جمعه, ۲۳ آذر, ۱۴۰۳ / 13 December, 2024
مجله ویستا
ضرورت بازخوانی تاریخ اقتصادی ایران
در تاریخ جدید (و نه معاصر) ایران كه آغاز آن را از دورهء صفویه میدانند، ساختارها و روندهای اقتصادی - چه آنها كه از دوران كهن باقی مانده بودند و چه آنها كه در برخورد با تمدن جدید با غرب پدید آمدند - تاثیر شگرفی بر سمت و سوی رخدادهای تاریخی بر جاگذاردهاند; حتی آن زمان كه نفت هنوز كشف نشده بود و دولتها و استبدادهای نفتی پدیدار نشده بودند، شیوههای معیشت و كسب و كار یا روابط تجاری با دیگر كشورها، عرصهء سیاست را در پرتو تاثیرات خویش میگرفت; چندان كه سیاست نیز در تحولات اقتصادی بیتاثیر نبود.
با این وجود، ابعاد تحولات اقتصادی در ایران و تاثیرات سیاسی و اجتماعی آن كما بیش ناشناخته مانده است; زیرا طبق یك سنت دیرینه در تاریخنگار ی ایران، همه چیز معطوف به وقایعنگاری سیاسی است و این اصرار همچنان به چشم میخورد كه روایتی تكبعدی از تاریخ كشور به دست داده شود. به اینسان آرشیوهایی كه انبوهی از اسناد و مدارك اقتصادی را در خود جای میدهند، در زمرهء بكرترین و دست نخوردهترین قلمروهای تاریخی قرار میگیرند.
همواره میتوانیم از صدها كتابی سراغ بگیریم كه دربارهء رجال سیاسی یا جزییات یك واقعهء تاریخی نگاشته شدهاند، اما حتی بزرگترین بنگاههای اقتصادی كشور كه اصرار دارند خود را در تبلیغات تجاری «بزرگترین در خاورمیانه» یا «اولین در ایران» بنامند، تاریخ شكلیابی و فعالیت خویش را در حد و اندازه چند برگ نوشتهء مستند گردآوری نكردهاند.
بیشك این بیاطلاعی، پیامدهای ناگواری در پی داشته است:
▪ نخست آنكه مانع ترسیم تصویری تا حد امكان جامع و همهسونگر از تاریخ ایران شده است;
▪ دوم آن كه مدیران اقتصادی را به تكرار خطاها و آزمودن چندبارهء آزمودهها واداشته و
▪ سوم این كه به برخی سكانداران اقتصادی كشور این مجال را هدیه كرده تا در برهوت ناآگاهی از تجربههای گذشته،تاریخ آغاز فكر و مدیریت اقتصادی در ایران با تاریخ تولد خویش را یكی تلقی كنند و مدعی شوند اكسیری كه نسلهای متمادی از ایرانیان از دستیابی به آن محروم بودهاند بهگونهای معجزهآسا كشف و بلكه خلق كردهاند.با این همه، بیتوجهی تاریخنگاری ایران به مسایل اقتصادی به معنای فقدان مطلق پژوهشهایی از این دست نیست وجسته وگریخته میتوان به آثار زبدهای دست پیدا كرد كه یا به شیوهای تكنگارانه یا در قالبی جامعنگر، تاریخ اقتصادی ایران را مورد مطالعه و بررسی قرار دادهاند یا دستكم به توصیف تجربههایی در تاریخ اقتصادی ایران پرداختهاند اما چنین مینماید كه این آثار بهطور عمده میان پژوهشگران تاریخ و اهل تخصص در گردش بودهاند و از دسترس بخش مهمی از مخاطبان خود كه همانا مدیران و كارشناسان اقتصادی و صاحبان كسب و كار هستند،به دور ماندهاند.در این باره محدودیتهای زیادی وجود دارد از جمله اینكه پژوهشهای زبدهء تاریخ اقتصادی میان انبوهی از دیگر پژوهشهای تاریخی به سختی قابل ردیابی بودهاند و گاه در بین متون مطول تاریخی، تنها فصول معدودی به مباحث اقتصادی اختصاص یافته است. از این گذشته، مغلق بودن اصطلاحات تاریخی و نیاز به اطلاعات پیشینی برای آگاهی از مسیر دقیق رویدادها را نباید از یاد برد.آنچه از این پس در این ستون و با نام «تاریخ اقتصادی ایران» تقدیم حضور خوانندگان ارجمند میشود، دو هدف را برعهدهء خود میداند: نخست معرفی آثاری كه به روایت تاریخ اقتصادی ایران در دورهء جدید میپردازند و دوم شرح و توصیف چكیدهای از این آثار به گونهای كه تا حد امكان برای كسانی كه فاقد اطلاعات پیشینی تاریخی هستند، قابل فهم باشد.
آثاری كه معرفی میشوند به طور عمده در سه دسته جای میگیرند:
▪ یكم; پژوهشهای جامعی كه ساختارها و روندهای اقتصادی ایران را در دورههایی نسبتا طولانی و در تاثیر متقابل با عرصهء سیاست و اجتماع و در چارچوبهای نظری مشخص مورد تحلیل قرار میدهند، آثاری نظیر اقتصاد سیاسی ایران اثر محمدعلی كاتوزیان، مقاومت شكننده نوشتهء جان فوران و یا موانع رشد سرمایهداری در ایران از احمد اشرف.
▪ دوم; پژوهشهای تكنگارانهای كه موضوع اقتصادی خاصی را در یك مقطع زمانی مشخص مورد نظر قرار میدهند، مانند بسیاری آثاری كه دربارهء مسالهء نفت در دهههای ۱۳۲۰ و ۱۳۳۰ خورشیدی به رشتهء تحریر درآمدهاند.
▪ سوم; خاطرات سیاستگذاران و مدیران اقتصادی در دورههای مختلف نظیر خاطرات منتشرشده از مدیران سازمان برنامه و بودجه در دورهء پهلوی.
ستون تاریخ اقتصادی ایران در صفحهء اندیشهء اقتصادی به چاپ خواهد رسید و نخستین بخش آن به شرح روایت جان فوران استادیار جامعهشناسی دانشگاه كالیفرنیا از تحولات اقتصادی و اجتماعی ایران از صفویه تا سالهای پس از انقلاب اسلامی اختصاص دارد.
حمیدرضا حسینی
منبع : روزنامه سرمایه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست