جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


سازمان توسعه برق ایران کلیه تعهدات خود را در موعد مقرر به پایان رسانید


سازمان توسعه برق ایران کلیه تعهدات خود را در موعد مقرر به پایان رسانید
با توجه به نیاز روزافزون کشور به توسعه ظرفیت‌های نیروگاهی و خطوط انتقال که دغدغه همیشگی صنعت‌برق کشور بوده و هست. حضور سازمان توسعه برق ایران توانسته است تا حدود زیادی در رفع نگرانیهای کمبود برق در کشور فائق آید. این سازمان تاکنون فعالیت‌های ارزشمندی در تمام زمینه‌های توسعه‌ای تولید و انتقال انجام داده است و این فعالیت‌ها همچنان ادامه دارد.
به همین منظور گفتگویی با مهندس محمدبهزاد مدیرعامل سازمان توسعه برق ایران در ارتباط با فعالیت‌های انجام شده ویا در حال انجام سازمان انجام داده‌ایم که می‌خوانید:
▪ فعالیت‌های سازمان توسعه برق ایران در ۳ سال گذشته چه بوده است؟
- فعالیت‌های سازمان توسعه برق ایران از سال ۸۴ تاکنون حدود ۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاهی توسط همکاران ما در سازمان توسعه برق ایران با حمایت شرکت توانیر، مجموعه صنعت‌برق کشور،‌ وزارت نیرو و همه ارگانهایی بوده است که در این راه به ما کمک کرده‌اند. مجموعه ظرفیتی که سازمان توسعه برق ایران از ابتدای فعالیت‌اش تاکنون وارد مدار کرده ۲۰ هزارو ۴۸۵ مگاوات است که حدود ۴۱ درصد از کل ظرفیت منصوبه از ابتدای سال ۷۵ تاکنون در این ۳ سال گذشته انجام شده که رقم نسبتاً خوبی است. جالب اینکه با به مدار آمدن واحد چهارم نیروگاه جهرم در بهمن ماه سال گذشته مجموعه ظرفیت نصب شده سازمان در شبکه سراسری دقیقاً‌به عدد ۲۰ هزار مگاوات رسید. ظرفیت منصوبه کل واحدهای نیروگاهی شامل حرارتی، تجدید‌پذیر و برقابی که ظرف ۳ سال گذشته انجام شده بیش از ۲۰ درصد ظرفیت کل منصوبه برق کشور در تمام سالهایی است که ظرفیت‌های نیروگاهی در کشور نصب شده. این ارقام گویای تلاش مجموعه همکاران صنعت‌برق کشور در شرکت توانیر، برقهای منطقه‌ای، سازمان توسعه برق ایران و ... بوده که واقعاً‌با علاقه و تلاش شبانه‌روزی کار می‌کنند.
البته علاوه بر طرحهای نیروگاهی طرحهای خطوط انتقال نیرو یکی دیگر از شاخصه‌های دیگر فعالیت‌های سازمان توسعه برق ایران است. در سال ۸۵ حدود ۴۰۰ کیلومتر خط و در سال ۸۶ حدود پانصد کیلومتر وارد مدار کردیم و مقداری نیز در سال ۸۴ به شبکه وارد مدار شده که در مجموع حدود هزار کیلومتر خط در ۳ سال گذشته وارد مدار شده همچنین حدود ۱۰ هزار کیلومتر شبکه فیبر نوری یا توسط سازمان توسعه برق ایران انجام و یا تجهیزات آن خریداری شده و در اختیار برقهای منطقه‌ای برای اجرا گذاشته شده است علاوه بر این بیش از ۲۰ پست فشار قوی در نقاط مختلف کشور وارد مدار شده است.
▪ چه طرحهایی در سال ۸۷ به بهره‌برداری می‌رسند؟
- با توجه به اینکه سال جدید توسط مقام معظم رهبری سال نوآوری و شکوفایی نام‌گذاری شده و سی‌امین سال انقلاب شکوهمند اسلامی ایران است. انشاءا... برنامه‌ریزی کرده‌ایم که علاوه بر نوآوری‌ها حدود ۳۰ طرح در پروژه‌های نیروگاه، خط و پست را وارد مدار شبکه سراسری برق کرده وعلاوه بر تکمیل واحدها و نیروگاههای قبلی واحدهای جدیدی را وارد مدار کنیم. ضمن اینکه در سال گذشته صددرصد تعهدات و برنامه‌های سازمان با حمایت شرکت توانیر و صنعت‌برق کشور و وزارت نیرو خوشبختانه با تلاش جدی و شبانه‌روزی همکاران به پایان رسید و در مسیر بهره‌برداری قرار گرفت. طرحهای سال جدید بیشتر در نیروگاههای عسلویه، فردوسی، اردبیل، کرمان، جهرم،‌ چابهار، خرمشهر،‌خورشیدی یزد و ... و خطوط قائمیه به یاسوج و یاسوج به سورمق و جلفا به مگری و جلفا به خوی و ... و پست‌های مربوطه خواهد بود.
▪ شما اخیراً در مصاحبه‌ای اعلام کردید که از این پس هیچ نیروگاهی با سرمایه دولتی ساخته نخواهد شد و ساخت نیروگاهها به بخش خصوصی واگذار می‌شود. بنابراین طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته در ۵ سال آینده چه تعداد نیروگاه توسط بخش خصوصی ساخته خواهد شد؟
- طبق مصوبه هیات مدیره توانیر از سال ۸۴ تاکنون هیچ نیروگاهی نباید از بودجه دولتی ساخته شود به غیر از موارد توسعه یک نیروگاه و یا واحدهایی که از قبل برنامه‌ریزی شده و عملیات اجرائیشان در دست اقدام است از طریق بودجه دولت انجام می‌شود ولی بقیه نیروگاهها توسط بخش خصوصی به صورت BOT و BOO احداث خواهد شد. در سال ۸۵ حدود ۲۰ درصد ظرفیت نیروگاههایی که وارد مدار شده توسط بخش خصوصی انجام شده است. مثل نیروگاههای رودشور، عسلویه، طوس و در سال ۸۶ حدود ۴۰ درصد ظرفیت واحدهایی که وارد مدار گردید از طریق بخش خصوصی انجام شد. به نظر می‌رسد در نیمه اول برنامه پنجم توسعه کلیه واحدهایی که وارد مدار می‌شوند بوسیله بخش خصوصی و غیردولتی انجام شود و هیچ واحدی به صورت دولتی وارد مدار نشود مگر در موارد اضطراری و توسعه که خوشبختانه اینکار به نحو مناسب در حال انجام است البته درباره سازکار خصوصی سازی باید اقدامات بیشتری در کشور صورت بگیرد. به هر صورت وزارت نیرو با تمام توان و جدیت در این راستا حرکت می‌کند تا تمام نیروگاههای آینده بوسیله بخش خصوصی احداث شود.
▪ تاکنون قرارداد احداث چه تعداد نیروگاه خصوصی منعقد شده است؟
- حدود ۲۴ هزار مگاوات از طریق BOO و ۶ هزار مگاوات از طریق BOT در حال مذاکرات قراردادی است و یا قراردادشان منعقد و یا تفاهم شده و یا واحدهایی در کل وارد مدار شده و یا در دست اجراست. به عنوان مثال نیروگاه خرمشهر که به وسیله بخش غیردولتی احداث می‌شود و نزدیک به ۲۵ درصد پیشرفت داشته با تمام توان ادامه دارد. این نیروگاه در سوم خرداد ۸۶ در حضور وزیر محترم نیرو گلنگ‌زنی شد و امید داریم در نیمه دوم سال ۸۷ اولین واحد آن را سنکرون کنیم و برای پیک ۸۸ آماده بهره‌برداری باشد. همه واحدهای نیروگاه جنوب اصفهان وارد مدار شده و نیروگاه رودشور در ۳ فاز است که فاز اول آن در ۳ واحد با حضور رئیس جمهور افتتاح شد. نیروگاه عسلویه در دست اجراست و ۲ واحد آن وارد مدار شده و ۴ واحد آن نیز در سال ۸۷ وارد مدار می‌شود. نیروگاه فردوسی در ۶ واحد که ۴ واحد آن وارد مدار شده است و ۲ واحد دیگر امسال وارد مدار می‌شود و همینطور نیروگاههای دیگر مثل فاز دوم رودشور، نیروگاه کهنوج، نیروگاه نوشهر، نیروگاه علی‌آباد در استان گلستان، نیروگاه پره سر در گیلان توسط بخش خصوصی و غیردولتی انجام می‌شود و ما فقط حمایت، پشتیبانی و کمک به راهبری را انجام می‌دهیم ولی بهرحال هنوز در ابتدای راه هستیم و امیدواریم با پشتیبانی‌های منطقی که از طرف وزارت نیرو و صنعت‌برق کشور انجام می‌شود این مسیر تعالی را طی کنیم.
▪ با توجه به اینکه برق یک کالای استراتژیک است آیا واگذاری نیروگاهها بطور کامل به بخش خصوصی و غیردولتی در درازمدت نگرانی از ایجاد کارتل‌ها و یا تراست‌هایی را بوسیله صاحبان نیروگاهها بوجود نمی‌آورد؟ به گونه‌ای که شاید تولید، انتقال و توزیع برق با مشکلاتی مواجه شود؟ برای جلوگیری ازاین مشکل چه تدابیری پیش‌بینی شده است؟
- بهرحال عمده ظرفیت‌هایی که تاکنون انجام شده بوسیله بخش دولتی بوده است و با توجه به اینکه برق نیز یک کالای اساسی و زیربنایی است وسیستم National grid یعنی شبکه اصلی انتقال در عهده دولت هست و خواهد بود. شرکتهای تولید و توزیع بصورت شرکت اداره شده و همچنین سیستم کنترل و دیسپاچینگ و راهبری شبکه نیز دولتی باقی می‌ماند و با توجه به اینکه درمجموعه نیروگاههای ما که شامل دولتی، خصوصی و غیردولتی است، هماهنگی‌های مدیریتی لازم صورت خواهد گرفت و از نظر فنی و اقتصادی در دیسپاچینگ بررسی خواهد شد ضمن اینکه فقط به آن دسته از نیروگاههایی که مورد نیاز است و جنبه اقتصادی دارد اجازه تولید داده خواهد شد. در حال حاضر بازار برق به‌گونه واقعی درحال شکل‌گیری است و قرار نیست صددرصد نیروگاهها بصورت خصوصی باشد بلکه بخشی از نیروگاهها و سیستم آنها بصورت دولتی باقی خواهند ماند و مدیریت و راهبری لازم برای نیروگاههای خصوصی انجام می‌شود. از طرف دیگر نیروگاههای خصوصی کاملاً از نظر رقابتی آزاد هستند تا امر تولید را انجام بدهند. از این نظر جای نگرانی وجود ندارد و تمهیدات لازم نیز پیش‌بینی خواهد شد تا مشکلی بوجود نیاید.
▪ سازمان توسعه برق ایران چند سالی است که جذب سرمایه‌های خارجی برای احداث نیروگاهها را در دستور کارخود دارد ولی با یکسری موانع قانونی درداخل کشور مواجه بوده است مثل ارایه تضمین‌‌هایی برای احداث نیروگاهها به سرمایه‌گذاران، سازمان تا چه اندازه توانسته‌ است این موانع را مرتفع کند؟
- اتفاقاً‌ما در امر سرمایه‌گذاری علاوه بر جذب سرمایه‌های داخلی بسیار علاقه‌مند هستیم از سرمایه‌های خارجی نیز برای احداث نیروگاهها استفاده کنیم. به همین منظور طبق قانون تشویق و حمایت از سرمایه‌‌گذاری خارجی و از طریق بند ب ماده ۲۵ برنامه چهارم توسعه، امر سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی برای آن در نظر گرفته و سازکار لازم نیز در مورد آن انجام شده است. در همین ارتباط با شرکتهای مالزیایی، اماراتی، عربستانی دارای قراردادهایی هستیم ولی باید سرعت بیشتری به آن بخشیده شود. در حال حاضر با چینی‌ها وارد مذاکراتی شده‌ایم که بتوانیم نیروگاههای بخار را با کمک آنها فاینانس کرده و انجام دهیم. بهر صورت مشکل تا اندازه‌ای هست ولی از نظر تشویق سرمایه‌گذارهای خارجی مشکلی وجود نداردو با آنها قراردادهایی نیز داریم و این قراردادها در حال افزایش است.
▪ با توجه به افزایش شتاب ساخت نیروگاههای گازی در چند سال اخیر و مشکل کمبود گاز که در زمستان سال گذشته نیروگاهها را با بحران مواجه کرداینطور شنیده می‌شود سازمان توسعه برق ایران از طریق لوله‌کشی و احداث مخازن، سوخت‌های جایگزین مثل مازوت و گازوئیل را در فصل‌های سرد سال به نیروگاهها برساند ویا تمهیدات دیگری برای مقابله با این بحران در نظر گرفته است مثل افزایش ذخیره سوختهای جایگزین آیا این موضوع صحت دارد؟
- ما تصمیم داریم ۲ کار را انجام بدهیم یکی اینکه حدود ۲ میلیون مترمکعب مخزن جدید در دست احداث داریم که در کلیه نیروگاههای موجود یا در دست اقدام از آنها استفاده خواهد شد، ۲۷۷ هزار مترمکعب در سال گذشته به مخازن موجود اضافه کرده‌ایم و در سال جاری نیز ۹۰۰ هزار مترمکعب مخزن جدید اضافه کنیم و در سال آینده حدود ۸۰۰ هزار متر مکعب مخزن جدید احداث خواهیم کرد. در واقع تا آخر برنامه چهارم توسعه اگر اعتبار مورد نیاز به موقع تامین شود ۲ میلیون مترمکعب به مخازن جدید اضافه می‌کنیم یعنی حدود ۷۰ مخزن ۳۰ هزار مترمکعبی. در حال حاضر مخازن موجود حدود ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار مترمکعب است و ۲ میلیون مخزن جدید اضافه خواهد شد که رقم بسیار بالایی از نظر ذخیره سوخت است.
طبق برنامه‌ریزی‌های به عمل آمده درتابستان این مخزن‌ها به تدریج پر خواهد شد تا برای زمستان مشکل کمتری داشته باشیم همچنین وزارت نفت برای ذخیره گاز برنامه‌هایی دارد. ولی آنچه که مسلم است از این پس دیگر نیروگاههای گازی نخواهیم ساخت. یکی از اهدافی که هم‌اکنون دنبال می‌کنیم احداث نیروگاههای سیکل ترکیبی است. در حال حاضر حدود ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه گازی داریم که اگر ۶ هزار مگاوات نیروگاه بخار سیکل ترکیبی نصب کنیم کل ۱۸ هزار مگاوات سیکل ترکیبی خواهد شد و برای این ۶ هزار مگاوات جدید احتیاج به هیچگونه سوختی نیست و از محل دود داغ خروجی توربین‌های گازی می‌توان سوخت نیروگاههای سیکل ترکیبی را فراهم وانرژی برق تولید کرد و همه نیروگاههایی که هم‌اکنون در دست ساخت است سیکل ترکیبی است.
ولی ابتدا بخش گاز را احداث می‌کنیم لیکن به محض اینکه اعتبار بخش بخار تامین شد اقدام به احداث آنها خواهیم کرد. در ضمن موافقت‌نامه‌ای بین وزارت نیرو و وزارت نفت در حال انجام است تا بتوانیم بخشی از اعتبار ۶ هزار مگاوات سیکل ترکیبی که حدود ۳۸ واحد ۱۶۰ مگاواتی است را از وزارت نفت بگیریم و در زمان به مدار آمدن آنها سرعت ببخشیم. چون احداث آنها حدود ۶ سال طول می‌کشد یعنی هر سال حدود هزار مگاوات احداث خواهد شد و اگر اعتبارات مورد نیاز به موقع بدست ما برسد وبه ۲ برابر افزایش پیدا کنددر زمان کمتری حدود ۴ سال می‌توانیم ۶ هزار مگاوات نیروگاه سیکل ترکیبی را وارد مدار کنیم. همچنین برنامه‌ریزی‌هایی برای احداث نیروگاههای تجدید‌پذیر مثل نیروگاههای خورشیدی، بادی،‌زمین‌گرمایی، برقابی در وزارت نیرو دنبال می‌شود و احداث نیروگاه ذغال‌سنگی در حال پیگیری است.
▪ نیروگاه ذغال‌سنگی طبس هم‌اکنون در چه مرحله‌ای قرار دارد؟
- تاکنون سایت این نیروگاه آماده شده است و عملیات فراهم‌ آوردن آب و ذغال‌سنگ به پایان رسیده و آماده اجراست. منطقه طبس منابع‌آب وافری دارد و منابع آب و منابع ذغال‌سنگ خوبی آنجاست که برای ۴۰ سال می‌تواند چند نیروگاه را تغذیه کند.
▪ سازمان توسعه برق ایران در زمینه احداث نیروگاههای تجدید‌پذیر چه برنامه‌هایی دارد؟
- بخش سیکل ترکیبی نیروگاه خورشیدی یزد در حال احداث است در واقع نیروگاههای خورشیدی با مگاوات بالا توسط سازمان توسعه در حال احداث است. به عنوان مثال ۴۷۸ مگاوات ظرفیت نیروگاه خورشیدی – حرارتی یزد است که در حدود ۴۶۰ مگاوات حرارتی – سیکل ترکیبی است و ۱۷ مگاوات معادل ۱۷ هزار کیلووات بخش خورشیدی است.
▪ به غیر از نیروگاههای سیکل ترکیبی چه طرحهای دیگری قرار است به جای نیروگاههای گازی در سازمان به اجرا درآید؟
- طرح جدیدی که سازمان توسعه در دست اقدام دارد احداث نیروگاههای انبساطی است که در نیروگاههای رامین و نکا سنکرون شده است و با توجه به همکاری ما با شرکت گاز و مطالعاتی که توسط مشاوران انجام می‌شود می‌توان بیش از ۱۵۰۰ مگاوات نیروگاه انبساطی ساخت که حدود هزار و ۱۵۰ مگاوات بر روی لوله‌های گاز ورودی به شهرها و ایستگاههای تبدیل گاز در ورودی شهرهاست. همینطور بر روی ایستگاه تحویل گاز نیروگاهها می‌توان ۳۵۰ مگاوات احداث کرد بنابراین احداث بیش از هزارو ۵۰۰ مگاوات نیروگاه انبساطی را در برنامه داریم. مزیت عمده نیروگاه انبساطی این است که احتیاج به سوخت ندارد یعنی در واقع همانگونه که از اسم آن پیداست از انبساط گاز می‌تواند برق تولید کند. تصمیم داریم این نوع نیروگاه را به تولید انبوه برسانیم علاوه بر آن احداث نیروگاههای کوچک با نام نیروگاههای پراکنده نیز در دست اقدام داریم. نیروگاههای پراکنده سوخت گاز مصرف می‌کنند ولی راندمانشان بالاست. در واقع یکی از اقداماتی که انجام می‌دهیم تا سوخت کمتری مصرف کنیم افزایش زیاد راندمان است. به عنوان مثال میانگین راندمان نیروگاههای گازی حدود ۳۴ درصد است که در نیروگاههای جدید به ۳۸ تا ۳۹ درصد می‌رسد ولی در نیروگاههای سیکل ترکیبی به بیش از ۵۰ درصد رسیده حتی تا ۵۸ درصد می‌توان راندمان آنها راافزایش داد و هرچقدر راندمان بالاتر برود میزان سوخت مصرفی کمتر خواهد بود. بهرحال تمام این اقدامات با همدیگر پی‌گیری می‌شود که در سبد انرژی کشور بتوان کمترین مقدار سوخت را مصرف کرد البته نیروگاههای برقابی می‌توانند نقش خوبی در این رابطه داشته باشند.
▪ در زمینه طرحهای ساخت داخل سازمان توسعه برق ایران چه فعالیت‌هایی انجام داده است؟ با توجه به اینکه سازمان بغیر ازاحداث نیروگاههای گازی وارد عرصه‌های جدیدی مثل نیروگاههای انبساطی و یا پراکنده می‌شود در زمینه انتقال فن‌آوری ایندسته از نیروگاهها چه کارهایی انجام شده است؟
- ساخت داخل در کشور ما یک مسیر طولانی را طی کرده و وزارت نیرو پیشگام درطرحهای ساخت داخل است. صنعت‌برق از کلیه صنایع کشور زودتر حرکتهای ساخت داخل را آغاز کرد. در حال حاضر ۱۰۰ درصد تجهیزات سیستم توزیع برق، بیش از ۹۷ درصد سیستم انتقال و ۹۹ درصد ساخت خطوط انتقال انرژی شامل مهندسی، طراحی،‌ساخت، نصب، سیم‌کشی و بهره‌برداری در داخل کشور انجام می‌شود.
در سیستم پست‌ها نیز ۹۵ درصد درداخل ساخته می‌شود و ۵ درصد باقی‌مانده رله‌ها هستند که ساختن آنها اقتصادی نیست.
در بخش تولید برخی از نیروگاههایمان بیش از ۹۵ درصد ساخت داخل هستند و در مجموع تولید کل کشور بیش از ۸۵ درصدساخت داخل است. به عنوان مثال در سدسازی جزو ۳ کشور اول دنیا و ساخت توربین گاز جزو ۵ کشور اول دنیا هستیم که فن‌آوری ساخت توربین‌های گازی در داخل کشور انجام می‌شود. البته ما باید حتی مواداولیه‌ای که برای ساخت تجهیزات لازم است درداخل تولیدکنیم.
در مورد نیروگاههای انبساطی نیز با همکاری شرکت مپنا برنامه‌ای تدوین شده که برای ۱۵۰۰ مگاواتی که نیروگاههای انبساطی تولید خواهند کرد مثل فعالیتهای دیگری که در زمینه ساخت داخل با شرکت مپنا انجام داده‌ایم تفاهم‌نامه‌ای امضا می‌شود تا این واحدها هم ۱۰۰ درصد ساخت داخل و انتقال فن‌آوری آن ظرف یکی دو سال آینده انجام شود. اصولاً در هر زمینه‌ای که وارد تولید انبوه می‌شویم همزمان که کار تولید را انجام می‌دهیم بدنبال تمهیداتی برای اجرای ساخت داخل آن نیز هستیم تا ارزبری تجهیزات کمتر شده و علاوه بر ساخت داخل بتدریج فعالیتهای صادرات نیز خواهیم داشت. به عنوان مثال صنعت‌برق کشور در خارج ازکشور مشغول کار است و در عراق، افغانستان و سوریه طرحهایی را انجام می‌دهد.
▪ سازمان چه طرحهایی را هم‌اکنون در خارج از کشور در دست اقدام دارد؟
- از سال گذشته به سازمان توسعه برق ایران اجازه داده شد درخارج از کشور نیز فعالیت کند که اولین آن احداث خط آبادان به الحارثه عراق بود که خط داخل ایران را صددرصد اجرا کردیم و دربخش خارجی به عراقی‌ها کمک کردیم و اینکار انجام شد. هم‌اکنون حدود ۲۰۰ مگاوات در مجموع خطوطی که باعراق داریم تبادل انرژی صورت می‌گیرد و طرح بعدی احداث شبکه‌های برق نجف و کربلاست که مشغول کار هستیم مثل احداث پست‌های انتقال برق و خطوط انتقال را اجرا می‌کنیم و عملیات بعدی احداث نیروگاه نجف اشرف است که بزودی عملیات اجرایی آن آغاز می‌شود نیروگاه نجف‌اشرف سیکل ترکیبی است که فعلاً بخش گازی آن راه‌اندازی می‌شود و از این پس سازمان توسعه برق ایران می‌تواند به عنوان کارفرمای احداث نیروگاه،‌خطوط و پست‌های برق، دیسپاچینگ و مخابرات در خارج ازکشور فعالیت کند.
▪ با توجه به حجم نیروگاههای ساخته شده درداخل کشور یکی از نگرانی‌های صنعت‌برق کمبود خطوط انتقال نیرو است سازمان توسعه برق ایران برای احداث خطوط بیشتر چه اقداماتی انجام داده است؟
- در حال حاضر ما هیچ مشکلی در این زمینه نداریم و حدود ۲ هزار کیلومتر بطور همزمان خطوط انتقال برق احداث می‌کنیم البته ناگفته نماند که برقهای منطقه‌ای نیز در این زمینه تلاش بسیار زیادی انجام می‌دهند. در اواخر سال گذشته خط یزد- کرمان و یزد- اصفهان را که درمجموع ۵۸۰ کیلومتر است توسط وزیر نیرو افتتاح شد و دراین زمینه سازمان توسعه برق ایران با برقهای منطقه‌ای همکاری خوبی را دارد. فقط مشکل اصلی ما مالی است و مهمتر اینکه به موقع اعتبارات لازم به ما برسد. در حال حاضر حدود ۱۶ خط انتقال را بطور همزمان در دست احداث داریم و هر کدام از آنها با مشکلاتی مثل موانع عبور خط، مسایل حقوقی،‌پیمانکاری، تجهیزات و ... مواجه هستند و احتیاج به نیروی عظیمی است تا کار به موقع انجام شود. امسال بسیاری ازاین خطوط را وارد مدار می‌کنیم ضمن اینکه خطوط انتقال که ظرف ۲ و۳ سال اخیر احداث و وارد مدار شده بسیار به موقع بوده است واگر یکی از آنها دیر وارد مدار می‌شد شبکه برق کشور را با مشکل جدی مواجه می‌کرد ولی سازمان دقیقاً‌طبق تاریخی که قول داده بود خطوط را وارد مدار کرد. به عنوان مثال خط ۴۰۰ کیلوولت میلاد آبادان- شلمچه – الحارثه در ظرف ۳ ماه انجام شد که حقیقتاً باعث افتخار کشور است چون در ظرف مدت بسیار کوتاهی توانستیم آنرا وارد مدار کنیم. مجموعه سازمان توسعه برق ایران دارای انرژی و پتانسیل بالایی است و کارکنان آن شبانه‌روز تلاش می‌کنند. البته ما مبالغی به پیمانکاران بدهکار هستیم که امیدواریم این مشکل به زودی حل شود تا آنها بتوانند به کار خود ادامه دهند.
▪ با توجه به فعالیت‌های سازمان توسعه برق ایران موقعیت این سازمان را در صنعت‌برق چگونه ارزیابی می‌کنید و چه برنامه‌ریزی‌هایی درارتباط با ارتقاء تشکیلات سازمانی دارید؟
- ما علاوه بر فعالیتهای کمی در بخش فعالیتهای کیفی و مدیریتی نیز به نتایج خوبی رسیده‌ایم و سازمان موفق شد در سال گذشته ISO۹۰۰۱-۲۰۰۰ را که گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت است از طرف شرکت AFAQ دریافت کند. در زمینه مدل تعالی سازمانی EFQM انتخاب مشاور صورت گرفته و کمیته‌های راهبری برای تعالی سازمان تشکیل شده،‌کارگروهها آموزشی و تخصصی در زمینه‌های مختلف فعال هستند و حدود ۱۶ کارگروه تخصصی در سازمان توسعه برق داریم که تمام مسایل فنی، کارشناسی و تخصصی با استفاده از تجربیاتی که دارند توسط این کارگروهها انجام می‌شود و Output آنها با استانداردهای بین‌المللی مقایسه می‌شود. در واقع می‌توان گفت در سازمان ارتقاء جایگاه تخصصی به لحاظ کیفی وجود دارد.
همچنین در بخش مهندسی ارزش فعالیت‌های خوبی صورت گرفته و احداث پست‌ها، خطوط و نیروگاهها بر اساس مهندسی ارزش با همکاری شرکت توانیر صورت گرفته است همینطور مدیریت دانش را در سرلوحه کار خود قرار داده و استقرار بهبود چرخه بهره‌وری را حاکم کرده‌ایم. در اتاق فکرسازمان فعالیت‌هایی که باید برنامه‌ریزیهای دقیق شده و جزو فعالیت‌های استراتژیک و چشم‌انداز افق ۲۰ ساله است تا مشخص شود سازمان توسعه برق ایران درکجا قرار دارد، کجا باید برود و چه مسیری را باید طی کند با حضور کارشناسان سازمان به نحو مطلوبی پی‌گیری می‌شود.
دوره‌هایی که در رابطه با مباحث افزایش راندمان، احداث نیروگاههای خصوصی،‌نیروگاههای تجدید‌پذیر، مدیریت پروژه درداخل و یا خارج کشور برگزار می‌شود با همکاری مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها و سایر مراکزی که در امر مدیریت پروژه فعالیت می‌کنند در برنامه‌ریزی‌های سازمان توسعه برق ایران منظور شده است و با آخرین استانداردهای مدیریت پروژه فعالیت‌های خود را انجام می‌دهیم. برای چشم‌انداز ۲۰ ساله صنعت‌‌برق کشور برنامه‌ریزیهای لازم توسط سازمان صورت گرفته و به صنعت‌برق کشور پیشنهاد شده است. همینطور در بخش‌های IT و ICT همکاران ما فعالیت‌های خوبی دارند. در ایجاد فضای رقابتی بین پیمانکاران موفق بوده‌ایم و یک رقابت منطقی در بین آنها ایجاد کرده‌ایم که در واقع آنها علاقه‌مندند با سازمان همکاری داشته باشند.
سازمان توسعه برق ایران جزو شرکتهایی است که بر اساس مصوبه ۴ اسفند ۱۳۸۶ هیات وزیران واگذار نشده و به صورت شرکت دولتی باقی می‌ماند و شاید برای اولین بار سازمان دارای چارت سازمانی روز و مصوب شده که باعث ایجاد روحیه بسیار خوبی در همکاران و مشخص شدن جایگاههای آنان شده است و مجموعه با علاقه‌مندی و عشق مشغول فعالیت هستند.
مهرناز تهرانی
منبع : ماهنامه صنعت برق