سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا
بازخوانی ادعاهایی از جنس "اغراق"
آقای محمود احمدی نژاد، دوشنبه شب در دیدار با جمعی از دانشجویان، بار دیگر مدعیات خود در خصوص مدیریت جهان توسط امام زمان (عج) را که سال گذشته در مشهد گفته و با انتقاد شدید بسیاری از روحانیون نیز مواجه شده بود را تکرار کرده و بنا بر گزارش فارس اظهار داشته است: اساس مشکلات دنیا غیر خدایی بودن کارها است. کار خدایی نگاه انسان را عوض میکند و همه عالم را در سیطره انسان قرار میدهد، ... امام معصوم در حال مدیریت عالم است و این اشتباه است که تصور کنیم ماموریت امام فقط بعد از ظهور آغاز میشود.
در همین رابطه سه بخش اصلی از صحبت های رئیس جمهوری را با نگاهی دقیق تر بازخوانی می کنیم.
۱) اساس مشکلات دنیا بخاطر غیر خدایی بودن کارها است
بی شک یکی از مهمترین و اصلی ترین مشکلات فعلی جهان "بحران اقتصادی" است. در این خصوص با توجه به ادعای آقای احمدی نژاد علت این مشکل "غیرخدایی بودن" آن است. نتیجه این می شود که بخاطر "غیرخدایی بودن اقتصاد" هم اکنون جهان از این "بحران اقتصادی" رنج می برد و اگر مردم دنیا از شیوه های "اقتصاد خدایی" بهره می بردند دنیا از این مشکل رها می شد. اما این گزاره به توضیح بیشتری از طرف رئیس جمهوری نیاز دارد و پاسخ به پرسش های زیر را لازم می سازد.
آیا خدایی بودن یک کار همان حرکت طبق دستورات دینی مرتبط با اعمال مکلفین است؟ اگر بلی کدام دین ملاک است؟ در این قسمت باید توجه داشت حتی در یک مصداق خاص یعنی دین اسلام و در یک مذهب و گرایش خاص آن یعنی شیعه نیز روش صد درصدی مورداجماع برای این کار-اقتصاد- از تمام زوایای آن وجود ندارد. این ادعا را اختلافات فقهی علما و مراجع در مورد مسائل مختلف اقتصادی نشان می دهد. در پاسخ به اختلافات فراوان بین ادیان و مذاهب و شرایع مختلف شاید پاسخ داده شود که مهم "نیت" خدایی کار است نه راه خاص که البته باز این توجیه نیز کار را سهل نکرده و اثبات این مدعی نیز محتاج برهانی جدا از مدعای قبلی است.
همچنین می بایست توجه داشت که برخی از ادیان الهی مشخصا اصلا دستورات عملی چندانی یا به تعبیر دیگر "شریعت" ندارند و تنها آموزه هایی عرفانی مشخصی دارند. از سوی دیگر حتی برخی از ادیان که از شرایع خاصی بهره می برند وارد "حوزه اقتصاد" نشده اند. باز همانطور که اشاره شد بعد از خاص کردن مصداق مسئله مورد ادعای رئیس جمهوری، در ادیانی که شریعت هم دارند و شریعت آن ها هم به اقتصاد توجه داشته است اختلافات اقوال و آراء علمای آن ها نیز بحث دیگری است.
۲)با کار خدایی همه عالم در سیطره انسان قرار می گیرد
برای روشن شدن عبارت فوق نیز باید با "دقت" زوایای مختلف این عبارت را بررسی کرد.
الف) معیار خدایی بودن کار چیست؟ اگر ادیان را شاخصه دینداری تعریف کنیم کدام دین ملاک است؟
ب) آیا امکان این هست که دو گروه که روش های حداقل در ظاهر متفابل یکدیگر را چه در انتخاب دین یا شریعت انتخاب میکنند که حتی ممکن است تا مرحله حکم به جواز یا وجوب قتل یکدیگر نیز پیش برود باز هم هر دو صاحب و مالک همه عالم می توانند باشند؟
ج) در این عبارت منظور از کارخدایی چیست؟ آیا تنها عبادات منظور است؟ یعنی به طور مثال با انجام عبادات تمام عالم تحت سلطه عباد و مونین قرار می گیرد؟ یا افعال غیرعبادی اما با مبنای دینی مثلا نوع خاص روابط موجر و مستاجر را نیز شامل می شود؟ مثلا آیا اگر گروهی تمام مسائل حتی غیرعبادی رساله را انجام دهند صاحب اختیار عالم می شوند؟ یا فرض سوم لازم است که جمع بین این دو باشد؟
۳) امام معصوم هم اکنون درحال مدیریت عالم است.
الف) یک بحثی در اصول فقه است به نام شهرت فتوایی و بحث دیگر به نام اجماع که هنگامی که مجتهدی بخواهد فتوایی بدهد به مشهور نظر علمای سلف نیز نگاهی می اندازد. سئوالی که باتوجه اظهارات رئیس جمهوری مطرح می شود این است که آیا این ادعا که " امام معصوم هم اکنون درحال مدیریت عالم است" را تاکنون کسی غیر از ایشان نیز مطرح کرده است یا خیر؟ اگر بلی ای کاش نامی از این بزرگواران نیز برده می شد تا حداقل هنگامی که رئیس جمهوری برای ادعای خود دلیلی را ذکر نمی کند براهین آن ها را به دقت بررسی می کردیم. و باز نگاهی می کردیم که آن ها نیز مردانی از جنس سیاستمدار مانند محمود احمدی نژاد بوده اند یا محققان علوم دینی. اگر هم کسی تاکنون این مدعا را مطرح نکرده و برای اولین بار است که مطرح می شود ای کاش مبدع بحث _رئیس جمهوری- حداقل خود براهینشان را مطرح می کردند.
ب) اگر امام معصوم هم اکنون در حال مدیریت عالم است و بعد از ظهور نیز باز همین منصب را به عهده می گیرند تقاوت این مرحله در کجاست؟
ج) جناب آقای احمدی نژاد ریاست محترم جمهوری بی شک خود را یکی از جانفدایان امام عصر (عح) می دانند. پرسشی که مطرح می شود این است که با وجود مدیریت عالم توسط امام عصر(عح) چه نیازی به مدیریت یک کشور توسط ایشان است و چرا ایشان این مقام را برعهده گرفته و باز هم نامزد انتخابات ریاست جمهوری_مقام مدیریتی کشور- در دوره اینده و برای چهار سال شده اند؟
نکته پایانی این که چرا آقای احمدی نژاد به رغم وجود علمای دینی سرشناس و مراجع عظام تقلید ، اصرار دارند که در سخنرانی های خود وارد بحث های دینی و کلامی شوند در حالی که یک عالم دینی به شمار نمی روند ؟!
آیا بهتر نیست آقای احمدی نژاد امور تخصصی دینی را به اهلش واگذارند و به کار اصلی خود، البته با مشورت با متخصصان، بپردازند؟
رضا مهدوی
منبع : پایگاه خبری ـ تحلیلی فرارو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست