چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پنتیوم، ریزثردازنده‌‌ای با عملکرد عالی


پنتیوم، ریزثردازنده‌‌ای با عملکرد عالی
● پنتیوم، ریزثردازنده‌‌ای با عملكرد عالی
ریزپردازنده بخشی از كامپیوترهای شخصی است كه واحد پردازش مركزی یا CPU آن را تشكیل می‌‌دهد و (اگر بخواهیم كار آن را با موقعیت‌‌های شغلی روزمره مقایسه كنیم) شبیه كار یك مغز متفكر، یك نامه‌‌رسان، معركه‌‌گردان سیرك و یا رییس یك سازمان است و بین شما (به عنوان كاربر) و ریزپردازندهٔ كامپیوتر، فاصله‌‌ای وجود دارد (به این معنی كه مستقیما" نمی‌‌توانید از ریزپردازنده استفاده كنید) و به همین علت از سایر اجزای كامپیوتر از قبیل حافظه، دیسك‌‌های سخت و صفحه نمایش كامپیوتر استفاده می‌‌شود تا این فاصله را پر كنند. این اجزاء، داده‌‌ها را از شما می‌‌گیرند و به ریزپردازنده تحویل می‌‌دهند و (بعد از پردازش‌‌داده‌‌ها توسط ریزپردازنده‌‌ها) نتایج (حاصل از پردازش) را به شما ارایه می‌‌دهند. امروزه (به دلیل نقش مفید ریزپردازنده‌‌ها) در كامپیوتر، بیش از یك ریزپردازنده را به كار می‌‌برند.
(به عنوان نمونه، بر روی كارت‌‌های گرافیكی كه دارای خاصیت شتاب‌‌دهندگی هستند و یا بررسی كارت‌‌های صوتی از ریزپردازنده‌‌های دیگری استفاده می‌‌شود. وظیفه این ریزپردازنده‌‌ها، پردازش داده‌‌های تصویری و صوتی است و به این ترتیب كمی از فشار كار CPU (ریزپردازنده اصلی) می‌‌كاهند.) ریزپردازنده‌‌های مخصوصی هم هستند كه وظیفه‌‌اشان ارسال اطلاعات به CPU و یا اخذ اطلاعات از CPU می‌‌باشد. مثلا" در صفحه كلید كامپیوتر(Keyboard) ریزپردازنده‌‌ای وجود دارد. وقتی شما كلیدی را روی صفحه كلید(Keyboard) فشار می‌‌دهید، درون كی‌‌برد سیگنالی تولید می‌‌شود كه این سیگنال‌‌ها توسط ریز‌‌پردازنده‌‌ای كه ذكر كردیم، پردازش می‌‌شود (و اطلاعات كلید فشرده شده به CPU ارسال می‌‌شود).
شركت اینتل(Intel) ، یك CPU با عملكردی بسیار خوب ساخته است كه پنتیوم(Pentium) نام دارد و این CPU به عنوان معیار سنجش برای CPU ساخت سایر شركت‌‌ها استفاده می‌‌شود. پنتیوم در واقع از یك تراشه (Chip) سیلیكونی به اندازه‌‌ی حدود تشكیل شده كه روی این مساحت كوچك تقریبا"۱/۳ میلیون ترانزیستور قرار دارد و هر ترانزیستور مثل یك كلید الكترونی است ( كه این كلید باز یا بسته است). تمام كارهای پنتیوم در حقیقت به وسیله سیگنال‌‌هایی انجام می‌‌شود كه باعث می‌‌شوند برخی از این كلیدها بسته و بقیه باز شوند. در كامپیوترها از ترانزیستور برای نمایش ارقام و۱ استفاده می‌‌شود . این دو رقم، دستگاه شمارش مبنای ۲ را تشكیل می‌‌دهند. به ارقام و ۱در اصطلاح بیت(Bit) گفته می‌‌شود. پنتیوم از واحدهای كوچكتری تشكیل شده است كه هر واحد مجموعه‌‌ای از این ترانزیستورها است.
در ساختمان داخلی پنتیوم اجزاء بسیاری به كار رفته است تا به وسیله آنها داده‌‌ها بتوانند به سرعت وارد CPU شوند و یا از آن خارج گردند. به این ترتیب می‌‌توان مطمئن شد كه هیچگاه به دلیل تأخیر ورود و خروج داده‌‌ها و یا دستور‌‌العمل‌‌ها، عملیات پردازش متوقف نمی‌‌شود.
