دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
آسیبهای الکتریکی
وقتی شخصی دچار برق گرفتگی میشود، عبور جریان الكتریكی از طریق بدن ممكن است وی را از هوش برده، منجر به توقف تنفس و حتی ضربان قلب وی شود. جریان الكتریكی میتواند هم در محلی كه وارد بدن میشود و هم در محلی كه برای تخلیه به «زمین» از بدن خارج میشود، سوختگی ایجاد كند. در بعضی موارد، جریان برق، گرفتگی عضلانی هم ایجاد میكند كه این موضوع، مانع از قطع ارتباط مصدوم با منبع برق میشود. بنابراین وقتی به صحنه حادثه میرسید، امكان دارد كه هنوز جریان الكتریكی در بدن مصدوم برقرار باشد («برقدار»). آسیبهای الكتریكی معمولاً در منزل یا محل كار و در اثر تماس با منابع برق با ولتاژ پایین رخ میدهند. همچنین ممكن است این آسیبها در اثر تماس با منابع برق با ولتاژ بالا (مثل خطوط انتقال نیروی افتاده روی زمین) هم رخ دهند. افرادی كه با جریان ولتاژ بالا دچار برقگرفتگی میشوند، ندرتاً زنده میمانند.
● صاعقه
صاعقه یك جریان الكتریكی ناگهانی طبیعی است كه از جو تخلیه میشود و در مسیر خود، مقادیر زیادی از حرارت و نور را منتقل میكند. صاعقه، تماس خود با زمین را از طریق نزدیكترین ساختارهای بلند محوطه و احتمالاً هر شخصی كه نزدیك آن ساختار ایستاده باشد، برقرار میكند. اصابت صاعقه میتواند به آتش گرفتن لباسها، زمین خوردن مصدوم و حتی مرگ آنی منجر شود. هرچه سریعتر تمام افراد را از محل اصابت صاعقه دور كنید.
● جریان ولتاژ پایین
جریانهای خانگی كه در منازل و محلهای كار مورد استفاده قرار میگیرند، میتوانند آسیبهای جدی یا حتی مرگ ایجاد كنند. حوادث معمولاً ناشی از كلیدهای برق خراب، سیمهای برق لخت شده یا وسایل برقی دارای نقص هستند. خصوصاً كودكان كم سن و سال در معرض خطر هستند (كودكان بهطور طبیعی كنجكاو بوده، ممكن است انگشتان خود یا سایر اشیاء را به داخل پریزهای دیواری برق فرو كنند).آب (كه یك هادی قوی و خطرناك الكتریسیته است) میزان خطر را افزایش میدهد. تماس با یك وسیله برقی بیخطر با دستهای خیس یا در شرایطی كه كف اتاق خیس باشد، خطر شوك الكتریكی را به مقدار زیادی افزایش میدهد.
● هشدار!
در صورتی كه مصدوم در تماس با جریان الكتریكی است، به وی دست نزنید؛ ممكن است مصدوم «برقدار» باشد و شما هم در معرض برقگرفتگی قرار بگیرید.
هرگز از وسایل فلزی برای قطع تماس الكتریكی استفاده نكنید. روی یك ماده خشك نارسانا ایستاده، از یك وسیله چوبی استفاده كنید.
آماده باشید تا در صورت توقف تنفس مصدوم، احیای تنفسی یا ماساژ قلبی را تا رسیدن كمكهای اورژانس آغاز كنید (عنوان « اقدامات نجاتدهنده حیات » را ببینید).
● آنچه شما میتوانید انجام دهید
در صورتی كه به محل انشعاب اصلی یا كنتور برق به سهولت دسترسی دارید، تماس بین مصدوم و منبع برق را از طریق خاموش كردن آن، قطع كنید. در غیر این صورت، دو شاخه را خارج كنید یا كابل را درآورید. اگر به كابل، پریز یا محل انشعاب اصلی دسترسی ندارید، به موارد زیر عمل كنید:
برای محافظت از خود، روی یك ماده خشك نارسانا مثل یك جعبه چوبی، یك كفپوش پلاستیكی یا یك دفترچه راهنمای تلفن بایستید.
با استفاده از یك وسیله چوبی (مثل یك جارو)، اندامهای مصدوم را از روی منبع الكتریكی كنار بزنید و یا منبع الكتریكی را از مصدوم دور كنید.
اگر قطع تماس (مصدوم با منبع برق) با یك وسیله چوبی مقدور نیست، ضمن آنكه كاملاً مراقب هستید تا به مصدوم دست نزنید، طنابی را به دور مچ پای مصدوم یا بازوان وی حلقه كنید و وی را از منبع جریان الكتریكی دور كنید.
تنها در صورتی كه ضرورت دارد، مصدوم را با كشیدن بخشهایی از لباس كه شل و خشك هستند، (از منبع برق) دور كنید. این كار را تنها به عنوان آخرین تلاش انجام دهید زیرا ممكن است مصدوم همچنان «برقدار» باشد.
دور كردن منبع برق اگر نمیتوانید جریان الكتریكی را خاموش كنید، بر روی یك ماده خشك نارسانا (مثل یك دفترچه راهنمای تلفن) بایستید و با استفاده از یك دسته جارو، منبع برق را از مصدوم دور كنید. هرگز مستقیماً به مصدوم دست نزنید.
منبع : پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست