چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
فرهنگ کار در اسلام
كار چه جایگاهی در مبانی دینی و اعتقادی مادارد؟ آیا فرهنگ موجود كار در جامعه ما بافرهنگ دینی و ملیمان هماهنگ و همخواناست؟ آیا دین اسلام ما را به كار و كوشش و تلاشدعوت كرده است یا به تنپروری؟ حقیقت ایناست كه هم فرهنگ دینی ما و هم فرهنگ ملی مامشوق كار و كوشش است و فرهنگ كار فعلی ما باباورهای دینی و ملی متضاد است. پیامبرعظیمالشان اسلام حضرت محمد مصطفی (ص)دست كارگر را میبوسید و از افراد بیكار و تنبلخشنود و راضی نبود و همواره در كاركردن ازدیگران پیش میگرفت، اما وضعیت امروز جامعهما به جایی رسیده است كه كار كردن عیب است وبچههای كارگران و كشاورزان ترجیح میدهند كهعنوان كار پدر خود را جایی اعلام نكنند.
این درشرایطی است كه سایر ملتها به خصوصملتهای اروپایی و مردم غیرمسلمان جهان بهشدت برای كار ارزش قائل هستند و در كار وكوشش و عمل به دستورات و توصیههای قرآنمجید و روایات پیامبر (ص) و ائمه اطهار (ع) درزمینه كار از ما پیشی گرفتهاند.
● جایگاه فرهنگ كار در اسلام
یكی از موضوعهایی كه همیشه مورد تاكیددین اسلام قرار گرفته، بحث كار و كوشش و پرهیزاز بطالت و مبنا قرار دادن كار برای شكوفاییاستعدادهای انسان و تربیت اوست و این امر همدر قرآن و هم در سنت قابل مشاهده است.مرحوم استاد مرتضی مطهری در كتاب تعلیم وتربیت در اسلام، یكی از بهترین راههای تربیتافراد را كار میداند و حدیث شریفی از نبی اكرم(ص) نقل میكند كه(النفس ان لم تشغله شغلك)یعنی اگر تو خودت را متوجه كاری نكنی، نفس تورا مشغول به خودش میكند.
بنابراین از نظرمبنایی، ما آموزههای گرانبهایی درباره كار داریمكه متاسفانه مانند بسیاری از آموزههای دیگر دینیما در كتابخانهها مضبوط و كمتر در میدان عمل بهآن توجه شده است. در قرآن مجید، آیاتزیادی درباره ارزش كار و تاكید بر عمل صالحوجود دارد. قرآن به شدت انسان را از حرفزدنهای بیعمل منع و همواره تاكید میكند كهفضل خدا نصیب كسانی خواهد شد كه اهل جهد وكوشش و تلاش باشند. در آیات ۳۹ تا ۴۱ سورهنجم آمده است: و این كه برای انسان بهرهای جزسعی و كوشش او نیست و سعی او به زودی دیدهمیشود و سپس به او جزای كافی داده خواهدشد. در یكی دیگر از آیات آمده است: آن كسیكه سرای آخرت را بطلبد و سعی و كوشش خود رابرای آن انجام دهد، در حالی كه ایمان داشتهباشد، سعی و تلاش او پاداش داده خواهد شد.
(سوره اسراء، آیه ۱۹)
براساس یكی دیگر از آیات قرآن، هر كسیمسئول كاری است، كه انجام داده و بایدعكسالعمل آن را چه خوب و چه بد پذیرا باشد.در آیه ۳۸ سوره مدثر به صراحت این موضوعمطرح شده است كه هر كسی در گرو اعمالخویش است. آیه ۹۷ سوره نحل بیانگر اینمطلب است كه هر كس عمل صالح كند، خواه مردباشد، خواه زن، به او حیات پاكیزه میبخشیم وپاداش آنها را به بهترین اعمالی كه انجام دادهاند، خواهیم داد.
● ارزش كار در سنت
در روایات است وقتی كه پیغمبر اكرم (ص) ازجنگ تبوك برمیگشتند،(سعد) یكی از انصار بهاستقبال ایشان آمد و با وی مصافحه كرد. حضرتدیدند كه دستهای او زبر و خشن شده و پینهبسته است، از وی سوال فرمودند چه كار كردی كهدستهایت این قدر خشن شده است؟ سعدعرض كرد یا رسولا... زیاد بیل زدهام. چونمجبور بودم برای نان زن و بچهام كار كنم.حضرت دستهای سعد را گرفتند و بوسیدند وفرمودند: این دستی است كه در آتش نخواهدسوخت. نظیر این مطالب در زندگی پیامبر و ائمهاطهار زیاد است. این نشان میدهد كه كار وكارگری در نزد اولیا خدا چقدر ارزش و عظمتدارد.
▪ حضرت رسول اكرم (ص) :
كسی كه برایتامین زندگی خانوادهاش زحمت میكشد،همچون كسی است كه در راه خدا جهاد میكند -بر امت خویش، بیش از هر چیز از شكم پرستی وپرخوابی و بیكاری بیمناكم - از رحمت خدا دوراست هر كس كه بار زندگی خویش را به رویدوش مردم افكند - خداوند متعال دوست داردهنگامی كه یكی از شما مسلمانان كاری را انجاممیدهد با دقت لازم كارش را ارائه دهد - آنكس كه از زحمت و تلاش و دسترنج خویشخورد، در روز قیامت مثل برق از پل صراطمیگذرد.
▪ حضرت علی (ع):
برترین كار آن است كهرضای خدا در آن خواسته شود - انسان مومنهمیشه اوقات مشغول كار است - كسی كه كار كند،نیرویش افزون گردد. روزیها دارای وسیعه وسببی هستند، بنابراین در به دست آوردن روزی،به روش خوب و پسندیده عمل كنید و نیكویی رابكار برید - خداوند انسان دارای شغل و حرفه كهامانتدار باشد را دوست میدارد - بر شما باد كهدست از كار و تلاش برندارید چه در حال نشاط وچه در حال كسالت - به وسیله كار و كوشش، ثوابو پاداش بدست میآید نه با كسالت و تنبلی - بهوسیله كارهای شایسته و نیك، درجات وارزشهای انسانها بالا میرود - عمل و كارمعرف انسان مومن است - هیچ كس از شما در راهخدا شب را به صبح نرسانید كه با ارزشتر از كسی كهبرای رفع نیازهای خود و خانودهاش تلاشمیكند - هر كسی به استقبال كارها رود، دارایبصیرت میشود - از تاخیر در كارها بپرهیزید،همچنین از دست دادن فرصت انجام كارهایخوب، زیرا آن موجب پشیمانی خواهد بود -كسالت و تنبلی آخرت را نابود میكند.
▪ امام جعفرصادق (ع):
ملعون است كسی كه بار زندگی خودرا بر دوش دیگران افكنده باشد. در طلب روزیخود سستی نورزید، زیرا پدران شما زحمتمیكشیدند و تلاش میكردند تا آن را به دستآورند. با اعمال خود دعوت كننده مردم باشید ونه با زبانتان.
▪ امام باقر (ع):
هرگز به آن چه نزد خداوندمتعال است دست پیدا نمیكنید مگر به وسیلهعمل.
● ارزش كار در فرهنگ ملی ما
كار در فرهنگ ملی ما نیز جایگاه بسیار باارزشیدارد. ادبیات ما مملو از مطالبی است كه مشوق وموید پركار بودن انسان است. تعلیم و تربیت،اخلاق و فرهنگ ایرانی نیز همواره بر این نكتهتاكید داشته است كه كار سرمایه جاودانی
انساناست. تا همین چند سال پیش اكثر خانوادههاوقتی بچههایشان به سن و سال نوجوانیمیرسیدند، آنها را با كار و كارگری آشنا میكردندو اكثر دانشآموزان و حتی دانشجویان تا دو دههپیش در ضمن تحصیل كار میكردند و این یكافتخار بزرگ برای جوانان و نوجوانان بود كهخودشان به مرحلهای از زندگی رسیدهاند كهمیتوانند با كار كردن روی پای خود بایستند واستقلال پیدا كنند.
اما متاسفانه در سالهای اخیربا رواج فرهنگ سرمایهداری در كشور آن هم ازكثیفترین نوع سرمایهداری یعنی سرمایهداریتجاری (نه سرمایهداری صنعتی) كه متكی بردلالی و واسطهگری و ربا و نزولخوری و زندگیانگلی است، شرایطی پیش آمد كه كار و كارگریدر اذهان عمومی ننگ و عار قلمداد شد. نصرا...كوهی) یكی از كفاشان دست دوز قدیمی در اینرابطه میگوید:(زمانی كه ما وارد این كار شدیمهم درآمد این كار كفاف زندگی ما را میكرد و هماین كه اعتبار و منزلت اجتماعی این كار بالا بود،اما متاسفانه امروز شرایطی حاكم شده است كه نهدرآمد كاری این نوع كارها خوب است و نه اعتبارو منزلت آن و به همین دلیل جوانان زیربار ایننوع كار هانمی روند. امروز جوانان میخواهندكه در كمترین مدت به بیشترین درآمد برسند واین هم نمیشود مگر از راههای دلالی وواسطهگری و نزولخوری)
منبع : مجله خانواده سبز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست