جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

سید حسین موسویان کیست؟


سید حسین موسویان کیست؟
یكی از اشتباهات تأسف بار، اعتقاد بعضی از شخصیت‌های سیاسی به تأثیرگذاری غرب بر انتخابات ایران هست. بعضی از نئوتكنوكرات‌ها معتقدند اگر غرب را در مورد همكاری شخصیت یا جناحی قانع كنیم در پیروزی وی برای ریاست جمهوری تأثیر اصولی را دارد. من خود این تفكر و هم‌آمیز را از بعضی از عناصر كارگذار شنیده‌ام. بی‌شك این اعتقاد یك پندار اشی از نشناختن مردم مسلمان ایران است.
این جناح تصمیم داشت یكی از عناصر رده بالا را برای ریاست جمهوری كاندیدا كنند . به همین جهت موسویان در صدد اقناع غربی‌ها در مورد همكاری این شخصیت با غرب بود.
به دنبال دستگیری سید حسین موسویان معاون مركز تحقیقات استراتژی و عضو تیم هسته‌ای ایران در دولت خاتمی سؤالات ، ابهامات و شایعات گوناگونی در جامعه مطرح شد.
موسویان كیست؟ چگونه مراحل ترقی را پیمود؟ چرا و به چه اتهامی دستگیر شد؟ چرا به سرعت آزاد شد؟
این‌ها سؤالات و ابهاماتی بود كه به فاصله كوتاهی در صفحه‌ی سایت‌ها، برگ روزنامه‌ها و سر زبان‌ها جاری شد. در این مقاله سعی می‌كنیم در حد مقدور به این سؤالات پاسخ دهیم.
۱) حسین موسویان كیست؟
وی در سال ۱۳۳۶ در یك خانواده تاجر فرش در كاشان متولد شد. در سال ۱۳۵۵ به امید ادامه تحصیل راهی آمریكا شد، ولی با پیروزی انقلاب اسلامی به ایران بازگشت و در جهادسازندگی كاشان، تهران تایمز، وزرات ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی به كار مشغول شد. در سال ۱۳۶۴ به سمت مدیركل امور مالی مجلس منصوب شد و سه سال بعد به وزارت امور خارجه راه یافت و به ریاست اداره‌ی پانزدهم، غرب اروپا ارتقاء مقام یافت. دو سال بعد سفیر ایران در آلمان شد و پس از حاكمیت دوم خردادی‌ها در كنار حاج شیخ حسن روحانی مسئول كمیته سیاست خارجی شورای امنیت ملی شد. سیدحسین به این ترتیب با سرعت مدارج رشد را طی كرد و به زودی به یك دیپلمات مهم تبدیل گردید.
۲) رشد سریع موسویان‌ هر چند نشانه‌ای از جامعه‌ی باز در ایران هست، با این حال تا اندازه‌ای اعجاب‌انگیز است، خصوصا وقتی كه دانسته شود ایشان فاقد تحصیلات كافی و تخصصی در زمینه دیپلماسی می‌باشد. جالب این است كه موسویان مشاور سیاست خارجی كسانی بود كه بیشتر ادعای تدبیر و تعقل را داشتند و به تكنوكرات‌ها شهرت یافته بودند. حال این سؤال مطرح می‌شود كه مراتب ترقی و رشد موسویان مرهون چیست؟ تیزهوشی ؟ تخصص در امور دیپلماسی؟ یا آشنایی با زبان دیپلماتیك؟
سوابق تحصیلی و دانش فعلی وی نشان می‌دهد كه او فاقد همه‌ی این خصوصیات است. تحصیلات وی در مهندسی صنعت است. اما اگر كمی با آقای موسویان نشسته باشید و به دقت وی را ورانداز كنید، وی را صاحب یك دهاء و زیركی خواهید یافت كه می‌توانید پاسخ خود را دریابید. آن زیركی عبارت است از مخ‌زنی.وی بلافاصله نقاط نفوذ ذهن شما را در می‌یابد و از همان روزنه‌ها وارد می‌شود. شما اگر از شخصیت او از خود بی خود نشده باشید، در پایان جلسه احساس می‌كنید كه مسحور كمال، معلومات و شایستگی‌های او شده‌اید. با این تجربه شاید بتوانید علت ترقی وی را درك كنید به شرط این كه شخصیت‌هایی چون روحانی و رفسنجانی را ساده نینگارید، چه این كه آن‌ها نیز زیركی خاص خود را دارند.
۳) موسویان از لحاظ مذهبی:
وی از یك خانواده سنتی مذهبی است،اهل نماز و روزه است.همسرش چادری است. در عین حال به نوعی اشرافیت مبتلا شده است. تعطیلات خود را با خانواده در شهرهای زیبای خارجی می‌گذراند. خداوند وی را از لحاظ مالی به كمال رسانده است. خصوصا در تجارت‌های خارجی از فضل‌ الهی بهره‌مند شده است.به همین جهت در عروسی فرزندش سخاوت را به انتها رسانده واز موسیقی‌های شاد استفاده كرد تا جایی كه بعضی از مسئولینی كه هنوز پای‌بند ارزش‌ها بودند،با خانواده جلسه را ترك گفتند.البته از معجزات بازداشت این بود كه بعد از آزادی وی تصمیم گرفت به جای پاریس یا لندن با خانواده به یكی از شهرهای زیارتی سفر كند و این را باید به فال نیك گرفت.
۴) موسویان چرا دستگیر شد؟و چرا آزاد شد.
وی از دوره‌ی ریاست آقای رفسنجانی مورد ظن مقامات اطلاعات بود،ولی كسی جرأت نزدیك شدن به وی را نداشت.وی بارها با سفیر انگلیس و ... ملاقات داشت،بارها به كشورهای خارجی مسافرت كرد و با مقامات سیاسی مذاكره كرد.این ملاقات‌ها و مذاكرات‌ حتی بعد از منحل شدن تیم هسته‌ای سابق نیز ادامه داشت.بعد از این كه مقامات مذاكره كننده جدید در مذاكره خود احساس كردند طرف‌های مذاكره از مذاكرات،تصمیمات و پیشنهادات مقامات ایرانی مطلع هستند،موسویان بیشتر تحت نظر قرار گرفت و سرانجام وزارت اطلاعات به این نتیجه رسید كه منفذ اطلاعاتی آقای موسویان است. وی توسط وزارت دستگیر شد و تعدادی از اسناد محرمانه، سری و به كلی سری جمهوری اسلامی در محل وی كشف شد. موسویان در بازجویی به بیشتر اتهامات خود اعتراف كرد، ولی در توجیه آن مدعی شد سوءنظر نداشته و برای حل بحران هسته‌ای ایران چنین اشتباهاتی را مرتكب شده است.
مقامات امنیتی و قضایی در مورد آزادی موسویان می‌گویند: جاسوسی در قانون دارای مراتبی است؛ به همین جهت قانون‌گذار در مورد ۵۰۱ تا ۵۱۰ قانون تعزیرات اسلامی مربوط به جرم جاسوسی اركان جرم جاسوسی را قصد براندازی، قصد به هم زدن امنیت كشور، دادن اطلاعات طبقه‌بندی شده، دادن اسرار نظامی، دادن نقشه‌ها و پادگان‌ها تعیین كرده كه بر حسب موضوع از یك تا ده سال زندان برای آن وضع كرده است. بنابراین ادامه‌ی بازداشت موسویان بعد از اعتراف و با قرار دویست میلیون تومان امری بدیهی است و این قرار به معنای ادامه‌ی رسیدگی و مفتوح بودن پرونده است. البته فشارهای جانبی كه از همان روز اول بر وزارت اطلاعات وارد آمد را نباید بی‌تأثیر دانست.
۵) مهم‌ترین موضوع در این جریان، كشف انگیزه‌ی آقای موسویان در دادن اطلاعات به بیگانگان است. از مجموع شواهد و اطلاعات به دست آمده انگیزه‌ی آقای موسویان را در اهداف ذیل باید جستجو كرد.
الف: تیم هسته‌ای سابق به دلیل ناكامی تمام توان خود را برای شكست تیم هسته‌ای جدید به كار می‌برند. تیم سابق، پروتكل الحاقی ( بازرسی بی‌قید و شرط هر مكان در هر زمان ) را پذیرفت. به علاوه غنی‌سازی و كلیه عملیات هسته‌آی را به مدت نامحدودی تعلیق كرد؛ ولی در مقابل این دو عقب‌نشینی هیچ دستاوردی را نصیب جمهوری اسلامی ایران نكرد. حتی نتوانست از تهدیدات آمریكا علیه ایران بكاهد. تیم هسته‌ای جدید توانست با قاطعیت همه‌ی تهدید‌ها و تحریم‌ها را پشت سر بگذارد و آبشارهای سانترفیوژ را راه‌اندازی كند، بازرسی را محدود، آب سنگین اراك را راه‌آندازی كند و غنی‌سازی را در حد صنعتی به دنیا بقبولاند و اینك آمریكائیان برای یك سلام و احوال‌پرسی با وزیر امورخارجه ایران به دریوزگی افتاده‌اند. و همه این‌ها برای تیم سابق كمی شرمساری ایجاد كرده به همین جهت آن‌ها تمام تلاش خود را برای جلوگیری از موفقیت بیشتر تیم فعلی به كار گرفتند.
▪ طبق اعترافات و شواهد و قرائن موسویان برای شكست تیم فعلی دست به اقدامات زیر زده است:
۱) دادن اطلاعات به بیگانگان برای آگاهی از تصمیمات دولت جدید.
۲) دادن گزارشات دروغ در مورد سازش دولت با اروپائیان به خبرگزاری‌ها جهت شایعه‌سازی، موسویان در بازجویی خود اعتراف كرده استكه با خبرگزاری روتیر قرار گذاشته است كه اخباری از قول وی منتشر و سپس تكذیب نماید.
۳) كم اهمیت جلوه دادن پیشرفت تكنولوژی هسته‌ای. به همین جهت سایر اعضای تیم هسته‌ای سابق در بیشتر مباحث پیشرفت علمی را تكذیب و آن را كم اهمیت جلوه می‌دادند تا جایی كه رهبر انقلاب اسلامی مجبور به موضع‌گیری و اخطار علیه چنین روشی گرفتند.
۴) جدی نشان دادن خطر حمله‌ی نظامی آمریكا. تیم سابق با تأثیرگذاری روی بعضی از شخصیت‌ها حمله‌ی نظامی آمریكا را حتمی و قریب‌الوقوع نشان می‌دادند. حتی سایت آفتاب كه از حمایت‌های مالی آقای موسویان بهره‌مند است موظف شده تا هر مقاله، مصاحبه، تحلیل و احتمالی كه از سوی بیگانگان در مورد حمله نظامی آمریكا علیه ایران منتشر می‌شود را در پایگاه خبری سایت منتشر نماید و این كار همچنان ادامه دارد. منظور آن‌ها ترساندن مردم و مسئولان برای كوتاه آمدن در مقابل بیگانگان و در نتیجه همگونی نتایج هر دو تیم بود.
۵) یكی از اشتباهات تأسف بار، اعتقاد بعضی از شخصیت‌های سیاسی به تأثیرگذاری غرب بر انتخابات ایران هست. بعضی از نئوتكنوكرات‌ها معتقدند اگر غرب را در مورد همكاری شخصیت یا جناحی قانع كنیم در پیروزی وی برای ریاست جمهوری تأثیر اصولی را دارد. من خود این تفكر و هم‌آمیز را از بعضی از عناصر كارگذار شنیده‌ام. بی‌شك این اعتقاد یك پندار اشی از نشناختن مردم مسلمان ایران است.
این جناح تصمیم داشت یكی از عناصر رده بالا را برای ریاست جمهوری كاندیدا كنند . به همین جهت موسویان در صدد اقناع غربی‌ها در مورد همكاری این شخصیت با غرب بود.
۶) با این همه باید واقعه‌ی آقای موسویان درس عبرتی برای رهبران نظام جمهوری اسلامی ایران باشد. بیشتر به واكاوی بپردازند و علل و انگیزه‌های وادادگی خیانت‌آمیز به غرب را كشف كنند و در امور مهم آرمان‌گرایی را نیز در كنار عمل‌گرایی بها دهند.
قرآن این كتاب و حیانی نظریه‌ای عمیق و زیبایی را در مورد افرادی كه اخبار طبقه‌بندی شده را در ا ختیار دشمن قرار می‌دهد، مطرح می‌كند: ان الذین ارتدوا علی ادبار هم من بعد ما تبین لهم الهدی، الشیطان سول لهم و آملی لهم ـ ذلك بانهم قالوا للذین كرهوا ما نزل‌الله سنطیعكم فی بعض الامر و الله یعلم اسرار هم ... ذلك بانهم اتبعو ما اسخط الله و كرهوا رضوانه فاحبط اعمالهم ( سوریه محمد ـ آیه ۲۵ تا ۲۸)
این آیات به ما می‌آموزد كه:
در یك نظام ارزشی و مذهبی هر كس دنیاطلبی را بر رضوان‌الهی ترجیح دهد و ضد ارزش‌ها برای بیشتر از ارزش‌ها جلوه‌گری كند؛ با دشمنان خارجی كه ارزش‌های الهی را خوش نمی‌دارند روابط برقرار می‌كند و آنگاه شیطان او را با پندارهای احمقانه به توجیه و زیباانگاری می‌اندازد و تا ورطه‌ی هلاكت و حبط عمل انقلابی هدایت خواهد كرد.
بنابراین اعتماد مسئولان نظام بر ناباوران به ارزش‌های دینی اشتباه بزرگ و سقوط قطعی است.
نویسنده:ابوحامد زرین قلم
منبع : مرکز اسناد انقلاب اسلامی