چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
بانکهای بزرگ و غول پیکر
●چكیده:
در دو دهه اخیر و در سایه سیاستهای پشت پرده مالی و پولی بانكداران آمریكایی، چند بانك بزرگ و ثروتمند آمریكایی، با سلطه بر بازار خدمات مالی و بانكی ایالات متحده، علاوه بر انحصارگرایی، موجب ورشكستگی بسیاری از مؤسسات كوچك شدهاند. همچنین مدیران این بانكها برای بقا علاوه بر حضور در بخشهایی نظیر اسناد و اوراق بهادار، بیمه و سهام، تلاش مینمایند تا با نفوذ در احزاب و لابیهای سیاسی، به اهداف پشتپرده خود دست یابند. فعالیتهای غیر قانونی و مشاركت در سوء استفادههای مالی شركتهای آمریكایی نیز جزء دیگر هزینههای سیاسی و اقتصادی ادغام بانكهای كوچك و تشكیل بانكهای بزرگ و قدرتمند در صحنه اقتصاد آمریكاست.
بانكهای تجاری ایالات متحده در بیست و پنج سال اخیر مسیری پرفراز و نشیب را طی نمودهاند. آنان دارای سود مالی تثبیت شده، قدرتی شدیداً رو به گسترش و وضعیت رو به نزول در دوره پس از ركود اقتصادی میباشند. امروزه، این صنعت در میان راه تمركز گسترده منابع مالی قرار گرفته است.
با پایان اولین دوره ریاست جمهوری پرزیدنت ریگان در سال ۱۹۸۴ میلادی، در ایالات متحده ۰۸۴/۱۵ بانك تجاری و مؤسسه مالی و اعتباری و در ۵۰ ایالت آن وجود داشتند. اما در پایان سال ۲۰۰۳ میلادی، نیمی از این بانكها و مؤسسههای مالی و اعتباری با ورشكستگی روبهرو شدهاند. به عبارت دیگر، تعداد این مؤسسات در سال ۲۰۰۳ میلادی به ۷۸۴۲ بانك و مؤسسه اعتباری كاهش یافته است. اكثریت این ورشكستگیها نیز به بانكهایی با كمتر از ۱ میلیارد دلار دارایی تعلق داشته كه ناگزیر مجبور به ادغام و یا واگذاری در بانكهای غولپیكر گردیدهاند.
در چند دهه اخیر بیشترین نرخ ورشكستگی بانكها به دوره پنج ساله ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۱ میلادی باز میگردد و در نتیجه، شركتهای بیمه ایالات متحده مجبور به اعطای نیم تریلیون دلار خسارت به این مؤسسات شدند، بهطوری كه كنگره آمریكا به صورت اضطراری دستور اعطای یك كمك ۳۰ میلیارد دلاری به این مؤسسات بیمهگر را صادر نمود.
همراه با كاهش تعداد بانكها و مؤسسات اعتباری ایالات متحده در دوره ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۳ میلادی، داراییهای این مراكز با رشد همراه بود. در طول این دوره ۲۰ ساله، داراییهای این مؤسسات فعال در صنعت بانكداری تقریباً دو برابر شد و به رقم ۱/۹ تریلیون دلار در آغاز سال ۲۰۰۴ میلادی رسید. رشد سریع ادغامها و اتحادهای این مراكز هم در این دوره به بیشترین سطح خود رسید تا روند متمركز شدن این بانكها و مؤسسات سرعت گیرد.
به علاوه، در خلال این دوره ۲۰ ساله. سهم داراییهای مؤسساتی با بیش از ۱۰ میلیارد دلار دارایی، در میان كل این مراكز مالی و اعتباری از ۴۲% در سال ۱۹۸۴ میلادی به ۷۳% در پایان سال ۲۰۰۳ میلادی افزایش یافت. در همین حال، در این صنعت، سهم بانكها و مؤسسات مالی با داراییهای كمتر از ۱ میلیارد دلار، از ۲۸% كل این مراكز به ۱۴% در پایان این دوره كاهش یافت.
نتایج این تغییرات باعث شد كه صنعت بانكداری ایالات متحده در دستان گروه كوچكی از مدیران بانكهای بزرگ و غولپیكر قرار گیرد. چهار بانك بزرگ ایالات متحده یعنی بانك آمریكا فیلت، سیتی گروپ. جیپی مورگان، بانك وان و ولز فارگو، تقریباً یك چهارم كل سپردههای مردم آمریكا را در اختیار داشتند. به علاوه، ۲۵ بانك برتر این كشور نیز تقریباً نیمی از كل این سپردهها را در اختیار داشتند. در واقع، امروزه با ادغام «بانك آمریكا» و «فلیت»، قانون ممنوعیت تملك بیش از ۱۰% كل یك بازار از سوی یك مركز، نقض شده است. لذا باید این بانك به دنبال اتخاذ سیاستها و روشهایی باشد كه مشمول این ممنوعیت نگردد.
●پیوند نزدیك دو بخش بانكی و مالی در ایالات متحده
اما بزرگتر بودن به تنهایی كافی نیست، لذا بانكهای بزرگ تلاش میكنند تا با حضور در دو بخش فعالیتهای بیمه و اوراق بهادار، بر قدرت خویش بیافزایند. هرچند این فعالیتها نیز با قانون جداسازی فعالیتهای بانكی و مالی مصوبه سال ۱۹۲۹ میلادی مغایر است، اما در سالهای اخیر، تلاشهای حقوقی زیادی انجام گردید تا این قانون مورد تجدید نظر قرار گیرد و سرانجام نیز علاوه بر امكان فعالیت سراسری بانكها دركل خاك آمریكا، این مؤسسات اجازه یافتند تا از سال ۱۹۹۸ میلادی، به فعالیتهای بیمهای نیز بپردازند.
در سال ۱۹۹۹ میلادی و در سایه مقرراتزدایی، بانكهای ایالات متحده به قدرتی دو چندان در صحنه اقتصادی آمریكا دست یافتند. به علاوه، بانكها از این سال به فعالیتهای تجاری نیز مشغول شدند.
البته در این میان نباید از كمكهای مالی مؤسسات بانكی و بیمهای به احزاب مطرح آمریكایی غافل شد زیرا تنها درسالهای ۱۹۹۷ و ۱۹۹۸ میلادی، این مراكز ۵۸ میلیون دلار به نامزدهای انتخابات كنگره، ۸۷ میلیون دلار به دو حزب جمهوریخواه و دموكرات و در نهایت ۱۶۳ میلیون دلار به سایر فعالیتهای حزبی و سیاسی دیگر این كشور، كمك مالی نمودهاند.
لذا بیشك، این كمكها به بهبود قوانین و مقررات حاكم بر بخشهای بانكی و مالی ایالات متحده، كمك شایانی نموده است تا درسایه شعار «مدرن نمودن فعالیتهای مالی»، این مراكز بزرگ بانكی و مالی به اهداف خویش دست یابند.
اما منتقدان معتقدند كه درسایه این تغییرات، علاوه بر امكان سوء استفاده از امنیت و اسرار فردی و تجاری مشتریان، كل سیستم بانكداری بانكهای مختلف در كنترل مطلق بانك مركزی آمریكا یا «فدرال رزرو» قرار خوهد گرفت. به عنوان مثال در مورد رسوایی شركت نفتی «انرون» مشخص گردید كه این بانكها با مشاركت در سوء استفادهها و كلاهبرداریهای مالی، درصدد كسب سود بیشتر برای خود و كاهش سود رقبای خود بودهاند. لذا بسیاری از كارشناسان برداشتن مرزهای پیشین بین فعالیتهای بانكی و مالی را از دلایل اصلی گسترش زد و بندها و تخلفات مالی كنونی میدانند.
سناتور كارل لوین عضو كمیسیون سرمایهگذاری مجلس سنای ایالات متحده درسال ۲۰۰۲ میلادی، نقش بانكها را اینگونه مشخص میكند: «دلایل مختلف نشان میدهد كه دو بانك «سیتی گروپ» و «چیس» شركت انرون را در این مبادلات غیر قانونی یاری دادهاند، هرچند آنان از اقدامات تقلبكارانه شركت انرون در دستكاری حسابها و فرار از پرداخت مالیات و تغییر در حسابهای مالی در جهت پرداخت مالیات كمتر، آگاه بودهاند. البته مدیران این دو بانك بابت فعالیتها و همكاریهای غیر قانونی خود، مبالغ زیادی نیز دریافت نمودهاند و یا در سایر بخشها از كمكهای شركت انرون بهرهمند شدهاند.»
هر دوی این بانكها، میلیاردها دلار برای تأمین مالی پروژههای مختلف صنعتی شركت بزرگ انرون سرمایهگذاری كردهاند و البته به قول یكی از افراد آگاه، آنان در سوزاندن اسناد و مدارك فریبكاریهای انرون نیز سهیم بودهاند؛ البته به خاطر داشته باشید كه هر دوی این بانكها، جزء مراكز بانكی اصلی و پیشرو ایالات متحده در تغییر قوانین بانكداری گذشته حاكم بر بانكهای آمریكا بودهاند.
درپایان باز هم به صحبتهای سناتور لوین نگاهی بیاندازیم: «هم اینكه نیز ما شاهد یك شكاف قانونی در این زمینه هستیم.» هرچند سه سال قبل، كنگره آمریكا و همنوا با نمایندگان ما، رسانههای جمعی آمریكا با خوشحالی اظهار مینمودند كه بالاخره قوانین و مقررات مالی ما مدرنیزه شدند .
نویسنده: جك لویس
منبع:www.multinational monitor.org
منبع: ماهنامه سیاحت غرب
منبع:www.multinational monitor.org
منبع: ماهنامه سیاحت غرب
منبع : خبرگزاری فارس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست