چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
گامهای اول توسعه
بزرگی گفته است پیشرفت در حقیقت خداحافظی با گذشته است و دیگری گفته : گذشته چراغ راه آینده است . کشورهایی که برنامه توسعه پایدارو همه جانبه را طراحی میکنند ، چه رویکردی دارند ؟
واقعیت این است که گذشته در آینده حضور دارد و نمیتوان آینده را از ترکیبات و عناصر گذشته به طور مطلق پاک کرد . چنین تفکری حتی منطقی و صحیح هم نیست . ولی در هر حال بین آینده ، امروز و گذشته تفاوت آشکاری باید وجود داشته باشد و آن عبارت است از تغییراتی مثبت در عناصر و ساختارهایی که ملت آن را میجوید . بدیهی است توسعه بر محور زمان استوار است ، ولی معنای این سخن ، آن نیست که برنامهها ، فقط باید از لحاظ زمانی متفاوت باشد ، بلکه تهدیدهایی باید از بین برود و مزیتهای جدیدی در آینده نسبت به حل یا گذشته باید خلق شود . هرچند که هر مزیتی به هر حال تهدیدات خود را دارد .
واقعیت این است که تغییر دائمی و سرعت ، قانون امروز عالم است . پس الزاماً هر حرکتی نمیتواند منجر به رشد و توسعه مطلوب شود ، بلکه این رشد باید با در نظر گرفتن نرخ تغییرات محیطی ، رقبا ، جمعیت ، خلاقیت ، نوآوری و . . . محاسبه شود و یا حداقل با رشد شتابان جوامع همسو باشد ، بنابراین دگروگونی جوامع را همیشه باید با میانگین سرعت تغییرات جهانی سنجید . داشتن سرعتی کمتر از میانگین جهانی خود نوعی عقبماندگی است و نمیتوان از آن به عنوان توسعه مطلوب یاد کرد .
اراده عمومی و عزم جزم ملتها منشا تغییرات است و همین میتواند فرد ، گروه ، شرکت ، کشور و یا کشورها را دگرگون کند . ولی قبل از آن که عزمی برای تغییر و رشد به وجود آید ، باید "نوع نگاه" به جهان را مشخص کرد . باید دگرگونه دیدن را آموخت و همه اعضای سهیم در توسعه را با دگراندیشی و دگرگونه دیدن آشنا کرد .
به قول شاعر ؛ "چشم را باید شست" و به گونهای دگر باید دید و یا به قول اقبال لاهوری؛ "دیدن دگر آموز ، شنیدن دیگر آموز" تغییر در نگاه ، اولین رکن و پایه دگرگونی و تغییر است . بگذریم که دانشمندان برای تغییر ، فرایند چند مرحلهای ترسیم کردهاند . که حسب موضوع و مساله فرق میکند . تغییر در فرد ، تغییر در گروه، تغییر در سازمان و تغییر در کشور ، هر کدام فرایند خاص خود را دارد ، ولی در این شکی نیست که آغاز فرایند تغییر ، دگرگونه دیدن است . پس از آن میتوان به ترسیم چشمانداز و استراتژی پرداخت و تیم و اعضای مدیریت تغییر را انتخاب کرد و آمگاه تغییر را مدیریت کرد . اگر همه مراحل ترقی با موفقیت انجام گیرد ، گام بعدی ، برقراری ارتباطات شفاف میان رهبران و کارکنان خواهد بود . فلسفه فکری، چشم انداز و استراتژیها باید به نحوی شفاف و روشن برای همه عناصر دخیل در تغییر و پیوسته به زبانب روشن بیان شود تا همه با اصول و مفاهیم آشنا شوند . به نحوی که این آشنایی منجر به برانگیختن احساسات و عواطف مثبت آنان برای تغییر شود و بتواند روح حرکت و پویایی ، همفکری ، خلاقیت ، همکاری و مشارکت را در آنان برانگیزد ، در گام بعدی ، رهبران تغییر ، باید موانع را از پیش پای مردم بردارند و آنان را برای حرکت برانگیزند و شوقی و ایمانی در آنان به وجود آورند . برای این کار ، باید موفقیتهای تاکتیکی ، برجسته شده ، مورد تاکید قرار گیرد و با جشن و شادمانی این توفیقات بیان شود تا در ذهن افراد تثبیت شود ، پس از آن است که میتوانیم به یک فرهنگ تغییر در سطح سازمان و یا جامعه نائل آییم .
خصوصیسازی سالهاست مطرح است . چشمانداز ۲۰ ساله بر آن تاکید دارد . اخیرا اصل ۴۴ به طرز بارزی مطرح شده است دولت به عنوان متولی و مسوول این تغییر ساختاری باید چشمانداز روشنی ارائه نماید ، برنامه ، سمینار ، گردهمایی و یا برنامهایی آموزشی حضوری در رسانههای گروهی برگزار نماید تا استراتژی و چشمانداز را تشریح کند گاهی افکار عمومی با نگرانی پیگیر قضیه است که نکند ، استراتژی خصوصیسازی جدی تلقی نشده است . توفیقاتی اگر هست به اطلاع مردم نمیرسد، از موفقیت شرکتهایی که خصوصی شدهاند ، سخنی به میان نمیآید ، مسایل و مشکلات شرکتهای خصوصی شده و خصوصی نشده کالبد شکافی نمیشود تا راه حلی برای آن پیدا شود ، این در حالی است که اگر به فرض محال ما به آستانه اقتصاد خصوصی وارد شویم ، باز از رقیبان در سطح جهانی دههها سال عقب هستیم . ترسیم چشمانداز توسعه ملی ضرورتی است اجتنابناپذیر و بیان و ترویج شفاف آن ضروریتر ، چند درصد اخبار رسانهها به ویژه تلویزیون به برندهای ملی و توفیقات آنها میپردازد ، چند میزگرد تخصصی خصوصیسازی با هدف آموزش مردم و مدیران برگزار شود رسانههایی که در خلق افکار عمومی اثری گسترده دارند ، مسوولترند . فضاسازی بعد از تدوین چشمانداز بسیار مهم و خطیر است .
منبع : روزنامه تفاهم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست