جمعه, ۱۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 31 January, 2025
مجله ویستا
آداب مهمانداری ، استان زنجان
بهجای آوردن آداب مهمانداری در استان زنجان اهمیت بسیار دارد. هر مهمان آشنا، از هر طبقه و گروهی كه باشد، در میان مردم زنجان دارای مقام و منزلت بس بزرگی است و تمام لوازم زندگانی براساس نحوه پذیرایی از مهمانان ترتیب یافته است؛ گویی همهچیز از برای مهمانان است: اتاق خواب، لوازم عالی، فرشهای زیبا و بالاخره وسایل خواب راحت، همه برای مهمان است.
بدینترتیب پس از ورود مهمان، تمام اعضای خانواده، از كوچك تا بزرگ، در خدمات او قرار میگیرند. كسی حق استفاده از خوراكیها و آشامیدنیهای تدارك شده را كه معمولاً چند برابر میزان لازم است ندارد. در این مرحله، دو رسم وجود دارد: رسم نخست، آنكه صاحبخانه پس از چیدن سفره رنگین، اتاق مخصوص پذیرایی را ترك میكند و مهمان را برای خوردن غذا تنها میگذارد. این رفتار بدان جهت است كه آزادی عمل مطلق را به تازهوارد ببخشد. رسم دوم، آنكه صاحبخانه پس از چیدن سفره، به فاصله یكمتری و دوزانو نزدیك درِ ورودی مینشیند و با تعارفهای پیدرپی مهمان را به خوردن غذا ترغیب و تشویق میكند. پس از برچیدن سفره كه همراه با تعارفهای بسیار مانند «خیلی ببخشید»، «قابل شما نبود» و ... است، افراد خانواده از بقیه غذا میخورند.
به هنگام استراحت، اختیار همه اهل خانه به دست مهمان سپرده میشود؛ چنانكه پیش از به خواب رفتن او كسی حق استراحت را نخواهد داشت. فردای آن روز، صاحبخانه قبل از طلوع آفتاب جهت پذیرایی از مهمان خود را آماده میكند. با این ترتیب، مهماننوازی از مشخصات بارز مردم زنجان است و در سفرنامههای جهانگردان نیز به تفصیل از آن سخن رفته است. درباره مهمانداری ضربالمثلهای بسیاری در میان اهالی رایج است كه چند نمونه از آنها در زیر میآید:
- قوناقین روزی سی اوزوندن قاباق گلر (روزیِ مهمان جلوتر از خوش میآید).
- قوناق اللّه عزیزیدی (مهمان عزیز خداست)
و ...
بدینترتیب پس از ورود مهمان، تمام اعضای خانواده، از كوچك تا بزرگ، در خدمات او قرار میگیرند. كسی حق استفاده از خوراكیها و آشامیدنیهای تدارك شده را كه معمولاً چند برابر میزان لازم است ندارد. در این مرحله، دو رسم وجود دارد: رسم نخست، آنكه صاحبخانه پس از چیدن سفره رنگین، اتاق مخصوص پذیرایی را ترك میكند و مهمان را برای خوردن غذا تنها میگذارد. این رفتار بدان جهت است كه آزادی عمل مطلق را به تازهوارد ببخشد. رسم دوم، آنكه صاحبخانه پس از چیدن سفره، به فاصله یكمتری و دوزانو نزدیك درِ ورودی مینشیند و با تعارفهای پیدرپی مهمان را به خوردن غذا ترغیب و تشویق میكند. پس از برچیدن سفره كه همراه با تعارفهای بسیار مانند «خیلی ببخشید»، «قابل شما نبود» و ... است، افراد خانواده از بقیه غذا میخورند.
به هنگام استراحت، اختیار همه اهل خانه به دست مهمان سپرده میشود؛ چنانكه پیش از به خواب رفتن او كسی حق استراحت را نخواهد داشت. فردای آن روز، صاحبخانه قبل از طلوع آفتاب جهت پذیرایی از مهمان خود را آماده میكند. با این ترتیب، مهماننوازی از مشخصات بارز مردم زنجان است و در سفرنامههای جهانگردان نیز به تفصیل از آن سخن رفته است. درباره مهمانداری ضربالمثلهای بسیاری در میان اهالی رایج است كه چند نمونه از آنها در زیر میآید:
- قوناقین روزی سی اوزوندن قاباق گلر (روزیِ مهمان جلوتر از خوش میآید).
- قوناق اللّه عزیزیدی (مهمان عزیز خداست)
و ...
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست