دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا
رابطه جیب و دهان !
یکی از ویژگی های دولت نهم که دوست و دشمن به آن اعتراف دارند، شجاعت رییس جمهور در ورود به برخی از معضلات اجرایی است که سالهای سال کشور ما با آنها درگیر بوده است و علی رغم این که بسیاری از دست اندرکاران دولت های گذشته بر وجود این مشکلات در صحنه اجرایی کشور صحه می گذاشتند، اما هرگز حاضر به ورود در این مباحث و حل آن نبودند. نمونه هایی همچون برخورد با مدیران فاسد و مبارزه با دیوان سالاری و فاصله های زیاد ایجاد شده بین مردم و مسئولان ، مبارزه با مفسدان اقتصادی، پرداختن به سهمیه بندی بنزین و ... نمونه هایی از این دست است. خوشبختانه این شجاعت که در بسیاری از مدیران جمهوری اسلامی وجود داشته، همواره و در هر دوره ای بویژه در دولت نهم مورد توجه مردم و تقدیرمقام معظم رهبری و بسیاری از دلسوزان دیگر قرار گرفته است، اما ریشه این شجاعت را در چه عاملی می توان یافت ؟
به یاد دارم در سالهای نخست حضور در حوزه علمیه قم، استاد محترمی همواره ما طلاب را به یک نکته مهم در امر تبلیغ رهنمون می ساخت. این توصیه که سالهای سال در امر تبلیغ به کار ما طلاب آمده بود، بعدها در ابعاد دیگر زندگی اجتماعی معنا و مفهوم بیشتری یافت. آن استاد بزرگوار همواره به ما طلاب یادآور می شد که وقتی برای تبلیغ به نقطه ای از شهر یا روستا می روید، سعی کنید تا هر آنچه از مشکلات و آسیب ها را می بینید با زبان نرم و لین بیان کنید و به دلیل این که شاید خوشایند مسئول هیئت یا دیگر دست اندرکاران مسجد و محله نباشد، در برابر آن سکوت نکنید. بعدها این توصیه را به بیانی دیگر از زبان استاد محترم و مربی قرآن جناب آقای قرائتی شنیدم که می فرمودند: طلبه یا باید جیبش باز باشد یا دهانش، اگر بخواهد جیبش باز باشد لاجرم باید دهانش را در برابر انحرافات ببندد و اگر بخواهد دهانش باز باشد باید جبیبش را ببندد.
واقعا رابطه بین جیب و زبان رابطه ای تنکانتگ است و نباید در آن شک کرد و البته این موضوع اختصاص به طلاب و روحانیون و موضوع تبلیغ ندارد بلکه در مورد بسیاری از موضوعات مختلف و تمام اقشار مؤثر جامعه از مسئولان و مدیران در رده های مختلف گرفته تا اصحاب مطبوعات و روزنامه ها صادق است.
به همین دلیل وقتی دیده می شود که برخی اشخاص متنفذ و مؤثر در جامعه (چه در عرصه مدیریت و چه در عرصه مطبوعات) که می توانند برای مبارزه با فساد اقدام کنند ولی در برابر آن سکوت می کنند، باید در باز و بسته بودن جیبشان و یا جیب اطرافیان و مدیران و مشاورانشان شک کرد و در مقابل وقتی دیده می شود که برخی از شخصیت های موثر و متنفذ گرفتار بند بازی و باند بازی نمی شوند و در برابر فساد از هر نوع آن سکوت نمی کنند، باید یقین کنیم که جیبشان بسته و دهانشان باز است. شک نکنیم که شجاعت رییس جمهور و بسیاری از مدیران کشور و اصحاب رسانه در برخورد با مفسدان و متخلفان به رابطه جیب و دهانشان برمی گردد و نیاز به توضیح نیست که جیب و دهان انواع و اقسامی دارد. بنابر این مدیران و فعالان عرصه سیاسی و فرهنگی باید در خصوص اطرافیان و مشاوران خود دقت نظر و تامل ویژه کنند و هر چند به پاکی خود یقین دارند ، اما احتمال باز بودن جیب (با همان مصادیق مختلف) اطرافیان را منتفی ندانند.
مقام معظم رهبری در دیدار با مردم قم به مناسبت سالگرد قیام ۱۹ دی به این نکته ظریف به شکل دیگری اشاره کرده اند و ضررهای عدم مبارزه با فساد را یاد آور شده اند که دقیقا سومین ضرر عدم مبارزه با فساد از نگاه ایشان، اشاره به ارتباط بین جیب و دهان دارد. مروری بر سخنان ایشان در این مقطع زمانی که اعترافات برخی از عوامل دشمن از سیمای جمهوری اسلامی پخش شده و متاسفانه شاهد دفاع برخی از نشریات و سایت ها از این پایگاه های دشمن هستیم، نه تنها درایت و تیز بینی این رهبر آگاه را نشان می دهد ، بلکه برای همه مجموعه ها عبرت آموز خواهد بود. رهبری انقلاب در مورخ ۱۹ دی ۱۳۸۰ می فرمودند:
« امروز یكی از مهمترین مسائل ما، مبارزه با فساد است؛ این را باید همه مسئولان كشور بفهمند. فساد یعنی چه؟ فساد یعنی این كه كسانی با زرنگی، با قانون دانی، با زبان چرب و نرم، با چهره حق به جانب، به جان بیت المال این ملت بیفتد و كیسههای خود را پر كنند. این كار چند ضرر دارد: یكی این كه خزانه این كشور كه باید صرف مردم بشود – صرف ساختن پل و راه و سد و آبرسانی و آباد كردن روستاها و سامان دادن به زندگی مردم شود – به جیب یك نفر یا یك جمع خاص می رود. وقتی شما می بینید یك نفر آدم در طول مدت كوتاهی – سه چهار سال – ده ها میلیارد تومان از پول بیت المال را در صندوق شخصی خود قرار می دهد، معنایش چیست؟ معنایش این است، آن پولی كه با آن می شد مثلا هزار روستا را آباد كرد كه مردم از زندگی لذت ببرند و مزه فقر را نچشند، مزه زندگی راحت را بچشند، یك نفر بتواند با زرنگی، با زبان چرب و نرم، با چهره حق به جانب و با استفاده از كمك افراد غافل همه این پول ها را به چنگ بیاورد. بنابراین اولین ضرر این است كه بیت المال خالی می شود و پول مردم به جیب یك شخص طماع و حریص و خودخواه و زیاده طلب می رود.
ضرر دوم این است، كسانی كه می خواهند با پول خود در كشور فعالیت اقتصادی كنند – كارخانه تاسیس كنند، مزرعه راه بیندازند و تولید كنند – وقتی دیدند از راه های نامشروع می شود این همه ثروت به دست آورد، آنها هم تشویق می شوند كه بروند كار نامشروع بكنند. عده ای می گویند مبارزه با مفاسد اقتصادی موجب می شود كه سرمایه دار، سرمایه گذاری نكنند. اما من می گویم قضیه عكس است. اگر با فساد اقتصادی مبارزه نشود، هر سرمایه داری وسوسه و تشویق می شود كه به جای وارد شدن به كار پردردسر تولید و مقدمات آن و راه های طولانی دیگر، برود مشغول بند و بست و كارهای فسادانگیز بشود. یك فاسد، دیگران را هم به فساد می كشاند و تشویق می كند. بنابراین ضرر دوم این است كه كشور از فعالیت اقتصادی بازخواهد ماند.
ضرر سوم این است كه آدم فاسد وقتی بخواهد از بیت المال مسلمان ها استفاده كند، به طور مستقیم كه او را راه نمی دهند؛ مجبور است به مدیران و مسئولان و هر كسی كه سر راه او قرار دارد، رشوه بدهد. هر كسی هم نمی تواند در مقابل رشوه مقاومت كند. البته بعضی ها مقاومت می كنند، بعضی هم دانسته یا ندانسته تسلیم می شوند. بنابراین آدم فاسد برای رسیدن به هدف خود، با رشوه و شیرینی دادن، عده ای را فاسد می كند، مدیران را فاسد می كند، ماموران را فاسد می كند، مامور بانك را فاسد می كند، مامور فلان وزارتخانه را فاسد می كند.
ضرر چهارم این است كه وقتی پول و لقمه حرام در بین مردم و نخبگان و زبدگان رایج شد، گناه رایج می شود « امرنا مترفیها ففسقوا فیها »( اسرا : ۱۶) وارد شدن در میدان فساد مالی، مقدمه ورود به میدان فساد اخلاقی و فساد جنسی و فساد شهوانی و انواع و اقسام فسادهاست.
ضرر پنجم این كه وقتی مدیران و مردمی فاسد شدند، این می شود پایگاه دشمن خارجی. دشمن خارجی از آدم های فاسد برای اهداف سیاسی خود در كشور خوب استفاده می كند. مبارزه با فساد، یك جهاد همه جانبه است. من از مسئولان كشور خواهش می كنم این جهاد عظیم را به اغراض سیاسی آلوده نكنند. اگر مسئولان كشور آن خودآگاهی لازم را داشته باشند، آنگاه می¬فهمند كه امروز مبارزه با فساد لازم است و یك جهاد است. نشناختن موقعیت و خطر، همان ناخودآگاهی است كه این خود خطر بسیار بزرگی است. »
منبع : رجا نیوز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست