یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا
نگاه دو نامزد ریاستجمهوری آمریکا به ایران؛ او با ما نیست
با پیروزی «باراک اوباما» در انتخابات درون حزبی مسئله ایران و فلسطین به اصلیترین محور در مبارزات انتخاباتی دو حزب دموکرات و جمهوریخواه تبدیل شده است.
اوباما، سناتور ایالت ایلینویز که خود را با بهکارگیری روشهای جدید در سیاستهای خارجی، کاندیدای «تغییر» مینامند، تا پیش از برگزیده شدن به عنوان نامزد اصلی حزب دموکرات همواره خواهان مذاکره آمریکا با دشمنانش به ویژه تهران بود. اما «جان مککین» سناتور ایالت آریزونا و زندانی سابق جنگ ویتنام که خود را نامزدی «واقع گرا» میداند،مذاکره را روشی خطرناک و خام توصیف میکند.
اوباما در نشست سالانه کمیته امور عمومی آمریکاـاسرائیل موسوم به (ایپک) ـبزرگترین لابی اسرائیلیها در آمریکاـ با تکرار خواسته خود مبنی بر گفتوگو با «محمود احمدی نژاد» رئیسجمهوری ایران تصریح کرد: «در مورد ایران پایبند دیپلماسی «اصولی و سخت» هستم و به عنوان رئیسجمهوری آمریکا در وهله اول منافع امنیتی آمریکا و اسرائیل را مدنظر میگیرم.» او تاکید کرد، برخلاف ادعای برخی علاقهای ندارم که تنها برای گفتوگویی ساده روی صندلی بنشینم، اما به عنوان رئیسجمهوری آمریکا همواره دیپلماسی سختی را در مقابل رهبران ایرانی در نظر خواهم گرفت و با رهبران «شایسته» ایرانی در هر زمان و هر مکانی که بخواهم و تنها برای پیشبرد منافع آمریکا گفتوگو میکنم. این موضع من است و میخواهم کاملا شفاف مطرح شود.
در همین حال، جان مککین در ۴ ژوئن در گفتوگویی با خبرنگاران به شدت از موضع اوباما انتقاد کرد و گفت: «سناتور اوباما میخواهد بنشیند و بدون هیچ پیششرطی گفتوگو کند. او همچنین پیش از برگزاری نشست ایپک مجددا با انتقاد از اوباما تاکید کرد که گفتوگو با احمدی نژاد تنها باعث میشود که تمامی جهان حرفهای مردی را بشنوند که هولوکاست را انکار میکند و پیش از اینکه موضوعی به پایان برسد، مسئلهای دیگری را برای جلب توجه مطرح میکند.»
دقیقا چند ساعت بعد، اوباما در همین نشست با تغییر در مواضع پیشین خود گفت که تصویری درباره ایران ندارد و افزود: «زمانی که آمریکا در خاورمیانه منزوی میشود، نفوذ واشنگتن کاهش مییابد و امینت اسرائیل به خطر میافتد.» اوباما تصریح کرد: «در این شرایط من، به عنوان رئیسجمهوری هنگامیکه امنیت اسرائیل به خطر بیافتد، اهل سازش نیستم.»
در همین حال، کارشناسان سیاسی معتقدند که مسئله ایران و فلسطین اکنون برگ برنده برای ورود به کاخ سفید محسوب میشود. در حال حاضر مککین و اوباما با بررسی خواستههای آمریکاییها سعی میکنند با سخنان مورد پسند آنان، آرای بیشتری را به سمت خود جلب کنند.
«منزیس کمپبل» رهبر سابق حزب لیبرال دموکرات انگلیس درباره سخنان اوباما و مککین میگوید: «باید به این مسئله توجه داشت که سخنان نامزدهای ریاستجمهوری از زمان نامزد شدن تا زمانیکه انتخاب میشوند و همچنین تا زمانیکه به کاخ سفید راه پیدا میکنند، مدام تغییر میکند و متفاوتتر از قبل بیان میشود. بنابراین بین آنچه که گفته میشود و آنچه که واقعیت دارد، تفاوت وجود دارد.» او میافزاید: «اوباما پیشتر از مذاکره با ایران صحبت میکرد اما در اظهاراتش در اجلاس ایپک به تکرار این جمله اکتفا کرد که هرچه در توان دارد، برای متوقف کردن ایران استفاده میکند و همچنین بر لزوم باقی ماندن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل تاکید کرد که البته فکر نمیکنم این مسئله در فلسطین مورد استقبال قرار بگیرد. کمپبل معتقد است که نکته جالب در این کارزار اظهارات چند روز پیش جان مککین است. نامزد جمهوریخواهان درباره ایران گفت، توسل به زور گزینهای است که کنار گذاشته نمیشود، اما این گزینه باید آخرین گزینه باشد.»
«جیمز روبین» دستیار سابق وزیر خارجه آمریکا نیز میگوید: « آنچه مککین بیان کرده است، حرف تازهای است اما آنچه اوباما میگوید حرف تازهای نیست. در گذشته نیز درباره ایران چنین سیاستی در پیش گرفته شده است و البته مذاکره مدنظر بوده است و این مسئله ۸ سال بدون هیچ پیشرفتی با ایران دنبال شده است و اکنون باید اقدامی اساسی انجام شود.»
«جیم وولس» مشاور جان مککین نیز میگوید: «برای ما مهم این است که اقدامی درست انجام دهیم و روابط بینالمللی چندان حائز اهمیت نیست. جان مککین هرگز نگفته است که ما باید سریع به سراغ گزینه نظامی علیه ایران برویم، او هیچگاه مخالف با دیپلماسی و گفتوگو نبوده است اما روش نامزد سیاهپوست آمریکا را نمیپسندد.» او ادامه میدهد: «البته اوباما از حرفهای خود عقب کشیده است و این مسئله خوبی است؛ چرا که او میداند جدایی آمریکا از اسرائیل امکانپذیر نیست و ایران تهدیدی برای منافع این دو کشور است.»
تحلیلگران سیاسی براین باورند، بدون شک آمریکاییها به ویژه کسانی که از «هیلاری کلینتون» نامزد دموکراتها حمایت میکردند ، از این به بعد با دقت بیشتری سخنان دو کاندیدای اصلی را گوش میکنند و کاندیدایی به کاخ سفید راه مییابد که راه حلهای منطقی درباره حل بحران اقتصادی ارایه دهد و در سیاست خارجی نیز برنامههای خود را اعلام کند تا آرامش به خاورمیانه بازگردد و این امر مستلزم حل مشکل اسرائیلـفلسطین، لبنان و پرونده هستهای ایران است.»
مریم جعفری
منبع : دسترنج
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست