چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

حقوق بشر ابزار سیاسی فشار بر فعالیت هسته‌ای ایران


حقوق بشر ابزار سیاسی فشار بر فعالیت هسته‌ای ایران
بحث حقوق بشر و استفاده ابزاری از آن علیه کشورهای مستقل و به خصوص جمهوری اسلا‌می ایران همیشه یکی از موضوعاتی بوده که کشورهای غربی دنبال آن بوده‌اند.
شصت و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز پنج‌شنبه گذشته ۱۸ دسامبر (۲۸ آذر) با تصویب قطعنامه‌ای، از نقض حقوق بشر در ایران و ابراز نگرانی در این باره به پایان رسید. ‌ قطعنامه با ۶۹ رای موافق و ۵۴ رای مخالف به تصویب رسید. ۵۷ کشور به آن رای ممتنع دادند که خود نشانگر سیاسی بودن این قطعنامه بوده که از جانب فرانسه، کانادا و انگلیس تهیه شده بود. ‌
این کشورها در حالی بانی گزارش سازمان ملل شده‌اند که خود پرونده‌ای سیاه در زمینه حقوق بشر دارند چنانکه فرانسه و انگلیس از سوی شورای حقوق بشر به عنوان اولین و دومین ناقضان حقوق بشر در اروپا معرفی شده‌اند. کانادا نیز در نقض حقوق شهروندی بویژه در مورد بومیان و اقلیت‌های دینی و نژادی از رتبه‌ای بالا‌ برخوردار است.
کارشناسان در این رابطه معتقدند اینگونه اقدامات کشورهای اروپایی و آمریکایی علیه ایران که به صورت رسمی در سازمان ملل انجام می‌شود در واقع اهرمی است در قبال برنامه‌های هسته‌ای که تاکنون آنها نتوانسته‌اند مانع ادامه این فعالیت‌ها در ایران شوند.
● شیوه جدید فشار علیه ایران
در همین خصوص دکتر رضا صدرالحسینی استاد دانشگاه و تحلیل‌گر مسائل سیاسی و بین‌المللی هم در رابطه با اقداماتی که ایران در مقابله با توطئه‌های اینچنینی می‌تواند انجام دهد؛ گفت: پس از موفقیت‌های جمهوری اسلا‌می ایران درعرصه تکنولوژی و به ویژه اثبات حقانیت در راستای بهره‌مندی از تکنولوژی صلح آمیز هسته‌ای و با تغییراتی که در هیئت حاکمه آمریکا به وجود آمد، از دیدگاه تحلیل‌گران سیاسی شیوه جدید فشار به ایران به گونه‌ای ترسیم شد که در راستای حمایت از تروریسم و عدم رعایت حقوق بشر غربی جزء دستورات این محمل قرار گرفت.
صدرالحسینی افزود: بنابراین فشار به جمهوری اسلا‌می ایران از دیدگاه حقوق بشر قابل پیش‌بینی بود و اروپایی‌ها در راستای اهداف خود به این مورد نیز توجه ویژه نموده و علیه ایران قطعنامه صادر کردند.این تحلیل‌گر سیاسی خاطرنشان کرد: در حقیقت به دلیل قدرت جمهوری اسلا‌می در ایجاد فضای مناسب برای مسلمانان و ایجاد هویت در بیداری اسلا‌می و گسترش اسلا‌م بین فرهیختگان جهان، اروپائیان را واداشت که به موضوع حقوق بشر با نگاه ابزاری و بدون توجه به صحنه‌های دلخراشی چون غزه، افغانستان، سودان و عراق موضوع حقوق بشر را برای فشار علیه کشورهای مستقلی چون جمهوری اسلا‌می ایران دنبال کنند.
وی در پایان تاکید کرد: تصویب این قطعنامه معنایی جز فشار علیه ایران آن هم تنها به دلیل فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای ندارد.
● ایران هم یارگیری بین‌المللی کند
دکتر علی خرم تحلیل‌گر ارشد مسائل سیاسی و بین‌المللی و استاد دانشگاه نیز درباره اقداماتی که ایران می‌تواند علیه چنین توطئه‌هایی انجام بدهد گفت: نقض حقوق بشر دلیلی بر این نیست در جایی که می‌توانند اعتراض کنند این کار را انجام ندهند، ایران هم می‌تواند در صورتی که قدرت یارگیری بین‌المللی داشته باشد، قطعنامه نقض حقوق بشر علیه این کشورها و هر کشوری که خبر از نقض حقوق بشر در آن دارد صادر کند.خرم افزود: به عنوان نمونه در موارد زیادی به صورت علنی در فرانسه نقض حقوق بشر صورت می‌گیرد، حقوق مهاجران، مسلمان‌ها و حتی غیر مسلمان‌ها در این کشور رعایت نمی‌شود.
این تحلیل‌گر سیاسی تاکید کرد: ایران تنها در صورتی می‌تواند در این مورد با آنها برابری کند که بتواند در عرصه بین‌المللی به اندازه ۱۰۰ تا ۱۵۰ کشور را یارگیری کند.
وی تصریح کرد: به صرف اینکه فرانسه و یا هر کشور دیگری راجع به نقض حقوق بشر در ایران حرف می‌زند نباید باعث این مسئله شود که ما خودمان نقض حقوق بشر را در کشورمان نادیده بگیریم و باید مراقب حفظ حقوق بشر در ایران باشیم. وی با اشاره به قدرت آمریکا، فرانسه و انگلیس در یارگیری بین‌المللی خاطرنشان کرد: ایران در حال حاضر توانایی چنین یارگیری را ندارد، تعداد رای‌های ایران در شورای امنیت سازمان ملل نمونه بارز این مسئله بود که به تازگی شاهد آن بودیم.
وی در پایان در پاسخ به این سوال که آیا می‌توان این اقدامات را اهرمی در قبال برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران دانست؟ گفت به چنین نیتی نمی‌توان برداشت کرد، چرا که بحث حقوق بشر از ابتدای انقلا‌ب در رابطه با ایران مطرح بوده و بحثی طولا‌نی و درازمدت است.
منبع : روزنامه سیاست روز