چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
رحم جایگزین: نگاهی بر جنبه های مختلف و چالش های آن
● زمینه و هدف:
رحم جایگزین یکی از روش های درمان ناباروری در زنانی است که به علل مادرزادی یا طبی، فاقد رحم مناسب برای باروری و حمل جنین هستند. این روش پس از چندین دهه کاربرد در سایر کشورها، در جامعه ما نیز مطرح شده و مورد استفاده قرار گرفته است. با توجه به ویژگی های این روش درمانی، چالش های اخلاقی، حقوقی، روان شناختی و جامعه شناختی چندی در زمینه این عمل بروز می کند که علاوه بر ایجاد نگرانی برای عموم افراد، ممکن است باعث ایجاد مقاومت در مسوولین و سیاست گزاران بخش درمانی گردد. هدف اصلی بررسی حاضر فراهم ساختن شناختی نسبتا جامع و مفید درباره جنبه های مختلف عمل رحم جایگزین در درمان ناباروری و چالش های گوناگون آن است تا از بروز مشکلات احتمالی در جامعه پیشگیری شود.
● روش بررسی:
بررسی حاضر از طریق مرور مقالات، بررسیها و قوانین کشورهای مختلف درباره درمان ناباروری با رحم جایگزین، به طرح مساله و ارزیابی ابعاد مختلف آن می پردازد.
● نتایج:
با پیشرفت روش های درمان ناباروری، کسانی که سابقا توانایی داشتن فرزند را نداشتند، امروزه امکان این امر را یافته اند. از میان این گروه افراد، زنانی که به دلیل بیماری های مادرزادی یا در نتیجه اعمال جراحی، فاقد رحمی که توانایی حفظ و زایمان نوزاد را داشته باشد، بوده اند می توانند از رحم جایگزین برای حمل جنینی که از لقاح تخمک خود و اسپرم همسرشان به وجود آمده، استفاده بکنند. به این ترتیب، زنان دیگری نقش حمل جنین این مادران را قبول می کنند. مشخص است که با جدا شدن نقش های حمل و زایمان و مادری نوزاد، امکان بروز مسایل و مشکلات متعددی از جنبه های حقوقی، اخلاقی، روان شناختی و جامعه شناختی پیش می آید.
از نظر حقوقی امکان ادعا نسبت به نوزاد توسط مادران جایگرین مطرح است. از نظر اخلاقی، سلامتی جسمی مادر جایگزین، حقوق و رضایت همسر و فرزندان او و خطرات احتمالی باید در نظر گرفته شود. امکان عوارض روان شناختی برای این مادران و خانواده های ایشان نباید نادیده گرفته شود. عوارض جامعه شناختی و امکان سودجویی از افراد نیازمند و پدید آمدن تجارتی جدید، خطری است که مخالفت گروه های بسیاری را برانگیخته است. قوانین و گروه های تخصصی در کشورهای مختلف برای بررسی و پیشگیری از مسایل احتمالی در استفاده از رحم جایگزین مورد توجه قرار گرفته اند. بررسیها نشان می دهد که غالب موارد درمان ناباروری با روش رحم جایگزین بدون عوارض روان شناختی و حقوقی خاصی برای نوزاد، والدین اصلی و جایگزین بوده اند؛ هر چند که نگرانی های جامعه شناختی و احتمال آن که افراد با انگیزه های اقتصادی مورد سوء استفاده قرار گیرند، نیازمند توجه است.
● نتیجه گیری:
به نظر می رسد تصویب قوانین و تشکیل کمیته های خاص برای بررسی موارد درمان ناباروری با روش رحم جایگزین از بروز عوارض و عواقب احتمالی پیشگیری کند.
حمید یوسفی
شهربانو قهاری
شهربانو قهاری
منبع : پایگاه اطلاعات علمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست