چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ورزش ایران در ۲۰۰۶


ورزش ایران در ۲۰۰۶
● كشتی در چین و قطر آبروداری كرد!
كشتی باز هم برای ایران اسلامی آبروداری كرد. خیلی روشن و شفاف همگان باور كردند اگر به ورزش اول توجه شود، حاشیه ها از دور و بركشتی كنار رود و مردان كارآمد و خلاق جانشین كم تجربه ها و تازه از راه رسیده ها شوند، چه رهاوردی به كشتی و كشتی گیر خواهد رسید.
دستگاه ورزش هرگز به مشكلات طالقانی توجه نكرد، ولی وقتی سكان رهبری كشتی به محمدرضا یزدانی خرم، مدیر موفق والیبال رسید، او آنقدر فراست و دانایی داشت كه اعلام كند باید كار را به دست كاردانان سپرد و خط مشی فنی را از نسخه نویسی آنان به رشته تحریر درآورد.
▪ جاده صاف كن
یزدانی خرم جاده صاف كن منصور مهدیزاده و منصور برزگر شد تا كشتی از كجروی بپرهیزد و به سوی پیروزی و توفیق گام بردارد. طالقانی كشتی بلد و اهل كشتی بود ولی در چنبره مشكلات ناشی از بدهی یك میلیاردی كشتی به دوایر مختلف، قدرت برنامه ریزی و تصمیم گیری را از كف داده بود و عجبا كه دستگاه ورزش هرگز به خود اجازه نداد رویارو با مشكلات به وجود آمده باشد! وقتی طالقانی رفت، منصور برزگر كه تجربه حضور در۴ المپیك را داشت، به همراه منصور مهدیزاده به سوی اهداف مورد نظر گام برداشت. آن ها كار را آنقدر جدی و سخت گرفتند كه مشخص بود ورزش اول وارد یك مرحله بسیار حساس و تازه شده است. گرچه گام های ابتدایی در قهرمانی جوانان آسیا موفقیت بار نبود و فرنگی كاران حتی نتوانستند در آسیا یكه تازی كنند، ولی گام به گام اشتباه ها كم و كمتر شد و سردمداران كادر فنی زیرمجموعه و توانایی های خود را بیشتر زیر ذره بین گذاشتند و مشكلات را بیشتر شناسایی كردند.
▪ مشكلات جوانان درگواتمالا
در امارات متحده عربی، جوانان آزادكار قهرمانی را كم رنگ تر از همیشه دیدند ولی فرنگی كاران از صف قهرمانان جدا شدند و به رده دوم نزول كردند. در گواتمالاسیتی، هرگز فرنگی كاران نتوانستند خود را از شر پروازهای طولانی و بی خوابی خلاص كنند و خستگی ها از یك طرف و مشكلات دیگر موجب شد حمید ریحانی امید بزرگ قهرمانی در ۶۶ كیلوگرم از رسیدن به سر وزن بازمانده و مسابقه آغاز نشده بود كه به صف تماشاگران پیوست و عابدین زاده هم از تكرار قهرمانی محروم شد! ولی همه این سایه روشن ها دركوانگ جو فراموش شد. فرنگی كاران با هدایت درست محمد بنا و درخشش دوباره حمید سوریان یك بار دیگر مدال طلای ۵۵ كیلوگرم را به دست آوردند. مدال دار دیگر كشتی فرنگی یك كردستانی بود كه نشان برنز ۸۴ كیلوگرم را دریافت كرد. سامان طهماسبی كه به این افتخار رسید با كمك هم تیمی های فرنگی كار از عنوان دهمی سال ۲۰۰۵ یكباره ۵ پله جهش نشان داد ولی این همه توانایی های كشتی فرنگی نبود و به واقع كشتی فرنگی اگر اشكانی و عابدین زاده را آنطور ناباورانه از كف نمی داد، جایش بر سكوی افتخار بود.
▪ جهش آزادكارها
در كشتی آزاد، منصور برزگر و همراهان فنی مزد زحمات خود را با كسب مدال طلای مراد محمدی نقره اصغر بذری و برنز فردین معصومی دریافت كردند وبه جبران نامرادی سال پیش آن ها هم صعود ۵ پله ای نشان دادند و ۱۰ سال پس از آتلانتای ۹۵ یكبار دیگر نایب قهرمان جهان را با افتخار پشت سر روسیه تكرار كردند. تیم های ملی كه باید ۷۵ روز بعد خود را برای بازی های آسیایی آماده می كردند، استراحت را فراموش كردند و تمرین و برنامه ریزی را مد نظر قرار دادند. اگر در تركیب تیم آزاد تغییراتی مشاهده نشد، ولی فرنگی كارها با دگرگونی و ۴ تغییر نسبت به چین به سوی دوحه قطر پرواز كردند تا شكست های بوسان ۲۰۰۲ را به دست تاریخ بسپارند.
▪ ۱۰ مدال آزاد و فرنگی
در كشتی فرنگی از ۷ كشتی گیر تیم ملی ۲ مدال دار ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ یعنی اشكانی و سامان طهماسبی از جدول حذف شدند، حمید سوریان به علت آسیب دیدگی جای خود را به جاسم امیری نایب قهرمان جوانان جهان سپرد و فرنگی كارها با فتح ۴ مدال نقره و یك نشان برنز توسط جاسم امیری، داود عابدین زاده، مسعود هاشم زاده، مهدی شربیانی و حمید ریحانی از نظر امتیازی دوم شدند ولی با احتساب مدال ها عنوانی بهتر از پنجم به آن ها نرسید. در كشتی آزاد كشتی گیران ایران قدرتمندانه به سوی قهرمانی یورش بردند و در نخستین روز، نمایش قدرتمندانه ۳۰ كشتی گیر روز اول یعنی مراد محمدی، اصغر بذری و علیرضا حیدری حاصلش ۳ مدال طلا، یعنی دستاوردی ۳ برابر بوسان بود. در روز دوم هم رضا یزدانی دلاوری بسیار كرد تا طلاهای سه گانه را به ۴ رساند و فردین معصومی هم باوجود شكست در فینال مقابل آرتور تایمازوف ازبكی، پنجمین مدال را به حساب كشتی آزاد ایران واریز كرد. تقی داداشی در ۵۵ كیلوگرم چهارم شد و مدال دار المپیكی ایران مسعود مصطفی جوكار در ردیف هفتم ایستاد و به این ترتیب شكست بوسان مقابل كره به دست فراموشی سپرده شد!
● دوومیدانی در سال ۲۰۰۶ میلادی
مسابقات دوومیدانی داخل سالن جهان در مسكو، قهرمانی جوانان آسیا در ماكائو، جوانان جهان در چین، جام جهانی یونان و بازی های آسیایی دوحه، مهمترین مسابقاتی بودند كه ورزشكاران دوومیدانی ایران در یك سال گذشته در آن حاضر شدند. در كنار این مسابقات مهم و استراتژیك، چند مسابقه بین المللی نه چندان سطح بالا نیز میزبان دوومیدانی كاران كشورمان بود. در جریان رقابت های داخل سالن جهان كه در ماه مارس سال گذشته و در مسكو برگزار شد، سجاد مرادی به عنوان تنها نماینده ایران در دو ۸۰۰ متر نتوانست نتیجه ای قابل قبول كسب كند و در همان مرحله مقدماتی از دور رقابت ها حذف شود. كشور ماكائو در ژوئن ۲۰۰۶ میزبان مسابقات دوومیدانی قهرمانی جوانان آسیا بود، تیم ملی ایران در این رقابت ها با كسب ۵ مدال طلا نتیجه ای قابل قبول به دست آورد. محمد صمیمی در پرتاب دیسك با پرتابی معادل ۶۱‎/۵۲ متر به مدال طلا رسید. رضا بوعذار باوجود آنكه پیش بینی می شد صاحب مدال طلا شود با كسب ۴۷‎/۵۷ ثانیه صاحب مدال نقره دو ۴۰۰ متر شد. محمد صالح رستمی در دو ۱۵۰۰ متر نتیجه ای فوق العاده كسب كرد و با زمان ۵۵‎/۰۷:۳ دقیقه به مدال برنز رسید. دو مدال دیگر كسب شده برای تیم ایران در دو ماده پرش طول و پرتاب چكش به دست آمد، محمد ارزنده در پرش طول با حد نصاب ارزشمند ۷‎/۵۹ متر نخستین مدال تاریخ دوومیدانی در پرش طول را كسب كرد و در سكوی سوم ایستاد. محسن مقدم نیز در پرتاب چكش همچون ارزنده با پرتابی معادل ۶۶‎/۹۱ متر در سكوی سوم قرار گرفت و نخستین مدال تاریخ دوومیدانی را در پرتاب چكش كسب كرد. از دیگر نتایج ارزنده این مسابقات برای كشورمان، كسب ۳ عنوان چهارمی توسط مهرداد محمدی در دو ۸۰۰ متر، رضا مقدم در پرتاب چكش و سجاد رزم جو در دو ۱۱۰ متر با مانع بود كه با وجود عدم كسب مدال نتایجی ارزشمند بود. مسابقات قهرمانی جوانان جهان در پكن و در فاصله كمتر از یك ماه از رقابت های جوانان آسیا در ماه آگوست ۲۰۰۶ در پكن برگزار گردید. محمد صمیمی پس از كسب مدال طلا در ماكائو، با پرتابی معادل ۶۳ متر پس از پرتابگر لیتوانیایی كه بسیار پرقدرت ظاهر شد، به مدال نقره جهان رسید. در این مسابقات همچنین محمد ارزنده در پرش طول با كسب حدنصاب ۷‎/۶۷ متر در رده ارزشمند چهارمی جهان ایستاد. مسابقات جام جهانی دوومیدانی در سپتامبر ۲۰۰۶ در شهر آتن یونان با حضور قهرمانان برجسته هر قاره برگزار گردید. احسان حدادی كه نماینده آسیا در پرتاب دیسك بود با كسب حدنصاب ارزشمند ۶۲‎/۷۲ متر بعد از ویرجیلیوس الكنا به مدال نقره دست یافت. بازی های آسیایی دوحه آخرین مسابقاتی بود كه ورزشكاران دوومیدانی ایران در آن حاضر شدند. در این بازی ها تیم ملی كشورمان با ۱۱ ورزشكار مرد و ۳ ورزشكار زن پای به میدان مسابقات گذاشت و با كسب ۱ مدال طلا و ۱ مدال برنز كه از قبل قابل پیش بینی بود، نتیجه ای در حد انتظار كسب كرد. احسان حدادی در رقابت با پرتابگران قطر، عربستان و همچنین عباس صمیمی دیگر نماینده كشورمان موفق شد با كسب ركورد ۶۳‎/۷۹ متر یكی از باارزش ترین مدال های طلای كاروان ورزشی ایران را كسب كند. در این ماده، صمیمی با وجود انتظارات بسیار برای كسب مدال با پرتابی معادل۵۹‎/۶۹ متر در مكان چهارم ایستاد.
مدال برنز تیم دوومیدانی ایران در بازی های آسیایی دوحه در ماده ۸۰۰ متر كسب شد، احسان مهاجرشجاعی در یك رقابت به یاد ماندنی با سایر دوندگان برجسته آسیا با كسب زمان ۴۷‎/۴۳:۱ دقیقه در مكان سوم ایستاد و موفق به كسب مدال برنز شد. كسب عنوان چهارمی پرش با نیزه توسط محسن ربانی با حد نصاب ۵‎/۳۰ متر و همچنین قرار گرفتن رضا بوعذار در مكان پنجم دو ۴۰۰ متر (۴۷‎/۰۷ ثانیه) از دیگر نتایج قابل توجه تیم ایران بود. در این مسابقات نفراتی همچون سجاد مرادی، روح الله عسگری، هادی سپهرزاد، افشین داغرحمادی، محمد ارزنده و مهدی شاهرخی بسیار ضعیف و دور از انتظار ظاهر شدند. در كنار این مسابقات مهم، ورزشكاران دوومیدانی ایران در چند مسابقه بین المللی و جایزه بزرگ نیز حاضر شدند كه مهمترین آنها مسابقات جایزه بزرگ آسیا بود كه احسان مهاجرشجاعی در هر سه مرحله این مسابقات به مدال طلا رسید. در مسابقات بین المللی تایوان تركیبی از جوانان و بزرگسالان حاضر شدند كه ماحصل آن كسب ۳ مدال طلا، ۳ نقره و ۱ برنز بود. كاپ ملی قزاقستان، مسابقات بین المللی پرتاب ها در هندوستان و جام كازانف قزاقستان دیگر مسابقاتی بودند كه ورزشكاران دوومیدانی ایران در قالب تیم های مختلف در آن حاضر شدند.
● دو چهره متفاوت والیبال
والیبال ایران هم به مانند فوتبال در سال گذشته میلادی سومین حضورش را در رقابت های قهرمانی جهان تجربه كرد. این اتفاق برای والیبال كشورمان آنقدر اهمیت داشت كه همه فعالیت های سال گذشته میلادی را زیر سایه خود قرار دهد. حتی تأكیدهای فدراسیون و برنامه ریزی آنها برای مهمتر جلوه دادن بازی های آسیایی نیز نتوانست بازیكنان را نسبت به تقابل با بزرگان جهان بی تفاوت كند و آنها هر چه داشتند در این آوردگاه مهم به نمایش درآوردند. در اواخر آبان ماه گذشته بود كه تیم ملی در سایتامای ژاپن برابر چك، ونزوئلا، ایتالیا، بلغارستان و آمریكا به میدان رفت و اگرچه در مقابل این تیم ها نتیجه را واگذار كرد اما همه علاقه مندان را راضی نگه داشت چرا كه تیم كشورمان در سخت ترین گروه ممكن قرار داشت و با وجود این بازی هایی فراتر از انتظار را برگزار كرد. بی شك بهترین مسابقه ایران برابر ایتالیا بود كه از این ابر قدرت والیبال حتی یك ست هم گرفت. اعضای تیم ملی پس از بازگشت به تهران در اردو باقی ماندند تا خود را برای حضور در بازی های آسیایی دوحه آماده كنند. تغییراتی كه میزبان در قرعه كشی مسابقه ها به وجود آورد ناگهان تیم كشورمان كه نایب قهرمان دوره پیش بود را در مرحله یك چهارم نهایی برابر كره جنوبی، قهرمان دوره قبل و همین دوره قرارداد. این عامل فشار روحی و استرس زیادی به بازیكنان وارد كرد و آنها در برابر كره بسیار دوراز انتظار و ضعیف ظاهر شدند تا خیلی سریع و با همین تك بازی شانس قرار گرفتن روی سكو را از دست بدهند. تیم ملی سپس بحرین را ۱-۳ برد و با پذیرش شكست ۲-۳ از ژاپن به رده ششم سقوط كرد. بعداز این باخت بود كه كیاچ، سرمربی صربستانی تیم ملی هم بركنار شد. تیم ملی در كنار این نتایج تورنمنت ریاست جمهوری قزاقستان را هم در سال گذشته فتح كرد. اما تیم جوانان ایران در شهریور گذشته فاتح مسابقه های قهرمانی آسیا شد و به رقابت های جهانی مراكش راه یافت. این تیم همچنین قهرمانی تورنمنت شیخ راشد امارات را هم از آن خود كرد و البته جالب این كه سرگئی گریبوف سرمربی روس تیم كشورمان هم از كار بركنار شد. در خردادماه گذشته تیم پیكان در هانوی پایتخت ویتنام توانست جام قهرمانی باشگاه های آسیا را بالای سر برد. قهرمانی تیم دانشجویان در جام بین دانشگاهی ایرلند نیز جزو فعالیت های بین المللی والیبال ایران در سال ۲۰۰۶ میلادی بوده است.● جام جهانی و تعلیق!
حضور در جام جهانی ۲۰۰۶ را باید مهمترین واقعه فوتبال ایران در سال گذشته میلادی دانست. این برای سومین بار بود كه تیم ملی كشورمان شانس حضور در بزرگترین آوردگاه فوتبال را كسب می كرد. بار نخست به سال ۱۹۷۸ در آرژانتین و در بار دوم هم در جام ۹۸ فرانسه. تیم ایران بر خلاف تصورات قبلی نتوانست در آلمان شایستگی های خود را به نمایش بگذارد و با پذیرفتن شكست های ۱-۳ و ۰-۲ مقابل مكزیك و پرتغال، نیز تساوی یك بر یك برابر آنگولا، با این تورنمنت وداع كرد. تیم ملی هرچند تدارك كافی برای حضور در جام جهانی را نداشت، مسائل پشت پرده سیاسی كه شایعه های تحریم ایران در دوران آماده سازی تیم كشورمان را هر لحظه قوت می بخشید هم مزید بر علت شد تا این تیم نتواند برای شناخت ضعف و قوت هایش و كسب آمادگی بیشتر با تیم های بزرگ فوتبال جهان مصاف دوستانه داشته باشد. همین عامل تزلزل را در تیم كشورمان بیشتر كرد. با شروع سال ۲۰۰۶ میلادی البته تیم بزرگسالان ایران فعالیت های عمده آنچنانی نداشت. به عنوان نمونه، در روز سوم اسفند و در نخستین بازی مقدماتی جام ملت های آسیا در ورزشگاه آزادی ۴ گل به تایوان زد و یك هفته بعد مقابل تیم دوم كاستاریكا در یك بازی دوستانه ۲-۳ برنده شد. شاگردان برانكو اواخر اردیبهشت ماه گذشته نیز به اردوی سوئیس رفتند و در ۲ بازی غیر رسمی با تیم های ضعیف این كشور با چند گل برنده شدند. آنها روز دهم خردادماه در یك بازی دوستانه كرواسی را ۲-۲ متوقف كردند، درحالی كه تا دقیقه ۹۲ از میزبان دو بر یك پیش بودند و بر اثر یك ضربه پنالتی تن به تساوی دادند. شاید این مهمترین بازی تداركاتی و بین المللی ایران قبل از جام جهانی بود، حتی مهمتر از پیروزی ۲-۴ برابر بوسنی در ورزشگاه آزادی پیش از سفر به آلمان!
بعد از جام جهانی كادر فدراسیون فوتبال و تیم ملی دچار تحول شد. امیر قلعه نویی به ناگاه سرمربی تیم ایران معرفی شد و در یك بازی دوستانه امارات را یك بر صفر شكست داد. تساوی با سوریه در تهران در راه رسیدن به مرحله نهایی جام ملت های آسیا انتقادها از تیم ملی را بار دیگر افزایش داد، اما تساوی در خاك كره و پیروزی در بازی برگشت مقابل سوریه كه در روزهای ۱۱ و ۱۵ شهریور اتفاق افتاد، شرایط را آرام كرد. متعاقب آن پیروزی خفیف ۰-۲ در زمین تایوان دست كم خیال همه را برای صعود به مرحله نهایی راحت كرد تا بازی روز ۲۴ آبان ماه ایران - كره به یك دیدار تشریفاتی برای سرگروهی تبدیل شود. تیم ملی بازی را ۲ بر صفر برد و سرگروه شد. ضمن این كه در آخرین روزهای سال ۲۰۰۶ قرعه كشی مرحله نهایی جام ملت ها نیز انجام گرفت و در آن، ایران به همراه چین، مالزی و ازبكستان در یك گروه قرار گرفت.
▪ باشگاه ها
باشگاه های ایرانی همچون سال های قبل در لیگ قهرمانان توفیقی كسب نكردند. فولاد خوزستان و صبا باتری تهران، قهرمان های لیگ برتر و جام حذفی نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا بودند كه هر ۲ حذف شدند و از مرحله گروهی بالا نیامدند. فولاد در گروهی ناكام ماند كه نماینده كویت صدرنشین شد. جالب این كه فولادی ها در بازی نخست خود ۶ گل به همین تیم الكویت زدند، اما در ادامه بسیار ضعیف ظاهر شدند و خیلی سریع از كورس رقابت با حریفان سوری، كویتی و ازبك بر سر صعود دور ماندند. صبا باتری هرچند تا آخرین بازی شانس صعود داشت و اگر در آخرین روز الكرامه را در سوریه شكست می داد، می توانست صعود كند، اما تلاش دایی و همبازیانش بدون نتیجه ماند، تا الكرامه كه در تهران ۱-۲ برنده شده بود در بازی برگشت با یك گل پیروز شود. این تیم سوری بعدها تا فینال جام قهرمانان پیش رفت، اما در این مرحله مغلوب چونبوك موتورز كره شد.
▪ پایه ها
تیم های جوانان و نوجوانان ایران نیز در سال ۲۰۰۶ میلادی نتایج خوبی در عرصه قهرمانی قاره كسب نكردند. این تیم ها كه ماه ها در اردو به سر بردند و نسبت به دوره های قبل تدارك بهتری داشتند، اما در نتیجه گیری انتظارات را برآورده نساختند. نوجوانان ایران كه محمد احمدزاده را به عنوان سرمربی بالای سر خود می دیدند، شهریورماه گذشته در سنگاپور تا مرحله یك چهارم نهایی رقابت های قهرمانی آسیا پیش رفتند و در این مرحله به ژاپن باختند، آن هم در ضربات پنالتی. در همین حال تیم جوانان با مربیگری اولیویرا برزیلی نتوانست از گروه خود صعود كند. این تیم حتی قرقیزستان و ژاپن را هم شكست داد ولی به دلیل باخت عجیب ۰-۵ برابر كره شمالی، از رسیدن به مرحله دوم باز ماند. تیم كشورمان در گل شماری معدل ضعیفی داشت و صعود نكرد. وضع برای تیم امید فرق داشت. این تیم كه در رقابت های مقدماتی بازی های آسیایی قطر شركت نكرد، یك سال زیر نظر سیموئز برزیلی تمرین كرد و البته فراموش نكنیم به دلایل گوناگون بارها نفرات این تیم عوض شدند. امیدها كه برای دفاع از عنوان قهرمانی به قطر رفتند، بازی های نسبتاً ضعیفی ارائه دادند، طوری كه برتری های خفیف ۱-۳ برابر مالدیو، ۱-۲ مقابل هنگ كنگ و ۲ بر صفر برابر هنگ كنگ به دل كمتركسی چسبید. تیم امید با خوش شانسی در مرحله یك چهارم نهایی چین را در ضربات پنالتی برد، اما در نیمه نهایی ۰-۲ به قطر باخت و در بازی رده بندی با یك گل كره جنوبی را از پیش روی برداشت تا بر سكوی سوم بایستد. سیموئز پس بازی های دوحه از تیم كشورمان جدا شد، درحالی كه این تیم باید خود را برای شركت در رقابت های مقدماتی المپیك آماده كند.
▪ تعلیق!
شاید یكی از اتفاق های پر سر و صدا پیرامون فوتبال ایران در سال ،۲۰۰۶ تعلیق این رشته در عرصه های بین المللی از سوی فدراسیون جهانی فوتبال فیفا بود. فیفا به دلیل آنچه دخالت های افراد دولتی در فدراسیون و نیز عدم تغییر اساسنامه قبلی فدراسیون فوتبال ایران، این رأی را در آخرین روزهای سال صادر كرد. البته تلاش های شبانه روزی كه از سوی مسئولان عالیرتبه كشوری و سازمان ورزش صورت گرفت، موجب شد تا تعلیق برداشته شود و مهلت ۱۰۰ روزه ای نیز برای تغییر اساسنامه به ایران داده شود. این رایزنی ها البته زمینه حضور تیم امید را در بازی های آسیایی فراهم كرد و تیم بزرگسال هم در قرعه كشی مرحله نهایی جام ملت های آسیا حضور داشت. هم اكنون گروه ۶ نفره ای با توافق سازمان ورزش ایران و فدراسیون جهانی فوتبال برای تغییر اساسنامه، انتخابات فدراسیون و به اجرا درآوردن امورات اجرایی مشغول به كار هستند.
حسین حصاری
منبع : روزنامه ایران