک سال ۱ راس گوساله تولید می کند در حالی شتر مرغ ۴۰ عدد جوجه تولید می کند . استحکام چرم شتر مرغ ۳ برابر چرم گاو و میزان کلسترول موجود در گوشت گاو ۲ برابر گوشت شتر مرغ است .
مهندس حبیب اله زارع
منبع : سایر منابع
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست