یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا
ادبیات فارسی در آذربایجان
سرزمین آذربایجان در دل ایران پهناور و کهن که یکی از گاهوارههای دیرین حکومت و تمدن است، قرار دارد . به همین سبب در طول تاریخ و در تمام ادوار اهالی آذربایجان با مردم دیگر نقاط ایران، ریشههای فرهنگی و تمدنی همگون داشتهاند و ریشههای دینی و مذهبی آنها یکی بوده است .
سرزمین اران در آن سوی ارس که بعدها آذربایجان نامیده شد، در دل همین اشاره قرار میگیرد . بدین سبب، مجموعه سرزمینی آذربایجان یکی از سرچشمههای غنی زبان فارسی بوده که در شعر تجلی ویژهای یافته است . نام بردن از این شاعران ستون بلندی را میطلبد .
بدین سبب با وجودی که بخشی از این سرزمین از مام میهن جدا افتاد اما ریشه کهن و عمیق بههم پیوسته بار و بر آن را از دل یک چشمه سیرآب میکند و تعلق خاطر به منویات فکری و فرهنگی مشترک همچنان در دلهای مردمی که در آن سوی ارس در جمهوری آذربایجان میزیند چنان شعلهای گرمیبخش روابط همدلانه است . پس تعلق خاطر آنان بهویژه فرهیختگان آن دیار به زبان و ادبیات فاخر فارسی بهصورت موضوعی غریب و تازه نیست بلکه استمرار جریان ژرف تاریخی است که در مسیر خاص خود همچنان به پیش میرود .
دکتر مسیح آقامحمدی صورت فشردهای از این بحث را در مقال زیر تحت نام «تحقیق و ترجمه ادبیات فارسی در آذربایجان» مورد توجه قرار داده است .
با سپاس از رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان که آن را برای کیهان فرهنگی ارسال کردهاند .
در جمهوری آذربایجان، همواره به زبان و ادبیات فارسی میل وافری بوده است و این خیلی طبیعی است، چراکه در طول اعصار گذشته این زبان در آذربایجان جایگاه ویژهای داشته است . اکثر ادیبان و شاعران آذربایجانی، آثار گرانبهای خود را با این زبان نگاشتهاند .
نمونههای با ارزش زبان و ادبیات فارسی در دو مرکز بزرگ آموزشی و تحقیقاتی این کشور، یعنی دانشکده شرقشناسی دانشگاه دولتی باکو و انستیتو شرقشناسی فرهنگستان علوم آذربایجان، مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است .
در دانشکده شرقشناسی دانشگاه دولتی باکو، تحقیق زبان و ادبیات فارسی، طبیعی است که باتوجه به نیاز تدریس در این مرکز بهوجود آمده، لیکن با مرور زمان، این کارها جنبه علمی عمیقتری به خود گرفته است .
پرفسور علیزاده، تحقیقات بیشماری در مورد ادبیات کلاسیک فارسی انجام داده و درخصوص شاعران بزرگ ایرانی همچون: رودکی، فردوسی، جامی، میرزا زادهعشقی، ملکالشعرای بهار، سیمین بهبهانی، پروین اعتصامی و سایر بزرگان ادب فارسی، اطلاعات مفیدی به جامعه علمی و ادبی آذربایجان ارائه داده است .
این عالم برجسته، شاهکار بزرگ فردوسی یعنی شاهنامه را توانسته است با زیبایی هرچه تمامتر به زبان آذربایجانی برگرداند . ناگفته نماند که این اندیشمند بزرگ قسمتی از آثار شعرای فارسیگوی آذربایجان را نیز به زبان ترکی آذری ترجمه کرده است .
در رونق هرچه بیشتر تدریس و تحقیق ادبیات فارسی بویژه فولکور ایرانی از نقش استاد آقا داداشاف نیز نمیتوان غافل شد . به غیر از این دو محقق بزرگ، استادان دیگری همچون آقای رحیم سلطاناف که کتاب «گلستان» سعدی و دیگر آثار شاعران ایرانی را به زبان آذربایجانی ترجمه کرده است را نیز میتوان از پیشروان دانشکده شرقشناسی دانشگاه دولتی باکو یاد کرد . یادآوری میشود که برخی از شعرای آذربایجان همچون میرمهدی سیلزاده، حسینی، سلطاناف و ... نمونههایی از آثار ادبی فارسی همچون بوستان سعدی و رباعیات عمر خیام را به زبان شیرین آذربایجانی برگرداندهاند .
در حال حاضر تدریس تاریخ ادبیات فارسی در دانشکده شرقشناسی را پرفسور مهدی کاظماف و استاد خانم نوشابه علیزاده بهعهده دارند .
پس از تأسیس انستیتو شرقشناسی فرهنگستان علوم ملی آذربایجان که تقریبا ۴۵ سال از تأسیس آن میگذرد، این مرکز در کنار رشته پرطرفدار شرقشناسی، شعبه ایرانشناسی نیز ایجاد کرده و توانسته است کارهای پرارزشی را انجام دهد .
از اساتید برجسته این مرکز میتوان از پرفسور عبدالکریم علیزاده، طاهر محرماف، ابوالفضل رحیماف و دیگران نامبرد . این اندیشمندان، متنهای علمی و انتقادی آثار شاعران بزرگ فارسیگو همچون، خمسه نظامی، مثنویهای امیر خسرو دهلوی، عبدی بیک شیرازی و اشرف مراغهای را تهیه و چاپ کردهاند .
پرفسور علی عباساف، که بیشتر روابط ادبی و فرهنگی کشورهای خاورمیانه را تحقیق میکرد، چهار مقاله نظامی عروضی را به زبان آذربایجانی برگردانده است .
پرفسور رافائل حسیناف نیز آثار زیادی همچون رباعیات گنجوی و دو بیتیهای باباطاهر عریان را به زبان آذربایجانی ترجمه کرده است .
از ادیبان و محققان بزرگی که در انستیتو شرقشناسی فرهنگستان علوم، سالهای سال در رشته تحقیق ادبیات کلاسیک و معاصر فارسی فعالیت کردهاند، میتوان از پرفسور بیوک آقاحسیناف و پروفسور رستم علیاف نیز یاد کرد .
این اندیشمندان بزرگ در این دانشگاه، شعبه ادبیات ایران را دایر کرده و پژوهشهای پرثمری را در رشته ادبیات فارسی به انجام رساندهاند . هدف اصلی محققان این شعبه، در مرحله اول، بررسی و تحقیق ادبیات قرن بیستم بود .
علی بالا حاجیزاده، آدی شیرین آقازاده، ام خاتم داداش اوا، خانم نوشابه علیزاده، خانم سویل نوروز آوا، خانم ناتلا علی آوا، به ترتیب در مورد شعرا و نویسندگان ایرانی همچون فرخی یزدی، نیما یوشیج، بزرگ علوی، احمد شاملو، پروین اعتصامی و آثار نادر نادرپور، تحقیقات با ارزش را در زیرمجموعه مرکز شرقشناسی ارایه دادهاند .
ناگفته نماند که در حال حاضر استاد علی بالاحاجیزاده در حال ترجمه اثر «تذکرهالشعرا» تألیف دولت شاهسمرقندی است . پرفسور بیوک آقا حسیناف نیز در کتاب خود به نام «سنتها و نوگرایی در شعر فارسی قرن بیستم» درباره مسایل شعر معاصر فارسی به نکات مفید اشاره کرده است . علاوه بر این، کتاب «وزن و عروض در شعر فارسی و آذری» تألیف پرفسور اکرم جعفر، نقش بسیار مهمی را در شناساندن شعر فارسی و آذری ایفا کرده است .
ارزش بال آقاقلیاف ازجمله «یوسف و زلیخا» و «زندگی زهیر فارابی» و ... را میتوان در شمار آثار بزرگ این قرن بهشمار آورد .
پرفسور مهدی کاظماف نیز اشعار کلاسیک فارسی را مورد نقد و بررسی قرار داده و یکسری منابع تاریخی و ادبی فارسی را به زبان روسی نیز ترجمه کرده است .
کتاب «تاریخ اندیشمندان صوفیزم» این محقق نامی کشور از اهمیت ویژهای برخوردار است .
بنده حقیر نیز رسالهای در مورد اشعار صائب تبریزی و سبک هندی در شعر فارسی بهچاپ رسانده و آثاری همچون «کیمیای سعادت» امام غزالی و ... را به زبان آذری ترجمه و به چاپ رساندهام . خانم بلقیس قلی اوا نیز زندگی و شعرآفرینی خواجوی کرمانی را قلم کرده و برای چاپ آماده ساخته است .
شایان ذکر است که در طول دو سال گذشته مرکز شرقشناسی فرهنگستان علوم آذربایجان با همکاری رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران اقدام به برگزاری کنفرانسهای بینالمللی علمی و ادبی تحت عناوین مختلفی همچون بزرگداشت حافظ و سعدی شیرازی کرده است .
دکتر مسیح آقامحمدی
منبع : ماهنامه کیهان فرهنگی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست