یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا
مثل یک پدر
![مثل یک پدر](/mag/i/2/6ls5o.jpg)
نیلس لیدهولم بازیکن و مربی سرشناس فوتبال سوئد اگر اوایل هفته پیش در ۸۵ سالگی جان نمی باخت و از دنیا نمی رفت، لابد از دیدن پیروزی ۰-۳ اواخر هفته گذشته میلان در برابر شاختار دونتسک اوکراین و تساوی ۲-۲ رم با اسپورتینگ لیسبون پرتغال در جام قهرمانان باشگاه های اروپا شادمان می شد، زیرا این دو باشگاه هایی هستند که لیدهولم در ایام حیاتش در آنها عضو بود و همیشه از آنها تعریف می کرد و ایتالیا را به کشور دوم خود بدل ساخته بود.
و این دو تیم هایی هستند که لیدهولم (ملقب به عنوان بارون) هم سال ها در آنها بازی کرد و هم هدایت آنان را برعهده گرفت. هرگاه از لیدهولم می پرسیدند کدام یک از ۲ تیم فوق را ارجح می دارد، وی با لحنی دیپلماتیک و در حالی که اسباب خنده شنوندگان حرف های خود می شد، می گفت: «زنده باد میلان، زنده باد رم!» هر چه بود لیدهولم به میلان یاری رساند تا به قله فوتبال اروپا برسد و در این راه یک مثلث کارآمد در خط حمله این تیم به یاری ۲ هموطنش گونار گرن و گونار نوردال ساخت و به آنها با کوتاه و مخفف کردن نامشان «گره - نو - لی» می گفتند. این ۳ سوئدی کارساز پس از رساندن سوئد به مدال طلای فوتبال المپیک ۱۹۴۸ به عضویت میلان درآمدند و با همت آنها روسونری در سال ۱۹۵۱ صاحب نخستین مقام قهرمانی اش در لیگ ایتالیا از سال ۱۹۰۷ به بعد شد.
در آن فصل میلانی ها بیش از ۱۰۰ گل در مسابقه های مختلف خود به ثمر رساندند و چنان کاری پس از آن تاریخ توسط هیچ تیم دیگری در ایتالیا تکرار نشده است. لیدهولم که بلندقد، صاحب توان سرزنی و تکنیکی جالب بود و وقار و رفتار خوبی نیز در میدان داشت، به روسونری یاری رساند تا در سال های ۱۹۵۵ ، ۵۷ و ۵۹ از نو قهرمان کالچو شود و با مهارت های او میلان در سال ۵۸ برای نخستین بار به فینال جام قهرمانی باشگاه های اروپا هم رسید و در این مرحله در شهر بروکسل بلژیک روبه روی رئال مادرید اسپانیا تیم برتر باشگاهی زمان و دارنده عنوان نخست هر ۵ دوره نخست این پیکارها قرار گرفت که برنده آن بازی نزدیک رئال با نتیجه ۲-۳ در پایان وقت اضافی بود.
● رو در رو با «په له»
قدری بیش از یک ماه بعد از آن، لیدهولم با تیم ملی سوئد و در مقام کاپیتان آن به فینال جام جهانی هم رسید و در این مرحله در برابر برزیل قرار گرفت و یک گل جالب انفرادی را نیز پس از گذشت فقط ۴ دقیقه به ثمر رساند که «په له» عضو مشهور (و در آن زمان بسیار جوان) برزیل بعداً گفت بهترین گلی بوده که یکی از رقبای این کشور به زرد و آبی پوشان زده است. ولی هر چه بود با درخشش همین پدیده نورس که به او عنوان مروارید سیاه را دادند، برزیل به برتری ۲-۵ و عنوان قهرمانی دست یافت و سوئد به مقام دومی اکتفا کرد.
لیدهولم در سال ۱۹۶۱ و پس از به ثمر رساندن ۸۱ گل در ۳۶۷ مسابقه تیم روسونری در ۱۳ سال عضویت اش در آن باشگاه، به عنوان یک بازیکن بازنشسته شد و جالب تر این که در آن سال های طولانی حتی یک اخطار هم از داوران نگرفت و در یک مقطع چنان خوب بازی کرد که وقتی در یک مسابقه یکی دو پاس بد داد، هواداران در سن سیرو به پا خاستند و چند دقیقه برای او کف زدند و از این طریق کوشیدند از نمایش های عالی قبلی او یاد و تقدیر کنند. چنان دقتی چه در دوران بازیکنی و چه مربیگری مشخصه بزرگ لیدهولم بود و راجع به این مسأله و کارایی وی قصه های زیادی ساخته شد.
● حاضر جواب
لیدهولم حاضر جواب و طنزپرداز هم بود. یک بار وقتی میلان با رئال مادرید بازی کرد و تیم نامدار اسپانیایی با درخشش آلفردو دی استفانو هافبک - مهاجم آرژانتینی تبارش برنده شد، لیدهولم به خبرنگاران گفت که در مهار دی استفانو کاملاً موفق بوده است، یکی از روزنامه نگاران اظهار داشت: «ولی او ۳ گل به تیم شما زد.» و لیدهولم با لهجه غلیظ سوئدی که وی هیچگاه به رغم ۵۰ سال زندگی در ایتالیا از آن رها نشد، گفت: «ولی بیش از ۳ گل نزد!» سیلویو برلوسکنی مالک مشهور میلان که وی مدتی نخست وزیر ایتالیا هم بوده، پس از مرگ لیدهولم گفته است: «او بخشی مهم از تاریخ حیات میلان بود و متأسفانه ما را ترک گفته است.
او هم قهرمان و هم یک جنتلمن بود و برای ما یک دوست و مثل یک پدر محسوب می شد. شخصاً بازی هایی را از او به یاد می آورم که در آنها حتی یک اشتباه هم مرتکب نشد.» جیانی ریورا هافبک بازیساز و معروف سابق میلان که هم با لیدهولم همبازی بود و هم تحت نظر وی و با مربیگری او در این تیم بازی کرد، در مورد این سوئدی توانا گفته است: «حسن و ویژگی مهم لیدهولم این بود که هر کاری را انجام می داد تا سایرین در زمین احساس راحتی کنند و بازی آسان تری سپری سازند و مشکلات کمتری داشته باشند و این امر شامل تمام نفرات چه میانسالان و چه جوانترهای تیم می شد . او فقط در خدمت تیم بود و کاری می کرد که فضایی ایده آل در باشگاه به وجود آید، حتی به قیمت از دست رفتن موقعیت های فردی خوب خودش.»
منبع: Mirror
منبع : روزنامه ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست