چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
سلامت همراه شما است اگر...
اغلب مردم می دانند که تحرک جسمی کافی برای حفظ سلامتی مفید است. ورزش کردن و داشتن تحرک جسمی یکی از اساسی ترین بخش های زندگی سالم است. تحرک جسمی نه فقط به سلامت عمومی بدن کمک می کند بلکه در کاهش وزن، کاهش ابتلا به بیماری های قلبی و مزمن، بالا بردن کیفیت زندگی و ایجاد روحیه شادابی و نشاط موثر است. تحرک به طور مرتب شرایط روحی و جسمی فرد را بهبود می بخشد.
با وجود اطلاع بسیاری از افراد از این مطالب اما باز هم بسیاری از مردم از ورزش کردن غافلند. به نظر می رسد مهم ترین علت این امر، نداشتن انگیزه است. دانستن یک سری اطلاعات کلی درباره مزایای ورزش کردن و ضرورت داشتن تحرک جسمی به تنهایی، انگیزه کافی در افراد به وجود نمی آورد و آنان باید انگیزه کافی برای ورزش کردن داشته باشند.ورزش کردن برای همگان فارغ از جنسیت، سن، شغل، رتبه اجتماعی و... مفید و ضروری است. در این مطلب سعی می کنیم انگیزه شما را برای ورزش در هر شرایطی که قرار دارید، بیشتر کنیم.
● ورزش برای همه
اگر دانستن مزایای ورزش که تا این جا درباره آن بحث کردیم برای ایجاد انگیزه در شما کافی نیست، یک دلیل بسیار محکم دیگر برای ورزش کردن ارائه می دهیم که انگیزه شما را افزایش دهد. محققان مایوکلینیک نخستین و اولین مزیت ورزش کردن را بهبود روحیه فرد توصیف کرده اند. اگر یک روز پرمشغله و پرکار را پشت سر گذاشته اید فقط کافی است ٣٠ دقیقه پیاده روی کنید تا روحیه شما تقویت شود و آرامش پیدا کنید.ورزش کردن مغز را وادار به انجام واکنش های شیمیایی می کند که در نتیجه آن احساس شادابی و نشاط می کنید. این احساس در صورت انجام مکرر و با نظم و ترتیب ورزش بیشتر و به افزایش اعتماد به نفس منجر می شود. هورمون آندروفین که به هنگام تحرک جسمی از مغز ترشح می شود باعث تقویت روحیه و ایجاد حس آسودگی و سرزندگی می شود. جالب این که به گفته پیت مک کال از انستیتوی سپورتس کلاب مدت انجام حرکات ورزشی در ترشح این هورمون تاثیری ندارد بلکه مقدار و شدت آن است که موثر است. با توجه به این مطلب شما درمی یابید که حتی داشتن اندکی تحرک می تواند تا چه اندازه در بهبود روحیه شما موثر باشد. دور کردن فرد از محیط پراسترس و فشار کار روزانه و ایجاد نشاط و شادابی حتی در داشتن فعالیت های ورزشی کوتاه مدت هم کاملا بارز است. در مرحله بعدی حس اعتماد به نفس فرد تقویت می شود زیرا با اهمیت دادن به خود، در واقع در مسیر بهبود کیفیت زندگی خود قدم برداشته است و مجموعه این عوامل، در بهبود روحیه فرد نقش دارد.
جرالین کوپراسمیت از موسسه ورزشی Equinox می گوید: در نخستین قدم برای کسانی که تازه می خواهند تحرک جسمی را آغاز کنند، پیشنهاد ٣٠ دقیقه ورزش سبک ٣ تا ٥ روز در هفته را ارائه می کنیم. حتی ١٠ تا ١٥ دقیقه ورزش روزانه سبک هم در درازمدت، به بهبود روحیه فرد کمک می کند. توجه داشته باشید که ضربان قلب به هنگام انجام ورزش حتی از نوع سبک آن باید بالا برود. اگر به ورزش خاصی علاقه دارید، به آن بپردازید در غیر این صورت پس از مدتی، انجام فعالیت های جسمی را با شدت بیشتری ادامه دهید و حداقل ٣ بار در هفته ورزش کنید تا نتایج مثبت آن را در روحیه خود ببینید. همه کسانی که شروع به ورزش می کنند پس از مدتی انگیزه خود را از دست می دهند. بنابراین اگر این احساس به شما دست داد بدانید که باید به دنبال انگیزه جدیدی باشید. به عنوان مثال می توانید از موسیقی کمک بگیرید. ورزش کردن را قبل از کارهای دلخواهتان انجام دهید تا انگیزه تان بیشتر شود و یا از یک نفر دیگر بخواهید تا شما را همراهی کند. مثلا از دوستتان بخواهید تا در پیاده روی نیم ساعته همراه شما باشد و در صورت تمایل او، برنامه منظمی ترتیب دهید تا به هنگام پیاده روی تنها نباشید. چند راهکار ساده هم در منزل می تواند شما را از رخوت و خمودگی خارج کند.
کوپر اسمیت می گوید؛ اگر نتوانستید برنامه ورزشی روزانه تان را انجام بدهید، در منزل بیکار ننشینید. از پله ها بالا و پایین بروید. ٥ دقیقه طی کردن پله ها، یک ورزش مناسب است. وقتی تلویزیون تماشا می کنید هر ١٥ دقیقه از جا بلند شوید، چرخی بزنید، چند حرکت ساده انجام دهید و سپس بنشینید. انجام دراز و نشست هم بسیار موثر است. حداقل دراز و نشست ٨ تا ١٢ بار است.
● ورزش برای کودکان
کودکان بدون این که بدانند، تمام روز در حال ورزش کردن هستند. فعال بودن، بازی کردن، دویدن و شیطنت های کودکانه همگی نوعی ورزش هستند اما والدین باید کم کم برای ورزش منظم کودکان برنامه ریزی کنند تا این کار تبدیل به یک عادت شود. برای کودکان بیشتر ورزش های مفرح و شاد توصیه می شود مانند دوچرخه سواری، اسکیت، اسکی و شنا. البته طناب زدن و لی لی نباید فراموش شود! به طور کلی هر ورزشی که به تقویت ماهیچه قلب کمک کند مفید است چه برای کودکان و چه برای بزرگسالان. انجام حرکات کششی نیز برای بسیاری از کودکان بسیار مفرح است؛ مانند لمس انگشت پا با دستان. بدن بچه ها اغلب انعطاف پذیر است و آنان بهتر از بزرگسالان می توانند حرکات کششی را انجام دهند. به آن ها یاد بدهید پس از بلند شدن از تخت، یک حرکت کششی انجام دهند. اگر عضلات شما بدون احساس درد و یا سفتی، تحرک داشت، بدانید که بدن انعطاف پذیری دارید. داشتن تحرک جسمی برای کودکان این مزیت را هم دارد که وزن آن ها را متعادل نگه می دارد. بنابراین اگر فرزند شما از چاقی مفرط رنج می برد بدون درنگ او را به فعالیت های جسمی مورد علاقه اش تشویق کنید و منتظر مشاهده ثمرات آن در آینده ای نزدیک باشید.
● ورزش برای سالمندان
تاثیر ورزش برای سالمندان سال هاست که مشخص شده است. این اثرات شامل تمامی ابعاد زندگی یک فرد سالمند می شود. اما به نظر می رسد حفظ سلامت روان در سالمندان اهمیت بیشتری پیدا می کند. به گفته محققان بخش سلامت و خدمات بهداشتی آمریکا و طبق تحقیقات آن ها حدود ١٥ درصد سالمندان با بالارفتن سن، دچار علایم افسردگی می شوند. این علایم عبارتند از: احساس بی ارزش بودن یا گناه، مشکل تمرکز، مشکلات حافظه، خواب غیرمنظم، تغییر اشتها و خستگی و از دست دادن زودهنگام انرژی. سالمندان ممکن است یک یا ٢ علامت از علایم فوق را داشته باشند. احساس اضطراب و نگرانی حداقل درجه افسردگی در سالمندان است و افسردگی مزمن شامل تمام موارد بالا می شود. تحقیقات نشان داده ٣٠ دقیقه فعالیت جسمی روزانه می تواند علایم اولیه افسردگی را از بین ببرد و هرقدر میزان فعالیت جسمی بیشتر شود، نشانه های افسردگی کم تر می شود. جالب این که ورزش روی سالمندانی که یک یا چند علامت افسردگی دارند، زودتر تاثیر می گذارد تا کسانی که از عارضه قلبی و یا پوکی استخوان دچار ناراحتی هستند.
همچنین مشکلات شناختی سالمندان از جمله ضعف حافظه، ناتوانی در مدیریت کارها، واکنش دیرهنگام به اطراف و کاهش سطح هوش به علت ضعف در سیستم مرکزی عصبی با بالارفتن سن به وجود می آید. طبق تحقیقاتی که محققان آمریکایی روی مردان ٥٥ تا ٨٠ ساله انجام دادند، مشخص شد انجام حرکات جسمی در بالا بردن سرعت درک و به خاطر آوردن اشیاء به آن ها کمک می کند. کیفیت زندگی سالمندان به وسیله بهبود عملکرد جسمی، کاهش دردهای احتمالی، بهبود سلامت روانی، بهبود عملکرد اجتماعی از طریق ورزش مناسب و منظم میسر است.
منبع : روزنامه خراسان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست