چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
سلامتی با یوگا
سر ساعت همه سر کلاس حضور دارند، لباسهای راحت و سفید رنگی به تن دارند و مشغول پهن کردن زیراندازهای خود روی زمین هستند.
مربی وارد میشود و بعد از سلام و احوالپرسی و سوال و جوابهایی در مورد تمرینات جلسه قبل حاضرین و چند پرسش و پاسخ و دادن توضیحات لازم کلاس یوگا حالت جدیتری به خود میگیرد. چند دقیقه بعد همه کف سالن روی ملحفههای خود دراز کشیدهاند و با چشمان بسته، آرام و عمیق نفس میکشند. حرکات یوگا به آرامی و با توضیحات مربی شروع میشود، حرکاتی که قرار است ضامن سلامت جسم و ذهن این افراد باشد. در مجموع میتوان گفت یوگا دارای سه هدف است؛ سالم زیستن، کشف و پرورش استعدادهای انسان و تعالی معنوی.
● یوگا چیست؟
یوگا کلمهای سانسکریت به معنی وحدت و یکی شدن و نظم و انضباط است و با ترکیب این دو کلمه(معنا) میتوان به مفهوم جدیدی دست یافت که در واقع همان انضباط در مسیر وحدت است. انضباطی که به یکی شدن درون و بیرون فرد، هماهنگی با کل هستی و سرور درونی منتهی میشود.
همه انسانها به شکلی به دنبال دستیابی به زندگی شاد و آرام و سلامتی جسمی و روحی و روانی هستند و اگرچه گاه بسیاری از ما به دلایل مختلف در رسیدن به این اهداف به بیراهه میرویم و با انتخاب لذتهای آنی مانند مصرف مواد مخدر، سیگار و غیره زندگی و سلامت خود را به خطر میاندازیم اما باید بدانیم همیشه راههای بهتر و موثرتری هستند که نه تنها در کوتاه زمان به نفع ما هستند بلکه ضامن زندگی خوب و سالم آینده هم خواهند بود. یکی از راههای زندگی بهتر در حال و آینده ورزش است و یوگا یکی از ورزشهای بسیار خوبی است که نه تنها به سلامت جسمانی ما کمک میکند بلکه تاثیری شگرف در دستیابی به آرامش و ارتقای ذهنی و روحی ما دارد. یوگا همچنین در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها موثر است و امروزه به عنوان یک روش مکمل در کنار روشهای درمانی متداول مورد توجه پزشکان قرار گرفته است. یوگا به نوعی رعایت نظم و انضباط در زندگی آگاهانه و روزمره ماست. هنگامی که زمام زندگی و اعمال خود را به دست میگیریم به تواناییهای درونی خود برای رسیدن به سرور یا آنچه در سانسکریت آناندا نام دارد، پی میبریم. این قابلیتها، آگاهی و خصوصیات شخصی ما را رشد میدهد و در سایه انرژی و تمرکز مضاعفی که در ما ایجاد میشود در زندگی روزمره خود نیز موفقتر و پرتوانتر فعالیت خواهیم کرد و این انرژی را به دیگران نیز منتقل خواهیم کرد. از سوی دیگر هنگامی که ما کم انرژی و افسرده باشیم محیط بیرون را نیز دلگیر خواهیم دید و گاهی حتی افسردگی خود را به دیگران نیز منتقل میکنیم.
سیمین درخشی، مربی یوگا میگوید:«مردم تصورات مختلفی از یوگا دارند، برخی یوگا را فقط مجموعهای از حرکات بدنی دشوار و عجیب میدانند و گروهی فکر میکنند یوگا مجموعهای از روشهای مدیتیشن است. عدهای هم گمان میکنند یوگا یک دین یا مذهب است. در حالیکه یوگا در واقع یک مکتب است. مکتبی که به اعتقاد یوگیها سالم زیستن و اخلاق را به ما میآموزد. در برخی از شاخههای یوگا حرکات جسمی زیادی وجود دارد البته این حرکات فقط فعالیتهای جسمانی نیستند بلکه این حرکات در محدودهای وسیعتر در زندگی و نظم روحی به کار گرفته میشوند و اگرچه مدیتیشن جزئی از یوگاست و تقریبا در تمام بخشهای آن وجود دارد اما یوگا فقط محدود به مدیتیشن نیست.»
وی یادآور میشود: «یوگا روشی است که به کمک انسان گرفتار در زندگی مدرن و ماشینی امروز میآید تا او را با اصل وجود خود آشتی دهد و بتواند تعادلی مناسب بین بخشهای بیرونی زندگی و معانی درونی انسان به وجود آورد. تعادلی که آدمی را از غرق شدن بیش از اندازه در زندگی و یا درون خود نجات دهد».
یوگا دارای سبکهای مختلفی در سطح جهان است که هر سبک به نام مربی سرشناسی که ابداع کننده آن سبک خاص بودهاست شناخته میشود.سبکهای آیانگار یوگا، شیواتاندا یوگا و اینتی گلر یوگا از مهمترین سبکهای رایج در ایران هستند.
● یوگا در مقابله با بیماریها
یوگا با پرداختن به ورزشهای جسمانی، تمرینات تنفسی و تمرینات مراقبه(مدیتیشن) در سه بخش روان، جسم و روح انسان تاثیر میگذارد.
در روزگاری که کم شدن فعالیتهای بدنی، استرس و فشارهای روحی و حتی نوع تغذیه بشر، انسان را به سوی بیماریها و خستگیهای جسمی و روحی سوق میدهد با انجام حرکات یوگا زیر نظر مربی آگاه میتوان تا حدود زیادی زندگی سالمتری داشت و علاوه برسلامت جسمی به آرامش بیشتری دست یافت. طرفداران یوگا معتقدند؛ افرادی که یوگا انجام میدهند، میتوانند از درصد بیشتری از تواناییهای ذهنی خود استفاده کنند و همچنین به دلیل تاثیر یوگا در آرام سازی جسم و روان، از آرامش جسمی و روحی برخوردار شوند و به دلیل وجود این آرامش در رویارویی با مشکلات و بحرانهای زندگی بهتر تصمیم میگیرند و منطقیتر برخورد میکنند.
دکتر عیوضی میگوید: «بیشتر مردم فقط هنگامی که مشکل سلامتی آنها به دلایل مختلف با درمان پزشکی نتایج رضایت بخشی نشان ندهد، به یوگا روی میآورند.این امر در مورد بیماریهای مزمنی که اغلب با درمان پزشکی از شدتشان کاسته میشود اما بهبودی کامل حاصل نمیشود و همچنین در بیماران روان تنی (که درمانشان به دلیل عامل روانی مشهود با روشهای متداول پزشکی مشکل است) هم وجود دارد. در علم پزشکی سعی بر این است که عامل بیماریزا یعنی یک موجود ذره بینی، مادهای سمی و یا اختلالی در سوخت و ساز جدا و حذف شود. در این موارد درمان بر اساس نشانهها انجام میشود و اگرچه این شیوه بسیار ارزشمند است اما اگر علت و معلول ناشناخته باشند، موفقیتی حاصل نمیشود».
وی یادآور میشود: «در یوگا درمانی شیوه برخورد با بیمار و بیماری بسیار متفاوت با شیوههای علمی است. یوگا ضمن اینکه به توجیه علمی توجه دارد، از نظر خصوصیات فردی، خلق و خو و ویژگیهای شخصیتی بیمار هم به آن توجه میکند. از آنجا که بیماری تصادفی ایجاد نمیشود، اگر فردی بیمار شود علاوه بر نشانههای ظاهری بیماری باید عوامل عمیقتری در پشت این نشانهها وجود داشتهباشد. بیماری ناشی از عدم تعادل و اختلال در مجموعه ذهن و بدن است. نشانهها، عوامل بیماریزا، اسم بیماری و... هیچ کدام موضوع اصلی نیستند. ریشه بیماری در جای دیگری است».
یوگا معتقد است بیماری یا سلامتی فرد به خودش بستگی دارد. همان عاملی که باعث بیماری میشود، میتواند آن را نیز درمان کند. این عامل قدرت شفای طبیعی نامیده میشود. عامل مرموزی در بیرون وجود ندارد بلکه قدرت شفای طبیعی، ظرفیتی است درونی که در وجود هر انسانی نهفته است و در زمان بیماری تنها کار مناسب عدم دخالت در عملکرد این نیروی درونی است. یوگا درمانی با استفاده از سازو کارهای مناسب و تصحیح عملکرد سیستمهای انسان (از ظریفترین تا بارزترین آنها) تعادل درونی فرد را دوباره برقرار میکند تا او بتواند با استفاده از قدرت شفای درونی به سلامت و بهبودی دست یابد.
یوگا در درمان و پیشگیری از بیماریهای جسمی و روحی زیادی از جمله افسردگی، آسم، آرتروز و... موثر است. یوگا همچنین در بهبود عملکرد حافظه و بهرهگیری از هوش، تسکین درد، تقویت توان حرکتی، تسکین علائم مربوط به ترک اعتیاد، تقویت ادراک بینایی و شنوایی، بهبود سوخت و ساز بدن و حتی افزایش طول عمر انسان مفید است. در بیماریهای مختلف اغلب تمرینهای خاص و مختلفی از سوی یوگاتراپیستها پیشنهاد میشود.
البته اگر این حرکات به درستی و زیرنظر یک پزشک و یوگاتراپیست انجام نشود نه تنها مفید و معالج نخواهد بود بلکه ممکن است سلامتی فرد را هم به مخاطره اندازد.
انجام برخی از این حرکات برای کودکان و حتی بزرگسالان مبتلا به برخی از بیماریها ممنوعیت دارد، بنابراین علاقهمندان به یوگا باید مربی خود را از بیماریها و مشکلاتشان آگاه کنند تا در صورت وجود مشکلی خاص مربی براساس آن تمرینات مشخصی را به بیمار توصیه کند. گاه برخی از حرکات یوگا به نوعی مکمل یکدیگر هستند و لازم است با رعایت ترتیبی صحیح انجام شوند.
کتایون ضیایی
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست