سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

روشهای رسیدن به آرامش


گفتن اینكه چگونه به آرامش برسیم بسیار راحت‌تر از انجام دادن آن می‌باشد و گاهی اوقات، اكثر افراد برای رسیدن به آرامش نیاز به كمك دارند. خوشبختانه، راههای متعددی برای تسكین فشارها و تنش‌ها وجود دارد كه یكی از آنها به درد شما خواهد خورد.
چیزی كه بسیاری از روشهای آرام سازی در آن مشترك هستند این است كه آنها به شما یاد می‌دهند كه بدانید چه مواقعی شما در حالت سفتی و انقباض هستند و چگونه شما باید این وضعیت را تسكین داده و از بین ببرید. شما می‌توانید با شركت كردن در كلاسهای آرامش‌سازی (ریلكسیشن)، با خریدن نوارهای آنها و یا با مطالعه كتابهای مربوط به چگونگی آرام سازی، این روشها را یاد بگیرید.
همچنین روشهای پیچیده‌تر و بهتری برای رسیدن به آرامش وجود دارد (مثل روش مدیتیشن)، و نیز روشهایی كه به شما یاد می‌دهند كه بدانید چه موقعی بدن شما در حالت انقباض و سفتی قرار دارد (مثل روش بیوفیدبك).
چگونه خواب خوبی در شب داشته باشیم؟
- صبح‌ها زودتر از خواب بیدار شوید و ببینید كه آیا این كار به زود خوابیدن شما در شب كمك می‌كند یا خیر
- در طی روز مقداری تمرینات ورزشی انجام دهید
- از چرت زدن در طی روز خودداری نمایید
- درست قبل از خواب، اقدام به تمرینات ورزشی نكنید چون اینكار خوابیدن شما را مشكل می‌سازد
- در آخر شب غذای سنگین نخورید زیرا باعث ناراحتی شما میشود، اما گرسنه هم به رختخواب نروید
- شبها از خوردن قهوه و چای و یا نوشابه خودداری كنید
- قبل از اینكه بخوابید با خواندن یك كتاب مشكلاتتان را از ذهنتان دور نمایی
- در ساعات مشخصی هر شب به رختخواب بروید، بدینصورت بدن شما به این ریتم عادت خواهد كرد
- برای اینكه بهتر بخوابید از الكل استفاده نكنید زیرا این كار اثری ندارد و بدن شما به آن عادت خواهد كرد
- مطمئن شوید كه رختخواب شما راحت است
- قبل از اینكه به رختخواب بروید، شیر گرم میل نمایید
- دمای هوا و تهویه اتاق خواب خود را كنترل نمایید تا نه زیاد گرم و نه زیاد سرد باشد
- قبل از خوابیدن سیگار نكشید زیرا نیكوتین موجود در سیگار، محرك می‌باشد
- انجام مقاربت جنسی قبل از خواب می‌تواند به خوابیدن بهتر شما كمك نماید
- قبل از اینكه سعی كنید كه بخواب بروید تمرینات آرامش‌سازی (ریلكسیشن) را انجام دهید
- بخاطر داشته باشید كه اگر بعد از نیم ساعت كه به رختخواب رفتید، نتوانستید بخواب بروید، از رختخواب برخیزید و یك كتاب بخوانید و یا اینكه تلویزیون نگاه كنید.
- درازكشیدن در رختخواب و نگران بودن از اینكه چرا خوابتان نمی‌برد هیچ مشكلی را حل نمی‌كند و می‌تواند باعث بدتر شدن وضعیت شود
آرامش بیوفیدبك (Biofeedback Relaxation): این روش با استفاده از یك دستگاه مخصوص انجام میشود كه وضعیت پاسخ عضلات بدن و یا فعالیت الكتریكی پوست را ارزیابی می‌كند. وقتی كه شما احساس می‌كنید كه بدنتان دچار انقباض و سفتی است، فعالیتهای الكتریكی در پوست و عضلات افزایش می یابد و باعث میشود كه دستگاه بوق بزند و یا اینكه چراغهایش روشن شود. وقتی شما احساس آرامش می‌كنید، صدای بوق دستگاه قطع شده و چراغهای آن خاموش می‌شوند و در نتیجه شما می فهمید كه عضلاتتان در حال آرامش هستند.
ماساژ
ماساژ را می‌توانید خودتان به تنهایی انجام دهید و یا اینكه كس دیگری شما را ماساژ دهد. وسایل مختلفی توسط داروخانه‌ها فروخته میشوند كه شما می‌توانید با خرید آنها، خودتان
به تنهایی ماساژ را انجام دهید اما بهترین كار این است كه شخص دیگری شما را ماساژ دهد. در چنین مواردی شما می‌توانید در مورد مشكلاتتان در هنگام ماساژ دادن با شخص ماساژ دهنده صحبت نمایید كه این كار، كمك بسیاری به رسیدن به آرامش شما خواهد كرد.
شیاتسو (Shiatsu): یك روش ماساژ دادن ژاپنی می‌باشد كه بر اساس فرضیه پزشكی چین باستان ابداع شده است. به عقیده آنها، نیروی زندگی حیاتی ما (كی Qi) در سرتاسر بدن در بعضی از مسیرها در جریان است. اگر جلوی این جریان، بسته و یا نامتعادل شود، بیماری رخ می‌دهد. در ماساژ شیاتسو،‌ نقاط فشار بر روی بدن، دستكاری و ماساژ داده میشود تا مسیر جریان انرژی كی Qi باز شود.
رفلكسولوژی (Reflexology): این روش نیز یكی از روشهای ماساژ باستانی می‌باشد. قسمتهای مختلفی بر روی كف پا وجود دارد كه به عقیده آنها به بعضی از سیستمها و دستگاههای بدن مرتبط است. انجام دستكاری و ماساژ این قسمتها، باعث رفع مشكلاتی كه در بدن وجود دارد میشود.
آروماتراپی (Aromatherapy): این ماساژ با استفاده از بوی عطر روغنهای گیاهی انجام می‌گردد.
تمرین آرامش (ریلكسیشن)
این روش ساده آرام سازی حداكثر ۲۰ دقیقه وقت شما را می‌گیرد. شما می‌توانید این تمرین را در رختخواب، بر روی زمین و یا بطور نشسته بر روی یك صندلی راحت انجام دهید. شما در ابتدا ممكن است بخواهید این تمرین را در شب انجام دهید زیرا بعضی از افراد احساس می‌كنند كه بقدری با این روش آرام می‌شوند كه بخواب می‌روند. وقتی كه شما به این تمرین عادت كردید، قادر خواهید بود كه این تمرین را در هر جایی انجام دهید بدون اینكه بخواب روید (مگر اینكه خودتان بخواهید).
۱- تمام بدن خود را شل كنید. سعی نمایید تا آنجایی كه ممكن است سنگینی خود را بر روی رختخواب یا صندلی احساس نمایید. اجازه دهید كه وزن شما به رختخواب یا صندلی منتقل شود. مثل یك كیسه سیب زمینی، احساس سنگینی كنید.
۲- دستهایتان را در طرفین به حالت شل و آویزان قرار دهید. به پاهایتان هم اجازه دهید كه شل و آویزان باشند. شانه‌هایتان را رها كرده و بیندازید. تمام قسمتهای بدن را از بالا تا پایین شل كنید.
۳- اگر شما قبلاً تمرینات آرامش (ریلكسیشن) انجام نداده‌اید، نیاز خواهید داشت كه یاد بگیرید كه چگونه عضلات خود را شل نمایید. عضلات قسمت بالایی پاهایتان را سفت سفت كنید بطوریكه دیگر نتوانید بیش از آن، آنها را سفت و سخت نمایید. حالا آنها را شل كنید. شما تفاوت بین سفت بودن و شل شدن عضله را احساس خواهید كرد. همین كار از بالای سر تا نوك انگشتان پاهایتان انجام دهید.
۴- اكنون شما احساس می‌كنید كه عضلات شما كمتر از موقعی كه شروع به تمرین كرده‌اید سفت هستند. وقتی شما به این تمرین عادت كردید، دیگر نیازی نخواهید داشت كه قبل از شل كردن عضلاتتان آنها را سفت نمایید.
۵- وقتی كه احساس آرامش و شل بودن كردید، كم كم تنفس خود را آرام و كند نمایید. فقط بر روی تنفس خود تمركز كنید. زمان دم شما باید برابر با زمان بازدم شما باشد یعنی طولانی و آهسته.
اگر شما احساس سبكی در سر كردید، این كار را متوقف نمایید. بعد از ۲۰ دقیقه شما احساس بهتری از وقتی كه تمرین را شروع كردید خواهید داشت. شما احساس آرامش و استراحت بیشتری می‌كنید.
انواع دیگر درمان‌ها
بسیاری از مبتلایان به افسردگی از انواع دیگری از درمان‌ها استفاده می‌كنند كه بعضی از این درمان‌ها، گاهی اوقات موثر می‌باشد، اما بهتر است قبل از انجام این درمان‌ها با پزشكتان مشورت نمایید. این درمانا شالم هومیوپاتی، طب سوزنی و هیپنوتیزم می‌باشد.
منبع : پایگاه الکترونیکی خدمات پزشکی ایران