شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

تروئیکای جدید اروپا


تروئیکای جدید اروپا
مدتی است كه «آنجلا مركل» صدراعظم آلمان به همراه «ژاك شیراك» رئیس‌جمهوری فرانسه و «تونی بلر» نخست‌وزیر انگلیس توانستند به عنوان تروئیكای اروپا اقدامات قابل‌توجهی در اروپا انجام دهند. در حال حاضر بنا به پاره‌ای دلایل سیاسی فرانسه و انگلیس شاهد تغییر در ساختار سیاسی خود و روی كار آمدن رهبران جدید هستند. این در حالی است كه «مركل» به عنوان دیگر عضو تروئیكای اروپا همچنان بر مسند صدارت اعظمی آلمان تكیه زده و زمام قدرت را در دست دارد، اما این تغییر و تحول در دو كشور فرانسه و انگلیس چشم‌انداز جدیدی را از همكاری این سه كشور قدرتمند اروپا به نمایش خواهد گذاشت.
حال پس از انتخاب «نیكلا ساركوزی» به عنوان رئیس‌جمهوری جدید فرانسه و جانشینی احتمالی «گوردن براون» برای «تونی بلر» تروئیكای جدیدی را در اروپا رقم می‌زند.
«ژاك شیراك» كهنه‌كار و خسته در حالی روز چهارشنبه از مسند قدرت در فرانسه كنار می‌رود كه بار تقصیر مخالفت مردم كشورش با قانون اساسی واحد را به دوش می‌كشد.
اقدامی كه اتحادیه اروپا را در دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده‌اش با مشكل روبه‌رو كرد.
نویسنده می‌افزاید: به نظر می‌رسد مهمترین اقدام ساركوزی در عرصه سیاست داخلی اروپا می‌تواند به همواركردن مسیر تصویب و اجرای قانون اساسی واحد اروپا باشد ولی نباید از نظر دور داشت که این مسیر برای سارکوزی نه تنها پردردسر خواهد بود، بلکه افق روشنی نیز متصور نمی باشد. در حالی كه مركل نجات قانون اساسی واحد اروپا را یكی از محوری‌ترین برنامه‌های دوره شش‌ماهه ریاست دوره‌ای آلمان بر اتحادیه اروپا اعلام كرده بود به نظر می‌رسد كه براون و ساركوزی باید در نخستین روزهای آغاز فعالیت رسمی خود به عنوان رهبران دو كشور انگلیس و فرانسه نشانه‌ای از همگامی با آلمان را نشان داده تا بدین‌وسیله جایگاه محكم‌تری را در اروپا برای خود رقم بزنند.
در لندن نیز «تونی بلر» متحد سرسخت انگلیس به‌خصوص در مساله جنگ عراق به‌زودی از صحنه سیاسی انگلیس كنار می‌رود.«براون» در صورت به قدرت رسیدن باید استراتژی جدیدی از دولت انگلیس به نمایش بگذارد تا چهره ساخته شده از این كشور به خصوص پس از جنگ عراق كمی بهبود یابد.نخست‌وزیر آتی انگلیس مسوولیت سنگینی را به دوش می‌كشد تا وجهه مخدوش شده این كشور را هم در عرصه داخل و هم خارج تغییر دهد. زوددویچه سایتونگ می‌افزاید: «گوردن براون» و «نیكلا ساركوزی» كه تا پیش از این به عنوان وزیر در كابینه‌های انگلیس و فرانسه فعالیت كرده‌اند از این پس در جایگاه قدرتمندترین مقام در كشورهای خود مشغول به كار خواهند شد. «ساركوزی» نیز باید همانند «براون» در كوتاه‌ترین زمان ممكن شایستگی خود را برای احراز پست ریاست‌جمهوری فرانسه نشان دهد.
نویسنده علت این امر را اهمیت دو كشور فرانسه و انگلیس در پیشبرد برنامه‌های اتحادیه اروپا می‌داند. به هر روی مثلث جدید باید تمام تلاش خود را برای همكاری‌های تنگاتنگ همانند تروئیكای گذشته به كار گیرد.
مقایسه دو به دویی سیاستمداران ارشد تروئیكای اروپا نشان می‌دهد كه «مركل» و «ساركوزی» از علاقه‌مندی‌های سیاسی مشابهی برخوردار هستند كه می‌توان به همسویی آنها با سیاست‌های آمریكا اشاره كرد.از طرف دیگر باید به مشابهت های برنامه آتی دو سیاستمدار انگلیسی و فرانسوی نیز اشاره کرد.«براون» و «ساركوزی» نیز برنامه‌های همانندی در بخش سیاست اقتصادی دارند كه این به تشابه ساختار اقتصادی فرانسه و انگلیس بازمی‌گردد.
این در حالی است كه با توجه به این امر در صورت تداوم فعالیت بلر نمی‌توانستیم تشابهی میان وی و ساركوزی پیدا كنیم. در پایان باید گفت كه مركل، ساركوزی و براون می‌توانند با برگزاری چند نشست غیر‌رسمی هماهنگی چهره قدرتمند سه كشور آلمان، فرانسه و انگلیس را یك بار دیگر نه‌‌تنها در اروپا بلكه در جهان به نمایش بگذارند.
مترجم: شقایق لامع‌زاده
منبع: زوددویچه سایتونگ
منبع : روزنامه تهران امروز