جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

از محیط کشت کپک‌زده تا کشف پنی‌سیلین


از محیط کشت کپک‌زده تا کشف پنی‌سیلین
کشف اتفاقی کپک ‌پنی‌سیلین یکی از مهم‌ترین کشفیات تاریخ پزشکی است. هنوز که هنوز است و بعد از گذشت ۸۰ سال از این کشف تصادفی، پنی‌سیلین همچنان به عنوان یکی از مهم‌ترین و مفید‌ترین دارو‌ها مطرح است و کشف آن توانسته راه را برای ساخت دیگر آنتی‌‌بیوتیک‌ها باز کند.
دکتر فلمینگ در تابستان سال ۱۹۲۸ و در حین تحقیق در مورد بیماری آنفلوانزا متوجه شد که نوعی کپک، یکی از محیط‌های کشت میکروب او را آلوده کرده‌است. او به جای این‌که آن محیط کشت خراب‌شده را دور بیندازد، تصمیم گرفت که به آن فرصت دهد و به بررسی بیشتر نمونه کپکی بپردازد. در کمال تعجب، بعد از مدتی ناحیه‌ای که توسط کپک اشغال شده بود، فاقد باکتری استافیلوکوک بود. فلمینگ متوجه شد که کپک برای استافیلوکوک کشنده بوده است.
شاید اگر شخص دیگری جای فلمینگ بود، ظرف آلوده به کپک را دور می‌انداخت ولی کنجکاوی و دقت فلمینگ موجب ظهور یکی از بزرگ‌ترین اکتشافات تاریخ پزشکی شد.
فلمینگ پس از بررسی‌های اولیه، کپک را جدا کرد و متوجه شد که یک ماده آنتی‌بیوتیک پیدا کرده که می‌تواند بسیاری از باکتری‌های مولد بیماری عفونی را از بین ببرد. کشف پنی‌سیلین موجب نجات جان زندگی‌های بی‌شماری شد و برای کاشفش جایزه نوبل سال ۱۹۴۵ و دعای خیر بشریت را به همراه داشت.
منبع : سازمان نظام پزشکی