جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا
زنان نامرئی
حضور پیدا و پنهان زنان درعرصههای مختلف.
بسیاری از زنان در جامعه، معروف به زنان نامرئی هستند. زنانی فداكار، زنانی كه همه زندگی خود را صرف شوهر، فرزندان، پدر و مادر و خواهر و برادر خود میكنند و اگر دوست و آشنایی داشته باشند، مطمئناً آنها هم به این لیست اضافه میشوند. كمی فكر كنید. شما چند مورد از این زنان نامرئی را در اطراف خود میشناسید.
در جامعه سنتی ما، این زنان كم نیستند. زنانی كه در پس پرده، برای زندگی اطرافیان خود هر كاری میكنند و در آخر سر هم كار به نام فردی دیگر كه معمولاً همسر یا پدر این گونه زنان است، تمام میشود و تنها چیزی كه برای این زنان باقی میماند، درد و بیماری و اشكهایی است كه در خلوت شب بیآنكه مزاحم خواب افراد خانه شوند، میریزند.
چقدر دوست دارید كه شما هم این مسیر را طی كنید؟ شمایی كه همه دلخوشیتان این است، همسرتان از دستپختتان ایراد نگیرد، تشكر پیشكش! شمایی كه حاضرید هر كاری كنید تا همسرتان بداخلاقی نكند! فكر میكنید چند درصد از شما نیز تاكنون در دام زنان نامرئی گرفتار شدهاید؟ فكر میكنید از چه طریق میتوانید مانع تبدیل شدن دخترتان به یك زن نامرئی بشوید؟ رهایی از این دام كار آسانی نیست.
جامعه امروز در ظاهر مانند جامعه سنتی ما، مردسالار نیست ولی اگر خوب دقت كنید، میبینید اشكال این مردسالاری به گونهای دیگر بروز كرده است. مردان بیتقصیرند. آنها هرگز شما را در نقش دیگر ندیدهاند.
پس از كجا به این باور برسند كه شما هم ارزشی دارید؟ اگر كمی دقت كنید، میبینید كه میزان تحصیلات زنان و آمار ورود دختران به دانشگاه بالاتر از پسران است ولی همچنان بخش عمده نیروی كار ما، مردان هستند شما چند زن با تحصیلات عالیه میشناسید كه پس از ازدواج، كار خود را رها كردهاند؟
درصد بالایی از جامعه زنان ما، افرادی هستند كه تا مقطع لیسانس به بالا خواندهاند ولی هیچ استفادهای از تحصیلات خود نمیكنند. این مسئله یك معضل اجتماعی است، زیرا بودجه هنگفتی از خزانه دولت صرف زنانی میشود كه بعدها از تخصص خود استفاده نمیكنند. هدف از دانشگاه رفتن برای اكثر دختران فقط به دست آوردن مدرك تحصیلی است.
همچنین نیمی از مشكلات جامعه بر عهده مردانی است كه كار كردن را برای زنان غیر از همسر خود خوب میدانند و تمایلی به كار كردن همسر خود و استفاده از تخصص او ندارند و البته درصد مردانی كه قادر به تحمل بالاتر بودن رتبه اجتماعی همسرشان نسبت به خود نمیباشند نیز كم نیست.
این طرز تلقی، هنوز تفكر غالب جامعه ما است. با زنی ازدواج كن كه از نظر تحصیلات از خودت پایینتر باشد! این گونه طرز تفكرهای اشتباه فقط مختص جامعه ما نیست. جامعه غربی نیز سالیان سال است كه با این معضلات دست به گریبان است و نتیجه به دست آمده در جهان چنین است: زنان جوامع جهان سوم در مقابل این طرز تفكر عقبنشینی میكنند و خانهنشین میشوند و زنان جوامع غربی از همسران خود طلاق میگیرند! هنوز در هیچ جای جهان تعادلی در این زمینه به وجود نیامده است.
البته زنانی كه از موقعیت به دست آمده خود سوءاستفاده كردهاند نیز كم نیستند. زنانی كه با توجه به موقعیت شغلی خود، مدام به مرد زندگیشان سركوفت زدهاند و از انجام وظایف خانگی خود شانه خالی كردهاند و یا زنانی كه تحصیل را تنها برای یافتن همسری بهتر انجام میدهند و همچنان وظیفه كسب درآمد را وظیفه مرد خانه میدانند. متأسفانه بعضی از خانمها به این بسنده میكنند كه در پشت پرده نام و شهرت همسرشان قرار بگیرند و به این دلخوش باشند كه همسر یك آقای دكتر یا مهندس هستند.
این واقعیت انكارناپذیر است كه حتی بزرگترین و بهترین خیاطان و آشپزان جهان هم، مردان هستند؛ كاری كه حداقل، همه میدانیم در حیطه زنان بوده و است زیرا زنان فكر میكنند، موفق بودن در زندگی مساوی است با تنها بودن. بعضی از خانمها معتقدند، فقط زنانی موفق هستند كه ازدواج نكرده باشند وگرنه امكان از هم پاشیدن زندگی زناشوییشان بسیار زیاد است.
ذهن زنان در طول تاریخ، مملو از عبارات اینچنینی است. «قدرتنمایی، زن را از خصلتهای زنانهاش دور میكند؛ زنان محاسبهگر نیستند؛ خانمها قادر به پذیرش مسئولیت نیستند؛ اگر زنی بر خلاف دیگران حرف بزند، پررو است؛ زنان خوب هرگز در پی كسب قدرت و شهرت نیستند.»
متأسفانه حتی مادران ما نیز الگوهای نامناسب تربیتی برای دختران و پسرانشان هستند. تا به حال چند مادر را دیدهاید دكه به دختر خود میگوید: «با پدرت درباره فلان موضوع صحبت میكنم!» و یا دختری كه به جای حرف زدن با پدرش، خود از مادرش میخواهد كه با پدرش حرف بزند و مادر در خلوت با همسرش صحبت كرده و پاسخها را منتقل میكند.
با این كار یك پیام به دختران و پسران داده میشود: «دخترم، بهتر است كارهایت را در پس پرده انجام دهی یا بهتر است خودت برای حل مشكلاتت پیشقدم نشوی.»، «پسرم، یاد بگیر كه تو هم با دختر و همسرت این گونه رفتار كنی، نیازی نیست كه در آینده، با دخترت همكلام شوی!»
مادران با این كار خود به ما میآموزند كه پچپچ كردن بسیار بهتر از گفتوگوی علنی است و این مادران، همواره اندرزهای فراوانی از این نوع را میدانند كه به دختران جوان دیگر هم یاد میدهند و با این كار، نادیده گرفتن زنان در جامعه، همهگیر میشود.در این آشفته بازار جهانی، اگر زنی بخواهد خلاف عرف رفتار كند، یعنی هم كارمند خوبی باشد و هم مادر و همسر خوبی، با انواع طعنهها در جامعه روبهرو میشود و زیر ذرهبین خواهد بود تا حتی كوچكترین مریضی فرزندش را نیز به كار كردن مادر ربط بدهند.
با خود روراست باشید. شما از كدام دسته مردان هستید؟ مردانی كه در ته دل خود از وضعیت كاری همسر خود ناراضی هستند و به این دلیل زندگی خود را بینظم و مشكلدار میدانند؟ شما از كدام دسته زنان هستید؟ فكر میكنید شوهر با نام و نشان بهتر از تحصیل و كار كردن خودتان است؟ هنوز خود را شایسته این نمیدانید كه نظرتان را با قاطعیت بیان كنید؟
خانمهای عزیز، تنها كسی كه میتواند اعتماد به نفس و خودباوری را به شما القا كند، خودتان هستید. دست از این فروتنی كاذب و دلسوزی و همدردی بردارید. اینها لطف نیست بلكه نهایت دشمنی است كه در حق خودتان میكنید و در اندك زمانی شما را به زنی افسرده، بیمار و گوشهگیر تبدیل میكند. اینقدر كارهای خود را بیارزش و موفقیتهای خود را مدیون علل بیرونی و حمایتهای افراد دیگر ندانید. كمی اعتماد به نفس داشته باشید.
كمی از عذاب وجدانهای بیدلیل خود بكاهید. باور كنید هر كودكی بیمار میشود، هر فردی ممكن است یك روز خانهاش نامرتب باشد، هر زنی ممكن است غذایش بسوزد، هر زنی حق دارد خسته شود و استراحت كند. نیازی نیست با پیش آمدن هر كدام از این موارد، خود را سرزنش باران كنید و فكر كنید كه مادر یا همسر بدی هستید. با این كار فقط روحیه خود را به سمت نابودی میكشانید. از اینكه همیشه محبوب و مقبول همه اطرافیانتان باشید، دست بردارید. راضی نگه داشتن همه، كار آسانی نیست.
ندا نصیری
منبع : روزنامه همشهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست