پنجشنبه, ۲۹ شهریور, ۱۴۰۳ / 19 September, 2024
مجله ویستا
جزایر مصنوعی، خصوصی و هوشمند
● جزایر مصنوعی
جزیره مصنوعی جزیرهای است که بهدست بشر ساخته شده است نه طبیعت. معمولاً این جزایر در نزدیکی سواحل و روی برآمدگیهای دریا یا اقیانوس ساخته میشوند. اخیراً برای ساخت سکوهای استخراج نفت در دریا جزایری ایجاد شده اما هنوز بر سر اینکه چنین برآمدگیهائی را میتوان جزیره نامید یا نه اتفاقنظری وجود ندارد.
● پروژههای جدید
در زمینه ایجاد جزایر مصنوعی پروژههای جالب و هیجانانگیزی اجراء شده است. فرودگاه بینالمللی کانسای در ژاپن نخستین فرودگاهی است که بهطور کامل روی یک جزیره مصنوعی ساخته شده است. این فرودگاه در سال ۱۹۹۴ میلادی تکمیل شد. در سال ۲۰۰۵ میلادی چند فرودگاه دیگر و در سال ۲۰۰۶ میلادی نیز فرودگاههای کیتاکیوشو و کوب در جزایری کاملاً مصنوعی ساخته شدند.
دبی محل برخی از بزرگترین جزایر مصنوعی جهان است. برای مثال پروژههای مجموعه جزایر نخل، آبشار جهانی دبی جزء همینگونه پروژهها هستند.
طبق کنوانسیون سازمان ملل در خصوص قانون پیمان دریائی، جزایر مصنوعی جایگاه حقوقی و قانونی کاملی ندارند و عملاً تحت حوزه قانونی نزدیکترین ساحل هستند. جزایر مصنوعی از لحاظ داشتن آبهای ساحلی یا مناطق اقتصادی منحصر بهفرد جزیره محسوب نمیشوند.
علیرغم آنکه تصور میشود جزایر مصنوعی در دوران جدید ایجاد شدهاند اما اینگونه جزایر در واقع در بسیاری از نقاط جهان تاریخچهای طولانی دارند. بسیاری از جزایر مصنوعی برای منفککردن برخی فعالیتها از سرزمین اصلی در دریا ساخته شدهاند.
● جزیره خصوصی
جزیره خصوصی در تملک یک شخص است. این نوع جزایر در تمام نقاط جهان وجود دارند و قابل خرید و فروش هستند. در جهان هزاران جزیره غیرمسکونی وجود دارد که از لحاظ تجاری و اقتصادی قابل توسعه هستند. البته توسعه امکانات تجاری جزایر غیرمسکونی از لحاظ زیستمحیطی مشکلاتی را برای طبیعت بهوجود میآورد زیرا بسیاری از این جزایر محیط زیست شکنندهای دارند. بسیاری از ثروتمندان از جمله تجار و هنرپیشههای سینما در جهان دارای جزایر خصوصی هستند.
در مورد خرید و فروش و نیز انجام امور اقتصادی و تجاری در اینگونه جزایر در هر کشور یا منطقه از جهان قوانین و مقررات خاصی وجود دارد برای مثال در چین، جزایر خارج از ساحل این کشور قابل فروش نیستند و تنها میتوان آنها را از دولت و حداکثر برای مدت ۵۰ سال اجاره کرد. تقریباً تمام جزایر دنیا مالک دارند یعنی کشوری ادعای مالکیت آن را دارد. بنابراین قوانین و مقررات آن کشور در مورد جزیره یاد شده اجراء میشود و به تملک درآوردن آن غیرممکن است. با اینحال افرادی هستند که سعی میکنند در اینگونه جزایر جامعه کوچک دلخواه خود را تشکیل دهد.
جزایر خصوصی در بریتانیا و دیگر کشورها قانوناً بهطور کامل خصوصی نیستند، زیرا هر کدام از آنها مورد ادعاء کشوری قرار دارد. با این توصیف در حال حاضر برخی از جزایر بهصورت خصوصی در مالکیت پولداران معروف جهان قرار دارند که برای نمونه به چند مورد آن اشاره میشود:
▪ فهرست جزایر خصوصی و نام مالک آنها:
ـ مارلون براندو: تتیارائو ـ فرانسه
ـ جان لنون: دورینیش ـ ایرلند
ـ ملگیبسون: ماگو ـ فیجی
ـ نیکولاس کیج: باهاما ـ آمریکا
ـ ارول فلین: آنتونیو ـ جامائیکا
ـ جانیدپ: باهاما ـ آمریکا
ـ رابین ویلیامز: بریتیش کلمبیا ـ کانادا
● آرامش بدون حضور دیگران
جزایر خصوصی با تصاویری از نخلهای زیبا، ساحلی سفید و آبهای فیروزهای دارای جاذبههائی است که افراد شیفته آن میباشند. این جزایر میتوانند بهترین موقعیت سرمایهگذاری یا خرید باشند. حق خرید زمین در جزایر خصوصی یکی از پرسودترین نوع سرمایهگذاری است که افراد میتوانند با گذشت زمان و افزایش قیمت از آن سود ببرند.
در دهه ۱۹۵۰ میلادی بسیاری از افرادی که میخواستند از محیط جنگ جهانی دوم دور شوند با سفر به اقیانوس اطلس جنوبی و خرید جزایر خصوصی باعث افزایش قیمت آنها بهشکل سریعی شدند بهطوریکه در سال ۱۹۷۳ میلادی دونالد مککورمیک نویسنده کتاب ”چگونه میتوان جزیرهای را خرید“، میگوید: قیمت زمین در بسیاری از جزایر نسبت به ۴۰ سال گذشته رشد فزایندهای داشته بهنحوی که بیش از ۵۰۰ درصد این افزایش بهچشم میخورد.
در طول ۲۰ سال گذشته تقاضا برای خرید جزایر خصوصی رشد آرامی داشته بهنحوی که عرضه به همان شکل ثابت مانده است. افزایش تقاضا و نقصان عرضه باعث شده تا سرمایهگذاری در این بخش سودآور باشد.
این جزایر بهعنوان کالائی است که عرضه آن غیرقابل افزایش است و پیشنها برای تقاضا و سرمایهگذاری از فاکتورهای مهمی است که بهطور واقعی تعادل در عرضه و تقاضا را از سایر اموال غیرمتمایز کرده است.
در حال حاضر حدود هزار جزیره در دنیا برای فروش وجود دارد که بعضی دارای خانه و منزل مسکونی، برق و آب و بعضی فاقد هرگونه امکاناتی و تنها دارای خاک شنی و تعدادی درخت نخل هستند.
محدوده قیمتی این جزایر از ۲۰ تا ۳۰ هزار دلار شروع میشود و تا ۵۶ میلیون دلار نیز وجود دارد. در ۱۰ سال گذشته قیمت جزایر در بعضی مناطق دریائی کارائیب تا ۳۰۰ درصد افزایش یافته که بهطور میانگین سالانه ۱۰ درصد افزایش قیمت داشته است که این شگرد خرید یک جزیره بهعنوان سرمایهگذاری خریدن یک قطعه زمین در منطقه مناسب و در زمان مناسب است.
متقاضیان باید منطقهای مناسب را پیدا کنند که تمام امکانات را داشته باشد. برطرفکننده تمام نیازهای افراد از قبیل زیبائی، دسترسی، حکومتی پایدار و... باشد حال این بازاریابی و سرمایهگذاری از کجا باید شروع شود. خیلی دیر نیست که افراد محلی را بتوانند خارج از رویا برای زندگی انتخاب کنند که در منطقه استوائی قرار داشته باشد.
مدیر بخش اموال غیرمنقول بینالملل هنگکنگ بیان میکند که ”ارزش یک جزیره به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که شامل موقعیت، ابعاد و اندازه، نزدیکی و مجاورت به جزایر اصلی، امکان دسترسی، آب و هوا، نقشهبرداری و مکاننمائی، عناصر زیربنائی مانند آب، برق و سایر امکانات اجتماعی در جزیره و همچنین دارای عناصری برای پیشرفت مانند ثبات سیاسی در جزایر اصلی و وضع قوانین و مالیات که مستلزم مالکیت جزایر است، میباشد.“
● بزرگترین جزایر
تعداد جزایر کوچک و بزرگ جهان به اندازهای زیاد است که شاید برخی از آنها هنوز در آمارهای جهانی جائی دارند.
براساس آمارهای موجود در قارههای آفریقا، اروپا و آسیا حدود ۳۲ میلیون مترمربع، در منطقه قطب جنوب حدود ۵ میلیون مترمربع، در قاره آمریکا حدود ۱۶ میلیون مترمربع و در قاره استرالیا و اقیانوس نیز حدود ۳ میلیون مترمربع به جزایر اختصاص دارد.
در این ارتباط واحدی بیش از ۴۰ جزیره مساحتی بیش از ۲۵۰۰ کیلومترمربع دارند که از این تعداد اسامی ۱۰ جزیره در جدول شمارهٔ ۱ مشاهده میشود:
جمعیت زیادی در حال حاضر در جزایر مختلف جهان ساکن هستند، که در فهرست زیر اسامی ۱۰ جزیره بزرگ جهان مشاهده میشود که جمعیت آنها بیش از یکمیلیون نفر است. از جمله این جزایر:
ـ جاوه (اندونزی)،
ـ هانشو (ژاپن)،
ـ گریتبریتنی (انگلستان)
ـ سوماترا (اندونزی)،
ـلوزون (فیلیپین)،
ـ تایوان (تایوان)،
ـ سریلانکا (سریلانکا)،
ـ ماداگاسکار (ماداگاسکار)،
ـ هیسپانیولا (جمهوری دمینکین)
ـ میندانائو (فیلیپین).
مساحت جزیره که بیش از ۲۵۰۰ کیلومتر مربع وسعت دارند
نام/کیلومترمربع/کشور
گرینلند/۲.۱۳۰.۸۰۰/دانمارک
بابانیوگونیا/۷۸۵.۷۵۳/اندونزی
برونئو/۴۷۸.۱۶۸/برونئی، اندونزی، مالزی
ماداگاسکار/۵۸۷.۷۱۳/ماداگاسکار
بافین ایسلند/۵۰۷.۴۵۱/کانادا
سوماترا/۴۴۳.۰۶۶/اندونزی
هانشو/۲۲۵.۸۰۰/ژاپن
بریتانیای کبیر/۲۱۸.۵۹۵/انگلستان
ویکتوریا ایسلند/۲۱۷.۲۹۱/کانادا
السمر ایسلند/۱۹۶.۲۳۶/کانادا
● جزیره هوشمند
بهطور کلی اجراء طرح هوشمند به این معناست که تمام خدمات مورد نیاز ساکنان از طریق شبکههای اطلاعرسانی تأمین شود. به این ترتیب دیگر نیازی به حرکت فیزیکی شهروندان برای دسترسی به خدمات دولت و نهادهای خصوصی نیست. بهعبارت دیگر ادارات دیجیتالی جایگزین ادارههای فیزیکی میشوند و سازمانها و دستگاههائی همچون شهرداری، حمل و نقل عمومی و سازمان آب منطقهای، خدمات خود را بهصورت مجازی در اختیار مشتریان خود قرار میدهند.
برای مثال فردی که بهدنبال ساخت ساختمان و متقاضی دریافت مجوز از شهرداری است پس از ورود به شبکه اطلاعرسانی شهرداری، خدمات مورد نیاز خود بههمراه مشخصات زمین تحت مالکیت و ساختمان دلخواه خود را وارد شبکه میکند.
سپس شهرداری الکترونیک براساس استانداردهای موجود، میزان مساحت قابل ساخت و طبقات ساختمان را به متقاضی اعلام میکند و در نهایت فرد متقاضی براساس مجوز شهرداری با ورود به شبکه مهندسان مشاور با یکی از شرکتهای مشاور براساس طرح و قیمت مناسب به توافق میرسد. قرار است این طرح در جزیره قشم اجراء شود.
برای طرح جزیره هوشمند در قشم از پیشرفتهترین الگوها در اروپا، آسیا و آمریکا بهخصوص کانادا و آخرین فنآوری روز دنیا استفاده شده است. این طرح محدود به یک منطقه یا یک پارک IT نیست و نمونههائی از آن در استرالیا، سنگاپور و همچنین اروپا ایجاد شده، اما هنوز هیچ کشوری نتوانسته مدعی ایجاد یک شهر دیجیتالی کامل شود اگر چه حرکت بهسوی آن با شتاب بسیاری ادامه دارد.
● جزیره پاک
هزار سال پیش، مردم پلینزی از جزیره ”ایستر“ شروع به حکاکی سنگهای عظیم و ساخت مجسمههای سنگی بزرگی کردند. موآیهای غولپیکر جزیره ایستر، قرنهاست که مردم را مجذوب کردهاند. این تندیسها اشکالی از قبیل خدایان، یا نگهبانان را نمایش میدهند. تندیسهای تراش داده شده، باید بهوسیله طناب، قرقره و اهرم در محل خود برپا شده باشند.
در سال ۳۰۰ میلادی بر پایه باور رایج در جزیره ایستر، نیاکان تندیسسازان با کانونهای اقیانوسپیما از سوی باختر به آنجا آمده بودند.
اهالی جزیره آغاز به ساخت نیایشگاهها و تندیسها نمودند. آنها همچون یک سیستم خط تصویری ابداع کردند.
در سال ۱۷۲۲ میلادی دریاسالار هلندی، یاکوب راگوین (تلفظ اصلی هلندی روخهفین)، در روز عید پاک بهعنوان اولین اروپائی پا به جزیره میگذارد. او جزیره را ایستر (عید پاک) مینامد.
در سال ۱۸۶۲ میلادی ناخدا جیمز کوک کاشف انگلیسی در دومین سفر خود در جزیره توقف میکند. او مردم را بین ۶۰۰ تا
۷۰۰ نفر و زنها را تا ۳۰ نفر شمارش میکند. همه موآیهای بزرگ سرنگون شده بودند.
جمعیت نوادگان مهاجرات پلینزی به ۱۱۱ نفر میرسید.
جزیره ایستر جزیرهای است در اقیانوس آرام جنوبی متعلق به کشور شیلی. این جزیره با اینکه ۵۱۵/۳ کیلومتر در باختر خاک اصلی شیلی قرار گرفته اما استانی جدا از منطقه والپارائیسو، شیلی بهشمار میآید. نزدیکترین جزیره همسایه با جزیره ایستر به نام سالائی گومز که در ۴۰۰ کیلومتری خور ایستر قرار دارد نیز جزء همان منطقه و استان بهشمار میآید. نزدیکترین جزیره مسکونی به ایستر جزیره پیتکیرن است که در ۰۷۵/۲ کیلومتری باختر ایستر قرار دارد. مساحت جزیره ۶/۱۶۳ نفر است، ۳۰۴/۳ نفر از جمعیت جزیره در مرکز آن شهر هانگاروآ زندگی میکنند.
جزیره ایسنر بهویژه به خاطر تندیسهای ۴۰۰ ساله عجیب باستانی خود معروف است. به این تندیسها که در راستای کرانه دریا به خط ایستادهاند موآی گفته میشود.
تقریباً در همه زبانهای جهان این جزیره با نامی که هر زبان برای عید پاک دارد نامیده میشود ولی در زبان فارسی بهجای عبارت ”جزیره پاک“ از نام انگلیسی آن ”ایستر“ استفاده میشود.
مترجمان: علی بهنژاد، محمدعلی آذزینیا
منبع : ماهنامه پیام دریا
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست