سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

سیر و عوارض جانبی آن


سیر و عوارض جانبی آن
سمیت حاد ناشی از «آلیسین» بر طبق مقادیر LD۵۰ مشخص شده است، به طوری كه ۱۲۰ میلی‌گرم بر كیلوگرم آن به صورت زیر جلدی و ۶۰ میلی‌گرم بر كیلوگرم آن به صورت وریدی در موش موجب بروز اثرات سمی می‌گردد. در مورد عصاره سیر مقادیر LD۵۰ بین ۵/۰ میلی‌گرم بر كیلوگرم و ۳۰ میلی‌گرم بر كیلوگرم به صورت خوراكی، داخل صفاقی و زیرجلدی در موش صحرایی و موش گزارش شده است. مطالعات در خصوص سمیت مزمن ناشی از روغن سیر یا عصاره سیر نشان دهنده عقب‌ماندگی ذهنی و رشد بدنی، آسیب‌معدی در موش صحرایی همچنین كم‌خونی در موش صحرائی، گربه و سگ می‌باشد.
● واكنش‌های آلرژیك:
به تكرار گزارش شده است كه قرار گرفتن در معرض سیر موجب تحریك واكنش‌های آلرژیك می‌گردد. مثال‌هایی چون، درماتیت تماسی و حملات آسماتیك شدید به دنبال استنشاق پودر سیر، این مطلب را تأیید می‌نماید.
بیماران و حیوانات حساس به سیر نسبت به پیاز و هم‌خانواده‌های دیگر سیر نیز واكنش متقاطع نشان می‌دهند، زیرا جزء فعال و مهم «آلیسین» و «دی آلیل دی سولفاید» در تمامی آنها مشترك است.
مؤلفین دیگر، چنین واكنش متقاطعی را درخصوص «گل لاله» ولی نه در مورد «پیاز» مشاهده نموده‌اند.
آزمایشات صورت گرفته بر روی بیماران حساس به سیر به صورت داخل جلدی، وجود آنتی‌بادی‌های خاص و آلرژی به سیر و دیگر اعضای خانواده «لیلیاسه» را اثبات می‌نماید.
● واكنش‌های پوستی:
ممكن است به دنبال مصرف موضعی روغن سیر بر روی پوست و یا مخاط ركتوم، تحریكات و التهابات موضعی مشاهده شود. موارد شدید آن در مورد كودكان گزارش شده است. به قسمت «واكنش‌های آلرژیك» مراجعه نمائید.
● واكنش‌های غدد داخلی:
اثرات شبه هورمونی سیر و عصاره سیر در مطالعات آزمایشگاهی گزارش شده است، به طوری كه در موش صحرایی و گربه اثراتی مشابه استروژن و ACTH مشاهده شده است.
● واكنش‌های معدی ـ روده‌ای:
خوردن جوانه تازه سیر، عصاره سیر و یا روغن سیر، ممكن است موجب تهوع، استفراغ و اسهال گردد. اثر آخر آن مربوط به تركیب «آدنوزین» بوده كه به عنوان محرك مركزی اسهال عمل می‌كند.
● واكنش‌های خونی:
اگرچه مطالعات كلینیكی و فارماكولوژیكی اثر مشخص سیر را بر روی عوامل مؤثر بر غلظت ون نشان داده‌اند (به قسمت فارماكولوژی و موارد استفاده مراجعه شود) اما تاكنون هیچ گزارشی در مورد عوارض جانبی خونی یا تداخل دارویی با داروهای ضد انعقادی داده نشده است. هرچند كه احتمال وجود خطر را نباید از نظر دور داشت.
● باروری، بارداری و شیردهی:
یك تحقیق نشان می‌دهد كه «آلیوم ساتیووم» موجب تنظیم باروری می‌گردد. همچنین طی تحقیق مذكور، مشخص شده است كه عصاره آبی، الكلی و اترپترولیوم «آلیوم ساتیووم» هیچ گونه اثر سوئی در جای‌گیری جنین در رحم موش صحرایی اعمال نمی‌نماید. درخوك عصاره سیر موجب تحریك انقباضات ریتمیك رحم می‌گردد. برطبق اطلاعات كلینیكی و آزمایشگاهی عوارض جانبی ناشی از مصرف خوراكی سیر در طول دوران بارداری و شیردهی مشاهده نشده است.
● قدرت سرطانزایی و ایجاد جهش‌های ژنتیكی:
آزمایشات نشان دهنده سمیت عصاره تازه سیر و عصاره الكلی سیر برای ژنها می‌باشد. قدرت جهش‌زایی در «سیستم آزمایشی باكتریال» یا تست Ames مشاهده نشده است. هم‌چنین آزمایش CHE روی جنین موش‌های بزرگ چینی و آزمایشات انجام گرفته بر روی هسته‌های كوچك سلولهای موش صحرایی نشان دهنده اثر سیتوتوكسیك سیر می‌باشد اما هیچ‌گونه اثر موتاژنیك دیده نشده است. تنها، محصولات حاصل از پیرولیز سیر نتایج مثبتی در تست Ames و تست Drosophila نشان دادند.
اطلاعاتی در مورد قدرت سرطانزایی و یا احتمال وجود پتانسیل سرطانزایی در مورد «آلیوم ساتیووم» بدست نیامده است.
منبع : موسسه اطلاع‌رسانی طعام اسرار