جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا

تجربیات ارزنده برای والیبال ساحلی ایران/اندونزیایی ها فاتحین مطلق


مسابقات تور ساحلی آسیا در جزیره كیش با كمك تشكیلات منطقه آزاد فرصتی بود تا كمیته والیبال ساحلی ایران خود را در مراحل بعدی برای برگزاری بازی های مهم تری همچون قهرمانی آسیا محك زند. حضور «آنتونی لیائو» رئیس كمیته والیبال ساحلی و «پانسری» رئیس كمیته داوری كنفدراسیون آسیا این موقعیت را فراهم ساخت تا آنان زمینه ها و بستر مناسب این ورزش را در ایران از نزدیك به ارزیابی بنشینند. «لیائو» فیلیپینی در پایان بازی ها با اظهار خشنودی از حضور در ایران و جزیره كیش موقعیت این جزیره را برای انجام مسابقات معتبرتر عالی توصیف كرد و عنوان داشت: «وجود چنین امكاناتی در كشور شما باعث تعجبم شد» .
وی در گفت و گوهایش با یزدانی خرم رئیس فدراسیون والیبال و بهرام افشارزاده مشاور ورزشی مدیر عامل منطقه آزاد كیش قول داد از این پس فرصت بیشتری را در برگزاری تورهای ساحلی آسیا در اختیار ایران قرار دهد. «پانسری» هم با برگزاری كلاس توجیهی داوری، سطح دانش داوران ایرانی را ارتقاء بخشید و بر ابهامات آنان خاتمه داد. با همه پیامدهای مثبتی كه این مسابقات برای ایران داشت، واقعیت آن كه ما در تدارك دیدن تیم های قدرتمند ضعیف عمل كردیم و نفرات ساحلی ما به دلیل دوری از مسابقات فاقد آمادگی ذهنی و جسمی مناسب برای رقابت با ساحلی بازان خوب آسیا بودند.
اگر هم در تور آسیایی تیم سایپا با تركیب ابراهیم سن سبیلی و آق محمد سلاق با پایمردی به فینال رسید و در بازی پایانی هم در برابر تیم با تجربه و صاحب نام آسیایی اندونزی آبروداری كرد، بخشی از آن را مرهون بازی های مرحله اول تحت عنوان چهارمین دوره مسابقات بین المللی دهه فجر بود كه جنبه بازی های تداركاتی برای تیم های ایرانی داشت. اگر ما خواهان كسب مدال و مقام در این ورزش در آسیا هستیم چاره ای جز اندیشیدن راهكارهای مناسب برای پرورش و تربیت بازیكنان ساحلی نداریم. یكی از این راهكارها می تواند جلب حمایت باشگاه های سازمان یافته و شناخته شده ای باشد كه با توان مالی قابل توجه هم اكنون سهم عمده ای در لیگ برتر باشگاه های ایران دارند. كشور ما به دلیل دارا بودن سواحل گسترده با سازماندهی و سیاستگذاری مناسب این توان بالقوه را دارد كه در مسیری كوتاه همواره یكی از تیم های مدال آور ورزشی در عرصه بازی های آسیایی و تورنمنت های بین المللی باشد و این میسر نیست جز در تدوین برنامه ای جدید برای پدیدار ساختن چهره های مستعد با سازماندهی تازه.
موفق ترین تیم های ایرانی
كمیته والیبال ساحلی ایران كه رئیس آن محمود حداد یكی از اعضای تأثیرگذار كمیته والیبال ساحلی آسیا محسوب می شود، در این دوره با یك تیر دو نشان زد. یكی آن كه با استفاده از تیم های شركت كننده در تور ساحلی آسیا، بازی های بین المللی دهه فجر را با كیفیتی قوی تر از گذشته برگزار و با این كار به تقویت و آمادگی تیم های ایرانی حاضر در بازی ها كمك كرد و دوم آن كه موجودیت بازیكنان ساحلی خود را در آستانه مسابقات قهرمانی آسیا در تایلند سنجید. از ۹ تیم ایرانی حاضر در مرحله اول و شش تیم شركت كننده در مرحله دوم تنها دو تیم سایپا و سام الكتریك كارنامه قبول دریافت داشتند و مابقی تیم ها نشان دادند كه در طول سال هیچ برنامه مدونی نداشته اند. سام الكتریك را رضا نائینی و رحمان رئوفی تشكیل می دادند. دو بازیكنی كه در مسابقات سالنی هم در زمره مردان كلیدی تیم های پادیسان گنبد و آذر پیام ارومیه محسوب می شدند. سام الكتریك در مرحله اول تنها تیمی بود كه با راهیابی به جمع چهار تیم برتر در جای چهارم ایستاد.
استقبال شرق آسیایی ها
در كنار قزاقستان همسایه همجوار ایران، تیم های شرق آسیایی به عنوان قدرت های مطرح والیبال ساحلی قاره، استقبال جالب توجهی از پیكارهای جزیره كیش داشتند. اندونزی، ژاپن، چین و تایلند در مجموع با شركت دادن ۵ تیم نشان دادند كه بی جهت نیست همواره تیم های آنان در بازی های آسیایی و تورنمنت های معتبر صاحب مدال و عنوان می شوند. قزاق ها هم كه به لحاظ فیزیكی همواره در رده تیم های خوب قاره آسیا به حساب می آیند با چراغ سبز ایران چهار تیم شركت دادند كه بر خلاف حضورهای قبلی ره آورد چشمگیری نصیب نبردند.
سلیمانی یك سر و گردن بالاتر از دیگران
برای نخستین بار با حضور «پانسری» چند داور خارجی هم در كنار داوران ایرانی به قضاوت بازی ها پرداختند كه می توان به داورانی از فیلیپین، ژاپن و تایلند اشاره داشت. در چنین جمعی بهرام سلیمانی داور ارومیه ای با قضاوت های بی نقص نظر رئیس كمیته داوری والیبال ساحلی آسیا را به خود جلب كرد تا جایی كه وی عنوان كرد كه اگر همانند مرحله اول دو تیم خارجی به فینال می رسیدند او استحقاق قضاوت بازی پایانی را داشت.
قدرت نمایی آگوس سلیم و كوكو
طی دو سال كه پای اندونزی به والیبال ساحلی ایران باز شده است، آگوس سلیم و كوكو دراگان با نمایشی عالی به پشتوانه استمرار و حضور در تورنمنت های بین المللی همواره بختی به سایرین برای كسب عنوان قهرمانی نداده اند و هر سه عنوان قهرمانی سال پیش و امسال را به خود اختصاص دادند. این دو كه به عنوان تیم اول اندونزی در بازی های كیش حاضر بودند به لطف تكنیك و آمادگی جسمانی برتر و در هر دو تورنمنت در جای نخست ایستادند.سخت ترین پیكار تیم اندونزی یك در فینال تور ساحلی آسیا با تیم سایپا(سن سبیلی و سلاق) بود كه با اقبالی بلند از شكست گریختند.
نایب قهرمانی تور ساحلی آسیا در تایلند
تیم والیبال ساحلی سایپا به عنوان یكی از نمایندگان ایران در پنجمین دوره رقابت های والیبال ساحلی قهرمانی آسیا و اقیانوسیه و تور قاره كهن در تایلند شركت خواهد كرد.
این تیم را ابراهیم سن سبیلی و آق محمد سلاق به عنوان بازیكن و حمید موحدی به عنوان سرپرست همراهی خواهند كرد.
مسابقات والیبال ساحلی قهرمانی آسیا و اقیانوسیه و تور قاره كهن از روز ۲۷ فروردین ماه آینده در شهرهای ساحلی ترانگ و سان خولا تایلند برگزار خواهد شد.
تیم والیبال ساحلی سایپا برای شركت در مسابقات فوق دو مرحله اردوی آمادگی در تهران و جزیره كیش خواهد داشت .
مرحله نخست اردوی این تیم از روز چهارم فروردین در تهران آغاز خواهد شد.
رده بندی تیم ها در مرحله اول
۱- اندونزی یك، ۲- اندونزی ۲ ، ۳- قزاقستان ۴ ، ۴- سام الكتریك ایران
رده بندی تور ساحلی آسیا
۱- اندونزی یك، ۲- سایپا ایران ،۳ اندونزی ،۲ ۴- قزاقستان ۲
تاریخچه والیبال ساحلی
تاریخچه والیبال ساحلی به بیش از نیم قرن می رسد. ورزشی كه فلسفه راه اندازی آن بیشتر جنبه تفریح و سرگرمی داشت تا كسب مدال و رقابت با ورزش های مطرح امروز جهان.
آنچه كه باعث شد تا والیبال گوی سبقت را از سایر ورزش های ساحلی چون فوتبال، هندبال برباید، به سابقه و استقبال تماشاگران از این ورزش برمی گردد. گفته می شود نخستین خاستگاه والیبال ساحلی در سواحل آمریكای جنوبی بود كه به تدریج با پیوستن قاره اروپا و اقیانوسیه نامش بر سر زبان ها افتاد. نخستین بار قبل از بازی های المپیك ۱۹۹۲ بارسلون بود كه بحث ورود رسمی این ورزش به المپیك مطرح شد كه در بازی های المپیك ۱۹۹۶ آتلانتا باتوجه به این كه میزبان آمریكا از قهرمانان صاحب نامی در این رشته برخوردار بود این رؤیا به واقعیت پیوست.
در المپیك آتن والیبال ساحلی سومین حضور خود را با استقبالی گسترده از سوی تماشاگران جشن گرفت تا جایی كه «ژاك روك» رئیس كمیته بین المللی المپیك ضمن تبریك به «آكوستا» از این بازی ها به عنوان یكی از چند رویداد مهم المپیك یاد كرد. آسیایی ها پس از رسمی شدن والیبال ساحلی نخستین گام ها را در بازی های آسیایی ۱۹۹۴ هیروشیما برداشتند كه در آن سال كشورهای آسیایی ازجمله ایران در آن حضور پیدا كردند، هرچند كه مدال های به دست آمده در این رشته در جدول مدال ها به حساب نیامد. ژاپن، چین، تایلند، اندونزی از آن سال فعالیت چشمگیری در این رشته آغاز كرده اند كه هم اكنون بدل به مهم ترین قطب های این ورزش شده اند. ایران هم با وجود قدمت طولانی در این رشته هنوز نتوانسته است همپا با سایر كشورهای قاره حركت كند. یكی از این دلایل عدم پرورش بازیكنان خاص این رشته و عدم سرمایه گذاری مناسب در آن است. در صورت ورود باشگاه ها با امكانات و علاقمندی اسپانسرها و سیاست گذاری صحیح می توان به آینده والیبال ساحلی ایران خوشبین بود.