شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا


چند توصیه برای صرفه جویی در آب


چند توصیه برای صرفه جویی در آب
هرچه هوا گرم تر می شود هشدارهای سازمان آب و فاضلاب مبنی بر بالا رفتن مصرف آب و در نتیجه احتمال قطعی آن نیز بیشتر می شود. از طرفی در گرمای هوای تابستان همچون امسال، خاموش كردن لوازم خنك كننده و صرفه جویی در این بخش از مصرف آب نیز چندان عملی نیست ولی با این حال برای این منظور راه ها و پیشنهادهای دیگری نیز وجود دارد كه با به كارگیری آنها شاهد تغییر اساسی در رقم مصرف آب موجود در قبض های آب ساختمان خواهید بود.
۱- بازدید كولرهای آبی: از آنجا كه این روزها در بیشتر ساعات شبانه روز كولرها مشغول به كار هستند، كنترل هرچند روز یك بار شلنگ آب كولر و همچنین نحوه كاركرد شناور آن می تواند از بسیاری از موارد هدر رفتن غیرآگاهانه آب جلوگیری كند.
۲- تعمیر شیرها: واشر اغلب شیرهای آب گرم در مجاورت با گرمای حاصل از آب داغ و باز و بسته شدن پیاپی به مرور زمان صدمه دیده و همین مسئله موجب چكه كردن آب می شود. به همین جهت به محض ملاحظه چنین موردی به سرعت آن را تعویض كرده و یا در صورتی كه چكه كردن ناشی از مشكل دیگری در ساختمان شیر است، آن را تعمیر كنید.
نكته: در صورتی كه شیر آب دستشویی و یا آشپزخانه خانه شما تنها هنگام شب شروع به چكه كردن كرده و برای تعمیر آن و یا تعویض واشر لوازم مورد نیاز را در دسترس ندارید، مجبور نیستید تا صبح به خاطر صدای آزاردهنده چكه های آب بیدار بنشینید. كافی است طنابی بلند و كتانی را به دهانه علم شیر گره زده و ادامه آن را بر روی سطح كاسه دستشویی قرار دهید به این ترتیب شما مسیری برای انتقال قطرات آبی كه از شیر خارج شده به داخل چاهك ایجاد كرده اید. البته از آنجا كه همواره گفته اند قطره قطره جمع گردد وانگهی دریا شود، بهتر است كاسه ای بزرگ در داخل دستشویی قرار داده و انتهای نخ را درون آن بگذارید. به این صورت قطرات آب به جای چاه در كاسه جمع شده و برای مواردی همچون آبیاری گیاهان داخل گلدان ها و یا باغچه قابل استفاده خواهد بود.
۳- آبیاری با آب غیر شرب: از آب حاصل از شست وشوی میوه ها و سبزیجات برای آبیاری باغچه و یا گلدان ها استفاده كنید. برای این منظور لازم است در زیر سبد حاوی میوه ها و سبزیجات در حال شست وشو، لگنی قرار داده و آب جمع شده در لگن را مورد استفاده قرار دهید.
۴- تعمیر سیفون توالت: خراب بودن سیفون توالت فرنگی و معمولی می تواند مقدار زیادی از آب را به هدر دهد. این خرابی و در نتیجه انتقال آب از مخزن به چاه ممكن است آنقدر مستمر و بدون صدا باشد كه توجه شما را به خود جلب نكرده و مدت زمان طولانی ادامه یابد. لذا در صورتی كه به مصرف بیش از حد آب در قبض مربوط مشكوك شدید، سیفون ها را نیز بازدید كنید، برای امتحان در مورد فلاش تانك ها، شما می توانید در آب داخل مخزن آنها چند قطره جوهر ریخته و در واقع آب داخل آن را رنگی كنید. حال در صورت وجود هرگونه اشكالی در كاركرد شناور و اجزای دیگر و در نتیجه انتقال آب به داخل چاه، سیر آب رنگی روان به صورت خطی بر روی سطح كاسه نمایان خواهد شد. به این ترتیب با اطمینان، به تعمیر و رفع مشكل اقدام كنید. البته این كار نیاز به بازدید چندساعته دارد.
نكته: از آنجا كه معمولاً حجم مخزن فلاش تانك ها به خصوص در توالت های معمولی زیادتر از حد نیاز برای تخلیه بوده و به این ترتیب مقدار زیادی آب با هر بار كشیدن طناب و یا فشار دادن دكمه مخصوص وارد فضای كاسه توالت شده و سپس تخلیه می شود، یافتن راهكاری برای كم كردن این میزان در موضوع صرفه جویی آب می تواند نقش داشته باشد. برای این منظور علاوه بر اقدامات فنی مربوطه، شما می توانید مقداری از فضای داخل مخزن سیفون را با جسم دیگری پر كرده و در واقع امكان جمع شدن مقدار آب كمتری را در مخزن ایجاد كنید. به عنوان مثال شما می توانید یك شیشه نوشابه ۵/۱ لیتری را از آب پر كرده و به حالت خوابیده در كف مخزن جای دهید به این ترتیب ۵/۱ لیتر از آب داخل مخزن كمتر می شود.
۵- استفاده صحیح از ماشین های لباسشویی و ظرفشویی: هیچ گاه ماشین ظرفشویی و لباسشویی را با مقدار اندكی لباس و یا ظرف چرك روشن نكنید مگر آنكه دستگاه برای كاهش مصرف آب دارای دكمه ای مخصوص نصف ظرفیت و یا مانند آن باشد. زیرا در حالت عادی حتی اگر قطعه ای ظرف و یا تكه ای لباس نیز برای شست وشو در ماشین قرار داده باشید، دستگاه با توجه به برنامه تنظیم شده همان میزان آبی را كه برای شست وشوی ظرفیت كامل نیاز است، مصرف می كند.
۶- كاربرد جارو به جای آب: این روزها با توجه به گرم بودن هوا، داشتن حیاطی سرسبز و یا بالكنی با چشم انداز زیبا یكی از نعمت ها محسوب می شود ولی مسئله اینجا است كه برای تمیز كردن این فضاها و مهیا كردن شرایط استفاده، برخی به جای جارو برای جمع كردن خاك و خاشاك و سپس شست وشو با آب از همان ابتدا از فشار قوی آب به عنوان جارو نیز استفاده می كنند كه به این ترتیب مقدار آب مصرفی چندین برابر خواهد شد.
۷-كاربرد تجهیزات و شیرهای مخصوص: مهندسین سازمان آب و فاضلاب به منظور كاهش مصرف آب اقدام به تولید و عرضه تجهیزات مخصوص كرده اند كه با به كارگیری آنها در شیرها، می توان از میزان خروج با فشار زیاد آب جلوگیری به عمل آورد. علاوه بر اینها نصب شیرهای همراه با چشمی الكترونیك و همچنین شیرهای تایمردار نیز از جمله راهكارهای بسیار مهم در امر صرفه جویی آب به حساب می آیند.
الهام اسمعیلی
منبع : روزنامه شرق