یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

جنگ ۳۳ روزه و جنگ غزه ‌


جنگ ۳۳ روزه و جنگ غزه ‌
داشتم روند درگیری‌ها در غزه را مرور کرده و آن را با جنگ ۳۳ روزه رژیم اسرائیل به لبنان و مقاومت جانانه رزمندگان مقاومت اسلا‌می لبنان در این منطقه که اولین شکست را در طول ۶۰ سال گذشته برای این رژیم رقم زد را با مقاومت امروز رزمندگان مقاومت فلسطین مقایسه می‌کردم. در آن روزها در همین روزنامه خبرها، گزارش‌ها و تحلیل‌های مختلفی را در مورد این حمله نظامی می‌نوشتم و امروز نیز بر همین روال مشغول کار هستم. آنچه که در این مقایسه قابل توجه است، شباهت بسیار کامل مقاومت فلسطین با مقاومت لبنان است، در حالی که به نظر می‌رسد مقاومت فلسطین پاره‌ای از کاستی‌های مقاومت لبنان را با درس گرفتن از رزمندگان لبنانی جبران کرده است. در اینجا به برخی از موارد شباهت این دو حمله می‌پردازم.
از روز نخست که حملا‌ت ارتش رژیم اسرائیل به غزه شروع شد و در حالی که هدف مهم این ارتش ترور رهبران مقاومت بود، بلا‌فاصله یگان‌های حفاظت حماس رهبران سیاسی خود را به پناهگاه‌های امن منتقل کرد و کار تبلیغاتی خود را بر رسانه های اینترنتی و همچنین حفظ صدا و سیمای غزه متمرکز کرد.
‌ با هدف قرار گرفتن ایستگاه رادیو و تلویزیونی الا‌قصی وابسته به حماس، بلا‌فاصله این رادیو و تلویزیون از منطقه‌ای دیگر اقدام به پخش برنامه‌های خود کردند و بیانیه‌های و سخنرانی‌های رهبران سیاسی و نظامی حماس و همچنین تلفات وارد شده به غیر نظامیان را پوشش خبری داده و خواستار هماهنگی مردمی در غزه شدند. نمونه دیگری که به نظر می‌رسد حماس از حزب‌الله لبنان تقلید کرده، به نحوه سخنرانی مقامات این جنبش باز می‌گردد که تقریبا مانند سیدحسن‌نصرالله دبیرکل حزب‌الله وارد عمل شده و آخرین تحرکات سیاسی و نظامی صورت گرفته در غزه را در اختیار مردم رسانه‌ها قرار داده و به این ترتیب حضور خود را به اثبات می‌رسانند. در حالی که در لبنان تنها سیدحسن نصرالله می‌توانست همه مطالب را بیان کند و از پیشرفت‌های سیاسی و نظامی بگوید، در غزه رهبران مختلف حماس این اجازه را دارند تا مواضع جنبش مطبوع خود اعلا‌م کنند و جالب آنکه در مواضع اعلا‌م شده توسط این مقامات نمی‌توان تفاوت خاصی احساس کرد. در غزه، حماس تلا‌ش کرد تا از تمام امکانات تبلیغی موجود در دنیای عرب و غیر عرب استفاده کند و در این مورد همد تا اندازه بسیار زیادی موفق بود که این خود ناشی از عملکرد ضعیف رسانه‌های خبری عربی در قبال تهاجم به لبنان بود که آنها در این موقعیت سعی در بهره‌برداری از آن کردند.
در ابعاد دیگر هم می‌توان به الگوگیری مقاومت مردم غزه از مقاومت مردم لبنان یاد کرد که مهم‌ترین آن در هدف قرار دادن شهرک‌ها و یگان‌های نظامی رژیم اسرائیل است. گروه‌های فلسطینی به این نتیجه رسیدند که در برابر تهاجمی که حتما در آینده دامن آنها را خواهد گرفت، آنها چاره‌ای جز تقویت بنیه نظامی خود ندارند و باید به موشک‌های دقیق‌تر مجهز شوند که مراد خود را در موشک‌های گراد یافتند که نوع بهینه آن تا ۶۰ کیلومتر برد دارد. در طول یک هفته گذشته فلسطینی‌ها بیش از ۴۰۰ موشک از انواع و اقسام آن به شهرک‌های یهودی‌نشین شلیک کردند که برخی از آنها مانند اشدود، بئرالسبع و بئرالربیع برای اولین بار هدف قرار می‌گرفت. توازن ترسی که فلسطینی‌ها توانستند در این مدت برقرار کنند، سران رژیم اسرائیل را به این نتیجه رساند که تنها راه پایان دادن به حملا‌ت موشکی از غزه اشغال زمینی این منطقه است، همان اشتباهی که در جنگ ۲۰۰۶ نیز اسرائیلی‌ها مرتکب آن شدند و خود را در دام رزمندگان لبنانی انداختند. ‌
بعد دیگر ماجرا به آموزش بازمی‌گردد. تا پیش از آنکه حماس کنترل غزه را به دست به دست بگیرد، رزمندگان فلسطینی در برابر نظامیان مسلح و آموزش دیده اسرائیلی متحمل تلفات فراوانی می‌شدند، اما در طول یک سال‌ونیم گذشته و با تکیه بر اصل آموزش، صده‌ها تن از رزمندگان فلسطینی در داخل غزه و بیرون از آن آموزش‌های مناسب نظامی دیدند و خود را از نظر تسلیحاتی هم برای چنین روزهایی آماده کردند، امری که در نبردهای چند ماه اخیر شاهد آن بوده‌ایم و همه نشان از آموزش‌خوب رزمندگان فلسطینی دارد. در این میان به نظر می‌رسد فلسطینی‌ها به سلا‌ح‌های ضد تانک خوبی هم مجهز شده‌اند چرا که بر اساس داده‌های خبری، در روز گذشته دستکم ۱۰ تانک پیشرفته اسرائیلی حمله به غزه نابود شده‌‌اند. در همین حال روز گذشته اعلا‌م شد که ارتش اسرائیل هزاران تن از نیروهای احتیاط خود را به خدمت فرا خوانده که نشان از بد بودن اوضاع دارد. ‌
از جانب دیگر اسرائیلی‌ها هم از حمله به لبنان درس گرفته‌اند، اما این درس چنان نبوده که غرور آنها را تحت تاثیر قرار دهد. در جنگ ۳۳ روزه اسرائیل در روز اول گفت می‌خواهد سربازان اسیرش را نجات دهد، بعد از آن گفت می‌خواهد حزب‌الله را نابود کند و آخر هم یادآور شد که قصد دارد از شلیک موشک‌های مقاومت جلوگیری کند، این بازگشت بطئی و آرام از مواضع امروز در غزه هم در حال تکرار است، از نابودی حماس امروز به نابودی مقرهای شلیک موشک رسیده‌اند و این در حالی است که روز گذشته ده‌ها موشک - به اعتراف خود اسرائیلی‌ها تا غروب روز گذشته ۳۵ موشک - به سمت شهرک‌های مختلف شلیک شده است. با با این تحلیل باید گفت که آنچه در غزه می‌گذرد تکرار نبرد ۳۳ روزه و ادامه آن است، با توجه به اینکه غزه بسیار کوچک‌تر از لبنان است و در محاصره اعراب و اسرائیل قرار دارد، نتیجه هم باید قاعدتا همانند جنگ ۳۳ روزه باشد، شکست اسرائیل و پیروزی مقاومت.
کریم جعفری
منبع : روزنامه اعتماد ملی