جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

نامگذاری ستارگان


نامگذاری ستارگان
● نگاه اجمالی
انسانی که صدها سال پیش می‌زیست، شگفتیهای فرا‌سوی آسمان را چنان می‌دید که هر اجرام آسمانی را به یک شکلی تشبیه می‌کرد. پیشرفت اختر فیزیک این تصور را دگرگون کرد. تصویر آسمان در نظر اختر شناس امروز ، آشناتر و زیباتر ، اما پیچیده است. با مطالعه اخترشناسی می‌توانیم این جهان را سرشار از شگفتیها را بیشتر بشانسیم، ستارگان نورانی نامهای مشخص دارند. نام آنها را شکل ستارگان توصیف و نامگذاری می‌کنند.
● تاریخچه
اخترشناسان ستارگان نورانی را به نامهای مختلف نامگذاری کرده‌اند. بیشتر این نامگذاریها در حدود هزار سال پیش توسط اختر شناسان عرب انجام گرفته است و هنوز هم بیشتر اخترشناسان دنیا این نامها را بکار می‌برند. مثلا نورانی‌ترین ستاره صورت فلکی حوت جنوبی ، فم الحوت (Famolhout) و ستاره متغییر صورت فلکی پرساروس ، رأس الغول (Algol) نامیده می‌شود.
● سیر تحولی و رشد
در سال ۱۶۰۳ میلادی (۹۸۲ شمسی) «یوهان بایر» روش منظمی برای نامگذاری ستاره‌ها پیشنهاد کرد. او نورانی‌ترین ستاره هر صورت فلکی را با اولین حرف الفبای یونانی ، دومین ستاره نورانی را با دومین حرف ،نامگذاری کرد. به این ترتیب ، فم الحوت به صورت آلفا – حوت و رأس الغول به صورت بتا – پرساروس فلکی را می‌توان نامگذاری کرد.
منبع : شبکه رشد