جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
جایگاه مراکز علمی و کانونهای تفکر در صنعت گاز کشور
گاز طبیعی به علت ماهیت فیزیکی خود، هم در تولید و هم در مصرف نیاز به استفاده از تکنولوژی دارد. از اینرو، نهادهای علمی و تحقیقاتی مرتبط که وظیفه تربیت نیروی متخصص و توسعهٔ تکنولوژیهای صنعت گاز را به عهدهدارند، دارای اهمیت ویژهای در این صنعت میباشند. متاسفانه با وجود در دست داشتن ۲۶.۶ تریلیون متر مکعب گاز در کشور، به فعالیتهای پژوهشی و تشکیل کانونهای تفکر در این رابطه و همچنین به جهتگیری برای تربیت نیروی انسانی متخصص توجه چندانی نشده است. مطلب زیر به بیان لزوم تشکیل کانونهای تفکر در صنعت گاز کشور و جایگاه مراکز علمی پرداخته شده است:
▪ اهمیت گاز و ضرورت برنامهریزی استراتژیک
بیشک اهمیت استفاده از گاز طبیعی را به عنوان پاکیزهترین سوخت فسیلی در دسترس بشر، نمیتوان انکار نمود. بهطوریکه امروزه در جهان, گاز طبیعی در میان سایر سوختهای فسیلی از بیشترین رشد مصرف برخوردار است و پیشبینی میشود از سال ۲۰۱۰ به بعد، سهم آن در سبد مصرف انرژی جهانی، بر زغالسنگ پیشی بگیرد و رتبه دوم را بعد از نفت خام در تامین انرژی مصرفی جهان به خود اختصاص دهد.
این توجه روز افزون به گاز بهویژه در قرن جدید, فرصتهای بیشماری را در اختیار کشورهای دارندهٔ ذخایر گاز طبیعی قرار میدهد.
بررسی ذخایر گاز طبیعی در جهان، نشان میدهد که حدود ۱۷ درصد از ذخایر گاز طبیعی در جهان متعلق به کشور ماست و ایران با در دست داشتن تقریباً ۲۶.۶ تریلیون متر مکعب از این ذخایر، میتواند علاوه بر ایجاد فرصتهای مناسب برای کسب درآمد و منافع اقتصادی، زمینه توسعهٔ تکنولوژی را نیز فراهم آورد.
اهمیت این مقوله آنگاه بیشتر روشن میشود که بدانیم علیرغم وجود منابع عظیم گاز (بهویژه ذخایر عظیم میدان گازی پارس جنوبی که بیش از ۵۰ درصد ذخایر گاز کشور را در خود جای داده است)، هنوز در کشور ایران برنامهریزی استراتژیک جامعی برای استفاده مطلوب از ذخایر گاز، انجام نشده است.
متاسفانه فقدان برنامهریزی اصولی در این صنعت باعث میشود صنعت جوان گاز ایران نیز به مشکلات صنعت صدسالهٔ نفت مبتلا گردد.
▪ جایگاه مراکز علمی و تحقیقاتی
تولید و مصرف گاز طبیعی به علت ماهیت فیزیکی خود اساساً نیاز به استفاده از تکنولوژی دارد. از اینرو، نهادهای علمی و تحقیقاتی مرتبط که وظیفه تربیت نیروی متخصص و توسعه تکنولوژیهای صنعت گاز را عهدهدار میباشند، در توسعه صحیح این صنعت, نقش مهمی را برعهده دارند.
در حالیکه مراکز تحقیقاتی، رشتههای فنی، اقتصادی و مدیریتی زیادی در زمینه صنعت گاز در کشورهای توسعه یافته، ایجاد شده است، مقایسه بودجههای تحقیقاتی و فعالیتهای علمی این کشورها با کشور ما نشان میدهد که فاصله زیادی با کشورهای توسعهیافته در این صنعت داریم و اگر سرمایهگذاری نکنیم، این فاصله روز به روز افزایش خواهد یافت. بر این اساس توسعهٔ نهادهای پژوهشی و آموزشی در کشور ما از ضروریات پیشرفت صنعت گاز میباشد.
▪ جایگاه کانونهای تفکر
کانونهای فکری و انجمنهای علمی نیز نقش مهمی در فرهنگسازی، فعالیتهای علمی، انتقال پیامها و کمک به تدوین سیاستها به مراکز دولتی بر عهده دارند. متاسفانه چنین نهادهایی نیز در صنعت گاز کشور ما ایجاد نشدهاند.
امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته، نهادهای تخصصی مانند "انستیتوهای گاز" وجود دارند که تصمیمگیران برای مشاوره و کسب دیدگاههای صحیح در برنامهریزی به آنها مراجعه میکنند. بطور مثال در کشور ایالات متحده امریکا که ذخایر گاز آن در مقایسه با کشور ما ناچیز است، چندین انستیتوی تخصصی مانند انجمن گاز, انستیتو تکنولوژی گاز و غیره وجود دارد؛ در حالی که در کشور ما که دومین دارنده ذخایر گاز جهان میباشد، هیچ انستیتوی تخصصی تاثیرگذاری فعال نمیباشد.
در حال حاضر برخی دانشگاهها تصمیم به ایجاد چنین مراکزی گرفتهاند که به نظر میرسد چنین مراکزی باید در سطوح ملی شکل گیرند.
▪ تربیت نیروی متخصص و جمعبندی
از طرف دیگر توجه به تربیت نیروی متخصص در صنعت گاز باید مورد توجه برنامهریزان آموزش عالی کشور قرار گیرد؛ بهطوریکه رشتههای تخصصی آن در کشور ایجاد شود یا افرادی برای ادامه تحصیل به کشورهای دیگر اعزام گردند.
متاسفانه تا به حال در کشور، توجه چندانی به این موارد نشده است و صنعت گاز کشور مبتنی بر تفکر سیستماتیک که منجر به توسعه صنعتی در کشور گردد توسعه نیافته است.
اهمیتدادن به صنعت جوان گاز در کشور نه با اجرای برنامههای بلندپروازانه توسعه، بلکه با اتکا به تدبیر، علم و واقعیات روز, کشور را به شکوفایی اقتصادی و صنعتی میرساند همانطور که اشاره شد، تربیت نیروی انسانی متخصص نقش اساسی در نیل به این هدف دارد.
امید است با توجه به موارد اشارهشده، حرکتهایی در جهت شکلگیری زیرساختهای لازم جهت توسعه صنعت گاز، در برنامههای عمرانی کشور بهویژه برنامه چهارم شروع شود تا شاهد رشد صنعت گاز در کشور و استفاده از این منبع بیکران خدادادی برای توسعه و آبادانی کشور باشیم.
منبع : شبکه تحلیل گران تکنولوژی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست