دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
تنگناهای پیش روی بازار نفت
![تنگناهای پیش روی بازار نفت](/mag/i/2/99dt4.jpg)
میزان تقاضای چین برای نفت تا سال ۲۰۱۵ به روزانه حدود ۱۴ میلیون بشكه میرسد كه با ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار بشكه در روز سال جاری میلادی (۲۰۰۵) قابل مقایسه است، دیگر كشورهای آسیایی نیز در آن زمان ۱۱ میلیون بشكه در روز نفت مصرف میكنند و این در حالی است كه میزان كنونی مصرف نفت این كشورها ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار بشكه در روز است. تامین تقاضای فزاینده كشورهای آسیایی در حال توسعه و تشنه نفت خام به تولیدكنندگان عضو اوپك كه درحاشیه خلیج فارس هستند محول خواهد شد، چرا كه سطح تولید عرضه كنندگان غیر عضو اوپك در سالهای باقیمانده از این دهه و نیمه نخست دهه بعد ؤابت باقی میماند. پیش بینی میشود بیشتر عرضه جدید كشورهای عضو اتحاد جماهیر شوروی سابق، افریقا، امریكای جنوبی و مركزی به واسطه كاهش تولید در مناطق دیگر خنثی شود و به این ترتیب میزان عرضه غیر اوپك در ۱۰ سال آینده ۳ میلیون بشكه در روز بیشتر از میزان عرضه كنونی این تولیدكنندگان خواهد بود، مثلا نرخ كاهش تولید در دریای شمال از رشد سالیانه ۴ درصد در ۵ سال آینده به بیش از ۷ درصد در ۵ سال بعد از آن خواهد رسید. تولید كنندگان غیر عضو اوپك در خاورمیانه از جمله عمان، سوریه و یمن بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ از میانگین رشد تولید ۵۵ درصد در سال برخوردار خواهند بود، رشد تولید در امریكای شمالی هم با توسعه پروژههای شنهای نفتی كانادا و آبهای عمیق خلیج مكزیك همراه خواهد بود اما باز هم كاهش تولید حدود یك درصد در هر سال در دهه بعد را به دنبال خواهد داشت.
پرسش مهمی كه در اینجا مطرح است این است كه كشورهای عضو اوپك با چه سرعتی میزان تولید نفت خود را افزایش میدهند تا بتوانند رشد تقاضای جهانی نفت را تامین كنند؟ بررسیهایی كه درباره پروژههای در دست اجرای اعضای اوپك انجام شده نشان میدهد با وجود اینكه نرخ كاهش تولید در تعدادی از میدانهای موجود در كشورهای عضو اوپك سرعت گرفته است اما ظرفیت تولید اوپك میتواند از عهده رشد تقاضای نفت در ۵ سال آینده برآید.
در این گزارش آمده است با توجه به افزایش بیش از یك میلیون بشكه بر میزان تولید مایعات گازی و دیگر هیدروكربنهای كشورهای عضو اوپك مانند پروژه تبدیل گاز به مایع( GTL ) قطر همچنین افزایش یك میلیون و ۵۰۰ هزار بشكه در روز بر میزان عرضه تولید كنندگان غیر عضو اوپك، میزان تقاضا برای نفت اوپك در سال ۲۰۱۰ میلادی به حدود روزانه ۳۸ میلیون بشكه میرسد. عربستان سعودی در نظر دارد میزان تولید نفت خود را تا سال ۲۰۰۹ میلادی به ۱۲ میلیون بشكه در روز افزایش دهد، دیگر كشورهای تولید كننده نفت عضو اوپك در خلیج فارس هم با احتساب میزان كاهش تولید چاههای قدیمی در مجموع ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار بشكه در روز بر میزان تولید خود خواهند افزود. پیش بینی میشود سه كشور آفریقایی عضو اوپك هم در مجموع یك میلیون و ۵۰۰ هزار بشكه در روز بر میزان تولید خود بیفزایند كه بخش فلات قاره نیجریه قسمت اعظم آن را تشكیل میدهد. بیشترین مشكل در سه سال پس از سال ۲۰۱۰، زمانی كه ظرفیت مازاد تولید كاملا از بین میرود اتفاق خواهد افتاد تا سال ۲۰۱۵ عربستان سعودی میبایست ۱۵ میلیون بشكه از ۴۶ میلیون بشكه در روز تقاضای نفت اوپك را تامین كند، هرچند این كشور پادشاهی طرحهای موؤری را برای رسیدن به این هدف دردست اقدام دارد اما به هر حال هیچ ظرفیت مازادی در سیستم عرضه جهانی باقی نخواهد ماند.
منبع: نشریه بازار جهانی نفت
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست