سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا
اعتماد، بزرگترین و اصلیترین سرمایه هر بانک
از دیدگاه کارشناسی بزرگترین و اصلیترین سرمایه هر بانک در حدود میزان اعتمادی است که جامعه نسبت به بانک دارد. درخشش جهانی بانکهای جهانی کشور کوچک سوئیس در اروپا شاهد گویایی برای اثبات این مدعا است.
سوئیس ساعتساز معروفی هم هست و ساعتهای ساخت سوئیس مثل فرش دستباف ایران، مطلوب طبع مشتریان ثروتمند و مشکلپسند در سطح جهان است و سوئیسیها ازراه صادرات ساعت درآمد ارزی هنگفتی کسب میکنند، اما آنچه که در یک قرن گذشته بیش از همه به سوئیسیها ثروت و عزت و اعتبار بخشیده است، همان اعتماد خدشه ناپذیری است که بانکهای سوئیس به عنوان امین ثروت و سپردههای نقدی میلیونها شخص حقیقی و حقوقی از ملیتها و کشورهای مختلف به دست آوردهاند تا جایی که حتی وقوع دو جنگ ویرانگر جهانی که منشاء آغاز هر دوی آنها کشور آلمان در همسایگی سوئیس بود، نه خللی در سیاست بیطرفی سوئیسیها ایجاد کرد و نه لطمهای به اعتبار و حس اعتماد عمومی نسبت به بانکهای این کشور وارد ساخت.
بانکهای سوئیس سرمایه بزرگ جلب اعتماد عمومی را از برکت داشتن مدیران بزرگ و هوشمند و شجاع و حمایت همه جانبه و خللناپذیر دولتهای خود کسب کردهاند، حمایتی که با رفتن یک دولت و آمدن دولتی دیگر کمترین وقفه و تغییری در آن ایجاد نشده، به طوری که میتوان گفت سوئیسیها طی یک قرن گذشته حساب بانک و بانکداری خود را از تمامی جذر و مدهای سیاسی و جابهجایی قدرت در دولتهای خود جدا کردهاند که یکی از وجوه بارز این رویکرد استراتژیک در نظام بانکی سوئیس را باید در استقلال بانک مرکزی آن کشور جستوجو کنیم.
گرچه مقایسه میان کم و کیف بانکداری ما و بانکداری سوئیس به قول معروف یک قیاس معالفارق است، اما اگر موفقیتهای نسبی را که بهرغم وجود انواع چالشها و مشکلآفرینیها در چند سال اخیر نصیب بانکهای خصوصی ما شده، مدنظر قرار دهیم، رگههایی از بروز گسترش حس اعتماد نسبت به این بانکها را میتوانیم مشاهده کنیم.
اگر در این ارتباط صرفا به بانکهای خصوصی پرداخته میشود به دلیل آن است که بانکهای دولتی به خاطر برخورداری از مزیت تحتالحمایگی دولت و استفاده از بودجه عمومی و از همه مهمتر به خاطر عدم التزام آنها به پاسخگویی به سهامداران که کسی جز دولت نیست، حتی در بهترین شرایط جذب منابع نمیتوانند معیاری برای سنجش میزان اعتماد عمومی نسبت به آنها قرار گیرند. اما این شرایط در خصوص چند بانک خصوصی ما که در یک محیط کسب و کار نامساعد و محروم از هرگونه حمایتهای مادی و معنوی دولتی، باید در عین تلاش برای جذب منابع شدیدا نگران پاسخگویی به انتظارات سهامداران و سپردهگذاران و تامین منافع آنها باشند، کاملا متفاوت است و به جرات میتوان گفت دوام و بقای بانکهای خصوصی نوپای ما در این چند ساله در درجه اول حاصل حس اعتمادی بوده که این بانکها نسبت به خود در جامعه و در میان مشتریانشان کسب کردهاند.
بارزترین نشانههای این اعتماد عمومی را میتوانیم در تداوم فعالیت بدون توقف و با نشاط یکی از بزرگترین و موفقترین بانکهای خصوصی کشور یعنی بانک پارسیان بعد از واقعه ناگهانی و کاملا غیرمنتظره برکناری همزمان مدیرعامل و رییس هیاتمدیره این بانک جستوجو کنیم، واقعهای که برای یک بانک خصوصی جوان حکم یک زمین لرزه هشت ریشتری را داشت، اما مقاومتی که بانک پارسیان در برابر آن زمینلرزه از خود نشان داد و کاملا سالم و سرپا باقی ماند، حکایت از دو واقعیت داشت. یکی همان حس اعتمادی بود که این بانک در کل جامعه نسبت به خود و عملکرد خود به دست آورده بود و دیگری فرهنگ مدیریتی حاکم بر این بانک بوده که آن را از اتکا به فرد و افراد خارج کرده و قائم به ذات بار آورده است و این شیوه مدیریتی است که ما امروز مشابه آن را به ندرت در سازمانهای دولتی و بنگاههای اقتصادی بخشخصوصی خود مشاهده میکنیم.
با آنکه نمیتوان منکر تاثیرات منفی ماجرای اخیر بانک پارسیان بر روحیه مدیران دیگر بانکهای خصوصی کشور شد، اما پایداری بانک پارسیان در برابر موج حوادثی که به تازگی بر مدیریت این بانک گذشته است، میتواند به نوعی مایه امیدواری و مباهات مدیران و تمامی دستاندرکاران بانکهای خصوصی ما باشد که در عین رقابت با هم منافع مشترک بسیاری دارند.
واقعه بانک پارسیان در بطن خود درسهای مدیریتی فراوانی برای همه مدیران به خصوص مدیران بنگاههای خصوصی داشت که یکی از مهمترین آنها ضرورت رصد کردن دائمی شواهد و قرائنی است که در افقهای دوردست خبر از وقوع حوادث سهمگین را میدهند و پیشدستی خردمندانه بر آن حوادث یکی از بزرگترین نیازهای مدیریتی به خصوص برای مدیرانی است که میخواهند در محیطهای آکنده از چالشهای سیاسی برای بنگاههای اقتصادی تحت مدیریت خود افتخارات و موفقیتهای بزرگ کسب کنند.
گرچه میراثی که طالبی مدیرعامل معزول بانک پارسیان از خود برجای گذاشته به خاطر نوع مدیریتی که او در این بانک پیاده کرده دارد با قوت و قدرت به حیات خود ادامه میدهد، اما بیهیچ تردید تداوم حیات بنگاههای اقتصادی بخشخصوصی با حضور گرمای وجود مدیرانی چون طالبی رنگ و بویی متفاوت خواهد داشت و در این مورد چه خوب میشد که اگر قدری از راه و روش سوئیسیها پیروی میکردیم.
غلامرضا کیامهر
منبع : شبکه اطلاعرسانی بانک ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست