چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

صله ارحام در قرآن و سنت


صله ارحام در قرآن و سنت
یکی از سنتهای شایسته، که در اسلام بسیار مورد توجه است و در ماه مبارک رمضان (۱) و ایام نوروز رونقی خاص دارد، صله ارحام و دید و بازدید اقوام و آشنایان است.
عزت و قدرت و پیروزی یک ملت در سایه وحدت و همدلی است. پیوند با خویشان و انس و الفت‏با آنها منشا بیشتر همبستگی‏هاست. ایام نوروز، با تعطیل شدن اکثر مشاغل و اداره‏ها، فرصت‏خوبی برای دید و بازدیدهای فامیلی و گرم کردن این کانون وحدت فراهم می‏آید.
● صله ارحام در قرآن
خداوند ما را به صله ارحام بسیار سفارش کرده است. در قرآن‏کریم می‏خوانیم:
«... واتقوا الله الذی تساءلون به والارحام ان الله کان علیکم‏رقیبا» (۲)
و بترسید از خدایی که به نام او از یکدیگر می‏پرسید.(همگی به عظمت او اعتراف می‏کنید و هرگاه می‏خواهید از یکدیگرچیزی بپرسید و بگیرید، نام مقدس او را مطرح می‏کنید و می‏گوییدتو را به خدا ...) و از خویشاوندان بهراسید. (که مبادا قطع‏رابطه کنید) همانا خداوند رقیب (و مراقب) شماست. (۳)
«والذین‏یصلون ما امر الله به ان یوصل و یخشون ربهم و یخافون الحساب... اولئک لهم عقبی الدار» (۴)
(عاقلان کسانی هستند) که آنچه‏خداوند متعال امر به پیوند آن کرده (مانند صله رحم و دوستی‏پدر و مادر و محبت اهل ایمان) اطاعت می‏کنند و از خدا می‏ترسندو از سختی هنگام حساب می‏اندیشند ... اینها در عاقبت جایگاهی‏نیکو دارند.
«فهل عسیتم ان تولیتم ان تفسدوا فی‏الارض و تقطعوا ارحامکم‏اولئک الذین لعنهم الله فآصمهم و اعمی ابصار هم‏» (۵)
آیا شما(منافقان) اگر از فرمان خدا و اطاعت قرآن روی بگردانید، یا درزمین فساد و قطع رحم کنید، بازهم امید (نجات) دارید.
همین‏منافقان هستند که خدا آنها را لعن کرده، گوش و چشمشان را کر وکور گردانیده است.
● صله ارحام در روایات
آنچه از آیات و روایات استفاده می‏شود، این است که‏صله ارحام واجب است و قطع آن از گناهان بزرگ شمرده می‏شود.
قرآن در موارد مختلف، قاطع رحم را ملعون و از رحمت الهی دورشمرده است. امام سجاد(ع) فرمود: «... از همنشینی با کسی که‏از خویشانش بریده است‏بپرهیز.»
چنانکه من یافتم چنین فردی درسه جای قرآن مورد لعنت واقع شده است:
۱) سوره بقره، آیه ۲۵ ...
۲) سوره رعد، آیه‏۲۶...
۳) سوره محمد، آیات ۲۴ و ۲۵ ... (۶)
امام صادق(ع) فرمود: از «خالقه‏» (۷) بپرهیزید; زیرا انسان رانابود می‏سازد.راوی پرسید: «خالقه‏» چیست؟
امام فرمود: قطع رحم. (۸)
امام باقر(ع) می‏فرماید: رسول خدا(ص)فرمود: به حاضران و غایبان امتم و کسانی که هنوز به دنیانیامده‏اند تا روز قیامت، سفارش می‏کنم با خویشان خود بپیوندند،هرچند میان ایشان به اندازه یک سال راه رفتن فاصله باشد.همانا صله ارحام از اموری است که خدای متعال آن را بخشی ازدین قرار داده است. (۹)
طلحه بن زید از امام صادق(ع) چنین نقل‏کرده است: مردی از قبیله «خثعم‏»خدمت رسول خدا(ص) رسید و عرض کرد: برترین چیز در اسلام چیست؟
فرمود: ایمان به خداوند.
پرسید: بعد از آن چیست؟
پاسخ داد: صله رحم.
عرض کرد: بعد از آن چیست؟
فرمود: امر به معروف و نهی از منکر.
پرسید: مبغوض ترین اعمال نزد خداوند کدام است ؟
پاسخ داد: برای خدا شریک قرار دادن.
عرض کرد: پس از آن کدام است؟
فرمود: گسستن از خویشاوندان.
پرسید: پس از آن چیست؟
پاسخ داد: به بدیها دستور دادن و از خوبیها نهی کردن. (۱۰)
ارزش پیوند با خویشان
پیامبراکرم(ص) فرمود: کسی که با جان و مال در راه صله رحم‏اقدام می‏کند، خداوند متعال اجر صد شهید در نامه اعمالش‏می‏نویسد. و در برابر هر قدمی که در این راه بر می‏دارد، چهل‏هزار حسنه برایش ثبت می‏کند و چهل هزار گناه از او محومی‏گرداند و او را چهل هزار درجه بالا برد; و مانند این است که‏صد سال با صبر و استقامت‏خدای را بندگی کرده است. (۱۱)
پیامبراکرم(ص) فرمود: ثواب صدقه ده برابر است. و قرض هجده برابر وارتباط با برادران دینی بیست‏برابر و پیوند با خویشان بیست وچهار برابر. (۱۲)
علی بن ابی‏حمزه که از اصحاب امام صادق(ع) و امام‏کاظم(ع) است می‏گوید: از امام(ع) پرسیدم: مردی از سوی پدر ومادر و اقوام حج عمره و نماز و روزه به جای می‏آورد و صدقه‏می‏دهد. حکم آن چیست؟
امام(ع) فرمود: اشکالی ندارد. بلکه درقبال این اعمالی که برای آنها انجام می‏دهد، دو پاداش دریافت‏می‏کند.
۱) پاداش اعمالی که برای آنها انجام داده.
۲) پاداش صله رحمی که به این وسیله تحقق بخشیده است.
شناختن ارحام
پرسش اصلی در این بحث این است: ارحام و اقوام چه کسانی هستند;پیوند با آنها چگونه بر قرار می‏شود; و قطع رحم با چه کاری‏تحقق می‏یابد؟
در مرحله بعد باید تحقیق کرد که وظیفه ما در برابر برخی ازاقوام چیست؟
در شرع مقدس اسلام معنای خاصی برای «ارحام‏» ذکرنشده و مراد از «ارحام‏» معنای «عرفی‏» (۱۴) آن است; یعنی مطلق‏نزدیکان و بستگان. بنابراین خویشاوندان پدری و مادری را هرچندبا چند واسطه باشد، شامل می‏شود و فرزندان و خویشان آنها رانیز در بر می‏گیرد. (۱۵)
● برقراری پیوند
در اسلام برای چیزهایی که سبب پیوند با خویشان می‏گردد، حد خاصی‏تعیین نشده; بلکه به فهم عمومی بستگی دارد. در عادات و سنتهای‏مردم نزدیک یا دور بودن بستگان تفاوت دارد. ممکن است عملی‏نسبت‏به یکی از نزدیکان پیوند به شمار آید، اما نسبت‏به دیگری‏که نزدیکتر است، قطع رابطه باشد. در موارد تردید، باید جانب‏احتیاط را مراعات کرد تا مبادا مرتکب گناه کبیره قطع رحم‏شویم.
پیامبر گرامی اسلام(ص) می‏فرماید: «پیوند با خویشان را حفظکنید، هرچند با سلام کردن باشد.» (۱۶)
کمترین چیزی که به وسیله آن‏این پیوند بر قرار می‏شود، رفت و آمد و سلام کردن است. اما دربعضی از موارد اکتفا به این مقدار کافی نیست; برای مثال اگریکی از اقوام فقیر باشد و دیگری ثروتمند، صله رحم به وسیله‏کمک‏های مالی و دفع ضرر از آنها تحقق می‏یابد; و اگر هیچ توجهی‏به مشکلات اقوام نداشته باشد; قطع رحم کرده است. در نتیجه تحقق‏صله رحم به اوضاع و احوال و موقعیت و زمان بستگی دارد. هدیه‏دادن، دلجویی کردن، دید و باز دید، خود داری از آزار، تمسخر وتحقیر نکردن، عیادت هنگام بیماری، شرکت در مجالس شادی و غم،پذیرفتن دعوت در اعیاد و میهمانیها و هر کاری که سبب می‏شودمردم بگویند اینان ارتباط خانوادگی شایسته‏ای دارند، سبب تحقق‏صله رحم است.
قهر کردن، جواب سلام ندادن، ترش رویی، شرکت نکردن در محافل،کمک نکردن در گرفتاریها، گله‏های نا به جا و امثال آن به قطع‏رحم و گسستن پیوند می‏انجامد.
امام صادق(ع) می‏فرماید: پیوند باخویشان را هر چند با دادن ظرفی آب، حفظ کن. برترین چیزی که‏این پیوند را نگه می‏دارد، خود داری از آزار بستگان است. صله‏رحم مرگ را به تاءخیر می‏اندازد. محبوبیت‏به وجود می‏آورد. (۱۷)
● نیکی به خویشان در مقابل بدی آنها
چنانچه بعضی از اقوام قطع رابطه کنند، باز هم جدا شدن و قطع‏ارتباط با آنها جایز نیست. امیرمومنان(ع) می‏فرماید: «صلوا ارحامکم و ان قطعوکم‏» (۱۸)
با ارحام ارتباط داشته باشید،هرچند آنها از شما بریده باشند.
مردی در محضر امام صادق(ع) از بستگانش شکوه کرد. حضرت فرمود:خشم خود را فرو ببر. (و به آنها نیکی کن)
عرض کرد: آنها با من‏چنین و چنان می‏کنند. (و رعایت‏حالم را نمی‏کنند) حضرت فرمود:آیا توهم می‏خواهی مثل آنها قطع رحم کنی و به آنها احسان‏نکنی؟!
اگر چنین کنی، خداوند متعال (در دنیا و آخرت) نظرلطفش‏را از شما بر می‏دارد. (۱۹)
داود رقی می‏گوید: خدمت امام صادق(ع)نشسته بودم. ناگاه فرمود: ای داود، روز پنج‏شنبه که اعمال شما(شیعیان) بر من عرضه شد، در میان کارهای تو عملی مرا خوشحال‏کرد و آن این بود که تو نسبت‏به پسرعمویت صله رحم انجام دادی. همانا این پیوند تو، در برابر قطع ارتباط او، سبب نزدیک شدن‏مرگ اوست.
داود رقی می‏گوید: پسر عمویی داشتم که معاند و خبیث‏بود. متوجه شدم در گرفتاری و پریشانی است. پیش از آنکه به سوی‏مکه حرکت کنم، مقداری پول برایش فرستادم تا زندگی‏اش تاءمین‏شود. چون به مدینه آمدم، امام صادق(ع) این چنین مرا با خبرساخت. (۲۰)
● آثار صله رحم
پیامبر گرامی اسلام(ص) و امامان معصوم(علیهم السلام) برای‏صله رحم آثار و فواید بسیار ذکر کرده‏اند. بخشی از آن عبارت‏است از:
۱) محبوبیت نزد خداوند.
۲) بهره‏مند شدن از پشتیبانی خداوند.
۳) افزایش روزی.
۴) طول عمر.
۵) ورود به بهشت.
۶) برطرف شدن فقر و بیچارگی.
۷) آباد شدن شهرها.
۸) آسان شدن حساب در قیامت و پاک شدن از گناه.
۹) نجات از مرگهای ناهنجار.
۱) محبوبیت در خانواده و...;
بعضی از روایاتی که در آنها به‏این آثار اشاره شده چنین است:
۱) پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: هر کس برای من یک چیز راضمانت کند من برای او چهار چیز را ضمانت‏خواهم کرد. صله رحم‏انجام دهد. خداوند او را دوست دارد; روزی‏اش را توسعه می‏دهد;عمرش را طولانی می‏سازد و او را در بهشتی که وعده داده واردمی‏کند. (۲۱)
۲) پیامبراسلام(ص) فرمود: صله رحم شهرها را آباد می‏سازد وعمرها را طولانی می‏کند، هر چند اهلش از نیکان نباشند. (۲۲)
۳) عبدالله بن طلحه می‏گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که فرمود:
شخصی خدمت پیامبراکرم(ص) آمد و عرض کرد: خویشانی دارم که من‏با آنها ارتباط دارم، ولی آنها مرا می‏آزارند; قصد دارم ازآنها جدا شوم.
حضرت فرمود: هرکس تو را محروم ساخت، تو او را محروم نکن; هرکس‏از تو برید و جدا شد، تو با او قطع رابطه نکن و هرکس به توستم کرد، عفوش کن.
اگر چنین کردی، خداوند عزوجل پشتیبانت‏خواهد بود. (۲۳)
امام‏صادق(ع) فرمود: صله رحم، خلق را نیکو، آدم را سخاوتمند و نفس‏را پاکیزه می‏سازد. (۲۴)
آن حضرت همچنین فرمود: صله رحم، مرگ را به‏تاءخیر می‏اندازد; سبب دوستی درخانواده می‏گردد; حساب قیامت راآسان می‏کند و از گناهان آدمی می‏کاهد. پس با خویشان خود پیوندبر قرار کنید و به برادرانتان نیکی کنید، هرچند با خوب سلام‏کردن و جواب سلام دادن باشد. (۲۵)
احمد محیطی اردکانی
پی‏نوشتها:
۱.پیامبر اکرم (ص) در جمعه آخر ماه شعبان در خطبه معروف خویش فرمود:«... و صلوا ارحامکم‏» با خویشان خود پیوند برقرار سازید.
۲.سوره نساء، آیه ۱.
۳.تفسیر نور، محسن قرائتی، ج ۲، ص ۲۷۳.
۴.سوره رعد، آیه ۲۱ و ۲۲.
۵.سوره محمد، آیه ۲۲ و ۲۳.
۶.گناهان کبیره، شهید دستغیب، ج ۱، ص ۱۵۷، ترجمه اصول کافی، ج ۴، ص ۴۵۵.
۷.خالقه از ریشه‏« خلق‏» به معنای کندن یا از ریشه برکندن است.
۸.ترجمه اصول کافی، ج ۴، ص ۴۶.
۹.گناهان کبیره، ج ۱، ص ۱۶۴، اصول کافی، ج ۲، ص ۱۲۰.
۱۰.وسایل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج ۱۱، ص ۳۹۶، حدیث ۱۱.
۱۱.وسائل الشیعه، ج ۶، ص ۲۸۶، صلة الرحم و قطیعتها، سید حسن طاهری خرم آبادی، ص ۷۹.
۱۲.وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۵۴۶.
۱۳.صلة الرحم و قطیعتها، سید حسن طاهری خرم آبادی، ص ۴۴.
۱۴.عرفی، یعنی فهم عمومی و عرف یعنی مردم، یا عموم مردم، یا فهم عموم مردم.
۱۵.جمعی از علما و فقهای بزرگوار چون شیخ طوسی(ره) در کتاب خلاف و مبسوط و ابن ادریس در سرائر، علامه مجلسی در بحار الانوار و... این نظریه را اختیار کرده‏اند. شهید ثانی( زین الدین الجبعی العاملی ۹۱۱ - ۹۶۵ ه ق) می‏فرماید: اصحاب در اینکه مراد از قرابت و ارحام چه کسانی است؟ نظرهای مختلفی دارند. چون در شناخت آن نص و روایت‏خاصی وارد نشده است، ولی اکثر اصحاب معتقدند که شناخت ارحام و اقارب بستگی به نظر عرف دارد.( صلة الرحم و قطیعتها، ص ۸۵)
۱۶.بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۱۱۱.
۱۷.صلة الرحم و قطیعتها، ص ۴۸.
۱۸.وسائل الشیعه، ج ۱۱، ص ۱۷۵.
۱۹.ترجمه اصول کافی، ج ۴، ص ۴۸.
۲۰.بحار الانوار، ج ۷۴، ص ۹۳.
۲۱.همان، ص ۹۴.
۲۲.- همان.
۲۳.همان، ص ۱۰۰.
۲۴- همان، ص ۱۱۴.
۲۵- همان، ص ۹۴.
منبع : بنياد انديشه اسلامي