چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

سکسکه


سکسکه
* تعریف : سکسکه شامل انقباض مکرر و ریتمیک دیافراگم و عضلات بین دنده ای قفسه سینه است که اغلب موقتی است ولی گاهی می تواند تهدید کننده حیات باشد . سکسکه ممکن است تا ۴۸ ساعت و حتی گاهی تا یکماه ادامه یابد .
* اهمیت : سکسکه در دو جنس مرد و زن دیده می شود ولی در مردان می تواند بصورت مداوم و غیرقابل درمان در مردان دیده شود .
* علل و عوامل مؤثر :
یکسری عوامل فیزیولوژیک می تواند ایجاد کننده سکسکه باشد . از این دسته ، بلع هوا هنگام غذاخوردن و یا خوردن غذای زیاد و یا خوردن نوشابه های گازدار می باشد . تغییر در دمای معده بدنبال خوردن نوشابه ها و مواد غذایی سرد و یا گرم می تواند عامل تحریک باشد .
بیماریهای عصبی و روانی نیز می تواند شروع کننده سکسکه باشد که از جمله می توان به استرس و بیماریهای شخصیتی ، اشاره کرد .
بیماریهای جسمی نیز می تواند علت ایجاد کننده سکسکه باشد که از جمله می توان به بیماریهای دستگاه مغز و اعصاب مثل صدمات ، عفونتها و ضایعات مغزی اشاره کرد . تحریک اعصاب محیطی مغزی نیز از علل مهم سکسکه است . همچنین می توان وجود جسم خارجی در گوش یا عفونت گلو ، گواتر ، زخمهای معده ، عفونتهای داخل شکم ، عفونتهای ریوی را ذکر کرد که محرک سکسکه می باشد . سکته های قلبی نیز گاهی عامل سکسکه هستند .
مصرف بعضی از داروها بخصوص داروهای مصرفی در بیماریهای عصبی روانی از علل سکسکه هستند .
* نشانه ها : چون سکسکه می تواند یک علامت از بیماریهای مختلف باشد باید تمام بیماریهای جسمی و متابولیک را در این خصوص بررسی کرد .
* عوارض : عوارض سکسکه مداوم شامل تغییر در نظم ضربان قلب ( آریتمی ) و برگشت اسید معده ( ریفلاکس ) و اختلال در خواب می باشد .
* کارهای تشخیصی :
استفاده از آزمایش خون جهت بررسی وضعیت الکترولیتها و عملکرد کلیه و کبد
در عکسبرداری سینه می توان عفونت یا ضایعات ریوی را تشخیص داد .
در صورت شک به ضایعات مغزی از سی تی اسکن و ام آر آی می توان استفاده کرد .
نوار قلب برای تشخیص بیماریهای قلبی عامل ایجاد کننده سکسکه استفاده می شود .
در صورت نیاز می توان اندوسکوپی ، فلورسکوپی نیز استفاده کرد .
*‌ درمان :
در روشهای غیرداروئی جهت درمان از فاکتورهایی می توان استفاده کرد از جمله تحریک حلق از طریق خوردن شکر جامد ، کشیدن زبان به جلو ، غرغره کردن آب . برداشتن محتویات معده از طریق استفراغ یا تخلیه مواد معدی با لوله می تواند در درمان کمک کننده باشد . همچنین تحریک حلق با یک چوب حلقی معاینه و نیز بینی با یک لوله نیز می تواند کمک کننده باشد .
تحریک عصب واگ می تواند به رفع سکسکه کمک کند ولی فقط از یکی از روشهای فوق باید استفاده کرد . شستشوی معده با آب سرد ، ماساژ سینوس کاروتید ، فشار ملایم روی کره چشم ، نگه داشتن تنفس و تنفس در یک کیسه پلاستیکی می تواند کمک کننده باشد .
از داروهای مختلف نیز برای رفع این مشکل می توان استفاده کرد که بعهده پزشک می باشد .
منبع : واحد مرکزی خبر