این اجزاء، ورود داده‌‌ها و دستورالعمل‌‌ها را به CPU كنترل می‌‌كنند و تحلیلی (كلی) بر روی دستور‌‌العمل‌‌ها انجام می‌‌دهند، تا CPU بتواند (سریع‌‌تر) دستورالعمل‌‌ها را اجرا كند و نتایج (حاصل از پردازش داده‌‌ها) را به حافظه كامپیوتر بر می‌‌گردانند. در داخل كامپیوتر، یك ساعت (Clock) وجود دارد، كه سرعت انجام دستورالعمل‌‌ها با آن تنظیم می‌‌شود. (به طور معمول CPU هر دستورالعمل را در طی زمان چند ضربه- تیك- ساعت انجام می‌‌دهد). حالت ایده‌‌آل وقتی است كه CPU بتواند هر دستورالعمل را طی یك ضربه ساعت انجام دهد (و به این ترتیب سرعت اجرای برنامه‌‌ها افزایش یابد).
پنتیوم نسبت به ریزپردازندهٔ قبلیِ شركت اینتل موسوم به۸۰۴۸۶ ، مزایای چندی دارد كه این مزایا به نقل و انتقال سریعتر داده‌‌ها به درون پنتیوم و یا خارج از آن، كمك می‌‌كنند. از مهمترین تغییرات ( ایجاد شده در پنتیوم نسبت به ۴۸۶ ) می‌‌توان به تغییر در واحد حساب و منطق ALU اشاره كرد. واحد ALU را می‌‌توانید به مثابه مغزی در نظر بگیرید كه درون مغز دیگری (CPU) قرار دارد. ALU بر روی اعداد صحیح از قبیل ۱،۲۳،۶۱۰،۲۳۴، یا ۱۲۳- محاسبات (عملیات حسابی و منطقی) انجام می‌‌دهد. پنتیوم، اولین ریزپردازنده‌‌ای است كه دارای ۲ واحد ALU است، لذا پنتیوم می‌‌تواند در آنِ واحد دو دسته عدد را پردازش كند.
پنتیوم، مانند ریزپردازنده ۴۸۶، واحد محاسباتیِ دیگری دارد كه برای كار كردن با اعداد ممیزدار از قبیل ۲/۱، ۸۹۴۲/۳۵،۳۱۷/۰ یا ۲/۹۳- ساخته شده است.
تفاوت دیگر ریزپردازندهٔ پنتیوم با ریزپردازنده ۴۸۶ این است كه در پنتیوم در هر لحظه ۶۴ بیت اطلاعات می‌‌تواند وارد ریزپردازنده شود و یا از آن خارج گردد، این در حالی است كه در ریزپردازنده۴۸۶ ، این مقدار ۳۲ بیت بود. (تفاوت دیگر پنتیوم با ۴۸۶ این است كه ) در ریزپردازنده ۴۸۶ یك واحد ذخیره‌‌سازی موسوم به Cache وجود دارد كه ظرفیت نگهداری ۸ kbyte را داراست، ولی در ریزپردازنده پنتیوم، ۲ واحد ذخیره‌‌سازی جداگانه به ظرفیت ۸kbyte وجود دارد. یكی از این حافظه‌‌ها برای داده‌‌ها و دیگری برای نگهداری و دستورالعمل‌‌ها است و هدف از طراحی این واحدها حصول اطمینان از این كه واحد ALU دائما" توسط داده‌‌ها و دستورالعمل‌‌های لازم تغذیه می‌‌شود ( و هرگز معطل و بیكار نمی‌‌ماند)، بوده است.
در بسیاری از موارد، سرعت اجرای نرم‌‌افزارها بر روی پنتیوم، ۲ برابر سرعت ۴۸۶ است اما می‌‌توان نرم‌‌افزاری را كه قرار است روی پنتیوم اجرا شود به گونه‌‌ای نوشت كه از ویژگی‌‌های منحصر به فرد پنتیوم بهره ببرد، در این حالت است كه از تمام ظرفیت و توان پنتیوم استفاده شده است.
شركت اینتل(Intel) ، یك CPU با عملكردی بسیار خوب ساخته است كه پنتیوم(Pentium) نام دارد .
منبع : کامپیوتر جوان