چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
دفاع
● وسائل دفاعی
طبق نظر Symonds ، وسائل دفاعی بصورت چهار گروه اصلی طبقه بندی میشوند که البته قابل ذکر است ممکن است یک فرد در عین حال از چندین وسیلة دفاعی استفاده کند.
الف ) وسائل دفاعی برای ممانعت از ظاهر شدن تمایلات :
▪ سرکوبی ( Repression ) : عبارت است از فراموشی ناخودآگاه حوادث و افکار نامطبوع و ناپسند که سبب آزار آدمی میشود.
ب) وسائل دفاعی برای فرار از شرایط نامطلوب :
۱) ترس ( Phobia ) : کیفیتی غیر منطقی همراه با وحشت و اضطراب از اشخاص یا اشیاء بدون دلیل قابل توجیه است.
۲) فراموشی ( Amnesia ) : ایجاد کیفیتی مینماید که فرد بتواند شرایط خود را فراموش کرده وسازگاری ظاهری با محیطش را حفظ کند .
۳) رجعت ( Regression ) : عبارت است از بازگشت به مراحل اولیه و دوران مطمئنتر و لذتبخشتر زندگانی گذشته .
۴) انکار کردن ( Denail ) :ابتدایی ترین واکنش دفاعی است که اکثراً توسط کودکان استفاده میشود.
۵) خیال بافی ( Fantasy )
ج) وسائل دفاعی برای استتار منبع تمایلات :
۱) جابجایی ( Displacement ) :انگیزههای نامناسب در مسیر دیگری بجز مسیر خود و نسبت به هدف دیگری برآورده میشوند.
۲) درون فکنی ( Introjection ) : فرد تمایلات دیگران را به خودش نسبت میدهد و میکوشد از آنها تقلید کند.
۳) همانند سازی ( Identification ) :این حالت در تعقیب درون فکنی ایجاد میشود . مثلاَ زمانی که کودک رفتار پدر را به خودش نسبت میدهد و آنرا مورد تقلید قرار میدهد میگوییم با پدرش همانند سازی نموده است.
۴) فرافکنی ( Projection ) : عکس حالت درون فکنی است و فرد میکوشد تمایلات نامناسب خود را به دیگران نسبت دهد و خود را عاری از هر عیب و نقصی بداند.
۵) دلیل تراشی ( Rationalization ) : کم آزارترین وسیلة دفاعی است و استعمال فراوانی دارد. در واقع برای خوب جلوه دادن رفتار آدمی بکار میرود و فرد میکوشد مجوز مناسبی برای توجیه رفتار و کردار خود عرضه کند .
د) وسائل دفاعی برای تغییر ماهیت ظهور تمایلات :
۱) تصعید یا والایش ( Sublimation ) : این مکانیسم سبب میشود تا انگیزههای نامطبوع بصورتی مطلوب و اجتماعی پسند جلوه کنند.
۲) عکسالعمل سازی (Reaction Formation ) : عبارت است از کیفیتی که فرد تحت آن رفتاری برخلاف احساس واقعی خودش آشکار میسازد.
۳) جبران ( Compensation) : این مکانیسم ، کمتر به برآورده کردن امیال و انگیزهها میپردازد و ضمناً بهترین روش برای مقابله با کمبودها و ضعف های فردی میباشد.
۴) توافق کردن ( Compromise Formation) :این کیفیت از این قرار است که اندیشه یا رفتاری ، مؤید دو یا چند انگیزه می باشد ، بطوریکه هیچکدام بطور کامل برآورده نمیشود.
● نظریههای روانکاوانه :
طبق نظر فروید ، اضطراب هشداری است که ناشی از وجود خطری ناخودآگاه میباشد یعنی فروید اضطراب را ناشی از تعارضی بین تکانههای ناخودآگاه جنسی یا پرخاشگرانه و تهدیدهای مرتبط با آنها تلقی میکرد . در درمان روانکاوی نیز اضطراب حذف نمیشود بلکه سعی میگردد تا تحمل فرد در مقابل اضطراب بیشتر شده و تعارض ایجاد کننده آن حل شود .
● نظریههای رشدی :
از منظر رشد ، اضطراب چند مرحله دارد:
۱) اضطراب فروپاشی : پایین ترین سطح اضطراب است که به ماههای اول زندگی برمیگردد.فرد نگران است که اگر دیگران به تأیید و تصدیقی که لازم است پاسخ ندهند ، فردانیت او متلاشی میشود .
۲) اضطراب گزند و بدگمانی : سطحی کمی پیشرفته تر از مرحله قبلی است که باز به دوران ابتدایی زندگی برمیگردد. فرد دنیا را نا امن و غیر قابل اعتماد میبیند و نگران است که مورد تهاجم قرار بگیرد .
۳) اضطراب اختگی : به دوران اُدیپی رشد برمیگردد و ترس از والدی است که در ازای عشق کودک به والدِ جنس مقابل میخواهد به او آسیب برساند. فرضا کودک پسر که به مادر خود علاقه دارد و چون پدرش نیز مورد توجه مادر قرار دارد ، کودک پسر از پدر خود می ترسد و فکر می کند که ممکن است پدرش به او آسیب برساند.
۴) اضطراب فراخود : پخته ترین سطح رشدی اضطراب است که به احساس گناه ناشی از دست نیافتن به معیارهای درونی شدة اخلاقی فرد باز میگردد .
در هر فرد ، اضطراب ممکن است همزمان به چند سطح رشدی مربوط باشد .
● نظریههای یادگیری :
طبق نظریههای یادگیری ، افراد با تقلیدپاسخهای اضطرابی والدین خود ، یاد میگیرند که در درون خود پاسخی اضطرابی داشته باشند .
● نظریههای رفتاری :
بیان میدارند که اضطراب پاسخی شرطی به یک محرکِ محیطیِ معین است. این امر اساس نظریهای رفتاری در اضطراب میباشد. برای مثال در الگوی شرطی سازی سنتی یا کلاسیک ، فردی که هیچ حساسیتی به غذا ندارد ، اگر پس از خوردن غذای آلوده در یک رستوران دچار مسمومیت شود،ممکن است در رویارویی بعدی با آن غذا یا آن رستوران ویا حتی محیطهای مشابه ، در او احساس ناخوشی ایجاد شود .
● نظریههای زیستی :
۱) دستگاه عصبی خودمختار : تحریک این دستگاه علایم خاصی را سبب میشود که این علایم هم در بیماریها و هم در اضطراب دیده میشوند . از جمله ضربان قلب بالا ، سردرد ، اسهال و افزایش تعداد دفعات تنفس .
۲) نورو ترنس میتر ها : دستگاه نوروآدرنرژیک در افراد مبتلا به خوبی تنظیم نشده است و گاه فعالیت فورانی دارد. نوراپی نفرین ، سروتونین و گابا جزوِ نوروترنسمیتر های موثر در اضطراب میباشند .
۳) مطالعات وراثتی : داده های محکمی مبنی بر اینکه نوعی مولفة وراثتی در اختلالات اضطراب سهیم است، وجود دارد. مثلا نیمی از مبتلایان به اختلال پانیک (هول) دارای یک منسوب مبتلا هستند .
http://www.psychologyfree.blogfa.com/
علی بلوچی
علی بلوچی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست