یکشنبه, ۶ خرداد, ۱۴۰۳ / 26 May, 2024
مجله ویستا

اولین انتخابات آزاد در عراق پس از صدام


به گزارش منابع خبری تمامی عراقی های بالای ۱۸ سال یا افرادی كه تا اوایل ژانویه به سن ۱۸ سالگی برسند، می توانند در انتخابات شركت كنند. مردم عراق در انتخابات امروز به افراد رای نمی دهند بلكه نام حزب یا ائتلاف سیاسی مورد نظر خود را روی برگه رای خواهند نوشت، مگر اینكه بخواهند یكی از نامزدهای مستقل را انتخاب كنند. بیش از ۲۵۰ حزب و گروه و شخصیت سیاسی نامزد شده اند كه برای كسب كرسی های پارلمان رقابت كنند. وظیفه پارلمان یا مجمع ملی عراق تعیین دولت جدید و نظارت بر آن و تهیه پیش نویس قانون اساسی دائم عراق خواهد بود. پارلمان جدید به عنوان بزرگترین مرجع قانونگذاری رئیس جمهوری و دو معاون وی را انتخاب می كنند. شورای سه نفره ریاست جمهوری دو هفته فرصت دارد تا نخست وزیر را انتخاب كند. سپس نخست وزیر برای تشكیل كابینه وزیران یك ماه زمان در اختیار دارد. وزرای منتخب باید از پارلمان رای اعتماد كسب كنند. سیستم فدرالی پیش بینی شده برای آینده عراق به گونه ای است كه قدرت در اختیار مجلس و نخست وزیری است. از این رو انتخابات امروز پارلمان اهمیت فوق العاده ای برای آینده سیاسی این كشور خواهد داشت. در انتخابات پارلمان محلی كردستان ۴۳۶ نامزد از دوازده حزب سیاسی و یك ائتلاف شركت دارند و در انتخابات شوراهای استانی ۷ هزار و ۸۵۰ نامزد برای تصدی ۳۸۲ كرسی رقابت خواهند كرد. در انتخابات امروز عراق تاكنون ۷ هزار و ۴۷۱ نامزد از هفتاد و پنج حزب سیاسی، بیست و هفت نامزد مستقل و ۹ لیست مربوط به ائتلاف های گروه های فعال عراقی اعلام حضور كرده اند. به جز طرفداران رژیم سابق بعث و گروه های شبه نظامی تروریست، علمای اهل سنت و احزاب تابعه آنان نیز انتخابات را تحریم كرده اند. به نظر بعضی از آگاهان، اهل سنت با همراه شدن با گروه های تروریستی دچار خطای بزرگی شد و بازنده اصلی انتخابات امروز خواهد بود. روز گذشته «خلیل الدلیمی» عضو هیات وكلای دفاع از صدام به نقل از او گفت: انتخابات این كشور مضحك و غیرقانونی است. صدام یك بار دیگر از مردم عراق خواست انتخابات را تحریم كنند. به گزارش خبرگزاری فرانسه حزب بعث عراق نیز با صدور بیانیه ای انتخابات روز یكشنبه را محكوم و آن را مسخره توصیف كرد. در این بیانیه آمده است: در این شرایط خفقان آور دولت جنایتكار جنگی جورج بوش و همراهش تونی بلر می كوشند با انتخابات، اشغال را مشروعیت بخشیده و ضمن تحكیم موجودیت تجاوزكارانه خود به چپاول عراق و تحقیر ملت آن ادامه دهند.
• شركت گسترده مردم
در حالی كه هنوز رسانه های عربی به ویژه تلویزیون الجزیره می كوشد انتخابات عراق را زیر سئوال برده و آن را مشكوك معرفی كند، خبرهای رسیده حاكی از آن است كه مردم عراق بی توجه به تحریم ها و تهدیدهای گروه های تروریستی قصد دارند در انتخابات شركت كرده و آینده سیاسی خود را با رای و نظر خود تعیین كنند. به پیش بینی كمیسیون عالی نظارت بر انتخابات انتظار می رود حدود ۶۰ درصد از عراقی ها در انتخابات امروز شركت كنند. پیش از این بعضی نظرسنجی ها حاكی از آن بود كه حدود ۸۰ درصد از عراقی ها در انتخابات شركت خواهند كرد. روزهای گذشته عراقی های مقیم خارج آرای خود را به صندوق انداختند. به گزارش منابع خبری گوناگون ۷۵ مركز انتخابات در ۱۴ كشور جهان از دو روز پیش فعالیت خود را آغاز كردند. مسئولان برگزاری انتخابات عراقی های خارج از كشور می گویند از ۲/۱ میلیون نفری كه واجد شرایط رای هستند تا پنجشنبه ۲۸۰ هزار نفر ثبت نام كرده اند كه یك چهارم واجدین شرایط را نشان می دهد. شبكه های خبری عربی روزهای گذشته گزارش های مستقیمی را از مراكز رای گیری در ایران، سوریه، اردن، استرالیا و بعضی كشورهای دیگر پخش كردند كه عراقی ها با شور و هیجان در آن شركت كرده و آرای خود را به صندوق انداختند. یك عراقی مقیم سوریه می گفت بالای شصت سال دارد و این برای اولین بار است كه احساس می كند در كشورش انتخاباتی آزاد برگزار می شود. به اعتقاد شهروندان عراقی در دوران گذشته انتخاباتی واقعی وجود نداشت. آنها با شركت در این انتخابات امیدوارند كه امنیت و آرامش به كشورشان بازگردد. در دوران رژیم دیكتاتوری صدام بارها صحنه هایی نمایشی به نام انتخابات برگزار می شد كه در غالب آنها شخص رئیس جمهور با رایی بالای ۹۹ درصد به پیروزی می رسید. شیعیان عراقی در حالی به این انتخابات چشم دوخته اند كه امیدوارند پس از سال ها حاكمیت اهل سنت بتوانند در آینده قدرت را به چنگ آورند. مطابق پیش بینی های موجود شیعیان برنده اصلی انتخابات امروز خواهند بود. آنها امیدوارند كه اكثریت پارلمان را كسب و با تعیین نخست وزیر دولت مطلوب خود را بر سر كار آورند. مهمترین رقابت های فعلی بین ائتلاف های «عراق یكپارچه» و ائتلاف «وفاق ملی» و ائتلاف «كردستان» است كه دو ائتلاف نخست مربوط به شیعیان اعم از محافظه كار و سكولار است.دیروز نماینده آیت الله سیستانی در كربلا نسبت به بعضی دخالت ها هشدار داد و از كمیته عالی انتخابات خواست به هیچ طرفی خواه دولتی یا مردمی اجازه دخالت نداده و تحت تاثیر هیچ طرفی قرار نگیرد. احمد الصافی انتخابات عراق را جهشی در حیات مردم عراق خواند و تاكید كرد كه آیت الله سیستانی ارزش هر رای را بالاتر از ارزش طلا می داند. الصافی از ملت خواست به دور از جار و جنجال های تبلیغاتی افراد كارآمد و شایسته را برای نمایندگی در مجمع ملی برگزینند. وی ابراز امیدواری كرد كه همه مردم عراق اعم از زن و مرد به صورت فعال در انتخابات شركت كرده و انتخابات در فضایی امن و به دور از خصومت و كینه توزی برگزارشود. نظرسنجی ها نشان می دهد كه ۸۰ درصد از شیعیان و ۶۰ درصد از كردها امروز به پای صندوق های رای خواهند رفت. این در حالی است كه پیش بینی می شود حداكثر ۱۰ درصد از اهل تسنن عراق در این انتخابات شركت كنند. اعراب اهل سنت ۲۰ درصد از جمعیت عراق را تشكیل می دهد.
• ادامه اقدامات تروریستی
گروه های تروریستی مخالف دموكراسی و امنیت در عراق همچنان به فعالیت گسترده خود ادامه می دهند. گروه شبه نظامی ابومصعب الزرقاوی كه این انتخابات را به نفع شیعیان و آمریكا می داند و دموكراسی را ضد اسلام معرفی می كند، همچنان پارتیزان های خود را برای عملیات انتحاری، بمب گذاری ها و خرابكاری های متعدد بسیج می كند. آخرین خبرهای رسیده از عراق (تا لحظه تنظیم این گزارش) حاكی از آن است كه انفجار یك خودروی بمب گذاری شده در خانقین ۵ كشته از جمله یك كودك بر جای گذاشت. به گزارش خبرگزاری فرانسه از بعقوبه سرهنگ محمود عبدالله رئیس پلیس شهر خانقین گفت: یك فرد انتحاری صبح امروز [دیروز] خودرو خود را نزدیك مقر جبهه تركمن ها منفجر كرد كه در نتیجه آن یك كودك و چهار مرد كشته شدند. روز گذشته مركز بغداد نیز صحنه تبادل آتش بین شبه نظامیان ناشناس و سربازان عراقی بود. به گزارش شبكه تلویزیونی الجزیره در اثر سقوط یك فروند هلی كوپتر در غرب بغداد دو سرباز آمریكایی كشته شدند. روز جمعه نیز ۵ سرباز آمریكایی در یك سلسله حملات كشته شدند. گروه های تروریستی از چند روز پیش مراكز تعیین شده برای رای گیری را هدف حملات خود قرار داده اند. روز گذشته ۹ مدرسه كه برای مراكز انتخاباتی در شمال بغداد تعیین شده بود هدف بمب های دست ساز قرار گرفت و تعدادی را مجروح كرد. مقام های عراقی دیروز خبر دستگیری دو تن از عوامل نزدیك به الزرقاوی را منتشر ساختند. قاسم داوود وزیر مشاور در امنیت ملی عراق دیروز از دستگیری «صلاح سلام العبیدی» معروف به امیر القاعده در عراق خبر داد. برهم صالح معاون نخست وزیر عراق نیز گفت به زودی الزرقاوی را دستگیر خواهیم كرد. بعضی تحلیلگران اظهارات فوق را برای روحیه دادن به مردم عراق در آستانه انتخابات توصیف می كنند. زیرا تروریست ها پیش از این مردم عراق را تهدید كرده اند كه اگر به مراكز رای گیری بروند آنها را خواهند كشت. روز گذشته روزنامه عكاظ چاپ عربستان سعودی گفت وگویی را با جان نگروپونته سفیر آمریكا در عراق چاپ كرد. وی وقوع هرگونه حادثه ای را در روز انتخابات قابل پیش بینی دانست و افزود: مناطق شمال و جنوب عراق در امنیت است اما تروریست ها می كوشند اوضاع را تغییر دهند و همین موجب نگرانی است. وی ابراز امیدواری كرد كه تروریست ها در روز انتخابات به خشونت متوسل نشوند. با این وصف دولت موقت عراق نگران امنیت امروز بوده و برای كنترل اوضاع تدابیر امنیتی شدیدی را وضع كرده است. مرزهای عراق و فرودگاه بین المللی این كشور بسته و اجازه عبور و مرور با اتومبیل در اطراف مراكز رای گیری داده نمی شود. این تدابیر در كنار حضور هزاران تن از ناظران داخلی و خارجی، خبرنگاران و نیروهای نظامی عراقی و خارجی هم اهمیت و حساسیت انتخابات امروز عراق را نشان می دهد. برگزاری موفقیت آمیز این انتخابات و پیروزی شیعیان قطعاً عراق را وارد مرحله تازه ای از تاریخ خود خواهد كرد.
منبع : باشگاه اندیشه