یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا


با مسائل و مشکلات زندگی چگونه مواجه شده و آنها را حل کنیم؟


با مسائل و مشکلات زندگی چگونه مواجه شده و آنها را حل کنیم؟
ما انسانها در دنیای واقعی زندگی می‌كنیم، دنیایی كه مملو از مسائل و مشكلات است كه روزانه با آنها مواجه می‌شویم و بر كیفیت زندگی ما و لحظه‌های عمرمان اثر گذارند. مسائل و مشكلات زندگی ما واقعیت‌های تلخی هستند كه از آنها گریزی نیست. مهم این نیست كه مسئله و مشكلی نداشته باشیم زیرا برای ایجاد هیچ مشكلی و مسئله‌ای ما كارت دعوت نمی‌فرستیم بلكه مشكلات و مسائل طبیعی بوده و جزء جدائی ناپذیر زندگی ما هستند. ما چه بخواهیم و چه نخواهیم با مشكلات و مسائل دست به گریبان خواهیم بود.
اگر خدا می‌خواست كه ما بدون مشكل و مسئله زندگی كنیم هیچ مشكلی را سرراهمان قرار نمی‌داد. و نباید انرژی خود را معطوف به این كنیم كه چرا مشكلات و مسائل وجود دارند؟ مهم این است كه چگونه با مسائل و مشكلات ،زندگی مسالمت آمیزی داشته باشیم و از لحظه‌های حل مسائل ایجاد شده لذت ببریم.
انسانهای موفق در هنگام بروز مشكلات و مسائل در زندگی شخصی، كاری و اجتماعی با بهره‌گیری از نكات ذیل علاوه بر اینكه اسیر آنها نمی‌شوند بلكه بصورت مدبرانه و مقتدرانه در حل آنها تلاش می‌نمایند:
۱) نوع نگاه به مسئله یا مشكل :‌
زندگی بدون مشكل فاجعه آمیز است. زیرا انسان بدون نیاز و مشكل مثل آب راكداست كه مایه حیات بودن خود را از دست داده ، می گندد و متعفن می‌شود . چالش‌ها و مشكلات، هیجان و روح زندگیند كه بودنشان سنگ وجود آدمی را صیقل و جلا می‌دهد. مشكلات و مسائل، خشم وقهر خدا بر بندگان نیست بلكه فرصتی برای بهتر شدن است. اگر بپذیریم كه مشكلات فرصتهای بالقوه هستند و جزء الطاف خفیه الهی بوده كه به شكلی نامطلوب نمایان شده‌اند، در آن وقت از وجود مشكلات و مسائل ناله نخواهیم كرد.
برخی در فرصتهایی كه بر ایشان پیش می‌آید به مشكلاتش فكر می‌كنند و فرصتها را از دست می‌دهند، ولی برخی دیگر در دل هر مشكل و مسئله‌ای به فرصتهایش اندیشیده و از آنها استقبال می‌كنند. اگر نیم نگاهی به زندگی افراد موفق تاریخ بشریت بیافكنیم. آنهایی كه تمدن بشریت مرهون تلاشهایشان است افرادی نبوده ‌اند كه مشكل یا مسئله كمتری داشته‌اند اتفاقاً جزء افرادی بودند كه مشكلات و مسائل بسیار بزرگ و زیادی داشته اند و بارها طعم شكست را چشیده‌ ولی هیچگاه تسلیم نشده‌اند، مهم نیست كه چندبار به زمین می‌خوریم، مهم آن است كه چگونه از زمین بر می خیزیم.نباید نگاه ما به مسائل و مشكلات بر مبنای ناامیدی باشد بلكه وجود مسئله و مشكل را جزء جدائی ناپذیر زندگی بدانیم و عزممان را جزم نموده كمر همتمان را محكمتر ببندیم. « الخیر فی ما وقع»
۲) تغییر در واژه‌های مورد استفاده :
واژه‌هایی كه در زندگی روزانه خود بكار می‌بریم بر ضمیر ناخودآگاه ما مؤثر هستند، در انتخاب و استفاده از واژه‌ها باید دقت بیشتری داشته باشیم لطفاً در زیر به چند نمونه از واژه‌های یأس آور و امیدبخش و همچنین نتیجه آنها بر ضمیر ناخودآگاه افراد توجه كنید.
▪ واژه‌های یأس آور / ▪ نتیجــه
خسته نباشید / روحیه ناامیدی و یأس
من خسته‌ام / "
من شكست خورده‌ام / "
من مشكل دارم / "
▪ واژه‌های متعالی / ▪ نتیجـــه
خدا قوت / امید، شادابی، انگیزه، روحیه متعالی
من آرام هستم / "
من تجربه كسب كردم / "
من مسئله دارم / "
دومین گام برای حل مسائل و مشكلات این است كه اجازه ورود واژه‌های نامناسب به ذهنمان را ندهیم. به جای اینكه بگوییم برایم مشكل ایجاد شده است بگوییم مسئله ای برایم ایجاد شده است كه باید حلش كنم، برای ضمیر ناخوداگاه حل مشكل سخت است ولی وقتی كه از مفهوم مسئله استفاده می‌كنیم برای ضمیر ناخودآگاه كه قبلاً مسایلی را مثل مسائل ریاضی حل كرده است، حل كردنش آسان خواهد بود وقتی كه فردی می‌گوید " من خسته‌ام " واژه خسته در ضمیر ناخودآگاه شخص اثرات نامطلوبی می‌گذارد. ولی كسی كه می‌گوید " من آرام هستم" واژه آرام در ضمیر ناخودآگاه وی یك روحیه آرام ایجاد ‌ می‌كند . " چشم‌ها را باید شست، جور دیگر باید دید . واژه ها را باید شست ."
۳) تـوكل بـر خـدا :
برای حل مسائل و مشكلات به روحیه خوب، حامی و پشتیبان قوی نیاز است. توكل به خدا یعنی توسل به بالاترین قدرت جهان هستی، وقتی كه انسانی به خدا تكیه می كند یقین دارد كه خداوند او را كمك خواهد كرد، چنین انسانی در مواجه با مشكلات و مسائل علاوه بر اینكه خود را بازنده احساس نكرده بلكه در نهایت اقتدار در مقابل مسائل و مشكلات ایستادگی می‌كند.
« و كفی با ا... حسیبا »‌
۴) خودباوری و اعتماد به نفس :
یكی از عوامل موثر در حل مشكلات و مسائل خودباوری و اعتماد به نفس می‌باشد. افرادی كه خودشان را باور داشته باشند می دانند كه جز خودشان كسی دیگر مشكلات و مسائل آنها را حل نخواهد كرد. لذا با اعتقاد راسخ نسبت به حل مسائل اقدام می‌كنند و در نتیجه با روحیه عالی خودشان را والاتر و بالاتر از مسائل می‌دانند و از حل آنها احساس غرور و لذت می‌كنند. مسائل خود را به دیگران نسبت نمی‌دهند، بلكه انرژی خود را برای حل مسائل متمركز می‌نمایند. هر باوری از باور به خود آغاز می‌شود. اگر می‌خواهید ببینید كه دیگران چه احساس و باوری از شما دارند كافی است ببینید كه خودتان نسبت به خود چه احساسی دارید.
« كس نخارد پشت من، جز ناخن انگشت من »
۵) استفاده از واژه " چگونه" به جای واژه " چرا " :
آدمهای موفق را از سؤالات آنها می‌توان شناخت، برخی از افراد در مواجه با مشكلات و مسائل بدنبال چرا یی‌ و برخی دیگر بدنبال چگونگی هستند. چراها هیچ دردی را دوا نمی‌كنند، چگونه‌ها هستند كه راه را نشان می‌دهند. وقتی كه با مسئله‌ای روبرو شدید به جای تمركز بر چرایی مسئله به چگونگی حل مسئله متمركز شوید.
ضمیر ناخودآگاه انسان در مقابل واژه چرا به بن‌بست می‌رسد و تلاش برای حل مسئله نمی‌كند اما وقتی از واژه چگونه استفاده می‌شود، تمامی راه‌حل ها در جلو چشمش رژه رفته و تمامی كائنات به كمكش خواهند شتافت.
۶) استفاده از قانون طلایی پاراتو :
اصلی‌ترین مرحله مشكل اقدام عملی است. متأسفانه ۸۰ درصد انرژی صرف پیدا كردن علت مشكلات و پرداختن به صورت مسئله سپری می‌شود و تنها ۲۰ درصد انرژی برای ارائه راهكارها معطوف می‌شود در حالی كه این وضعیت باید تغییر كند. یعنی اینكه باید ۸۰ درصد انرژی ها معطوف به حل مسئله شود و تنها ۲۰ درصد انرژی‌ها به شناسایی و تبیین مسئله صرف گردد.
۷) استفاده از تجارب دیگران و الگوبرداری مناسب :‌
به منظور صرفه‌جویی در هزینه‌ها، فرصت‌ها و ... بهتر است از تجارب افراد موفق استفاده شود. به جای اینكه برای حل مسائل به آزمون و خطا متوسل شویم بهتر است با الگو برداری از بهترین‌ها در حل مسائل استفاده كنیم.
۸) تفكر و اندیشه مثبت :
شماحق داریددرمواجهه بایك شاخه گل لذت ببریدیاازاینكه گلهاتیغ دارندبنالید،می توانیدبه قسمت پریك لیوان توجه كنیدوازداشته های خودلذت ببریدیااینكه به نیمه خالی لیوان متمركزشویدوغصه نداشته های خودرابخورید،درهرحال انتخاب باشمااست.
منبع : مدیرستان