شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا
فرم در فیلم
فرم در فیلم، در مفهومی عام، سیستمی کلی است که بیننده از فیلم دریافت میکند. "به عبارت دیگر فرم، سیستم فراگیر حاکم بر روابط بین عناصر در یک فیلم است. (The general system of relationships among the parts of a film)" البته این روابط چنانکه وجود دارند از سوی تماشاگر درک نمیشوند، بلکه هر تماشاگر این روابط را بهگونهای خاص خود درک میکند.
یعنی در هر لحظه پیشرفت فیلم، تماشاگر چیزی را حدس میزند و انتظار رویدادی را دارد. در همین حال روش بیان یا سبک مولف را به گونهای ویژه درک میکند. هر تماشاگر بر اساس همین کشف مناسبات درونی یا فرم پی به محتوای فیلم میبرد. با چنین تعبیری فرم "بهعنوان مفهومی در برابر محتوا" قرار نمیگیرد، بلکه به تعبیر آیزنشتاین، محتوا عاملی است که با جلبنظر تماشاگر، وی را متاثر میکند و فرم فیلم، این تاثیرات را در قالب تصویر ارائه میکند.
با توجه به اینکه فرم فیلم یک سیستم (نظامی وحدتیافته از عناصر مرتبط و وابسته به هم) است، باید اصولی وجود داشته باشد که به ایجاد روابط بین اجزا کمک کند.
اما در هنر، اصول فرمال مطلقی که همه هنرمندان مجبور به تبعیت از آن باشند، وجود ندارد و بسیاری از اصول فرم هنری، قراردادی هستند.
یعنی هنرمند از هنجارها و مجموعهای از قراردادها، و نه قوانین پیروی میکند یا نمیکند. ولی هر اثر هنری در بطن این قراردادها، تمایل دارد که اصول فرمال ویژه خود را بیان کند.
دیوید بوردول (David Bordwell) و کریستین تامسون (Kristin Thompson) در کتاب هنر سینما (Film Art)*، ۵ اصل کلی را برای تشخیص سیستم فرمال فیلم بیان میکنند:
۱) کارکرد
با توجه به تعریف فرم در فیلم، هر عنصری در کلیت فیلم دارای یک یا چند کارکرد (نقش)است. یکی از راههای پی بردن به کارکردهای یک عنصر، تامل در انگیزه حضور آن عنصر است.
از آنجا که فیلم به عنوان محصولی انسانساخت مطرح است، میتوان انتظار داشت که هر عنصری در فیلم، توجیهی منطقی برای حضور داشته باشد.
۲) تشابه و تکرار
تکرار اساس درک هر فیلمی است. به بیان دقیقتر، ما در طول یک فیلم میتوانیم تکرار هر عنصری مانند یک دیالوگ، قطعهای موسیقی، موقعیت دوربین و ... را ببینیم. هر عنصر تکرار شونده مهم در فیلم را، موتیف میگویند.
موتیف ممکن است یک رنگ، مکان، شخص، صدا یا موقعیت دوربین باشد.
۳) تفاوت و تنوع
تفاوت و تنوع یک اصل اساسی در فیلم است. فرم در پسزمینهای از تشابه و تکرار، نیازمند تفاوت و تنوع نیز میباشد. به ندرت فیلمی تنها از تکرارها تشکیل میشود. تفاوت و تنوع میتواند در کاراکترها، محیطها، رنگمایه، بافت، جهت و سرعت فیلم باشد.
به عنوان مثال، تفاوت میان کاراکترها میتواند بهصورت کشمکش (تقابل)، تفاوت در موقعیت، کنش و عناصر دیگر باشد.
۴) بسط
یکی از روشهای آگاهی بر نحوه کار تشابه و تفاوت در فرم فیلم، یافتن اصول بسط فیلم از یک بخش به بخش دیگر است. بسط، الگوهایی از عناصر مشابه و متفاوت میسازد. از روشهای تجزیه و تحلیل الگوهای بسط یک فیلم، بخشبندی آن است.
بخشبندی عبارتست از نوشتن خلاصهای از قسمتهای اصلی و فرعی و نشان دادن آنها با اعداد یا حروف متوالی. بهعنوان مثال، اگر یک فیلم روایی ده صحنه دارد، میتوان صحنهها را از یک تا ده شمارهگذاری نمود.
با این بخشبندی علاوه بر دیدن تفاوتها و تشابهها، میتوان پیشروی سراسری فرم را نیز
پی گرفت.
۵) وحدت / پراکندگی
تمامی روابط بین عناصر یک فیلم، یک سیستم کامل ایجاد میکنند. حتی اگر عنصری نسبت به سایر عناصر فیلم نامتجانس به نظر آید، به طور یقین نمیتوان گفت که آن عنصر، جزئی از فیلم نیست. درنهایت، این عنصر میتواند در کل فیلم تاثیرگذار باشد.
زمانی که تمام روابط ادراک شده درون یک فیلم، روشن بوده و از درون به هم تنیده باشند، میگوییم آن فیلم دارای وحدت است.
البته وجود پراکندگی در فیلم، به معنای عدم یکپارچگی آن نیست. چرا که، این پراکندگی گاهی بهعنوان مشخصه فرمال مهم فیلم مطرح میشود.
جعفر بزاز
http://seventhview.persianblog.ir/
http://seventhview.persianblog.ir/
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست