یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا


تحولات اقتصادی جهان


تحولات اقتصادی جهان
● سیاست های کنترلی چین
به دنبال تلاش سرسختانه دولت چین در کنترل تورم، رهبران چینی خواستار تثبیت قیمت نیروگاه‌های برق شدند. با وجودی که این دستور باعث آسودگی خاطر خانوارهای چینی شده است، سیاست تثبیت قیمت‌ها در ماه های قبل توسط دولت چین بر روی قیمت غذا، کود شیمیایی و یارانه‌های گندم و برنج نیز صورت گرفته بود. ولی اعمال این نوع سیاست‌ها موجب عکس‌العمل منفی اقتصاد سرمایه‌داری چین گردیده است. اقتصاددانان هشدار داده‌اند، با وجودی که دولت می‌تواند با استفاده از الگوی اقتصاد دستوری، برخی از مشکلات خود را به صورت مقطعی حل کند، استفاده از این گونه سیاست‌ها نتایج مطلوبی در بر نخواهد داشت. ‌
● هشدار IMF به کشورهای نوظهور
صندوق بین‌المللی پول به اقتصادهای نو ظهور هشدار داده است که از رکود کشورهای بزرگ و ثروتمند در امان نخواهند بود. مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول، با اشاره به ارتباط قوی اقتصادی بین غرب و کشورهایی همانند هند گفت: رکود آمریکا بر کشورهای در حال توسعه تأثیرگذار است و این کشورها به منظور مقابله با این مشکل، باید نظام مالی و سیاست‌گذاری خود را درست مدیریت کنند. بر اساس مطالعات IMF رکود در آمریکا موجب یک الی پنج درصد کاهش در رشد کشورهای نو ظهور می شود.
● تثبیت تولید اُپک ‌ ‌
رییس سازمان کشورهای صادرکننده نفت، شکیب خلیل، تأکید کرد: سقف تولید این سازمان در نشست ماه مارس افزایش نخواهد داشت. پایگاه اینترنتی فوربز، ضمن اعلام این مطلب به نقل از شکیب خلیل افزود: هنوز هیچ چیز درمورد تصمیم اُپک در نشست مارس قطعی نشده است، ولی آنچه می‌توانیم بگوییم این است که سقف تولید اُپک هیچ افزایشی نخواهد داشت. وی تصریح کرد: با توجه به رکود اقتصادی آمریکا و گزارش اخیر سازمان بین‌المللی انرژی مبنی بر کاهش ۲۰۰ هزار بشکه‌ای تقاضای نفت در سال ۲۰۰۸، اُپک سقف تولید خود را افزایش نمی‌دهد.
● ورود نوکیا به رومانی ‌ ‌
شرکت نوکیا، به دنبال برنامه تغییر تولید به کشورهای کم هزینه، کارخانه خود در آلمان را به کشور رومانی منتقل کرد. این اقدام که مورد استقبال دولت رومانی قرار گرفت، با اعتراضات شدید کارمندان شرکت سابق نوکیا در آلمان – که به دلیل این اقدام بیکار شده اند‌‌‌– قرارگرفته است. شرکت جدید التأسیس، با عقد یک قرارداد سی ساله در رومانی، به تولید گوشی‌های جدید و قطعات تلفن همراه برای بازار اروپا، خاورمیانه و آفریقا خواهد پرداخت.
به گفته یک مقام رومانیایی، ارزش این سرمایه‌گذاری بالغ بر ۱۷۴ میلیون دلار است و ۱۲۰۰‌ نفر از افراد بومی تا آخر سال جاری در این کارخانه استخدام خواهند شد. متوسط حقوق ماهانه هر کارمند در شرکت جدید معادل ۳۱۸ دلارخواهد بود.
● یوروی قوی ، کسری تجاری منطقه اروپا ‌
بر اساس اداره آمار اتحادیه اروپا، قوی شدن یورو باعث افزایش بیش از پیش کسری تجاری منطقه اروپا خواهد شد. کسری تجاری فعلی که به ثابت ماندن صادرات و افزایش شش درصدی واردات نسبت به سال گذشته نسبت داده می‌شود، این منطقه را با نگرانی درباره عدم تحقق برنامه‌های آتی مواجه کرده است.
مجموع کسری تجاری ۱۳ کشور منطقه اروپا در دسامبر ۲۰۰۷ برابر با ۲/۴ میلیارد یورو می‌باشد، در حالی که بر اساس نظر سنجی رویترز، اقتصاددانان، مازاد تجاری ۴/۲ میلیارد یورویی را برای دسامبر ۲۰۰۷ پیش‌بینی کرده بودند. پیش‌بینی می‌شود، با توجه به قوی شدن یورو و کاهش تقاضای داخلی در بازارهای اصلی – آمریکا و بریتانیا‌ – ماه‌های سختی در انتظار صادرکنندگان اروپایی باشد.
”کاهش رشد اقتصادی آمریکا به منزله رکود نیست ”‌
دولت بوش عنوان کرد: اقتصاد آمریکا ممکن است در نیمه اول سال ۲۰۰۸ با کاهش رشد روبه‌رو باشد، ولی این کاهش به منزله رکود نیست.
بر اساس گزارش اقتصادی سالانه دولت بوش، برنامه محرک اقتصادی آمریکا که همراه با کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو می‌باشد، رشد اقتصادی بالایی را در نیمه دوم سال ۲۰۰۸ به دنبال خواهد داشت. در کنار این برنامه که توسط دموکرات‌ها و دولت بوش برای به حرکت درآوردن اقتصاد پیشنهاد شده است، بوش تمایل زیادی به استفاده از سیاست‌های حمایت از خرید اوراق رهنی باریسک‌های بالا )Subprime( دارد. با این وجود، بسیاری از اقتصاددانان بخش خصوصی از جمله اقتصاددانان وال‌استریت، بر این باورند که کشور در رکود اقتصادی به سر می برد.
● سرمایه‌گذاری دُبی در شرکت‌های بزرگ آسیایی ‌
شرکت DIC دُبی اعلام کرد که قصد دارد به منظور پاسخگویی به رشد سریع بازارهای نوظهور، پنج میلیارد دلار در چین، هند و ژاپن سرمایه‌گذاری ‌کند. مدیر عامل این شرکت که به نام Dubai International Capital شناخته می‌شود، گفت که این سرمایه‌گذاری‌ها می‌تواند شامل افزایش سهم در شرکت‌های هلدینگ بین‌المللی مانند شرکت سونی و صنایع پویا نظیر صنعت خودروی کشور ژاپن و بخش‌هایی از قبیل صنایع تفریحی )Entertainment( ‌باشد.
گفتنی است سرمایه‌گذاران خلیج فارس ۸۰ میلیارد دلار سال ۲۰۰۷ در شرکت‌های خارجی سرمایه‌گذاری کرده‌اند که این مبلغ ۳ برابر بیشتر از سال ۲۰۰۶ می‌باشد. وی ادامه داد که DIC قصد دارد که دارایی‌های خود را در ‌‌‌سه یا چهار سال آیند به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار نسبت به ۱۳ میلیارد دلار حاضر برساند که سرمایه‌گذاری در چین و ژاپن می‌تواند یک پنجم تا یک ششم این مبلغ را شامل شود.
منبع : ماهنامه اقتصاد ایران